Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2014 06:56 - Какво да направим от сухия козунак - 3 идеи за торти с варианти
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 6601 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 27.04.2014 23:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Преди два дни беше Великден. Ако не сте изяли козунака, ако все още има парчета от него или ви е останал половин козунак, или пък дори цял – и не знаете какво да го правите – не се ядосвайте, не го претопляйте на микровълновата печка с надеждата да стане по-мек и по-пресен. Направете си торта.

Ето ви три идеи за козуначени торти.

 

ПЪРВА ИДЕЯ

Козуначена торта с крем карамел и прозорчета

 

Продукти:

1 литър прясно мляко

5-6 яйца

2 ванилии

1 средно голям козунак – сух, не пресен

1 чаша и половина захар

2 пакета желатин

1 компот от кайсии /или друг – по желание/

 

Приготвяне:

Нарязваме козунака на филии с дебелина около 1-1,5 см и ги нареждаме в тавата. Той трябва да заеме половината височина на тавата – не повече, за да има място за крема.
Разбиваме останалите продукти хубаво (с миксер) като за смес за Крем карамел и я изсипваме върху козуначените парчета. Оставяме да попие хубаво около 15 минути и слагаме да се пече във фурната на 150-175 градуса на водна баня / в друга тава с вода

След като се опече, тортата се оставя да изстине и се обръща Нареждат се плодовете от 1 компот. Залива се със сиропа на компота, в който е добавен разтопеният предварително желатин. Оставя се за няколко часа в хладилника да се стегне.

 

image

 

Вариант:

 

Вместо с желирани плодове, тортата може да се направи карамелизирана. За целта предварително на дъното на тавата се излива разтопена до среднотъмен карамел захар. Върху нея се нареждат козуначените парчета. След изпичане и охлаждане тортата се обръща, като карамелизираната основа става лице на тортата.

 

 

ВТОРА ИДЕЯ:

Козуначена торта с крем тирамису

Продукти:
5 яйца /за препоръчване домашни/
150 г захар

500 г маскарпоне
1 есенция коняк
1 ванилия
200 мл сметана за разбиване
1 козунак
100 г натурален шоколад , 3 лъжици какао или 1 пакет шоколадови пръчици – за украса

филирани бадеми или фъстъци

 

Приготвяне:

Разбиваме жълтъците и захарта с миксер около 5-6 минути, после продължаваме разбиването с дървена лъжица на водна баня, докато жълтъците побелеят и станат на гъста смес.

Маскарпонето се разбива и към него внимателно се прибавя охладения жълтъчен крем. Добавя се есенцията и ванилията. Разбива се сметаната и внимателно се прибавя към крема.

Загрява се половин компот от кайсии /може да бъде заменен с 250 мл фреш – например от портокал + 2 лъжици захар.

Нарязваме козунака на филийки и го нареждаме в тортена форма. Сиропираме с компота /фреша/. Изливаме крема. Оставяме тортата да се охлади за една нощ. На сутринта украсяваме с ядки /фиирани бадеми/, шоколадови пръчици, настърган шоколад или пресято и поръсено какао.

 image


ВАРИАНТ:

Тази торта изглежда още по-добре, ако се направи на два пласта. Това става, като разделим продуктите на две и редуваме: пласт сиропиран козунак – крем – пласт сиропиран козунак – крем. Вместо със сок от компот или фреш, можете да сиропирате блатовете със студено подсладено кафе.

