2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Прочетен: 13949 Коментари: 31 Гласове:
Последна промяна: 08.08.2014 18:27
Домашна юфка? Никакъв проблем!
Хей-хей, мързелувате ли? И аз – сега ни се е паднало. Пък и лято е, простено ни е.
Но така, както си лежа на плажа, си мисля: имаше нещо, което непременно трябва да свърша – мога само през лятото да го направя, когато има много слънце.
Да изпера китениците? Не, вече го направих…Да направя доматен сок и лютеница? Не-е-е, това ще го мисля по към края на август…Тогава?
Много слънце! А, да, сетих се. Всъщност самото слънце не ми е толкова необходимо – може би затова се заблудих отначало. Трябва ми горещо време, жега в стаята и добра проветривост, въздушно течение.
Другото мога и да си го купя. Е, вие може да си го купите - аз съм производител. Става въпрос за яйца, прясно мляко и брашно. Само че сега съм на плажа... нищо - казват, че жегите предстоят: ще го планирам за след няколко дни - като се наситя на 28-градусовата морска вода.
Всяко лято си правя домашна юфка. Нямате малки деца? Вкъщи нямате старци? Аз също. Но юфката е онази истинска закуска /не мюсли и корнфлекс, баничка, кифла или кроасан/, която прави деня на моето семейство енергичен и ползотворен.
И така – как да си направим домашна юфка?
Продукти:
10 яйца
1 л прясно мляко
2 кг брашно /колкото поеме/+ 0,5кг – за точене
1 супена лъжица сол
Приготвяне:
Разбиваме с тел яйцата. Прибавяме млякото и солта. Замесваме твърдо тесто, което оставяме да отлежи 1 час. Разделяме на 10 топки, които премесваме и отново оставяме да починат около 15 минути. Вземаме първата топка, разтегляме я с ръце, докато стане с диаметър 10-15 см, и я поставяме на набрашнената маса. Поръсваме питата и отгоре с брашно, вземаме точилката и започваме да натискаме с нея с въртеливи движения тестото, като от време на време ръсим по малко брашно, за да не залепне. По-напредналите могат да захванат обрашнената пита в единия край за точилката и да я навият, а после с леки, специфични движения на ръцете /галещи, масажиращи и изтъняващи от средата към края на точилката/, да издължат навитата пита. Когато развиете питата, тя вече е с диаметър около 1 метър, тънка и прозрачна като хартия. Впрочем последното не е необходимо – в народната практика дори се препоръчват дебели до 0,5 см. кори, които после се нарязват – така юфката ставала по-сладка.
Готовата пита се оставя върху предварително застлан чаршаф – в стая, в която през следващите 3-4 дни рядко ще влизате.
Същата процедура повтаряте с останалите питки.
Изсушените върху чаршафите пити начупвате на ръка и запичате до порозовяване в суха тава в печката. Напълно изстиналата юфка прибирате в платнена торба и съхранявате на сухо място.
Допълнителна информация:
Така приготвената юфка може се консумира повече от 1 година.
2. Помнете – за да си направите домашна юфка, не е необходимо да имате специални умения – разточването е много лесно – просто трябва да започнете – от вас зависи колко дебели да са питките, колко препечена да е юфката.
3. Старите майсторки на юфка казват, че при замесване е добре да се прибави малко пепелява вода /1-2 супени лъжици дървесна пепел се залива с 1 кафена чаша вряла вода и се оставя да изстине, прецежда се и течността се добавя към млякото при замесване; така юфката се предпазва от молци и др./
4. Юфката може да се изсуши и на слънце. За пълно изсушаване в горещия августовски ден са необходими само няколко часа.
Ти кога ще мирнеш? Лежи под чадъра и мързелувай, а и все работа ни намираш! Сега, освен че огладняхме, ще се наложи да месим и да сушим :)))
За едно време си права - и на нашата улица измиваха асфалта, постилаха платна и сушаха юфката. Всички жени от махалата се наговаряха предварително и месеха и точеха на един ден! Боже, какви патриархални времена са били - сега май не всички се познаваме дори...а и коли, коли - не можеш да пресечеш! И разкопано...и мръсотия...
