2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. zaw12929
11. bosia
12. sparotok
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Прочетен: 6722 Коментари: 8 Гласове:
Последна промяна: 27.04.2014 23:08
Преди два дни беше Великден. Ако не сте изяли козунака, ако все още има парчета от него или ви е останал половин козунак, или пък дори цял – и не знаете какво да го правите – не се ядосвайте, не го претопляйте на микровълновата печка с надеждата да стане по-мек и по-пресен. Направете си торта.
Ето ви три идеи за козуначени торти.
ПЪРВА ИДЕЯ
Козуначена торта с крем карамел и прозорчета
Продукти:
1 литър прясно мляко
5-6 яйца
2 ванилии
1 средно голям козунак – сух, не пресен
1 чаша и половина захар
2 пакета желатин
1 компот от кайсии /или друг – по желание/
Приготвяне:
Нарязваме козунака на филии с дебелина около 1-1,5 см и ги нареждаме в тавата. Той трябва да заеме половината височина на тавата – не повече, за да има място за крема.
Разбиваме останалите продукти хубаво (с миксер) като за смес за Крем карамел и я изсипваме върху козуначените парчета. Оставяме да попие хубаво около 15 минути и слагаме да се пече във фурната на 150-175 градуса на водна баня / в друга тава с вода
След като се опече, тортата се оставя да изстине и се обръща Нареждат се плодовете от 1 компот. Залива се със сиропа на компота, в който е добавен разтопеният предварително желатин. Оставя се за няколко часа в хладилника да се стегне.
Вариант:
Вместо с желирани плодове, тортата може да се направи карамелизирана. За целта предварително на дъното на тавата се излива разтопена до среднотъмен карамел захар. Върху нея се нареждат козуначените парчета. След изпичане и охлаждане тортата се обръща, като карамелизираната основа става лице на тортата.
ВТОРА ИДЕЯ:
Козуначена торта с крем тирамису
Продукти:
5 яйца /за препоръчване домашни/
150 г захар
500 г маскарпоне
1 есенция коняк
1 ванилия
200 мл сметана за разбиване
1 козунак
100 г натурален шоколад , 3 лъжици какао или 1 пакет шоколадови пръчици – за украса
филирани бадеми или фъстъци
Приготвяне:
Разбиваме жълтъците и захарта с миксер около 5-6 минути, после продължаваме разбиването с дървена лъжица на водна баня, докато жълтъците побелеят и станат на гъста смес.
Маскарпонето се разбива и към него внимателно се прибавя охладения жълтъчен крем. Добавя се есенцията и ванилията. Разбива се сметаната и внимателно се прибавя към крема.
Загрява се половин компот от кайсии /може да бъде заменен с 250 мл фреш – например от портокал + 2 лъжици захар.
Нарязваме козунака на филийки и го нареждаме в тортена форма. Сиропираме с компота /фреша/. Изливаме крема. Оставяме тортата да се охлади за една нощ. На сутринта украсяваме с ядки /фиирани бадеми/, шоколадови пръчици, настърган шоколад или пресято и поръсено какао.
ВАРИАНТ:
Тази торта изглежда още по-добре, ако се направи на два пласта. Това става, като разделим продуктите на две и редуваме: пласт сиропиран козунак – крем – пласт сиропиран козунак – крем. Вместо със сок от компот или фреш, можете да сиропирате блатовете със студено подсладено кафе.
ТРЕТА ИДЕЯ:
Най- лесната торта от сух козунак
Продукти:
1 козунак
1 л прясно мляко
2 пудинга /ванилия и какао/
200 мл сметана за разбиване 8или 1 кофичка заквасена сметана/
ядки, коколадови пръчици - за украса
Приготвяне:
Отрязваме от козунака капаче и го издълбаваме. Сваряваме в два съда кремовете според упътването. Разделяме получените от издълбаването трохи и ги прибавям към кремовете. На дъното на козунака наливаме половината пудинг какао, след това – целият пудинг ванилия, накрая – останалата част какао. Оставяме за една нощ в хладилника. На сутринта украсяваме тортата с разбитата сметана.
ВАРИАНТ:
Можем да заменим двата вида пудинг с 400 г заквасена сметана +400 гр течен шоколад, разбити за няколко минути с миксер. Цялата смес се изсипва в издълбания козунак и се слага капачето. Охлажда се цяла нощ в хладилник.
Приемам възхитителния риск...Спомен за Х...
НИЕ-444 Кредитните милионери
Добре, че сутрин не ми се яде сладко, иначе с тези снимки щях да имам леко прималяване... Аз съм такава - дояде ли ми се нещо сладко, докато не си го доставя, мира нямам! :)))
Поздрави!
Обожавам този блог - сигурно се пристрастявам, да - и аз реагирам така на всяка промяна в него - сутрин ставам по-рано : преди да разходя кучетата, преди да нахраня котките и се справя с текущите дейности по завивания - отвивания - отваряния - поливания в оранжерията и градината, преди да си направя кафето и закуската, преди да отида на работа, преди слънцето да изгрее в прозорците на отсрещната сграда...много преди всичко това аз вече съм в блога - с такова нетърпение и жажда, сякаш не съм се разделила с него преди 3-4 часа! Слънчеви /все още/ поздрави!
Поздрави!