Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2014 10:02 - Коледно ... с пуйка
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 32020 Коментари: 41 Гласове:
31

Последна промяна: 02.01.2015 17:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В моето семейство сме, така да се каже, традиционалисти… На Коледа на масата се слагат свински пържоли, не коледна пуйка... Но сме и грешници – в тия най-светли предпразнични дни не спазваме Коледния пост – рано сложихме свинското във фризера и оттогава кухнята ми обедня откъм идеи – всички на закуска, обед и вечеря искат пържола… Беше ми лесно…но сега, в навечерието на Коледа, трябва да реша какво друго, по-различно да сложа на празничната трапеза… Идеята дойде от само себе си и, признавам си, не е от най-оригиналните – пуйка. И без това там една нещо куцала…:))))

Любимият ни специалитет в тази тематична област е пак традиционен – пуйка със зеле. Затова ще съчетая нещата – пуйката ще бъде пълнена с любимата ми празнична смес „стафиди + туршия/ : ))))”, но ще добавя отстрани в тавата и кисело зеле. Необходим компромис, който би потушил евентуалното разочарование у традиционалистите по време на празничния обяд. :))) При това  - много вкусен компромис, уверявам ви!

Е, всичко ще се случва по-късно, утре сутринта – засега ето ви моята рецепта…



image



Коледна пуйка със стафиди и туршия


 

Необходими продукти

 

    1 бр. пуйка

    1 бр. кисела зелка

    200 г ориз

    1 ч.ч. (200 мл) олио

    2 глави лук /или 1 стрък праз/

    50 г стафиди

2 кисели краставички

1 морков от туршия

няколко консервирани печурки

    100 г сланина

    1 супена лъжица червен пипер

    чубрица

    черен пипер

    1 дафинов лист

    сол

 


Начин на приготвяне

 

Сваряваме дреболиите на пуйката в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. В част от мазнината /около 1/3/, задушаваме нарязания  на филийки лук или праз.  Прибавяме ориза и дреболиите, заливаме с 2 чаши бульон от дреболиите и варим,  докато се изпари водата. Сваляме сместа от огъня и прибавяме стафидите, киселите краставички, шепа гъби печурки и един морков от туршия, ситно нарязани. Овкусяваме с черния пипер и чубрицата, добавяме сол на вкус. Предварително осолената отвън и отвътре пуйка пълним с готовата, леко поизстинала смес, добавяме вътре още 1/2 чаша бульон и зашиваме.

В останалата мазнина задушаваме ситно нарязаното зеле, прибавяме чубрица, червен и черен пипер и един дафинов лист, разбъркваме и  изсипваме зелето в тавата. Поставяме зашитата пуйка върху зелето. Режем сланината на тънки резени и с половината от нея покриваме зелето, с другата половина – пуйката.

Пуйката печем отначало в силно загрята фурна, докато се зачерви кожичката, а след това в умерена. След 1 час поливаме със собствения й сос и покриваме с фолио, за да не прегори – а и за да остане сочна.
Печенето продължава, докато месото започне да се отделя от костите /правилото е 1 час за 1 кг месо/.

И още:
1. Пуйката може да се постави в тавата първо по гръб, за да се изпекат добре по-дебелите части, а след 1 час да се обърне, да се остави още 20-тина минути да се позапече и на гърба и тогава да се покрие с фолио до края на печенето, за да не прегори и да остане сочна. Аз не практикувам това обръщане заради рискувата манипулация: можеш да се опариш или да разкъсаш пуйката, зелето остава рошаво, пък и месцето от бутчетата в зелевата смес в крайна сметка омеква доста по-бързо, отколкото на сухо под реотаните:)
2. Вместо олио може да се използва краве масло - получава се друг, по-специфичен, но много хубав - нежен и неустоим вкус!



image





Коледните празници!

Най-вдъхновеното, най-божието време! Опрощаващо, пречистващо, обновяващо душата…Време за  презареждане – с нова вяра, с нови сили, с чиста обич… Пожелавам ви го, приятели!

Светли празници с много топлина и уют, доброта и любов, светлина в очите и в душите!









Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Светли празници, Вени!
24.12.2014 10:35
Благословени да сте!
цитирай
2. donchevav - Свети празници и на тебе и твоите ...
24.12.2014 10:48
Свети празници и на тебе и твоите близки, Ати! Вдъхновен Бъдни вечер и щастлива Коледа!
цитирай
3. emi1ts - Благодаря Вени!
24.12.2014 11:24
Вкусно приготвените празнични ястия са част от хубавото настроение на Коледа!
Твоята рецепта е чудесна - с всички подробности и тънкости ,които всъщност правят голямата разлика!:)
Благодаря и за топлите вдъхновяващи пожелания от сърце!
Светъл празник,здраве,радост,щастие и за теб Вени както и за близките ти хора!
цитирай
4. donchevav - Весели празници, скъпа Еми! Нека в ...
24.12.2014 12:21
Весели празници, скъпа Еми! Нека в коледната нощ всички твои желания се сбъднат! Бъди здрава и щастива! Прегръдка!
цитирай
5. mt46 - Поздрав, Вени!...
24.12.2014 12:48
А ние ще печем пуяк за утре... :)
Вълнуващи празници!...
цитирай
6. donchevav - Пуяк!!? Звучи добре! Дано и вашият ...
24.12.2014 13:12
Пуяк!!? Звучи добре! Дано и вашият да е избран измежду куците пилета, че ми става жално за горкия пернат...Поздрави, Марине! Щастлива и благословена да е коледната ви трапеза! Весели празници!
цитирай
7. megg - Изкусителен е
24.12.2014 14:42
твоят "вкусен компромис", Вени! Ще се опитам да го спретна след Коледа, празниците се зареждат един след друг и това е така стоплящо!
Светли са! Много обич, здраве и топлина; благословен да е домът ти!
Прегръдка, Вени! :)
цитирай
8. donchevav - Благодаря за хубавите думи, скъпа ...
24.12.2014 15:02
Благодаря за хубавите думи, скъпа Мег! Пробвай, стига да не ти се налага да убиваш някоя читава пуйка за тази цел - нещо взе да ми става мъчно за тия нещастни животинки по Коледа - прасета, телета, пуйки - на 1 януари /Васильовден/ ще погнем пък петлите:((( Надявам се, че и твоята пуйка ще пристигне в дома ти в найлонова торбичка, като пуякът на Марин.
Празникът приближава, има още толкова неща да се правят - а този блог се закачил за мене като...Не ме пуска:)))) Не блог, цял глог с бодли е - пък аз съм такава, че се закачам на всяко трънче и ...айде, празникът дошъл, гостите на масата, а питката още не е слагана в печката!
Виждаш ли каква треска ме е обхванала, Мариянче: с едната ръка режа тиква, с другата /само с едната/ пълня пиперки, а с третата разхождам мишката из блога:)))))
Ех, празници - толкова весели и с толкова изморителна подготовка...но също весела - особено когато не си сам, когато си сред приятели. Така че, ако остана без питка с паричка - познай кой ще е виновен!
Мила Меги, весел и щастлив Бъдни вечер за тебе и близките ти, вълшебна Коледа с много изненади - вълнуващи, прекрасни, сбъдващи съкровени желания!
Прегръдка от сърце!
цитирай
9. astrojozi19 - Благодаря
24.12.2014 15:09
Мерси Вени, Светли празници!
цитирай
10. donchevav - Светли празници и на тебе, Жозетка! ...
24.12.2014 15:38
Светли празници и на тебе, Жозетка! Весело посрещане! Прегръдка!
цитирай
11. paciencia - Весели празници, Вени!
24.12.2014 16:56
Нека ти е празнично и все така да имаш и една трета ръка за мишката (прочетох коментарите:)И любими хора да има край масата! Прегръдки, мила Вени!
цитирай
12. donchevav - Мила Вася, имам чувството, че за ...
24.12.2014 18:10
Мила Вася, имам чувството, че за друго и да няма, за мишката свободно време и ръка винаги трябва да се намира - там са приятелите ни, с които - аз поне - в момента деля всичко...Това, което най-близките хора, залутани всеки с грижите си, не могат да ни дадат, откриваме тук, в блога...Което, разбира се, не ни прави нито самотни, неразбрани хора, нито аутсайдери, нито...но да не продължавам така на тази свята вечер:)))) Това ни прави просто богати хора - с разнообразни контакти, с по-широк кръгозор, с много нови вълнуващи приятелства. "Първа " ли? Няма значение нито първа, нито сто и първа страница - важна е човешката съпричастност...
На този свят ден ние отправяме молитва в сърцето си – за своите близки, роднини, приятели, познати и непознати добри хора – за мир, за добруване, против бедствия и изпитания, за много здраве и благополучие. В едно кътче на моите мисли си ти, Васенка, приятелко, толкова далеко – и толкова близка, с толкова приятели в този блог. Бъди благословена! Светла да е тази свята вечер за тебе и за близките до сърцето ти хора! Прегръдка с обич!
цитирай
13. lucyfer - . . . МИСЛЯ, ЧЕ ДЯВОЛЪТ НЕ Е ПОДРАНИЛ ...
24.12.2014 20:54
...МИСЛЯ,ЧЕ ДЯВОЛЪТ НЕ Е ПОДРАНИЛ ОСОБЕНО...ЗА ПАРЧЕ ОТ КЪЛКАТА НА ТВОЯТА ПУЙКА...АКО СЪМ ТЪРПЕЛИВ ДА МИНЕ 24:00 ЧАСА ТОКУ ВИЖ НЯКОЙ Я НАЧЕНАЛ И СВЪРШИЛА,ДОКАТО СИ ЧАКАМ КУЛТУРНО ПОРЦИЯТА...)))...
...СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ...
цитирай
14. donchevav - О, скъпи Луцифер, добре си дошъл в ...
24.12.2014 22:03
О, скъпи Луцифер, добре си дошъл в тази свята вечер! Заповядай, приседни – сподели постната ни трапеза:))) Макар че – виждам - да излъжеш Дявола, е трудна работа!
Аз наистина мислех да опека пуйката за 3-4 часа утре преди обяд. Но ми се налага да е готова за рано сутринта и явно трябва да приложа друга технология. За целта слагам след 20-тина минути приготвената пуйка под фолио за 8 часа на 100 градуса –и после – с тавата в колата:))) Така че си прав, че утре няма да остане нищо от нея. Затова пък в най-дяволските часове ще се е доста позапекла…другото оставям на дяволската ти сръчност! Внимавай обаче, като махаш фолиото – парата е с по-висока температура от тая в твоя казан! Да ти е сладко!
Весел празник с една чудна Коледа, която да ти донесе здраве, сила и повече хармония и красота в сатанинската оркестрация на живота ти!:)))
Щастливо посрещане на Рождество Христово! Поздрави!

