Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2014 10:21 - Закуска за цялата зима
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 13729 Коментари: 31 Гласове:
28

Последна промяна: 08.08.2014 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

 

Домашна юфка? Никакъв проблем!

 

       Хей-хей, мързелувате ли? И аз – сега ни се е паднало. Пък и лято е, простено ни е.

     Но така, както си лежа на плажа, си мисля: имаше нещо, което непременно трябва да свърша – мога само през лятото да го направя, когато има много слънце.

      Да изпера китениците? Не, вече го направих…Да направя доматен сок и лютеница? Не-е-е, това ще го мисля по към края на август…Тогава?

     Много слънце! А, да, сетих се. Всъщност самото слънце не ми е толкова необходимо – може би затова се заблудих отначало. Трябва ми горещо време, жега в стаята и добра проветривост, въздушно течение.

      Другото мога и да си го купя. Е, вие може да си го купите - аз съм производител. Става въпрос за яйца, прясно мляко и брашно. Само че сега съм на плажа... нищо - казват, че жегите предстоят: ще го планирам за след няколко дни - като се наситя на 28-градусовата морска вода.

   Всяко лято си правя домашна юфка. Нямате малки деца? Вкъщи нямате старци? Аз също. Но юфката е онази истинска закуска /не мюсли и корнфлекс, баничка, кифла или кроасан/, която прави деня на моето семейство енергичен и ползотворен.

      И така – как да си направим домашна юфка?

 

image

 

 

   Продукти:

10 яйца

1 л прясно мляко

2 кг брашно /колкото поеме/+ 0,5кг – за точене

1 супена лъжица сол

 

      Приготвяне:

      Разбиваме с тел яйцата. Прибавяме млякото и солта. Замесваме твърдо тесто, което оставяме да отлежи 1 час. Разделяме на 10 топки, които премесваме и отново оставяме да починат около 15 минути. Вземаме първата топка, разтегляме я с ръце, докато стане с диаметър 10-15 см, и я поставяме на набрашнената маса. Поръсваме питата и отгоре с брашно, вземаме точилката и започваме да натискаме с нея с въртеливи движения тестото, като от време на време ръсим по малко брашно, за да не залепне. По-напредналите могат да захванат обрашнената пита в единия край за точилката и да я навият, а после с леки, специфични движения на ръцете /галещи, масажиращи и изтъняващи от средата към края на точилката/, да издължат навитата пита. Когато развиете питата, тя вече е с диаметър около 1 метър, тънка и прозрачна като хартия. Впрочем последното не е необходимо – в народната практика дори се препоръчват дебели до 0,5 см. кори, които после се нарязват – така юфката ставала по-сладка.

 

image

 

        Готовата пита се оставя върху предварително застлан чаршаф – в стая, в която през следващите 3-4 дни рядко ще влизате.

         Същата процедура повтаряте с останалите  питки.

       Изсушените върху чаршафите пити начупвате на ръка и запичате до порозовяване в суха тава в печката. Напълно изстиналата юфка прибирате в платнена торба и съхранявате на сухо място.

 

image

 

      Допълнителна информация:

 

           Така приготвената юфка може се консумира повече от 1 година. 

 

2.        Помнете – за да си направите домашна юфка, не е необходимо да имате специални умения – разточването е много лесно – просто трябва да започнете – от вас зависи колко дебели да са питките, колко препечена да е юфката.

 

3.             Старите майсторки на юфка казват, че при замесване е добре да се прибави малко пепелява вода /1-2 супени лъжици дървесна пепел се залива с 1 кафена чаша вряла вода и се оставя да изстине, прецежда се и течността се добавя към млякото при замесване; така юфката се предпазва от молци и др./

 

4.          Юфката може да се изсуши и на слънце. За пълно изсушаване в горещия августовски ден са необходими само няколко часа.

