Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Постинг
26.06.2014 06:30 -
Какво представлява зимният чесън? Чеснова майонеза
Автор: donchevav
Категория: Рецепти
Прочетен: 17504 Коментари: 22 Гласове:
Последна промяна: 09.10.2014 16:30
Прочетен: 17504 Коментари: 22 Гласове:
29
Последна промяна: 09.10.2014 16:30
ЗИМЕН ЧЕСЪН
Обичате ли чесън? Ако кажете -не, приключваме дотук. Има хора, които органично не понасят миризмата на чесън - нито като консуматори, нито като жертви. Но има такива, които обичат да похапват чеснови продукти - да, ама не - миризмата ги издава от километри! Затова не си го позволяват - поне не през седмицата.
Обожавам чесън, но много рядко си позволявам да го ям. Случвало се е да съм сигурна, че два дни нито ще ходя някъде, нито някого очаквам да дойде - и решавам, че мога да си позволя да си похапна чесънец:))). И точно тогава нещо се случва - сещате се - с гости, с прегръдки и целувки - срам!
Не ме разбирайте погрешно - нито съм толкова изискана, нито толкова претенциозна /превзета, респ. преДвзета:)/ - но...толкова други кусури си имам - само миризмата на чесън ми липсва:)))! И друго - ненавиждам и някой да ми мирише - задушавам се, не ми стига въздухът, ако някой е консумирал в стаята чесън.
ЗАЩО - ЩЕ МЕ ПОПИТАТЕ ВИЕ - Е ТОВА ДЪЛГО ПРЕДИСЛОВИЕ?
Няма да ви натоварвам повече - ДИРЕКТНО отговарям.
Има един ЧЕСЪН, който е:
а/ по-вкусен;
б/ по-полезен;
в/ не мирише.
ТОВА Е ЗИМНИЯТ ЧЕСЪН.
Отне ми десетина години да селектирам зимния чесън, който сея в градината - да го направя едър, сочен и по-малко лют. Оказа се, че този зеленчук все още се отглежда значително по-рядко от нашите градинари. Това е пропуск, защото зимният чесън става готов за консумация рано през пролетта - така на трапезата си доставяме пресен и толкова полезен зеленчук в момент, когато организмът ни е толкова изтощен и се нуждае от витамини! Освен това зимният чесън е по-сочен, с хранителни вещества, които са повече и по-ценни, отколкото в лука и в летния чесън. По-вкусен е, по-малко лют, повече щадящ стомаха.
За разлика от летния чесън, който има по-дребни стъбла и по-малки, по-стегнати и с по-добра съхраняемост луковици, зимният чесън прилича повече на праз лук: той е с високи /до 50-60 см/ и доста дебели стъбла и широки, сочни листа. Луковиците са по-едри, червеникави на цвят, с до три пъти повече вода и определено по-вкусни, но по-малко стегнати и с по-малка съхраняемост. Обикновено се консумират от април-май /в зелено състояние/ до октомври - декември /в зряло състояние/.
Зимен чесън
Наричат зимния чесън „зеленият антибиотик", защото изобилства от етерични масла, азотни вещества, витамин С. Зеленият пресен чесън доставя на организма в по-големи количества витамин С и провитамин А, а старият е по-богат на витамините В, В2, PP.
Кавказка рецепта, наречена "елексир на младостта"
- 400 г луковици от чесън се счукват в дървено чукало с дървено чукче и се изсипват в стъклен буркан. Заливат се със сока от 4 лимона. Устието на буркана се покрива с марля или тензух. Сместа се оставя за 30 дена на тъмно и студено (в хладилник). Преди употреба съдът се разклаща. Пие се по 1 чаена лъжичка, сипана в 1/2 чаша вода или прясно мляко вечер на лягане.
- Изчистват се и се счукват в дървено хаванче 350 г чесън. Получената кашица се поставя в стъклен съд и се залива с 250 г чист пчелен мед и същото количество спирт от 96°С. Съдът се затваря с плътен похлупак и се държи 10 денонощия на тъмно, след което се прецежда през парче копринен плат. Държи се на тъмно още 3 денонощия и лекът е готов. /Пие се по схема, която трябва стриктно да се спазва по дни и по капки/.
