2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 32063 Коментари: 41 Гласове:
Последна промяна: 02.01.2015 17:24
В моето семейство сме, така да се каже, традиционалисти… На Коледа на масата се слагат свински пържоли, не коледна пуйка... Но сме и грешници – в тия най-светли предпразнични дни не спазваме Коледния пост – рано сложихме свинското във фризера и оттогава кухнята ми обедня откъм идеи – всички на закуска, обед и вечеря искат пържола… Беше ми лесно…но сега, в навечерието на Коледа, трябва да реша какво друго, по-различно да сложа на празничната трапеза… Идеята дойде от само себе си и, признавам си, не е от най-оригиналните – пуйка. И без това там една нещо куцала…:))))
Любимият ни специалитет в тази тематична област е пак традиционен – пуйка със зеле. Затова ще съчетая нещата – пуйката ще бъде пълнена с любимата ми празнична смес „стафиди + туршия/ : ))))”, но ще добавя отстрани в тавата и кисело зеле. Необходим компромис, който би потушил евентуалното разочарование у традиционалистите по време на празничния обяд. :))) При това - много вкусен компромис, уверявам ви!
Е, всичко ще се случва по-късно, утре сутринта – засега ето ви моята рецепта…
Коледна пуйка със стафиди и туршия
Необходими продукти
1 бр. пуйка
1 бр. кисела зелка
200 г ориз
1 ч.ч. (200 мл) олио
2 глави лук /или 1 стрък праз/
50 г стафиди
2 кисели краставички
1 морков от туршия
няколко консервирани печурки
100 г сланина
1 супена лъжица червен пипер
чубрица
черен пипер
1 дафинов лист
сол
Начин на приготвяне
Сваряваме дреболиите на пуйката в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. В част от мазнината /около 1/3/, задушаваме нарязания на филийки лук или праз. Прибавяме ориза и дреболиите, заливаме с 2 чаши бульон от дреболиите и варим, докато се изпари водата. Сваляме сместа от огъня и прибавяме стафидите, киселите краставички, шепа гъби печурки и един морков от туршия, ситно нарязани. Овкусяваме с черния пипер и чубрицата, добавяме сол на вкус. Предварително осолената отвън и отвътре пуйка пълним с готовата, леко поизстинала смес, добавяме вътре още 1/2 чаша бульон и зашиваме.
В останалата мазнина задушаваме ситно нарязаното зеле, прибавяме чубрица, червен и черен пипер и един дафинов лист, разбъркваме и изсипваме зелето в тавата. Поставяме зашитата пуйка върху зелето. Режем сланината на тънки резени и с половината от нея покриваме зелето, с другата половина – пуйката.
Пуйката печем отначало в силно загрята фурна, докато се зачерви кожичката, а след това в умерена. След 1 час поливаме със собствения й сос и покриваме с фолио, за да не прегори – а и за да остане сочна.
Печенето продължава, докато месото започне да се отделя от костите /правилото е 1 час за 1 кг месо/.
И още:
1. Пуйката може да се постави в тавата първо по гръб, за да се изпекат добре по-дебелите части, а след 1 час да се обърне, да се остави още 20-тина минути да се позапече и на гърба и тогава да се покрие с фолио до края на печенето, за да не прегори и да остане сочна. Аз не практикувам това обръщане заради рискувата манипулация: можеш да се опариш или да разкъсаш пуйката, зелето остава рошаво, пък и месцето от бутчетата в зелевата смес в крайна сметка омеква доста по-бързо, отколкото на сухо под реотаните:)
2. Вместо олио може да се използва краве масло - получава се друг, по-специфичен, но много хубав - нежен и неустоим вкус!
Коледните празници!
Най-вдъхновеното, най-божието време! Опрощаващо, пречистващо, обновяващо душата…Време за презареждане – с нова вяра, с нови сили, с чиста обич… Пожелавам ви го, приятели!
Светли празници с много топлина и уют, доброта и любов, светлина в очите и в душите!
Турски мюфтия се усъмни в почтеността на...
Боговица с ребърца
Твоята рецепта е чудесна - с всички подробности и тънкости ,които всъщност правят голямата разлика!:)
Благодаря и за топлите вдъхновяващи пожелания от сърце!
Светъл празник,здраве,радост,щастие и за теб Вени както и за близките ти хора!
Вълнуващи празници!...
Светли са! Много обич, здраве и топлина; благословен да е домът ти!
Прегръдка, Вени! :)
Празникът приближава, има още толкова неща да се правят - а този блог се закачил за мене като...Не ме пуска:)))) Не блог, цял глог с бодли е - пък аз съм такава, че се закачам на всяко трънче и ...айде, празникът дошъл, гостите на масата, а питката още не е слагана в печката!
Виждаш ли каква треска ме е обхванала, Мариянче: с едната ръка режа тиква, с другата /само с едната/ пълня пиперки, а с третата разхождам мишката из блога:)))))
Ех, празници - толкова весели и с толкова изморителна подготовка...но също весела - особено когато не си сам, когато си сред приятели. Така че, ако остана без питка с паричка - познай кой ще е виновен!