 

image

 


 

 

 




Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benitta - Обожавам!!!!!
08.08.2014 12:56
Баба има на село голям асфалтиран двор, на който едно време жените се събираха и разстилаха юфката. Голямо приключение беше това за мен. Вече някои от тях си отидоха, другите остаряха и секна производството. :(
Ти кога ще мирнеш? Лежи под чадъра и мързелувай, а и все работа ни намираш! Сега, освен че огладняхме, ще се наложи да месим и да сушим :)))
цитирай
2. donchevav - Не-е-е, за това нещо си заслужава да ...
08.08.2014 13:15
Не-е-е, за това нещо си заслужава да си развалиш рахатлъка под чадъра- не бих пропуснала! Как ми се иска и ти да се престрашиш /помня как реагираш на пити и баници, на месене и точене, но все пак.../. Тази юфка няма нищо общо с фабричните варианти - нито на вкус, нито на състав...особено за малки деца. Или пък да взема да ти пратя - в колет например...
За едно време си права - и на нашата улица измиваха асфалта, постилаха платна и сушаха юфката. Всички жени от махалата се наговаряха предварително и месеха и точеха на един ден! Боже, какви патриархални времена са били - сега май не всички се познаваме дори...а и коли, коли - не можеш да пресечеш! И разкопано...и мръсотия...
Прегръдка, Бени - и поздрави на принцеските!
цитирай
3. freeoldmen - Мммного обичам!
08.08.2014 13:17
Но само със сирене!
Ако ми се сложи и захар, отказвам се.:-)
цитирай
4. mt46 - Поздрав!...
08.08.2014 13:45
Преди майка ми е правила домашна юфка... Обичам юфката със сирене и със захар...
Благоприятен ден и успех!... :)
цитирай
5. donchevav - Няма проблем, ще се разберем, ос...
08.08.2014 13:46
Няма проблем, ще се разберем, особено ако можем като компенсация да прибавим бучка масълце. Домашната юфка няма нужда от захар - малко сирене и масло - и се топи в устата! Захарта само разваля автентичния вкус. Баба ми е казвала, че едно време в нашия град, по-късно известен като Тиквенбург, са подслаждали с рачел от тиква, самата аз смътно помня и вкуса на маджун от захарна метла. Но захар в старите български рецепти, каквато е тази - просто няма.
Поздрави, Freeoldmen! Благодаря, че се отби! Весело лято!
цитирай
6. priqtel12 - Здравей!
08.08.2014 14:00
Албенка е права, май само ни даваш идеи, на които не можем да устоим.
Никога не съм правила юфка, някога свекърва ми се занимаваше с това, но знаеш ли, това е идея. Другата седмица ше я реализирам и ако се получи добре, бих могла да я повторя, после ше дам на дъщерите за зимата, и трите обичат; а и продуктите са налице и аз си ги произвеждам.

Между другото, снощи правих твоята пърленка, хареса ми и бързо стана. Малко я видоизмених, вместо масло сложих мас и без кашкавал, но се свърши вече.
Благодаря за идеите!
Хубав ден!
цитирай
7. donchevav - Преди майка ми е правила домашна ...
08.08.2014 14:12
mt46 написа:
Преди майка ми е правила домашна юфка... Обичам юфката със сирене и със захар...
Благоприятен ден и успех!... :)

Моят съпруг - също. А аз я предпочитам със сирене и масло, без захар /но ако е варена с вода/. Ако е с прясно мляко - малко масълце и захар - без сирене, естествено. Всички вкъщи обожаваме юфка. Имаме приятел, който получи някакво тежко заболяване на стомаха. Препоръчали му да яде препечена домашна юфка. Дадохме му цял чувал. Яде - яде повече от месец - само юфка, сварена във вода. Като отиде на изследване - от болестта - ни помен. Оттогава уважавам това ядене и от медицинска гледна точка/ в умерени количества, разбира се; в тази връзка пропуснах да спомена, че нашият приятел беше напълнял за месец-два с десетина килограма, макар че при него това си беше направо наложително - от болестта преди беше страшно отслабнал/.
Поздрави! Успешен ден и на тебе - и хубави почивни дни!
цитирай
8. megg - Леле, Вени,
08.08.2014 14:41
как успяваш с тези изкусителни сложности?!... Голямо Браво за теб! :)
И аз обичам такава юфка, едната ми баба правеше и после - с много сиренце ...
Може и аз да опитам. А пък на мен най - ми хвалят питата на Бъдни вечер, особено този, на когото се падне паричката ... ; )
Поздрави и хубаво да си изкараш почивните дни! И - следващите! И ... Усмивки!
цитирай
9. donchevav - Албенка е права, май само ни даваш ...
08.08.2014 14:47
priqtel12 написа:
Албенка е права, май само ни даваш идеи, на които не можем да устоим.
Никога не съм правила юфка, някога свекърва ми се занимаваше с това, но знаеш ли, това е идея. Другата седмица ше я реализирам и ако се получи добре, бих могла да я повторя, после ше дам на дъщерите за зимата, и трите обичат; а и продуктите са налице и аз си ги произвеждам.