Повече на: Лекуване с пресни сокове от зеленчуци: Лекуване със сок от чесън - Народно лечение - NewAge.bg
В свежите цели луковици се съдържа алиин – вещество, което е без мирис, но при разкъсване на тъканите под действието на ферменти алиинът се разпада до алицин, който е с много силна характерна миризма. На това вещество обаче се дължи и бактерицидното и хипогликемичното действие на чесъна.
Действие:
Чесънът намира разнообразно и широко приложение в народната медицина. Той ефикасно ще ви избави от болести, умора и депресия.
Зимният чесън предизвиква разширяване на кръвоносните съдове (включително тези на сърцето), снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му по стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. В чесъна се съдържат летливи вещества, които убиват причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, тифни бактерии, причинителите на грипа, на дизентерията и други).
Приложение:
Чесънът е ценно средство при лечение на високо артериално налягане, атеросклерозата, коронарната болест на сърцето. Тези ефекти се дължат на съдържащите се в чесъна органични серни съединения. С наличието на фитонциди е свързано и неговото използуване от древни времена като средство за профилактика на грипа, коремния тиф, холерата, дизентерията и др. Клинично е проверено благоприятното действие на чесъна при катари на дихателните пътища, гнойни процеси в белия дроб, ангини, коклюш, кожни заболявания и други.
За диабетиците е важно да знаят, че системната употреба на чесън намалява нивото на захарта в кръвта и стимулира обмена на веществата в организма, което води до загуба на излишни килограми.
Чесънът подобрява апетита, стимулира отделянето на стомашен сок, на жлъчка, на смилателни ферменти, и с това подобрява храносмилането. Приложен локално върху кожата (счукан под формата на кашица), чесънът дразни кожата и оказва благоприятно действие при някои кожни заболявания – лишеи, брадавци, екземи, краста, косопад, използва се и като маска за тонизиране кожата на лицето.
КАК ДА КОНСУМИРАМЕ ЧЕСЪН?
Чесънът е най-добре да се консумира в прясно състояние - така запазва 100% от хранителните си вещества.
Ето една от най-бързите рецепти за приготвяне на универсално приложим, вкусен и без трайна неприятна миризма чеснов продукт.
ЧЕСНОВА МАЙОНЕЗА
Продукти:
2-3 глави зимен чесън;
1/2 чаена чаша олио
сол на вкус
Приготвяне:
Очистените скилидки чесън посоляваме и пасираме около 1 минута. Постепенно добавяме на тънка струйка олиото. /Друг бърз начин, особено за по-малки количества, например за консумация в момента, е чесънът да се надребни и смачка в порцеланова купа и постепенно към него да се добави на капки олиото, като разбиваме енергично с вилица. Има и друг вариант - разбиване с миксер/.
Готовата майонеза можем да овкусим с лимонов сок, копър и пр. - аз лично не го правя. Оставяме сместа в бурканчето, в което е пасирана - в хладилник.
Чесновата майонеза използваме:
1. За овкусяване на всички видове зеленчукови салати.
2. Овкусяване на мляко.
3. Таратор.
4. Мажем на филийки и консумираме - самостоятелно или с извара, топено сирене, колбас, яйце - включително и като следобедна закуска.
5. Прибавяме като гарнитура за:
- панирани зеленчуци;
- различни видове меса;
- печена, пържена, варена, панирана риба.
6. Прибавяме към тестото за чеснови хлебчета.
7. Мажем готовата за печене пица или пърленка.
8. Добавяме към всеки сос.
Позволете си малко пикантно удоволствие с единствения чесън, след който целувката ви подължава да ухае на рози!
-- Махни се, миришеш на чесън! У-у-уф, гадост! Да беше поне зимен - а то - такава смрад!
Следващ постинг
Предишен постинг
1.
flymore -
:)))
26.06.2014 07:09
26.06.2014 07:09
Добро утро, Вени!
Влизам при теб и - зимен чесън! Е, аз пък искам летен, а де те видя!:);)
Полезно четиво, както и зеленчукът! Благодаря ти, дружке и усмивки!<3
цитирайВлизам при теб и - зимен чесън! Е, аз пък искам летен, а де те видя!:);)
Полезно четиво, както и зеленчукът! Благодаря ти, дружке и усмивки!<3
Добро утро, Flymore! Летният чесън още се пържи на полето - ще бъде готов след 2-3 седмици. Зимният вече го прибрах. Тази година, може би от дъждовете, е разкошен! На вкус по-скоро прилича на гъби - а и по форма, белота, крехкост и лютивина. Много е вкусен - на масата слагам по 3-4 глави - на ядене- и се изяждат. Удивителен зеленчук е, наистина! Само трябва да се внимава на пазара да не ти пробутат китайски чесън вместо български зимен - приличат си по едрината, но българският е с червеникав цвят. Поздрави, мила приятелко! Хубав ден с много усмивки!