цитирай
15. troia - Страхотна рецепта!
24.12.2014 23:13
Не съм яла пуйка, но както я правиш не бих отказала.:))
Ние в къщи ще сме само и само на постно както повелява традицията.
Весели празници на теб и на твоето семейство.
Ще чакам вкусни идеи за Нова година.:)
цитирай
16. vanyavanya - Честито Рождество Христово!
25.12.2014 03:52
Желая от сърце вкусни празници! И щастлива година!
цитирай
17. donchevav - Честита Коледа! Е, много голям ...
25.12.2014 06:15
Честита Коледа!
Е, много голям пропуск, Кате!
Пуешкото месо е нежно, крехко, вкусно, дори бялото месо на гърдите, което при пуйката е всъщност червено. Да оставим това колко е полезно, диетично и пр. Достъпно е и като цена в магазина, има го винаги по веригите магазини, така че пропускът си е само твой! Вкъщи обичаме пуйката със зеле, защото си пуска една много ароматна, специфична мазнинка, с която овкусява по различен, много приятен начин зелето.
Лесно и бързо се приготвя и пържена пуйка – подобно на пиле или млада патица: поставя се в дълбока тенджера под похлупак с 1 чаша олио и 1-2 дафинови листа и на бавен огън се задушава, като се обръща от време на време и се внимава да не прегори. Когато месото омекне /след около 2 часа/, може да се добавят едро нарязани картофи да се позадушат за 15-тина минути.
Друг много вкусен начин за приготвяне е пуйката да се нареже на парчета, които да се сварят в подсолена вода с много подправки и зеленчуци и да се панират в яйца, брашно, кашкавал и бира.
Честито Рождество Христово, мила Кате! Щастие и благоденствие на тебе и на семейството ти! Прегръдка!


цитирай
18. donchevav - Желая от сърце вкусни празници! И ...
25.12.2014 06:19
vanyavanya написа:
Желая от сърце вкусни празници! И щастлива година!


Честито Рождество Христово и на тебе, мила Ваня! Да ти носи здраве, щастие и благоденствие - на тебе и на цялото ти семейство! Прегръдка!
цитирай
19. martiniki - Честито Рождество!
25.12.2014 08:21
Голяма майсторица си, Вени, интересно предложение. Не съм пекла пуйка досега, но твоята ми звучи и изглежда изкушаващо.