Между другото, снощи правих твоята пърленка, хареса ми и бързо стана. Малко я видоизмених, вместо масло сложих мас и без кашкавал, но се свърши вече.
Благодаря за идеите!
Хубав ден!

Да, със сигурност с домашна мас пърленката е станала по-мека и по-вкусна! И си права за кашкавала - ако не е много качествен / и скъп:)))/, отпуска питките и те по-трудно се изпичат. Най-важен за мене е риганът - не бива да се изпуска, дава съвсем различен вкус на пърленката.
А юфка можеш да си наточиш без проблем. Мисля, че става толкова много, че можеш да разделиш получената юфка на две и дори на три - аз винаги разделях с майка ми и ни стигаше. Но можеш да направиш и още една доза - става бързо и продуктите не са скъпи. Ако не си сигурна в разточването, можеш просто да натискаш с точилката, докато питката се поразтъни - не е необходимо да е толкова тънка /макар че аз точно тънка я харесвам, иначе става при варене твърде втестена/. От брашното сигурно ще ти остане - една значителна част от него е за обилно ръсене при точене с навиване върху точилката. Успех - и пиши как се е получило. Но съм сигурна, че няма начин да се сбърка, ще се получи. Поздрави!
цитирай
10. donchevav - как успяваш с тези изкусителни с...
08.08.2014 15:10
megg написа:
как успяваш с тези изкусителни сложности?!... Голямо Браво за теб! :)
И аз обичам такава юфка, едната ми баба правеше и после - с много сиренце ...
Може и аз да опитам. А пък на мен най - ми хвалят питата на Бъдни вечер, особено този, на когото се падне паричката ... ; )
Поздрави и хубаво да си изкараш почивните дни! И - следващите! И ... Усмивки!


:)))
Да, Меги, супер е да те хвалят - и аз много обичам да ми хвалят кулинарните произведения, макар че не винаги са за хвалба:)))! И още нещо - който може да прави пита за Бъдни вечер, няма как да не се справи с една юфка! Опитай - нищо не губиш - някое яйце, малко мляко - загубата ще е под 5 лв. Но съм сигурна, че няма как да сбъркаш. Може само при разточването да се затрудниш в началото - но нали все някога трябва да се опиташ! Успех! Прегръдки, мила приятелко - благодаря ти за пожеланията! Весел август с много дни за отмора и забавление и на тебе! Усмивки!
цитирай
11. makont - Ухаа, Дони, представих си те,
08.08.2014 17:36
с една престилка, запретнала ръкави с точилката, същинска малка фурия и истинска въртокъщница. Аз никога не съм правила такова чудо, майстор съм на топлите бухнали печива, които се консумират на момента, но това много техника и време изисква, но рано или късно ще опитам. Прегръдки и вкусна да е юфката!
цитирай
12. erato7 - Вени, и друг път съм го казвала - с...
08.08.2014 18:46
Вени, и друг път съм го казвала - страхотна кулинарка си!!!
Ама, почивай си, бе душко, че от 1-ви септември нали знаеш какво ни чака!:)
Иначе много обичам юфка на фурна.
Прегръдка от мен!
цитирай
13. donchevav - Е, Майче, колко му е! Аз и тук, в Не...
08.08.2014 18:49
Е, Майче, колко му е! Аз и тук, в Несебър, бих се организирала - но има технически подробности като тази кой да ми донесе яйцата, брашното и млякото на 300 км.- а държа да са си домашни, нали? - иначе идеята се губи. Впрочем предполагам, че някъде - по дюните на южния плаж на Слънчев бряг например, точените кори така ще изсъхнат, че няма да има нужда и от печене:)))
А с точилката изглеждам точно така - и ръкавите, и престилката - всичко...не съм мислила само престилка върви ли върху бански - сигурно не, поне не в този жанр:)))) Ама ако остана още малко тук, може да пробвам - иначе това топене под слънцето направо ще ми смени самоличността:)))
Непременно пробвай - нищо сложно няма, елементарно е отвсякъде - питите и козунаците са къде-къде по-сложни - месене, бухване, премесване, плетене, отговорно печене - тук няма нищо такова! Замесваш, разделяш на 10 и започваш да натискаш отгоре с точилката, докато се разтъни. С времето ще си намериш чалъма и да точиш истински - тайната е в многото брашно - да не залепне. И - толкова! Опитай, макар и половин доза. Достатъчно е за едно семейство за цяла година.
Поздрави и прегръдки, Майче, весел и ползотворен да е за тебе най-отпускарският месец в годината!
цитирай
14. distrelets - О, Вени, как можа????
08.08.2014 19:41
Лежиш си на плажа и мислиш за юфка! Аз няма да се пробвам :((((((. Ще си прося колетче .... Мъничко, колкото да опитаме . Не мога да меся. Не се получава. Дай ми манджички, цар съм на "от нищо нещо", деликатеси, засукани ястия, сладкиши, салати, тортички, измишльотини, които не мога да повторя, а ме питат за рецепти, само не ме карай да меся и точа. Амииии, това е положението :))))). Оставям се на милостта ти, да не ме караш на бъркам с ръце брашно и още нещо . Прегръдки! С обич!
цитирай
15. donchevav - Вени, и друг път съм го казвала - с...
08.08.2014 19:44
erato7 написа:
Вени, и друг път съм го казвала - страхотна кулинарка си!!!
Ама, почивай си, бе душко, че от 1-ви септември нали знаеш какво ни чака!:)
Иначе много обичам юфка на фурна.
Прегръдка от мен!