цитирайКазват, че чесънът е естествен антибиотик...
Знам за 2 вида чесън - есенен /сади се през есента/ и пролетен...
цитирайЗнам за 2 вида чесън - есенен /сади се през есента/ и пролетен...
Да, разбира се, това са те - двата вида. Но на есенен и пролетен чесънът се разделя според времето на засяване, а "зимен" и "летен" е по-скоро търговското им наименование. Мисля, че най-точно е да се нарекат есенно-зимен и пролетно- летен:))))) Благодаря ти, Mt46! Поздрави!
цитирайОтново интересна информация! Не знаех за зимния чесън.
Умирам си за чесън и докато четох огладнях. Ти както винаги даваш доста опции. Обичам го разбит с печен патладжан и майонеза, на таратор, а и да си го хапвам така.
Благодаря и хубава вечер, Вени!
цитирайУмирам си за чесън и докато четох огладнях. Ти както винаги даваш доста опции. Обичам го разбит с печен патладжан и майонеза, на таратор, а и да си го хапвам така.
Благодаря и хубава вечер, Вени!
Щом обичаш чесън, можеш да слагаш на всичко. Има един руснак, А.Т. Огулов, написал е "Азбука висцеральной терапиии", идвал е и в България. Сред методите му е и лечението със сок от чесън. Той твърди, че след три седмици приемане на чаша чеснов сок на ден от порите на кожата започват да излизат не само токсини, но и цели червейчета /те живеели и в стомаха, и в червата, и в мозъка/. Не си падам по такива крайни теории- просто искам от друг зрителен ъгъл да почертая колко полезно е да се консумира чесън. А зимният чесън е уникален - сочен, вкусен, без трайна неприятна миризма, страхотен е - пробвай, ще ти хареса! Поздрави, мила приятелко! Ех, не мога да забравя онази красива градина, сътворена от твоя съпруг - специални поздрави за него! /А, да - и през октомври да засее една леха зимен чесън - почти никакви грижи не са необходими- 2-3 пръскания за мана и чеснова муха и 2-3 пъти плевене :))))/ Хубава вечер, Вася! Може да се срещнем пак по малките часове:)))
цитирай
7.
katan -
Позволете си малко пикантно удоволствие с единствения чесън, след който целувката ви подължава да ухае на рози!
26.06.2014 20:20
26.06.2014 20:20
Здравей, Венетче!
Във почти всички по-деликатни и деликатесни рецепКи слагам чесън.
Като французите:). Обичам да се усеща в "далечина". Иначе и аз имам непоносимост някой да ми мирише на чесън. Дълго е за обяснение:).
На майонезата с чесън слагам и няколко лъжици кисело мляко / за олекотяване/, малко горчица и много копър. Фантастичен сос става. Може да се използва за много неща.
Ако искаш за филийки - просто се слага по-малко кисело мляко.
Хубав постинг, интересен и много полезен!
Поздрави и хубава вечер!
цитирайВъв почти всички по-деликатни и деликатесни рецепКи слагам чесън.
Като французите:). Обичам да се усеща в "далечина". Иначе и аз имам непоносимост някой да ми мирише на чесън. Дълго е за обяснение:).
На майонезата с чесън слагам и няколко лъжици кисело мляко / за олекотяване/, малко горчица и много копър. Фантастичен сос става. Може да се използва за много неща.
Ако искаш за филийки - просто се слага по-малко кисело мляко.
Хубав постинг, интересен и много полезен!
Поздрави и хубава вечер!
Здравей, Кате! Благодаря ти за идеите! Аз обичам чесновата майонеза по-пикантна, затова не слагам нищо освен чесън и олио, но наистина става по-лека с кисело мляко. Обожавам горчица - непременно ще пробвам и отсега предчувствам, че много ще ми хареса - особено на филийка! Поздрави и прегръдки!
цитирайза мен чесънът си е просто чесън - за пръв път чувам
за зимен чесън.
Ползвам чесън при готвене често, обичаме го
и в сурово състояние.
