Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2014 06:27 - Малинов сняг - най-вкусният сладоледов десерт
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 7592 Коментари: 19 Гласове:
22

Последна промяна: 17.06.2014 07:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


М-м-м-м, вкусно! Първите малини са вече тук! 


image

      Ех, сезони! Само до преди седмица бродех, пролетно щастлива, като щъркел по ягодовите редове и се изкушавах дали да не хапна направо тук всяка по-едра ягода, немита и пареща на слънцето. До вчера висях по клоните на младите ни, но  попораснали вече черешови дървета, и се протягах като гъсеница да стигна най-узрелите и сочни череши. А днес, на прага на лятото - днес съм вече с купа малини в ръка - ароматни, дъхави, лепкави от сок и сладост, и си мисля приповдигнато: "Ех, колко малък и колко велик е човек с шепа малини в ръка!"


image

      Проблемът ми сега е друг – какво да направя с тези първи малини?Ще ги смачкам с няколко лъжици захар – със сигурност трябва да  го направя, както и да продължа по-нататък! А после? После мога да разбия сместа с вино и сметана и да си направя страхотен малинов мус. Или да я разбъркам с маскарпоне за малиново тирамису. А защо да не направя торта парфе с малинов крем? Малинов йогурт?С бишкоти? Или с крема сирене?

image

      Ох, имам толкова желания, че и въшебница не може ги изпълни! А аз имам всичко на всичко няколко малинки в една купичка – има-няма една чаена чаша да напълнят. А време? Време нямам и толкова.

   Решено. Времето и малкото количество плодове предопределят избора ми. Белтъчен крем с малини. Децата ще дойдат след малко – ще ги изненадам. Трябват ми само 5-10 минути. Пък ако позакъснеят – ще го сложа във фризера – ще ядат малинов сладолед!
image

Ето и рецептата:

 

Продукти:

100г добре узрели малини

5 яйца

10 супени лъжици захар

 

Приготвяне:

Намачкваме с лъжица малините заедно с 2 лъжици от захарта. Разбиваме белтъците с останалата захар до гъст сняг. Жълтъците можем да ползваме за друго – например веднага разбиваме крем тирамису с 400г маскарпоне и 5 жълтъка – така ще си имаме за десерт два крема – по желание на клиента:))). Към разбитите белтъци постепенно добавяме ароматното малиново пюре. Готовата смес прехвърляме в пластмасова кутия /например  от сладолед/. Можем да обогатим  допълнително нашия крем, като го залеем със сироп от малини или прибавим малинов конфитюр. Кутията с малиновия сняг оставяме във фризера – да се охлади за 30-на минути.

 image

      А при мене се случи друго. Децата закъсняха и се появиха чак за вечеря. Е, и ги изненадах с истински малинов сладолед  за десерт – бърз, ефектен, полезен, вкусен и не толкова калоричен – все пак!


