Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2014 06:30 - Какво представлява зимният чесън? Чеснова майонеза
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 17456 Коментари: 22 Гласове:
29

Последна промяна: 09.10.2014 16:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗИМЕН ЧЕСЪН

image



      Обичате ли чесън? Ако кажете -не, приключваме дотук. Има хора, които органично не понасят миризмата на чесън - нито като консуматори, нито като жертви. Но има такива, които обичат да похапват чеснови продукти - да, ама не - миризмата ги издава от километри! Затова не си го позволяват - поне не през седмицата.

                            image


      Обожавам чесън, но много рядко си позволявам да го ям. Случвало се е да съм сигурна, че два дни нито ще ходя някъде, нито някого очаквам да дойде - и решавам, че мога да си позволя да си похапна чесънец:))). И точно тогава нещо се случва - сещате се - с гости, с прегръдки и целувки - срам!

      Не ме разбирайте погрешно - нито съм толкова изискана, нито толкова претенциозна /превзета, респ. преДвзета:)/ - но...толкова други кусури си имам - само миризмата на чесън ми липсва:)))! И друго - ненавиждам и някой да ми мирише - задушавам се, не ми стига въздухът, ако някой е консумирал в стаята чесън.





     ЗАЩО - ЩЕ МЕ ПОПИТАТЕ ВИЕ - Е ТОВА ДЪЛГО ПРЕДИСЛОВИЕ?

      Няма да ви натоварвам повече - ДИРЕКТНО отговарям.

      Има един ЧЕСЪН, който е:


               а/  по-вкусен;
               б/ по-полезен;
               в/  не мирише.

                           image
     
ТОВА Е ЗИМНИЯТ ЧЕСЪН.

       Отне ми десетина години да селектирам зимния чесън, който сея в градината - да го направя едър, сочен и по-малко лют. Оказа се, че този зеленчук все още се отглежда значително по-рядко от нашите градинари. Това е пропуск, защото зимният чесън става готов за консумация рано през пролетта - така  на трапезата си доставяме пресен и толкова полезен зеленчук в момент, когато организмът ни е толкова изтощен и се нуждае от витамини! Освен това зимният чесън е по-сочен, с хранителни вещества, които са повече и по-ценни, отколкото в лука и в летния чесън. По-вкусен е, по-малко лют, повече щадящ стомаха.

      За разлика от летния чесън, който има по-дребни стъбла и  по-малки, по-стегнати и с по-добра съхраняемост луковици, зимният чесън прилича повече на праз лук: той е с високи /до 50-60 см/ и доста дебели стъбла и широки, сочни листа. Луковиците са по-едри, червеникави на цвят, с до три пъти повече вода и определено по-вкусни, но по-малко стегнати и с по-малка съхраняемост. Обикновено се консумират от април-май /в зелено състояние/  до октомври - декември /в зряло състояние/.

imageЗимен чесън

        Наричат зимния чесън „зеленият антибиотик", защото изобилства от етерични масла, азотни вещества, витамин С. Зеленият пресен чесън доставя на организма в по-големи количества витамин С и провитамин А, а старият е по-богат на витамините В, В2, PP.

Кавказка рецепта, наречена "елексир на младостта"
  • 400 г луковици от чесън се счукват в дървено чукало с дървено чукче и се изсипват в стъклен буркан. Заливат се със сока от 4 лимона. Устието на буркана се покрива с марля или тензух. Сместа се оставя за 30 дена на тъмно и студено (в хладилник). Преди употреба съдът се разклаща. Пие се по 1 чаена лъжичка, сипана в 1/2 чаша вода или прясно мляко вечер на лягане.
Тибетска рецепта за бързо възстановяване
  • Изчистват се и се счукват в дървено хаванче 350 г чесън. Получената кашица се поставя в стъклен съд и се залива с 250 г чист пчелен мед и същото количество спирт от 96°С. Съдът се затваря с плътен похлупак и се държи 10 денонощия на тъмно, след което се прецежда през парче копринен плат. Държи се на тъмно още 3 денонощия и лекът е готов. /Пие се по схема, която трябва стриктно да се спазва по дни и по капки/.