Прегръдка, Бени - и поздрави на принцеските!
Ако ми се сложи и захар, отказвам се.:-)
Благоприятен ден и успех!... :)
Поздрави, Freeoldmen! Благодаря, че се отби! Весело лято!
Никога не съм правила юфка, някога свекърва ми се занимаваше с това, но знаеш ли, това е идея. Другата седмица ше я реализирам и ако се получи добре, бих могла да я повторя, после ше дам на дъщерите за зимата, и трите обичат; а и продуктите са налице и аз си ги произвеждам.
Между другото, снощи правих твоята пърленка, хареса ми и бързо стана. Малко я видоизмених, вместо масло сложих мас и без кашкавал, но се свърши вече.
Благодаря за идеите!
Хубав ден!
Благоприятен ден и успех!... :)
Моят съпруг - също. А аз я предпочитам със сирене и масло, без захар /но ако е варена с вода/. Ако е с прясно мляко - малко масълце и захар - без сирене, естествено. Всички вкъщи обожаваме юфка. Имаме приятел, който получи някакво тежко заболяване на стомаха. Препоръчали му да яде препечена домашна юфка. Дадохме му цял чувал. Яде - яде повече от месец - само юфка, сварена във вода. Като отиде на изследване - от болестта - ни помен. Оттогава уважавам това ядене и от медицинска гледна точка/ в умерени количества, разбира се; в тази връзка пропуснах да спомена, че нашият приятел беше напълнял за месец-два с десетина килограма, макар че при него това си беше направо наложително - от болестта преди беше страшно отслабнал/.
Поздрави! Успешен ден и на тебе - и хубави почивни дни!
И аз обичам такава юфка, едната ми баба правеше и после - с много сиренце ...
Може и аз да опитам. А пък на мен най - ми хвалят питата на Бъдни вечер, особено този, на когото се падне паричката ... ; )
Поздрави и хубаво да си изкараш почивните дни! И - следващите! И ... Усмивки!
Никога не съм правила юфка, някога свекърва ми се занимаваше с това, но знаеш ли, това е идея. Другата седмица ше я реализирам и ако се получи добре, бих могла да я повторя, после ше дам на дъщерите за зимата, и трите обичат; а и продуктите са налице и аз си ги произвеждам.
Между другото, снощи правих твоята пърленка, хареса ми и бързо стана. Малко я видоизмених, вместо масло сложих мас и без кашкавал, но се свърши вече.
Благодаря за идеите!
Хубав ден!
Да, със сигурност с домашна мас пърленката е станала по-мека и по-вкусна! И си права за кашкавала - ако не е много качествен / и скъп:)))/, отпуска питките и те по-трудно се изпичат. Най-важен за мене е риганът - не бива да се изпуска, дава съвсем различен вкус на пърленката.
А юфка можеш да си наточиш без проблем. Мисля, че става толкова много, че можеш да разделиш получената юфка на две и дори на три - аз винаги разделях с майка ми и ни стигаше. Но можеш да направиш и още една доза - става бързо и продуктите не са скъпи. Ако не си сигурна в разточването, можеш просто да натискаш с точилката, докато питката се поразтъни - не е необходимо да е толкова тънка /макар че аз точно тънка я харесвам, иначе става при варене твърде втестена/. От брашното сигурно ще ти остане - една значителна част от него е за обилно ръсене при точене с навиване върху точилката. Успех - и пиши как се е получило. Но съм сигурна, че няма начин да се сбърка, ще се получи. Поздрави!
И аз обичам такава юфка, едната ми баба правеше и после - с много сиренце ...
Може и аз да опитам. А пък на мен най - ми хвалят питата на Бъдни вечер, особено този, на когото се падне паричката ... ; )
Поздрави и хубаво да си изкараш почивните дни! И - следващите! И ... Усмивки!