Е, чак от 1-ви. А аз съм "пусната" и малко по-до късно, че иначе не мога да си взема отпуската...поне до 10-ти септември мисля да стоя тук, ако не ми омръзне. С един колега стандартизирахме всички видове разпределения по БЕЛ - за ЗП, ЗИП и СИП, и ги записахме на десктопа на секретарката - да ги разпечатва на всеки, който има нужда - само името се добавя. Класна съм на 11 клас - не са нов клас - така че няма кой знае какво важно да правя до 15-ти. Е, не че няма, но...с разрешение на шефовете...иначе всяка година губя много дни.
- И аз обичам юфка на фурна - всякак я обичам, но малко я избягвам, разбираш... Обожавам да точа - с и без повод:)))
Поздрави, мила Ерато! Безгрижен август ти пожелавам! Грижите за нас с тебе започват през септември, когато - по някаква ирония може би, а може би защото природата не търпи празни пространства - кой знае - всички птички отлитат на юг, а нашите долитат с весело цвърчене в родното школско гнездо! Прегръдка!
цитирай
16. donchevav - Лежиш си на плажа и мислиш за юфка! Аз ...
08.08.2014 20:32
distrelets написа:
Лежиш си на плажа и мислиш за юфка! Аз няма да се пробвам :((((((. Ще си прося колетче .... Мъничко, колкото да опитаме . Не мога да меся. Не се получава. Дай ми манджички, цар съм на "от нищо нещо", деликатеси, засукани ястия, сладкиши, салати, тортички, измишльотини, които не мога да повторя, а ме питат за рецепти, само не ме карай да меся и точа. Амииии, това е положението :))))). Оставям се на милостта ти, да не ме караш на бъркам с ръце брашно и още нещо . Прегръдки! С обич!

Мила Дидке, нямаш проблем за колетчето, но нищо не ти пречи да опиташ. Щом можеш да правиш такива сложни и трудоемки вкусотии - защо не? Винаги може да има първи път - стига да имаш желание:))) Прегръщам те с обич, мила приятелко с фобия от бъркане "с ръце в брашното и още нещо":))))
цитирай
17. distrelets - Забавляваш се ти с моите думи,
08.08.2014 23:17
но не знаеш какви нещастни опити съм правила! :))))))Ако ме видиш, ще се смееш истински и на глас! Брашното не обича моите ръце, става или лепкаво, или на трохи. Вълшебната дозировка ми убягва и като прочета "меси се до получаване на меко тесто или "колкото поеме"- край, до тук съм... Ако някой ден ми се получи , ще ти се обадя :) Сега се наслаждавай на слънцето и мирисът на море!!
цитирай
18. donchevav - :))))) Предварително се смея, а ...
09.08.2014 08:48
:)))))
Предварително се смея, а ти все пак опитай още веднъж - не с предубеждение, с любов. Ще се гордееш със себе си! Чакам наистина да ми се обадиш! Поздрави, мила моя Baker-ке /в проект/:)))
PS Усмихни се!
цитирай
19. priqtel12 - Да, риган сложих, но пресен......Харесвам го.....
09.08.2014 11:23
donchevav написа:
priqtel12 написа:
Албенка е права, май само ни даваш идеи, на които не можем да устоим.
Никога не съм правила юфка, някога свекърва ми се занимаваше с това, но знаеш ли, това е идея. Другата седмица ше я реализирам и ако се получи добре, бих могла да я повторя, после ше дам на дъщерите за зимата, и трите обичат; а и продуктите са налице и аз си ги произвеждам.