Повече на: Лекуване с пресни сокове от зеленчуци: Лекуване със сок от чесън - Народно лечение - NewAge.bg    
       В свежите цели луковици се съдържа алиин вещество, което е без мирис, но при разкъсване на тъканите под действието на ферменти алиинът се разпада до алицин, който е с много силна характерна миризма. На това вещество обаче се дължи и бактерицидното и хипогликемичното действие на чесъна.
   image

       Действие:

       Чесънът намира разнообразно и широко приложение в народната медицина. Той ефикасно ще ви избави от болести,  умора и депресия.
     Зимният чесън предизвиква разширяване на кръвоносните съдове (включително тези на сърцето), снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му по стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. В чесъна се съдържат летливи вещества, които убиват причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, тифни бактерии, причинителите на грипа, на дизентерията и други).



image

       Приложение:

       Чесънът е ценно средство при лечение на високо артериално налягане, атеросклерозата, коронарната болест на сърцето. Тези ефекти се дължат на съдържащите се в чесъна органични серни съединения. С наличието на фитонциди е свързано и неговото използуване от древни времена като средство за профилактика на грипа, коремния тиф, холерата, дизентерията и др. Клинично е проверено благоприятното действие на чесъна при катари на дихателните пътища, гнойни процеси в белия дроб, ангини, коклюш, кожни заболявания и други.

      За диабетиците е важно да знаят, че системната употреба на чесън намалява нивото на захарта в кръвта и стимулира обмена на веществата в организма, което води до загуба на излишни килограми.

                                 image

       Чесънът подобрява апетита, стимулира отделянето на стомашен сок, на жлъчка, на смилателни ферменти, и с това подобрява храносмилането. Приложен локално върху кожата (счукан под формата на кашица), чесънът дразни кожата и оказва благоприятно действие при някои кожни заболявания – лишеи, брадавци, екземи, краста, косопад, използва се и като маска за тонизиране кожата на лицето.

       КАК ДА КОНСУМИРАМЕ ЧЕСЪН?

      Чесънът е най-добре да се консумира в прясно състояние - така запазва 100% от хранителните си вещества.

    Ето една от най-бързите рецепти за приготвяне на универсално приложим, вкусен и без трайна неприятна миризма чеснов продукт.
 
image


   ЧЕСНОВА МАЙОНЕЗА   


       Продукти:

2-3 глави зимен чесън;
1/2 чаена чаша олио
сол на вкус

       Приготвяне:

       Очистените скилидки чесън посоляваме и пасираме около 1 минута.  Постепенно добавяме на тънка струйка олиото. /Друг бърз начин, особено за по-малки количества, например за консумация в момента, е чесънът да се надребни и смачка в порцеланова купа и постепенно към него да се добави на капки олиото, като разбиваме енергично с вилица. Има и друг вариант - разбиване с миксер/.
       Готовата майонеза можем да овкусим с лимонов сок, копър и пр. - аз лично не го правя. Оставяме сместа в бурканчето, в което е пасирана - в хладилник.


                                                                 image


Чесновата майонеза използваме:

    
  1. За овкусяване на всички видове зеленчукови салати.
      2. Овкусяване на мляко.
      3. Таратор.
    4. Мажем на филийки и консумираме - самостоятелно или с извара, топено сирене, колбас, яйце  - включително и като следобедна закуска.
      5. Прибавяме като гарнитура за:
                 - панирани зеленчуци;
                 - различни видове меса;
                 - печена, пържена, варена, панирана риба.
      6. Прибавяме към тестото за чеснови хлебчета.
      7. Мажем готовата за печене пица или пърленка.
      8. Добавяме към всеки сос.

   
  Позволете си малко пикантно удоволствие с единствения чесън, след който целувката ви подължава да ухае на рози!
       image        
-- Махни се, миришеш на чесън!  У-у-уф, гадост!  Да беше поне зимен - а то - такава смрад!   