:)))
Да, Меги, супер е да те хвалят - и аз много обичам да ми хвалят кулинарните произведения, макар че не винаги са за хвалба:)))! И още нещо - който може да прави пита за Бъдни вечер, няма как да не се справи с една юфка! Опитай - нищо не губиш - някое яйце, малко мляко - загубата ще е под 5 лв. Но съм сигурна, че няма как да сбъркаш. Може само при разточването да се затрудниш в началото - но нали все някога трябва да се опиташ! Успех! Прегръдки, мила приятелко - благодаря ти за пожеланията! Весел август с много дни за отмора и забавление и на тебе! Усмивки!
Ама, почивай си, бе душко, че от 1-ви септември нали знаеш какво ни чака!:)
Иначе много обичам юфка на фурна.
Прегръдка от мен!
А с точилката изглеждам точно така - и ръкавите, и престилката - всичко...не съм мислила само престилка върви ли върху бански - сигурно не, поне не в този жанр:)))) Ама ако остана още малко тук, може да пробвам - иначе това топене под слънцето направо ще ми смени самоличността:)))
Непременно пробвай - нищо сложно няма, елементарно е отвсякъде - питите и козунаците са къде-къде по-сложни - месене, бухване, премесване, плетене, отговорно печене - тук няма нищо такова! Замесваш, разделяш на 10 и започваш да натискаш отгоре с точилката, докато се разтъни. С времето ще си намериш чалъма и да точиш истински - тайната е в многото брашно - да не залепне. И - толкова! Опитай, макар и половин доза. Достатъчно е за едно семейство за цяла година.
Поздрави и прегръдки, Майче, весел и ползотворен да е за тебе най-отпускарският месец в годината!
Ама, почивай си, бе душко, че от 1-ви септември нали знаеш какво ни чака!:)
Иначе много обичам юфка на фурна.
Прегръдка от мен!
Е, чак от 1-ви. А аз съм "пусната" и малко по-до късно, че иначе не мога да си взема отпуската...поне до 10-ти септември мисля да стоя тук, ако не ми омръзне. С един колега стандартизирахме всички видове разпределения по БЕЛ - за ЗП, ЗИП и СИП, и ги записахме на десктопа на секретарката - да ги разпечатва на всеки, който има нужда - само името се добавя. Класна съм на 11 клас - не са нов клас - така че няма кой знае какво важно да правя до 15-ти. Е, не че няма, но...с разрешение на шефовете...иначе всяка година губя много дни.
- И аз обичам юфка на фурна - всякак я обичам, но малко я избягвам, разбираш... Обожавам да точа - с и без повод:)))
Поздрави, мила Ерато! Безгрижен август ти пожелавам! Грижите за нас с тебе започват през септември, когато - по някаква ирония може би, а може би защото природата не търпи празни пространства - кой знае - всички птички отлитат на юг, а нашите долитат с весело цвърчене в родното школско гнездо! Прегръдка!
Мила Дидке, нямаш проблем за колетчето, но нищо не ти пречи да опиташ. Щом можеш да правиш такива сложни и трудоемки вкусотии - защо не? Винаги може да има първи път - стига да имаш желание:))) Прегръщам те с обич, мила приятелко с фобия от бъркане "с ръце в брашното и още нещо":))))
Предварително се смея, а ти все пак опитай още веднъж - не с предубеждение, с любов. Ще се гордееш със себе си! Чакам наистина да ми се обадиш! Поздрави, мила моя Baker-ке /в проект/:)))
PS Усмихни се!
Никога не съм правила юфка, някога свекърва ми се занимаваше с това, но знаеш ли, това е идея. Другата седмица ше я реализирам и ако се получи добре, бих могла да я повторя, после ше дам на дъщерите за зимата, и трите обичат; а и продуктите са налице и аз си ги произвеждам.
Между другото, снощи правих твоята пърленка, хареса ми и бързо стана. Малко я видоизмених, вместо масло сложих мас и без кашкавал, но се свърши вече.
Благодаря за идеите!