 

 

 

ТРЕТА ИДЕЯ:

 

Най- лесната торта от сух козунак

Продукти:

1 козунак

1 л прясно мляко

2 пудинга /ванилия и какао/

200 мл сметана за разбиване 8или 1 кофичка заквасена сметана/

ядки, коколадови пръчици - за украса

 

Приготвяне:

Отрязваме от козунака капаче и го издълбаваме. Сваряваме в два съда кремовете според упътването. Разделяме получените от издълбаването трохи и ги прибавям към кремовете. На дъното на козунака наливаме половината пудинг какао, след това – целият пудинг ванилия, накрая – останалата част какао. Оставяме за една нощ в хладилника. На сутринта украсяваме тортата с разбитата сметана.
image


ВАРИАНТ:

 

 

Можем да заменим двата вида пудинг с 400 г заквасена сметана +400 гр течен шоколад, разбити за няколко минути с миксер. Цялата смес се изсипва в издълбания козунак и се слага капачето. Охлажда се цяла нощ в хладилник.

 



Тагове:   торта,   кремове,   сух козунак,


Гласувай:
7



1. benitta - Добро утро!
23.04.2014 08:41
Майсторка си, няма спор!
Добре, че сутрин не ми се яде сладко, иначе с тези снимки щях да имам леко прималяване... Аз съм такава - дояде ли ми се нещо сладко, докато не си го доставя, мира нямам! :)))
Поздрави!
цитирай
2. donchevav - Е-е-е, те ще минат празниците, ще ...
23.04.2014 10:54
Е-е-е, те ще минат празниците, ще видиш ти към края на седмицата дали няма да ти се прияде сладичко. Случвало ми се е да си купувам козунак, за да правя тортата с прозорчета - у дома всички много я обичат. Пробвай, ако не си я правила - много е ефектна, пък е и вкусна. Хубав ден! Поздрави!
цитирай
3. benitta - :)))
23.04.2014 11:10
Приготвили сме се с малката за разходка, но в последния момент видях, че си ми отговорила и се върнах.... Не мога да изляза, без да прочета! Мислиш ли, че се пристрастяваме към блога?? Нее! Просто се чувстваме чудесно от общуването с хубави хора тук :))) (отбелязвам моментно споходила ме емоция и усмивка)
цитирай
4. donchevav - О-о-о-о, сорри! Не знаех:)))) П...
23.04.2014 11:40
О-о-о-о, сорри! Не знаех:)))) Приятна разходка - съберете всичкото слънце, което съумеете да хванете, и го задръжте максимално - ще ни е необходимо на всички в следващите дъждовни дни на седмицата.
Обожавам този блог - сигурно се пристрастявам, да - и аз реагирам така на всяка промяна в него - сутрин ставам по-рано : преди да разходя кучетата, преди да нахраня котките и се справя с текущите дейности по завивания - отвивания - отваряния - поливания в оранжерията и градината, преди да си направя кафето и закуската, преди да отида на работа, преди слънцето да изгрее в прозорците на отсрещната сграда...много преди всичко това аз вече съм в блога - с такова нетърпение и жажда, сякаш не съм се разделила с него преди 3-4 часа! Слънчеви /все още/ поздрави!
цитирай
5. precoria - Ти продължаваш със вкусотиите. Аз ...
23.04.2014 22:00
Ти продължаваш със вкусотиите.Аз лично минах в качествовата на преялите и вече никакво правене.Рецептите ги намирам за интересни,искам да попитам какво е маскарпоне...
Поздрави!
цитирай
6. donchevav - Благодаря за коментара. Маскар...
23.04.2014 22:20
Благодаря за коментара. Маскарпоне е вид италианско сирене с 82% масленост. То е нещо средно между заквасена сметана и крем сирене. Продават го в големите вериги магазини обикновено в разфасовки по 250г и 500г. за една торта отива обикновено 500 г. Често има намаление, но иначе не е много евтино - между 8 лв и 10 лв за 500г. Поздрави!
цитирай
7. priqtel12 - Чудесни идеи.
05.08.2014 21:40
И аз обичам да експериментирам, но последната никога не ми е идвала на ум.
цитирай
8. donchevav - :))) Благодаря ти, Иве! Интересно е ...
08.08.2014 00:44
:))) Благодаря ти, Иве! Интересно е да изпробваш разни хрумвания! Подрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043074
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53380
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031