Между другото, снощи правих твоята пърленка, хареса ми и бързо стана. Малко я видоизмених, вместо масло сложих мас и без кашкавал, но се свърши вече.
Благодаря за идеите!
Хубав ден!

Да, със сигурност с домашна мас пърленката е станала по-мека и по-вкусна! И си права за кашкавала - ако не е много качествен / и скъп:)))/, отпуска питките и те по-трудно се изпичат. Най-важен за мене е риганът - не бива да се изпуска, дава съвсем различен вкус на пърленката.
А юфка можеш да си наточиш без проблем. Мисля, че става толкова много, че можеш да разделиш получената юфка на две и дори на три - аз винаги разделях с майка ми и ни стигаше. Но можеш да направиш и още една доза - става бързо и продуктите не са скъпи. Ако не си сигурна в разточването, можеш просто да натискаш с точилката, докато питката се поразтъни - не е необходимо да е толкова тънка /макар че аз точно тънка я харесвам, иначе става при варене твърде втестена/. От брашното сигурно ще ти остане - една значителна част от него е за обилно ръсене при точене с навиване върху точилката. Успех - и пиши как се е получило. Но съм сигурна, че няма начин да се сбърка, ще се получи. Поздрави!


А за точенето нямам проблем, обичам да правя баници, а за тази на розички се изискват тънки кори. Ще опитам първо с една доза и после ще повторя, защото ще деля на 4 - за нас и за щерките.
Поздрави. И въпреки жегата се радвай на морето; аз съм много далече от него за да си позволя почивни дни там. Макар че съм по-голям фен на планината.
Хубав ден, Вени!
цитирай
20. donchevav - Да, за питата на розички правоъг...
09.08.2014 15:04
Да, за питата на розички правоъгълникът, който се разточва, трябва да бъде доста тънък, за да може лентичките добре да се навият - по възможност повече пъти. Направи непременно юфката, щом сте толкова хора вкъщи. Успех!
Благодаря за пожеланията. Аз в началото на седмицата си откраднах 3 дни от морето и му изневерих с планина на Априлци. Беше чудесно. Ходихме за гъби. Набрахме манатарки и пачи крак. След няколко дни планирам за 10-на дни да отида до Хисаря - за последно тази година, може би - и пак да се върна на морето...И после - от средата на други месец - на работа - школският звънец ще ни призове:))). Хубави почивни дни, Ива!
цитирай
21. priqtel12 - Да, разбрах че си колежка....
09.08.2014 15:42
Само че аз започвам още на 1. Малко ни остана.
цитирай
22. donchevav - Да, така е. И аз трябва да започна на ...
09.08.2014 17:39
Да, така е. И аз трябва да започна на 1-ви, но имам да ползвам дни...Не е лошо - да се затъжа така, пооовечко - и да се върна с мерак! Хубави оставащи отпускарски дни - колкото по-малко остават, толова да са по-весели и ползотворни! Поздрави
цитирай
23. katan - Домашна юфка:)
11.08.2014 12:01
Баба ми Катя правеше домашна юфка, но аз така и не се"научих" да я обичам.
Предпочитах траханата на другата ми баба, която я правеше "богатска" по думите на баба Катя:).
Твоята рецепта ми напомни онези хубави детски дни, когато юфката и траханата бяха на "мода":).
Дори ще се пробвам да заобичам юфка:). Става ли да си купя едно пакетче от магазина?:) За проба:). Може да е като твоята:). Нещо ми подсказва, че може да ми хареса:).
Усмивки и поздрави от най-специалните!
цитирай
24. donchevav - Да, Катенка, траханата също е много ...
11.08.2014 12:24
Да, Катенка, траханата също е много вкусна. Но отскоро вместо традиционната трахана със зеленчуци аз правя триеница. Замесвам я като много сухо тесто с яйца и я претривам с брашно между дланите, докато стане на грашки /трохи/. Тези трохи могат да се изсушат и да се запазят до зимата, но аз предпочитам прясно приготвена трахана /триеница/- става по-сочна. Мъжете вкъщи много я обичат, особено варена с прясно мляко, захар и малко масълце. Оставям я да ври на бавен огън и става като крем. Най-вкусна е, когато се вари на печка с дърва, особено като позагори малко /а при мене това често се получава:)))/. Поздрави, мила Катя - и се обаждай по-често! Спорна седмица! Прегръдки!
цитирай
25. flymore - Преселвам се близо до теб през зимата!:))
11.08.2014 22:34
Кога сколаса, та и до юфката стигна?!?!
Това си ти, прекрасна, приятелко! Релаксирай, малко остава до звънеца, напомнящ времето, когато лятото ще е спомен!<3<3<3
цитирай
26. donchevav - Добре си дошла през зимата, Флай! ...
11.08.2014 23:08
Добре си дошла през зимата, Флай! Знаеш ли колко е уютно: вън - виелица, вътре - топлинка от жив огън /е, иначе сме на газ, де/.Туршийка, пържолка, пуканки - а за десерт си подслаждаме с домашна юфка. Или започваме с нея - за закуска. Е, малко стилизирам, но общо взето - така е обикновено. Ще се радвам да ми дойдеш на гости, но не е трудно да опиташ и сама да си направиш - ще ти хареса. Пробвай! Прегръдка, мила приятелко!