Мила Меги, весел и щастлив Бъдни вечер за тебе и близките ти, вълшебна Коледа с много изненади - вълнуващи, прекрасни, сбъдващи съкровени желания!
Прегръдка от сърце!
На този свят ден ние отправяме молитва в сърцето си – за своите близки, роднини, приятели, познати и непознати добри хора – за мир, за добруване, против бедствия и изпитания, за много здраве и благополучие. В едно кътче на моите мисли си ти, Васенка, приятелко, толкова далеко – и толкова близка, с толкова приятели в този блог. Бъди благословена! Светла да е тази свята вечер за тебе и за близките до сърцето ти хора! Прегръдка с обич!
...СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ...
Аз наистина мислех да опека пуйката за 3-4 часа утре преди обяд. Но ми се налага да е готова за рано сутринта и явно трябва да приложа друга технология. За целта слагам след 20-тина минути приготвената пуйка под фолио за 8 часа на 100 градуса –и после – с тавата в колата:))) Така че си прав, че утре няма да остане нищо от нея. Затова пък в най-дяволските часове ще се е доста позапекла…другото оставям на дяволската ти сръчност! Внимавай обаче, като махаш фолиото – парата е с по-висока температура от тая в твоя казан! Да ти е сладко!
Весел празник с една чудна Коледа, която да ти донесе здраве, сила и повече хармония и красота в сатанинската оркестрация на живота ти!:)))
Щастливо посрещане на Рождество Христово! Поздрави!
Ние в къщи ще сме само и само на постно както повелява традицията.
Весели празници на теб и на твоето семейство.
Ще чакам вкусни идеи за Нова година.:)
Е, много голям пропуск, Кате!
Пуешкото месо е нежно, крехко, вкусно, дори бялото месо на гърдите, което при пуйката е всъщност червено. Да оставим това колко е полезно, диетично и пр. Достъпно е и като цена в магазина, има го винаги по веригите магазини, така че пропускът си е само твой! Вкъщи обичаме пуйката със зеле, защото си пуска една много ароматна, специфична мазнинка, с която овкусява по различен, много приятен начин зелето.
Лесно и бързо се приготвя и пържена пуйка – подобно на пиле или млада патица: поставя се в дълбока тенджера под похлупак с 1 чаша олио и 1-2 дафинови листа и на бавен огън се задушава, като се обръща от време на време и се внимава да не прегори. Когато месото омекне /след около 2 часа/, може да се добавят едро нарязани картофи да се позадушат за 15-тина минути.
Друг много вкусен начин за приготвяне е пуйката да се нареже на парчета, които да се сварят в подсолена вода с много подправки и зеленчуци и да се панират в яйца, брашно, кашкавал и бира.
Честито Рождество Христово, мила Кате! Щастие и благоденствие на тебе и на семейството ти! Прегръдка!
Честито Рождество Христово и на тебе, мила Ваня! Да ти носи здраве, щастие и благоденствие - на тебе и на цялото ти семейство! Прегръдка!
Топли, вкусни и уютни празници!
У нас пуйката я правя за Нова година - така остана от времето на соца:).
Почти като твоята. Зелето извън пълнежа, а в него ориз, гъби, стафиди и ... ЯБЪЛКИ /по-кисели/, другото е същото.
Навремето купувахме живи от пазара, което много ни затрудняваше:) /сещаш се:)/.
Сега купувам от магазина. Предпочитам да са с вътрешности, заради супата,която става правммммммммммм.
За КОЛЕДА повече от 20 години правя капама по БАНСКИ.
Цяла нощ й "бая":).
Чакам да стане 00:00 часа и я приготвям. Запечатвам гърнето с тесто, следя температурата. Щом стане вече за намаляване на 150 градуса си лягам.
Сутринта ме събужда неповторимият аромат на капама и ставам да я изключа.
Основното е готово:)!
Живо, здраво, КАПАМА /задължителен поздрав преди да я прекръстя и мушна във фурната:)/. Банскалийски традиции:).
От теб ще си изпрося малко от кожичката на куцата пуйка:) /всъщност това и пълнежа са ми любими:)/
ЖИВО, ЗДРАВО НА ЦЯЛАТА ТИ КЪЩА!
Аз живея далече от Македония, но обичам да правя капама /макар че наистина става много, колкото и малко продукти да слагам /по едно парче 300-400 грама от всяко месо/. Нали трябва да сложа и зеле, и кървавица /когато нямам домашна, предпочитам домашна наденица, но не и кървавица от магазина/, и пушено там нещо - сланинка или бекон - особено сега, по Коледа, не е проблем - имам продуктите пресни.