Хубав ден!
Да, със сигурност с домашна мас пърленката е станала по-мека и по-вкусна! И си права за кашкавала - ако не е много качествен / и скъп:)))/, отпуска питките и те по-трудно се изпичат. Най-важен за мене е риганът - не бива да се изпуска, дава съвсем различен вкус на пърленката.
А юфка можеш да си наточиш без проблем. Мисля, че става толкова много, че можеш да разделиш получената юфка на две и дори на три - аз винаги разделях с майка ми и ни стигаше. Но можеш да направиш и още една доза - става бързо и продуктите не са скъпи. Ако не си сигурна в разточването, можеш просто да натискаш с точилката, докато питката се поразтъни - не е необходимо да е толкова тънка /макар че аз точно тънка я харесвам, иначе става при варене твърде втестена/. От брашното сигурно ще ти остане - една значителна част от него е за обилно ръсене при точене с навиване върху точилката. Успех - и пиши как се е получило. Но съм сигурна, че няма начин да се сбърка, ще се получи. Поздрави!
А за точенето нямам проблем, обичам да правя баници, а за тази на розички се изискват тънки кори. Ще опитам първо с една доза и после ще повторя, защото ще деля на 4 - за нас и за щерките.
Поздрави. И въпреки жегата се радвай на морето; аз съм много далече от него за да си позволя почивни дни там. Макар че съм по-голям фен на планината.
Хубав ден, Вени!
Благодаря за пожеланията. Аз в началото на седмицата си откраднах 3 дни от морето и му изневерих с планина на Априлци. Беше чудесно. Ходихме за гъби. Набрахме манатарки и пачи крак. След няколко дни планирам за 10-на дни да отида до Хисаря - за последно тази година, може би - и пак да се върна на морето...И после - от средата на други месец - на работа - школският звънец ще ни призове:))). Хубави почивни дни, Ива!
Предпочитах траханата на другата ми баба, която я правеше "богатска" по думите на баба Катя:).
Твоята рецепта ми напомни онези хубави детски дни, когато юфката и траханата бяха на "мода":).
Дори ще се пробвам да заобичам юфка:). Става ли да си купя едно пакетче от магазина?:) За проба:). Може да е като твоята:). Нещо ми подсказва, че може да ми хареса:).
Усмивки и поздрави от най-специалните!
11.08.2014 22:34
Това си ти, прекрасна, приятелко! Релаксирай, малко остава до звънеца, напомнящ времето, когато лятото ще е спомен!<3<3<3
Баба правеше страхотна домашна юфка, или просто на нас така
ни се струваше... и разбира се участвахме активно в приготовлението.
Сега за съжаление времето ми никога не стига и често си купувам
готова домашна ювка и я намирам доста сполучлива, лично аз я обичам
само със сирене, останалите от семейството обаче я предпочитат
само със захар, или и с двете... въпрос на вкус.
А може би все пак ще се опитам да си припомня доброто старо време
и детските ми успехи в това начинание.
Поздрав и прекрасен ден !
сушеше ги на слънце и после ги чупихме... а сега...
спагети... топла усмивка за теб, от сърце..
/quote]
Здравей, Танче! Купена юфка? Какво има в нея освен калории? В домашната юфка е затворено лятното слънце и цялата любов на сътвореното от ръцете ни за нашите любими хора. Не се съмнявай - юфката на баба ти е била най-великата юфка, точена някъде някога. Ами - време е да намериш време...Успех, мила Танечка! Прегръдки от мене!
Благодаря ти, мила Fakti! Поздрави!
сушеше ги на слънце и после ги чупихме... а сега...
спагети... топла усмивка за теб, от сърце..
Обичам спагети... Но, мила Метличинке - това, което сътворим сами, носи посланието на нашата любов. Домашната юфка се точи много бързо - пък и не е речено да е с 10 питки - можеш да направиш половин доза - с 5, и дори само с две питки. Опитай - какво ти коства? Усмихната вечер ти пожелавам, скъпа приятелко!