цитирай
27. stela50 - Много обичам да приготвям и да си създавам собствени рецепти,
13.08.2014 17:20
да се ровя в стари книги... Запали задрямалото огънче в мен, Вени...
Баба правеше страхотна домашна юфка, или просто на нас така
ни се струваше... и разбира се участвахме активно в приготовлението.
Сега за съжаление времето ми никога не стига и често си купувам
готова домашна ювка и я намирам доста сполучлива, лично аз я обичам
само със сирене, останалите от семейството обаче я предпочитат
само със захар, или и с двете... въпрос на вкус.
А може би все пак ще се опитам да си припомня доброто старо време
и детските ми успехи в това начинание.
Поздрав и прекрасен ден !
цитирай
28. faktifakti - хубава рецепта
14.08.2014 16:05
поздрав
цитирай
29. metlichina - припомни ми едни щастливи времена...
16.08.2014 23:16
когато баба точеше по цял ден кори за юфка, трахана и още...
сушеше ги на слънце и после ги чупихме... а сега...
спагети... топла усмивка за теб, от сърце..
цитирай
30. donchevav - stela50 - Много обичам да приготвям ...
24.08.2014 22:05
[quote=stela50]stela50 - Много обичам да приготвям и да си създавам собствени рецепти,да се ровя в стари книги... Запали задрямалото огънче в мен, Вени...
/quote]

Здравей, Танче! Купена юфка? Какво има в нея освен калории? В домашната юфка е затворено лятното слънце и цялата любов на сътвореното от ръцете ни за нашите любими хора. Не се съмнявай - юфката на баба ти е била най-великата юфка, точена някъде някога. Ами - време е да намериш време...Успех, мила Танечка! Прегръдки от мене!
цитирай
31. donchevav - поздрав Благодаря ти, мила ...
24.08.2014 22:16
faktifakti написа:
поздрав


Благодаря ти, мила Fakti! Поздрави!
цитирай
32. donchevav - когато баба точеше по цял ден кори за ...
24.08.2014 22:24
metlichina написа:
когато баба точеше по цял ден кори за юфка, трахана и още...
сушеше ги на слънце и после ги чупихме... а сега...
спагети... топла усмивка за теб, от сърце..

Обичам спагети... Но, мила Метличинке - това, което сътворим сами, носи посланието на нашата любов. Домашната юфка се точи много бързо - пък и не е речено да е с 10 питки - можеш да направиш половин доза - с 5, и дори само с две питки. Опитай - какво ти коства? Усмихната вечер ти пожелавам, скъпа приятелко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042815
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53380
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031