Полезен постинг... Поздрав и приятна вечер !
цитирайза зимен чесън.
Ползвам чесън при готвене често, обичаме го
и в сурово състояние.
Полезен постинг... Поздрав и приятна вечер !
Не знаех, че има и такъв вид чесън. Като цяло аз не го обичам много в прясно състояние, а върху тестесно изделие или пък чеснов сос, чеснова майонеза. Поздрави! ;]]]
цитирайРазбирам те, Танче. Когато преди няколко години една баба на пазара ми продаваше чесън, аз не поисках от едрия, защото ми се струваше китайски. Тя се обиди и ми подари две едри червени глави. Каза, че това е зимен чесън, а другият, по-дреният, бил летен. Аз толкова харесах зимния, че оставих едната глава. Тя беше едра като средно голяма ябълка, люспите бяха лилави, а скилидките - едри като големи лешници, но малко на брой -4-5. Аз ги запазих и посях. Един познат ми даде още две лукчета - станаха 12 - 15 скилидки. От тях няколко години сях и селектирах по-едрите и по-червените. На шестата година /миналата зима/ за първи път си позволихме и да консумираме. Засях една голяма леха и сега вече е готов - два чувала чесън :))) Уверявам те, Танче, зимният чесън е съвсем различен - всяка скилидка е като малко орехче - сочна, хрупкава, почти не люти - прилича по-скоро на гулия или на гъба млечница на вкус. Но си е чесън - с всичките полезни свойства. Мисля, че точно сега на пазара трябва да има прясно изваден зрял чесън. Не е евтин, но си заслужава. А майонезата е...няма сравнение с майонезата от обикновен чесън! Поздрави, Танче! Благодаря ти за коментара! Хубава вечер!
цитирайgosho568 написа:
Не знаех, че има и такъв вид чесън. Като цяло аз не го обичам много в прясно състояние, а върху тестесно изделие или пък чеснов сос, чеснова майонеза. Поздрави! ;]]]
И аз цял живот избягвах да ям чесън - по различни причини, сред които и лютивината, и силният му неприятен мирис. Но откак опитах зимния чесън и особено откак започнах аз да го сея - всичко е различно. Слагам на масата 2-4 глави и всичко се изяжда. Няма я онази миризма, от която не мога да дишам. Аз самата не се притеснявам, че ще мириша на някого. Тази година за последен път сях летен чесън. Мисля, живот и здраве, занапред да се съсредоточа върху отглеждане на зимен. Попитай на пазара - нищо не ти струва - и опитай! Поздрави, Гошо!
Не съм чувала за такъв чесън и ще потърся на пазара. Ако не го намеря ще дойда да си взема от твоя чувал и прави му сметката ако не ми дадеш:)))
Ти направо ме изуми с този зимен чесън. Слагам те в моята блогвълна -Полезни съвети от различно естество. Поздрави!!
цитирайТи направо ме изуми с този зимен чесън. Слагам те в моята блогвълна -Полезни съвети от различно естество. Поздрави!!
http://blog.bg/theme.php?theme=880&success=1
цитирайЕ, разбира се, че ще споделя единия чувал с приятели, нали имам още един:)))
А иначе - точно това трябва да направиш - и аз ще се поинтересувам утре има ли на нашия пазар зимен чесън - но това трябва да е кооперативен пазар, продават го частници - все пак. Не можеш да го намериш в "Била" или "Кауфланд":))) Сигурна съм, че ще ти хареса! Поздрави! А за интереса към мене - много съм трогната. Връщам ти жеста - с любов! Хубава вечер!
цитирайА иначе - точно това трябва да направиш - и аз ще се поинтересувам утре има ли на нашия пазар зимен чесън - но това трябва да е кооперативен пазар, продават го частници - все пак. Не можеш да го намериш в "Била" или "Кауфланд":))) Сигурна съм, че ще ти хареса! Поздрави! А за интереса към мене - много съм трогната. Връщам ти жеста - с любов! Хубава вечер!
Kак да те забравя ..
През свободното време .
ЧЕсън ,ли продаваш.....ъъъъ..........
пс.иначе, и аз гооо ..обичаам..и хапвам...
сегаа уча и...дойчовците ....
..нъл съм ината българка......
така мисля ,да изкарам до към..98 г...и поне с 2/3 гаджета ..
