2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. zaw12929
12. getmans1
13. stela50
14. bosia
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Прочетен: 9275 Коментари: 19 Гласове:
Последна промяна: 17.06.2014 07:06
М-м-м-м, вкусно! Първите малини са вече тук!
Ех, сезони! Само до преди седмица бродех, пролетно щастлива, като щъркел по ягодовите редове и се изкушавах дали да не хапна направо тук всяка по-едра ягода, немита и пареща на слънцето. До вчера висях по клоните на младите ни, но попораснали вече черешови дървета, и се протягах като гъсеница да стигна най-узрелите и сочни череши. А днес, на прага на лятото - днес съм вече с купа малини в ръка - ароматни, дъхави, лепкави от сок и сладост, и си мисля приповдигнато: "Ех, колко малък и колко велик е човек с шепа малини в ръка!"
Проблемът ми сега е друг – какво да направя с тези първи малини?Ще ги смачкам с няколко лъжици захар – със сигурност трябва да го направя, както и да продължа по-нататък! А после? После мога да разбия сместа с вино и сметана и да си направя страхотен малинов мус. Или да я разбъркам с маскарпоне за малиново тирамису. А защо да не направя торта парфе с малинов крем? Малинов йогурт?С бишкоти? Или с крема сирене?
Ох, имам толкова желания, че и въшебница не може ги изпълни! А аз имам всичко на всичко няколко малинки в една купичка – има-няма една чаена чаша да напълнят. А време? Време нямам и толкова.
Решено. Времето и малкото количество плодове предопределят избора ми. Белтъчен крем с малини. Децата ще дойдат след малко – ще ги изненадам. Трябват ми само 5-10 минути. Пък ако позакъснеят – ще го сложа във фризера – ще ядат малинов сладолед!
Ето и рецептата:
Продукти:
100г добре узрели малини
5 яйца
10 супени лъжици захар
Приготвяне:
Намачкваме с лъжица малините заедно с 2 лъжици от захарта. Разбиваме белтъците с останалата захар до гъст сняг. Жълтъците можем да ползваме за друго – например веднага разбиваме крем тирамису с 400г маскарпоне и 5 жълтъка – така ще си имаме за десерт два крема – по желание на клиента:))). Към разбитите белтъци постепенно добавяме ароматното малиново пюре. Готовата смес прехвърляме в пластмасова кутия /например от сладолед/. Можем да обогатим допълнително нашия крем, като го залеем със сироп от малини или прибавим малинов конфитюр. Кутията с малиновия сняг оставяме във фризера – да се охлади за 30-на минути.
А при мене се случи друго. Децата закъсняха и се появиха чак за вечеря. Е, и ги изненадах с истински малинов сладолед за десерт – бърз, ефектен, полезен, вкусен и не толкова калоричен – все пак!
А сладодоледовият сняг от малини е такооова изкушение! :)
Поздрав!
Аз вече свикнах на твоите изкушения, имам и имунитет - чета, правейки се на разсеяна :))))) Обаче се чудя - как помниш толкова много рецепти???
А за рецептите - е, не става въпрос за помнене - а за цялостна философия, за последователност, закономерности, вътрешна логика. Няма как да сгрешиш - напротив - всеки път проявяваш творчество и вариативност. Аз затова изреждам възможности - можеш да го направиш така, но и така, с това, но и с това и т.н. Не е трудно! Поздрави!
май с Бени ще хващаме реиса :)
Поздрави!
май с Бени ще хващаме реиса :)[/quote]
Ами - в Севлиево съм. А Бени иска да дойде заради кучетата и котките :))))
Поздрави!
Бих заменила всички ягоди и малини в света с 3- килограмова кофичка череши! Обожавам черешите и ти завиждам! Яж и заради мене, Петенце! Поздрави и прегръдки!
17.06.2014 21:38
Магьосница си, в добрия смисъл, мила!
Благодаря за рецептата и усмивките!<3
задължително ще пробвам. Благодаря ти за съвета. А мопсчетата изобщо няма да се дърпат на две яйчица. Усмивки!