Топли, вкусни и уютни празници!
цитирай
20. donchevav - Благодаря ти, Марти! Малко импр...
25.12.2014 09:02
Благодаря ти, Марти! Малко импровизация стана, че в последния момент трябваше да си променяме плановете за коледния ден, но в крайна сметка пуйката пак е на лице - мека отвътре и с хрупкава кожичка! Опечи ...или сготви по друг начин...но си заслужава - пуешкото месо е уникално: дебело, не като кокошето, крехко и не е мазно като на патица - неповторимо е! Весели празници с пожелание за много здраве и късмет! Прегръдка от сърце!
цитирай
21. katan - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, ВЕНЕТЧЕ!
25.12.2014 10:33
Светли и щедри да са тези и всички:) дни!
У нас пуйката я правя за Нова година - така остана от времето на соца:).
Почти като твоята. Зелето извън пълнежа, а в него ориз, гъби, стафиди и ... ЯБЪЛКИ /по-кисели/, другото е същото.
Навремето купувахме живи от пазара, което много ни затрудняваше:) /сещаш се:)/.
Сега купувам от магазина. Предпочитам да са с вътрешности, заради супата,която става правммммммммммм.
За КОЛЕДА повече от 20 години правя капама по БАНСКИ.
Цяла нощ й "бая":).
Чакам да стане 00:00 часа и я приготвям. Запечатвам гърнето с тесто, следя температурата. Щом стане вече за намаляване на 150 градуса си лягам.
Сутринта ме събужда неповторимият аромат на капама и ставам да я изключа.
Основното е готово:)!
Живо, здраво, КАПАМА /задължителен поздрав преди да я прекръстя и мушна във фурната:)/. Банскалийски традиции:).
От теб ще си изпрося малко от кожичката на куцата пуйка:) /всъщност това и пълнежа са ми любими:)/

ЖИВО, ЗДРАВО НА ЦЯЛАТА ТИ КЪЩА!
цитирай
22. donchevav - Благодаря ти за интересния разказ и ...
25.12.2014 12:07
Благодаря ти за интересния разказ и за хубавите пожелания, Катенка!
Аз живея далече от Македония, но обичам да правя капама /макар че наистина става много, колкото и малко продукти да слагам /по едно парче 300-400 грама от всяко месо/. Нали трябва да сложа и зеле, и кървавица /когато нямам домашна, предпочитам домашна наденица, но не и кървавица от магазина/, и пушено там нещо - сланинка или бекон - особено сега, по Коледа, не е проблем - имам продуктите пресни.
Като наредя всичко в голямата гювечка, слагам черен пипер, кимион и дафинов лист, заливам с малко вино, малко вода и оставям в печката за 8 часа на 100 градуса. Сутринта е душичка! Но за съжаление моите хора покрай тези касапски свинско-телешки истории се преситиха с меса...затова новогодишната пуйка стана коледна:)))
И друго – може да си прочела вече в коментарите, да не се повтарям – наложи се и пуйката да готвя като капамата: за 8 часа на 80-100 градуса през нощта, че ми трябваше да е готова за рано сутринта:)))) Какво да правиш, непредвидени обстоятелства:))))
Весело посрещане на коледния празник, мила Катенка – и нека коледният дух озари трапезата ти с мир, любов и благоденствие! Прегръдка с обич, сестричке!
цитирай
23. troia - :)))
25.12.2014 13:36
Благодаря ти за допълнителните идеи относно пуйката. Наистина пропускът е мой, но и нямам това търпение да я чакам 2, 4 или повече часа.. Аз съм привърженик на типа бързо, лесно и вкусно. Все пак за една гала-вечеря или ако ти бяга из двора...жертвата си заслужава. Много си мил и добър човек. Радвам се, че се открихме тук.
Много здраве и усмивки, приятелко!
цитирай
24. donchevav - Е-е-е, недей така! Не е толкова т...
25.12.2014 14:28
Е-е-е, недей така! Не е толкова трудоемко, а и времето е, колкото да свариш един боб:))) Тъкмо си говорехме с Katan, че пуйката си е новогодишен, а не коледен специалитет, че така е останало у нас от време оно:))) Е, предложението остава в сила:))))
Усмивки, приятелко, благодаря ти за милите думи! Прегръдка!
цитирай
25. kasnaprolet9999 - Вчера ти написах коментар, но нещо ...
25.12.2014 18:21
Вчера ти написах коментар, но нещо не го виждам. Ще направя твоята рецепта, но с патица и без сланина, щото тя е достатъчно мазна. Планирам това да свърша утре и си я сложих в една блогвълна за разни вкусотии, да ми е под ръка. Днес ще наблегнем на пържолите, че е по-лесно и бързо, та как иначе да си почина от 13-те ястия за бъдни вечер:)))Весели празници!!
цитирай
26. donchevav - Здравей, мила Неви! Честито Р...
25.12.2014 21:29
Здравей, мила Неви!
Честито Рождество Христово!
Живот и здраве и много късмет на тебе и на близките ти хора!
Патицата също е много хубава със зеле, естествено, но не знам как ще й стоят стафидите...може би пълнена само с ориз и дреболии /?/ ще е по-добре... Аз пържа младата патица под капак - с много пара, става много вкусно, накрая добавям картофи...но все пак е пържено:(
А 13 ястия на Бъдни вечер ми се струва много-о-о-о! Аз правя само седем основни, но тази година се случи така, че направих 9...Но 13 никога не съм правила - сигурно си се претрепала от работа...
Е, сега имаш време и да починеш малко - не случайно между двата празника има цяла седмица! Весело доизкарване на коледните празници и щастлива подготовка за Новата година! Прегръдка от мене с обич!
цитирай
27. vilish - Светли празници, Вени!
26.12.2014 01:38
От блога посъбрах някои рецепти. :) Ще опитам. :)
***
Щастливи бъдни дни с вяра за сбъднатости, за здраве, радост и любов!