Като наредя всичко в голямата гювечка, слагам черен пипер, кимион и дафинов лист, заливам с малко вино, малко вода и оставям в печката за 8 часа на 100 градуса. Сутринта е душичка! Но за съжаление моите хора покрай тези касапски свинско-телешки истории се преситиха с меса...затова новогодишната пуйка стана коледна:)))
И друго – може да си прочела вече в коментарите, да не се повтарям – наложи се и пуйката да готвя като капамата: за 8 часа на 80-100 градуса през нощта, че ми трябваше да е готова за рано сутринта:)))) Какво да правиш, непредвидени обстоятелства:))))
Весело посрещане на коледния празник, мила Катенка – и нека коледният дух озари трапезата ти с мир, любов и благоденствие! Прегръдка с обич, сестричке!
Много здраве и усмивки, приятелко!
Усмивки, приятелко, благодаря ти за милите думи! Прегръдка!
Честито Рождество Христово!
Живот и здраве и много късмет на тебе и на близките ти хора!
Патицата също е много хубава със зеле, естествено, но не знам как ще й стоят стафидите...може би пълнена само с ориз и дреболии /?/ ще е по-добре... Аз пържа младата патица под капак - с много пара, става много вкусно, накрая добавям картофи...но все пак е пържено:(
А 13 ястия на Бъдни вечер ми се струва много-о-о-о! Аз правя само седем основни, но тази година се случи така, че направих 9...Но 13 никога не съм правила - сигурно си се претрепала от работа...
Е, сега имаш време и да починеш малко - не случайно между двата празника има цяла седмица! Весело доизкарване на коледните празници и щастлива подготовка за Новата година! Прегръдка от мене с обич!
***
Щастливи бъдни дни с вяра за сбъднатости, за здраве, радост и любов!
Прегръдка!
Прегръдка и от мене!
Бъди благословена със здраве и късмет! Прегръдки от мен!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!
Благодаря за хубавите пожелания!
Здраве и живот, пълен с интересни преживявания, с успехи, с много обич и много късмет. Прегръдка от сърце!
Весели празници!
Помниш ли - пожела си за Коледа рецепта за пълнена пуйка...
„....Прегръдка и от мен!
п.п. Чакаме рецепта за пълнена пуйка!:)
Изпратено: 17.12 18:12 От: valeska:)))
Изтрий | Отговор”
Как да ти откаже човек!
Загърбих няколко предколедни поетически напъна и направих кулинарния постинг - няма как, стиховете ще чакат до догодина - може пък да поузреят, да добият някаква патина - току-виж, се превърнали в поезия:))))
Честито Рождество Христово, мила приятелко! Да си жива и здрава - и много щастлива! Душата ти да е пълна с музика, очите - с радост, сърцето - с любов!
Весело посрещане на Новата година!
Щастливо посрещане на Новата година /в българската традиция пуйката е по-скоро новогодишно, отколкото коледно ястие:)))/! Прегръдка!
Ти си чудесна домакиня. Благословени са близките ти, че те имат.
И колко подробно обясняваш! С обич и сърце! Имаш време за всичко...
Пожелавам ти една щедра и благодатна Нова 2015 година!
Здраве и щастливи сбъдвания!
Прегръдки! :)
Ти си чудесна домакиня. Благословени са близките ти, че те имат.
Е, Трънче, Трънче, как ме хвалиш само - чак се изчервих на ранина:)))) Ами успявам - такава ми е фазата - в момента съм във фаза "последно просветляване". Нали знаеш тази част от деня: слънцето залязва, очакваш да притъмнее, а то изведнъж като избухне небето в едно ярко сияние, отразено в перестите облаци, скупчени да се сбогуват – и става отново светло – едно такова фантастично, нереално – вълшебно като за последно…после идва мракът:))))))))))))))))
Шегувам се – малко черно като за утро, но току-що пуснах едно тъжно стихотворение – може би затова…Но пък при тебе тъкмо се е стъмнило и ще ме разбереш:))))
Поздрави, мила Ели! Прегръдка с пожелание за хубава вечер!
пожелания...
Вени, бих хапнала все пак :)))))))))))) Ама малко се дразня на нашенското надничане все в чуждото. Имаме уникални традиции, обичаи, ястия с патент направо! А се трепем да правим пуйки, да се кичим с черепи на Вси Светии и да говорим с акцент, да ни личи напредъка с английския...
Искам да се извиня за поредното закъснение, за което няма да се оправдавам, защото е по обективно-следствени причини :):):) Изпращам ти коледни усмивки със захарна глазура от мен и двете принцески, а за новогодишната нощ искам специално едно "Наздраве" за нашето запознанство тук - просто по някое време мислено ще вдигна тост за теб специално, както и за още няколко много ценни приятели тук в блога.
Надявам се, че използваш ползотворно ваканцията?!! ;)
И да те питам, че в нета не намерих най-точна информация - за сиренце коя е най-подходящата подправка-добавка? Става въпрос за салати от сирене с майонеза, за салати от извара, за топчета от сирене с чесън и подобни.
А на сиренцето можеш да сложиш всякакви билки: риган, розмарин, мащерка – по-добре пресни, но може и сухи. Понасят му и черният пипер и кимионът, червен пипер / особено ако е малко по-лют/, дори пикантина. Но трябва да си избереш – да не слагаш всичко. Аз залагам на билките!