Гласувай:
29



1. flymore - :)))
26.06.2014 07:09
Добро утро, Вени!
Влизам при теб и - зимен чесън! Е, аз пък искам летен, а де те видя!:);)
Полезно четиво, както и зеленчукът! Благодаря ти, дружке и усмивки!<3
цитирай
2. donchevav - Добро утро, Flymore! Летният чесън ...
26.06.2014 07:17
Добро утро, Flymore! Летният чесън още се пържи на полето - ще бъде готов след 2-3 седмици. Зимният вече го прибрах. Тази година, може би от дъждовете, е разкошен! На вкус по-скоро прилича на гъби - а и по форма, белота, крехкост и лютивина. Много е вкусен - на масата слагам по 3-4 глави - на ядене- и се изяждат. Удивителен зеленчук е, наистина! Само трябва да се внимава на пазара да не ти пробутат китайски чесън вместо български зимен - приличат си по едрината, но българският е с червеникав цвят. Поздрави, мила приятелко! Хубав ден с много усмивки!
цитирай
3. mt46 - Поздрав!...
26.06.2014 12:27
Казват, че чесънът е естествен антибиотик...
Знам за 2 вида чесън - есенен /сади се през есента/ и пролетен...
цитирай
4. donchevav - Да, разбира се, това са те - двата ...
26.06.2014 14:00
Да, разбира се, това са те - двата вида. Но на есенен и пролетен чесънът се разделя според времето на засяване, а "зимен" и "летен" е по-скоро търговското им наименование. Мисля, че най-точно е да се нарекат есенно-зимен и пролетно- летен:))))) Благодаря ти, Mt46! Поздрави!
цитирай
5. paciencia - Здравей, Вени!
26.06.2014 17:05
Отново интересна информация! Не знаех за зимния чесън.
Умирам си за чесън и докато четох огладнях. Ти както винаги даваш доста опции. Обичам го разбит с печен патладжан и майонеза, на таратор, а и да си го хапвам така.
Благодаря и хубава вечер, Вени!
цитирай
6. donchevav - Щом обичаш чесън, можеш да слагаш на ...
26.06.2014 20:06
Щом обичаш чесън, можеш да слагаш на всичко. Има един руснак, А.Т. Огулов, написал е "Азбука висцеральной терапиии", идвал е и в България. Сред методите му е и лечението със сок от чесън. Той твърди, че след три седмици приемане на чаша чеснов сок на ден от порите на кожата започват да излизат не само токсини, но и цели червейчета /те живеели и в стомаха, и в червата, и в мозъка/. Не си падам по такива крайни теории- просто искам от друг зрителен ъгъл да почертая колко полезно е да се консумира чесън. А зимният чесън е уникален - сочен, вкусен, без трайна неприятна миризма, страхотен е - пробвай, ще ти хареса! Поздрави, мила приятелко! Ех, не мога да забравя онази красива градина, сътворена от твоя съпруг - специални поздрави за него! /А, да - и през октомври да засее една леха зимен чесън - почти никакви грижи не са необходими- 2-3 пръскания за мана и чеснова муха и 2-3 пъти плевене :))))/ Хубава вечер, Вася! Може да се срещнем пак по малките часове:)))
цитирай
7. katan - Позволете си малко пикантно удоволствие с единствения чесън, след който целувката ви подължава да ухае на рози!
26.06.2014 20:20
Здравей, Венетче!