Прегръдка!
цитирай
28. donchevav - Светли празници и на тебе, Вили ! С ...
26.12.2014 04:04
Светли празници и на тебе, Вили ! С пожелание за хубави празнични емоции и коледен дух в сърцето! Много здраве и късмет, щастливи случвания, порив към красота, музика в душата!
Прегръдка и от мене!
цитирай
29. priqtel12 - Честито Рождество, Вени!!!
26.12.2014 17:14
Дай Боже в тези дни да презаредиш душата си със много топлина и обич!
Бъди благословена със здраве и късмет! Прегръдки от мен!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!
цитирай
30. donchevav - Честито Рождество Христово, мила ...
26.12.2014 18:08
Честито Рождество Христово, мила Иве!
Благодаря за хубавите пожелания!
Здраве и живот, пълен с интересни преживявания, с успехи, с много обич и много късмет. Прегръдка от сърце!
Весели празници!
цитирай
31. valeska - Привет!:)
27.12.2014 11:47
Весели празници, donchevav!
цитирай
32. donchevav - О, мила Валеска, привет! Помниш ...
27.12.2014 12:21
О, мила Валеска, привет!
Помниш ли - пожела си за Коледа рецепта за пълнена пуйка...

„....Прегръдка и от мен!
п.п. Чакаме рецепта за пълнена пуйка!:)
Изпратено: 17.12 18:12 От: valeska:)))
Изтрий | Отговор”

Как да ти откаже човек!
Загърбих няколко предколедни поетически напъна и направих кулинарния постинг - няма как, стиховете ще чакат до догодина - може пък да поузреят, да добият някаква патина - току-виж, се превърнали в поезия:))))
Честито Рождество Христово, мила приятелко! Да си жива и здрава - и много щастлива! Душата ти да е пълна с музика, очите - с радост, сърцето - с любов!
Весело посрещане на Новата година!

цитирай
33. iwant - коледни песнички!
27.12.2014 15:34
о плейлиста ми допадна много ;)) весели празници!
цитирай
34. to4ilka - Честита Коледа!
27.12.2014 16:07
Прекрасна Коледна вечеря-добре отиваща на червено винце ивайловградско,например,винаги правя и аз пуйка пълнева печена,но тази година бях почти сама,ако не се брои малкият ми син,който също изчезна по някое време...Щях да си я хапвам цяла седмица,реших да си я спестя,когато сме повече хора!Поздрави от мен ,казват,че ще има сняг?!Дано!
цитирай
35. donchevav - Да, мила Галя, тук при нас вече цял ...
27.12.2014 16:39
Да, мила Галя, тук при нас вече цял ден вали...ще имаме весели снежни празници! Най-после!
Щастливо посрещане на Новата година /в българската традиция пуйката е по-скоро новогодишно, отколкото коледно ястие:)))/! Прегръдка!
цитирай
36. tryn - Благодаря за рецептата, Вени!
28.12.2014 04:47
Ще опитам и аз за Новогодишната нощ.
Ти си чудесна домакиня. Благословени са близките ти, че те имат.
И колко подробно обясняваш! С обич и сърце! Имаш време за всичко...