Успех ...и ...хубав ден..развесели ме...;))))
цитирайПрез свободното време .
ЧЕсън ,ли продаваш.....ъъъъ..........
пс.иначе, и аз гооо ..обичаам..и хапвам...
сегаа уча и...дойчовците ....
..нъл съм ината българка......
така мисля ,да изкарам до към..98 г...и поне с 2/3 гаджета ..
Успех ...и ...хубав ден..развесели ме...;))))
Привет, мила Джулия! Чак да продавам - не, но за приятели мога да заделя някое и друго лукче. Мултифункционална съм - ти го каза - занимавам се и със зеленчуци. Имам 7 дка градинка на канал, петнайсетина дка овощна градина и 5-6 броя градини тип дворни места пред дома - и всичко е засято основно с цветя, но пък как да не сложиш и някой кол домати - така, за разкош. А луковете ми са хоби - опитвам се сама да си произвеждам семената и да създавам нови сортове. Много надълго мога да ти говоря например за червения лук, който съм селектирала - но ... не му е тук мястото.
Благодаря, че се обади! Хареса ми краят на коментара ти! Желая ти успех с дойчовците /и с гаджетата, разбира се/. Макар че не става само с ядене...сещаш се за тая реклама. Но пък съм сигурна, че ти в изобилие си имаш от всичко - чувствам го! Усмивки и голя-я-яма прегръдка за тебе! Хубав ден!
цитирайБлагодаря, че се обади! Хареса ми краят на коментара ти! Желая ти успех с дойчовците /и с гаджетата, разбира се/. Макар че не става само с ядене...сещаш се за тая реклама. Но пък съм сигурна, че ти в изобилие си имаш от всичко - чувствам го! Усмивки и голя-я-яма прегръдка за тебе! Хубав ден!
Разпръсквам пясък и морски въздух навсякъде около мен :) :) Току-що се връщам от морето, отварям блога и започвам от теб.
Тъкмо си хапвам едни тиквички с чесън, купени от магазина и в момента хич не ми пука кой ще ме мирише :)
Аз обожавам чесън и почти не го ям, точно заради това, че няма как два дни да не срещам хора, а миризмата му някак попива в кожата, няма нищо общо с миенето на зъбите...
Обичайно - тук ми е свежо и полезно, както и вкусно!
Хубав Уикенд и слънца от мен! :)
цитирайТъкмо си хапвам едни тиквички с чесън, купени от магазина и в момента хич не ми пука кой ще ме мирише :)
Аз обожавам чесън и почти не го ям, точно заради това, че няма как два дни да не срещам хора, а миризмата му някак попива в кожата, няма нищо общо с миенето на зъбите...
Обичайно - тук ми е свежо и полезно, както и вкусно!
Хубав Уикенд и слънца от мен! :)
Охо-о-о-о, на море! Чудя се аз къде се загуби. Е, няма да ти губя времето - отдай се напълно на всички морски пориви, които душата ти пожелае! Весело изкарване с мно-о-ого слънце и хубаво време! Усмихвам се щастливо за тебе, мила Бени! Липсваш ни!
цитирайИ аз си го хапвам, пък и винаги сме в синхрон с този с целувките, като ядем от една паница, си миришем дружно на чесън, така, че чесънът е здраве и любов. Усмивки!
цитирайЧесънът в яденето е като метафората в литературния текст.Пикантерия си е.
Не е ли така Вени?
Засега поздрави от мен!
цитирайНе е ли така Вени?
Засега поздрави от мен!
makont написа:
И аз си го хапвам, пък и винаги сме в синхрон с този с целувките, като ядем от една паница, си миришем дружно на чесън, така, че чесънът е здраве и любов. Усмивки!
Да, и у нас е така, но откак отглеждаме зимен чесън, изобщо няма проблем - миризмата му общо взето трае, докато го ядеш - после почти не мирише. Поздрави, Майче! Благодаря ти, че се сети за мене! Хубави почивни дни!
precoria написа:
Чесънът в яденето е като метафората в литературния текст.Пикантерия си е.
Не е ли така Вени?
Засега поздрави от мен!
Не е ли така Вени?
Засега поздрави от мен!
Да, съгласна съм. Основно изразно средство! Пикантерия и специален акцент.
Хареса ми твоето опредение! А ти ми липсваш... Ще си дойдеш, аз пък ще замина - такъв е животът! Поздрави, Петенка!