Във почти всички по-деликатни и деликатесни рецепКи слагам чесън.
Като французите:). Обичам да се усеща в "далечина". Иначе и аз имам непоносимост някой да ми мирише на чесън. Дълго е за обяснение:).
На майонезата с чесън слагам и няколко лъжици кисело мляко / за олекотяване/, малко горчица и много копър. Фантастичен сос става. Може да се използва за много неща.
Ако искаш за филийки - просто се слага по-малко кисело мляко.
Хубав постинг, интересен и много полезен!
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
8. donchevav - Здравей, Кате! Благодаря ти за и...
26.06.2014 20:42
Здравей, Кате! Благодаря ти за идеите! Аз обичам чесновата майонеза по-пикантна, затова не слагам нищо освен чесън и олио, но наистина става по-лека с кисело мляко. Обожавам горчица - непременно ще пробвам и отсега предчувствам, че много ще ми хареса - особено на филийка! Поздрави и прегръдки!
цитирай
9. stela50 - Здравей, Вени... може би не съм се замисляла,
26.06.2014 21:12
за мен чесънът си е просто чесън - за пръв път чувам
за зимен чесън.
Ползвам чесън при готвене често, обичаме го
и в сурово състояние.
Полезен постинг... Поздрав и приятна вечер !
цитирай
10. gosho568 - Интересно...
26.06.2014 21:32
Не знаех, че има и такъв вид чесън. Като цяло аз не го обичам много в прясно състояние, а върху тестесно изделие или пък чеснов сос, чеснова майонеза. Поздрави! ;]]]
цитирай
11. donchevav - Разбирам те, Танче. Когато преди ...
26.06.2014 22:24
Разбирам те, Танче. Когато преди няколко години една баба на пазара ми продаваше чесън, аз не поисках от едрия, защото ми се струваше китайски. Тя се обиди и ми подари две едри червени глави. Каза, че това е зимен чесън, а другият, по-дреният, бил летен. Аз толкова харесах зимния, че оставих едната глава. Тя беше едра като средно голяма ябълка, люспите бяха лилави, а скилидките - едри като големи лешници, но малко на брой -4-5. Аз ги запазих и посях. Един познат ми даде още две лукчета - станаха 12 - 15 скилидки. От тях няколко години сях и селектирах по-едрите и по-червените. На шестата година /миналата зима/ за първи път си позволихме и да консумираме. Засях една голяма леха и сега вече е готов - два чувала чесън :))) Уверявам те, Танче, зимният чесън е съвсем различен - всяка скилидка е като малко орехче - сочна, хрупкава, почти не люти - прилича по-скоро на гулия или на гъба млечница на вкус. Но си е чесън - с всичките полезни свойства. Мисля, че точно сега на пазара трябва да има прясно изваден зрял чесън. Не е евтин, но си заслужава. А майонезата е...няма сравнение с майонезата от обикновен чесън! Поздрави, Танче! Благодаря ти за коментара! Хубава вечер!
цитирай
12. donchevav - Не знаех, че има и такъв вид чесън. ...
26.06.2014 22:49
gosho568 написа:
Не знаех, че има и такъв вид чесън. Като цяло аз не го обичам много в прясно състояние, а върху тестесно изделие или пък чеснов сос, чеснова майонеза. Поздрави! ;]]]