Пожелавам ти една щедра и благодатна Нова 2015 година!
Здраве и щастливи сбъдвания!
Прегръдки! :)
цитирай
37. donchevav - Ще опитам и аз за Новогодишната нощ. ...
28.12.2014 05:46
[quote=tryn]Ще опитам и аз за Новогодишната нощ.
Ти си чудесна домакиня. Благословени са близките ти, че те имат.

Е, Трънче, Трънче, как ме хвалиш само - чак се изчервих на ранина:)))) Ами успявам - такава ми е фазата - в момента съм във фаза "последно просветляване". Нали знаеш тази част от деня: слънцето залязва, очакваш да притъмнее, а то изведнъж като избухне небето в едно ярко сияние, отразено в перестите облаци, скупчени да се сбогуват – и става отново светло – едно такова фантастично, нереално – вълшебно като за последно…после идва мракът:))))))))))))))))
Шегувам се – малко черно като за утро, но току-що пуснах едно тъжно стихотворение – може би затова…Но пък при тебе тъкмо се е стъмнило и ще ме разбереш:))))
Поздрави, мила Ели! Прегръдка с пожелание за хубава вечер!
цитирай
38. metlichina - ех, че е хубаво и празнично тук...
28.12.2014 12:13
весело посрещане на Новата година с най-добри
пожелания...
цитирай
39. donchevav - Благодаря ти, Метличинке! Хубави ...
28.12.2014 15:14
Благодаря ти, Метличинке! Хубави да са и за тебе предпразничните дни, весело и щастливо - посрещането на Новата година! Усмивки!
цитирай
40. benitta - Честита Коледа! :)
30.12.2014 15:13
Ох, милото животно..... Така разпнато и препечено хич не му завиждам, честно.
Вени, бих хапнала все пак :)))))))))))) Ама малко се дразня на нашенското надничане все в чуждото. Имаме уникални традиции, обичаи, ястия с патент направо! А се трепем да правим пуйки, да се кичим с черепи на Вси Светии и да говорим с акцент, да ни личи напредъка с английския...
Искам да се извиня за поредното закъснение, за което няма да се оправдавам, защото е по обективно-следствени причини :):):) Изпращам ти коледни усмивки със захарна глазура от мен и двете принцески, а за новогодишната нощ искам специално едно "Наздраве" за нашето запознанство тук - просто по някое време мислено ще вдигна тост за теб специално, както и за още няколко много ценни приятели тук в блога.
Надявам се, че използваш ползотворно ваканцията?!! ;)
И да те питам, че в нета не намерих най-точна информация - за сиренце коя е най-подходящата подправка-добавка? Става въпрос за салати от сирене с майонеза, за салати от извара, за топчета от сирене с чесън и подобни.
цитирай
41. donchevav - О-о-о, мила Бени, намерила си пред ...
30.12.2014 16:01
О-о-о, мила Бени, намерила си пред кого да жалиш за пернатите! Кокошките в нашия двор са всички рекордьорки на Гинес по дълголетие, имахме и един паток - трийсетгодишен... Просто защото по правило у нас нищо пернато не се коли, ако нещо не се е повредило и трябва да се приспи:))) Е, тази пуйка куцаше и лежеше...та трябваше да я спасим от мъки - нямаше как:))) А печената пуйка със зеле си е нашенска традиция - или пък пуйка с бадеми за Нова година... Пък и честно казано, аз жаля и прасетата, от които се правят традиционните български пържоли, а и - както си и беше – бяхме прекалили с тия благини греховно преди Коледа…така че ядохме пуйка. Сега за Нова година съм планирала пържоли от свински врат с гъби манатарки – класика!
А на сиренцето можеш да сложиш всякакви билки: риган, розмарин, мащерка – по-добре пресни, но може и сухи. Понасят му и черният пипер и кимионът, червен пипер / особено ако е малко по-лют/, дори пикантина. Но трябва да си избереш – да не слагаш всичко. Аз залагам на билките!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043505
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53382
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031