И аз цял живот избягвах да ям чесън - по различни причини, сред които и лютивината, и силният му неприятен мирис. Но откак опитах зимния чесън и особено откак започнах аз да го сея - всичко е различно. Слагам на масата 2-4 глави и всичко се изяжда. Няма я онази миризма, от която не мога да дишам. Аз самата не се притеснявам, че ще мириша на някого. Тази година за последен път сях летен чесън. Мисля, живот и здраве, занапред да се съсредоточа върху отглеждане на зимен. Попитай на пазара - нищо не ти струва - и опитай! Поздрави, Гошо!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Не съм чувала за такъв чесън и ще п...
26.06.2014 22:58
Не съм чувала за такъв чесън и ще потърся на пазара. Ако не го намеря ще дойда да си взема от твоя чувал и прави му сметката ако не ми дадеш:)))
Ти направо ме изуми с този зимен чесън. Слагам те в моята блогвълна -Полезни съвети от различно естество. Поздрави!!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Това е блогвълната ми:
26.06.2014 23:02
http://blog.bg/theme.php?theme=880&success=1
цитирай
15. donchevav - Е, разбира се, че ще споделя единия ...
26.06.2014 23:37
Е, разбира се, че ще споделя единия чувал с приятели, нали имам още един:)))
А иначе - точно това трябва да направиш - и аз ще се поинтересувам утре има ли на нашия пазар зимен чесън - но това трябва да е кооперативен пазар, продават го частници - все пак. Не можеш да го намериш в "Била" или "Кауфланд":))) Сигурна съм, че ще ти хареса! Поздрави! А за интереса към мене - много съм трогната. Връщам ти жеста - с любов! Хубава вечер!
цитирай
16. milady - Axxx ,...Учителке...любимаа...
27.06.2014 08:44
Kак да те забравя ..
През свободното време .
ЧЕсън ,ли продаваш.....ъъъъ..........
пс.иначе, и аз гооо ..обичаам..и хапвам...
сегаа уча и...дойчовците ....
..нъл съм ината българка......
така мисля ,да изкарам до към..98 г...и поне с 2/3 гаджета ..
Успех ...и ...хубав ден..развесели ме...;))))
цитирай
17. donchevav - Привет, мила Джулия! Чак да прод...
27.06.2014 10:45
Привет, мила Джулия! Чак да продавам - не, но за приятели мога да заделя някое и друго лукче. Мултифункционална съм - ти го каза - занимавам се и със зеленчуци. Имам 7 дка градинка на канал, петнайсетина дка овощна градина и 5-6 броя градини тип дворни места пред дома - и всичко е засято основно с цветя, но пък как да не сложиш и някой кол домати - така, за разкош. А луковете ми са хоби - опитвам се сама да си произвеждам семената и да създавам нови сортове. Много надълго мога да ти говоря например за червения лук, който съм селектирала - но ... не му е тук мястото.
Благодаря, че се обади! Хареса ми краят на коментара ти! Желая ти успех с дойчовците /и с гаджетата, разбира се/. Макар че не става само с ядене...сещаш се за тая реклама. Но пък съм сигурна, че ти в изобилие си имаш от всичко - чувствам го! Усмивки и голя-я-яма прегръдка за тебе! Хубав ден!
цитирай
18. benitta - Вени - първо прегръдка, но с аромат на водорасли :)))
27.06.2014 22:11
Разпръсквам пясък и морски въздух навсякъде около мен :) :) Току-що се връщам от морето, отварям блога и започвам от теб.
Тъкмо си хапвам едни тиквички с чесън, купени от магазина и в момента хич не ми пука кой ще ме мирише :)
Аз обожавам чесън и почти не го ям, точно заради това, че няма как два дни да не срещам хора, а миризмата му някак попива в кожата, няма нищо общо с миенето на зъбите...
Обичайно - тук ми е свежо и полезно, както и вкусно!
Хубав Уикенд и слънца от мен! :)
цитирай
19. donchevav - Охо-о-о-о, на море! Чудя се аз къде ...
27.06.2014 22:56
Охо-о-о-о, на море! Чудя се аз къде се загуби. Е, няма да ти губя времето - отдай се напълно на всички морски пориви, които душата ти пожелае! Весело изкарване с мно-о-ого слънце и хубаво време! Усмихвам се щастливо за тебе, мила Бени! Липсваш ни!
цитирай
20. makont - А, то почти няма манджичка без чесън.
28.06.2014 17:59
И аз си го хапвам, пък и винаги сме в синхрон с този с целувките, като ядем от една паница, си миришем дружно на чесън, така, че чесънът е здраве и любов. Усмивки!
цитирай
21. precoria - Чесънът в яденето е като метафората ...
28.06.2014 21:20
Чесънът в яденето е като метафората в литературния текст.Пикантерия си е.
Не е ли така Вени?
Засега поздрави от мен!
цитирай
22. donchevav - И аз си го хапвам, пък и винаги сме в ...
28.06.2014 23:41
makont написа:
И аз си го хапвам, пък и винаги сме в синхрон с този с целувките, като ядем от една паница, си миришем дружно на чесън, така, че чесънът е здраве и любов. Усмивки!

Да, и у нас е така, но откак отглеждаме зимен чесън, изобщо няма проблем - миризмата му общо взето трае, докато го ядеш - после почти не мирише. Поздрави, Майче! Благодаря ти, че се сети за мене! Хубави почивни дни!
цитирай
23. donchevav - Чесънът в яденето е като метафората ...
28.06.2014 23:46
precoria написа:
Чесънът в яденето е като метафората в литературния текст.Пикантерия си е.
Не е ли така Вени?
Засега поздрави от мен!

Да, съгласна съм. Основно изразно средство! Пикантерия и специален акцент.
Хареса ми твоето опредение! А ти ми липсваш... Ще си дойдеш, аз пък ще замина - такъв е животът! Поздрави, Петенка!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042619
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53378
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031