image



Тагове:   Сладолед,   малини,   сняг,   белтъци,


Гласувай:
22
0


Вълнообразно


1. gosho568 - Разкошотия...
17.06.2014 07:13
Спри се вече с тези изкушения в блога! Хубав ден! ;]]]
цитирай
2. donchevav - Всъщност са изкушения пред семе...
17.06.2014 07:28
Всъщност са изкушения пред семейството - днес са на сладоледова диета :))) Хубав ден, Гошо!
цитирай
3. distrelets - Амаааа, хич не е честно!!!!
17.06.2014 11:22
Идваааам! Запази ми една купичка :) ! Малините са любимия ми плод!
цитирай
4. donchevav - Диде-е-е, така се радвам, че ще ми ...
17.06.2014 11:43
Диде-е-е, така се радвам, че ще ми гостуваш! Малините надничат от прозореца, от вчера има нови узрели, независимо от дъжда - така че можеш да започваш още от външната врата. Специално за случая ще си направим и нещо специално с малини - каквото пожелаеш! Само идвай!
цитирай
5. megg - " с шепа малини в ръка "
17.06.2014 12:22
Много е хубаво! И ухае на радост, на пристъпващо лято... А малините на клонката са ... толкова са красиви! И изкусителни. Аз купих вчера от пазара, но не е съвсем същото, може би заради пластмасовата кофичка, може би защото не съм си ги откъснала ... кой знае.
А сладодоледовият сняг от малини е такооова изкушение! :)
Поздрав!
цитирай
6. donchevav - Да, Megg, и е бърз: 5 минути разби...
17.06.2014 12:47
Да, Megg, и е бърз: 5 минути разбиване - и във фризера. И не е калоричен - няма сметана, нито мляко, нито масло. Белтък и пресни малини! Поздрави и прегръдки - за тебе и морето:)))
цитирай
7. benitta - И аз много ги обичам!
17.06.2014 14:12
Обичам ги ей така - съвсем натурални и без нищо. Едно време, докато стоях на село, до оградата имаше малинови храстчета, но..... бяха заобиколени от една коприва, която ги бранеше, като някакъв войник. След доволно похапване на шепи малини, бях и доволно опарена по целите крака. И така всеки ден, докато не свършеха.
Аз вече свикнах на твоите изкушения, имам и имунитет - чета, правейки се на разсеяна :))))) Обаче се чудя - как помниш толкова много рецепти???
цитирай
8. donchevav - Да, Бени, и аз така обичам - всички ...
17.06.2014 16:02
Да, Бени, и аз така обичам - всички плодове и зеленчуци ям немити - нетрити, направо от градината - като ще се мре - да се мре!
А за рецептите - е, не става въпрос за помнене - а за цялостна философия, за последователност, закономерности, вътрешна логика. Няма как да сгрешиш - напротив - всеки път проявяваш творчество и вариативност. Аз затова изреждам възможности - можеш да го направиш така, но и така, с това, но и с това и т.н. Не е трудно! Поздрави!
цитирай
9. distrelets - Венил не зная къде си, но
17.06.2014 16:24
donchevav написа:
Диде-е-е, така се радвам, че ще ми гостуваш! Малините надничат от прозореца, от вчера има нови узрели, независимо от дъжда - така че можеш да започваш още от външната врата. Специално за случая ще си направим и нещо специално с малини - каквото пожелаеш! Само идвай!

май с Бени ще хващаме реиса :)
цитирай
10. precoria - Отново е вкусно при теб. И е малин...
17.06.2014 17:57
Отново е вкусно при теб.И е малиново..., при мен е черешово още...
Поздрави!
цитирай
11. donchevav - distrelets - Венил не зная къде си, ...
17.06.2014 19:07
distrelets - Венил не зная къде си, но
май с Бени ще хващаме реиса :)[/quote]
Ами - в Севлиево съм. А Бени иска да дойде заради кучетата и котките :))))
цитирай
12. donchevav - Отново е вкусно при теб. И е малин...
17.06.2014 19:12
precoria написа:
Отново е вкусно при теб.И е малиново..., при мен е черешово още...
Поздрави!

Бих заменила всички ягоди и малини в света с 3- килограмова кофичка череши! Обожавам черешите и ти завиждам! Яж и заради мене, Петенце! Поздрави и прегръдки!
цитирай
13. flymore - Трудно се устоява на малиново изкушение!..
17.06.2014 21:38
Вениии, Вени, вечерях, ала виждайки разкоша, който ни поднасяш - възбуди апетита ми отново!:)))
Магьосница си, в добрия смисъл, мила!
Благодаря за рецептата и усмивките!<3
цитирай
14. donchevav - Е, мила Flymore, винаги има място за ...
17.06.2014 22:54
Е, мила Flymore, винаги има място за един десерт! да ти е сладко! Благодаря за хубавите думи! Всъщност магията е в този блог, вълшебно е, че ви има! Поздрави!
цитирай
15. makont - Вкусно!
18.06.2014 11:16
Очевидно и с любов направено. Аз пък вече втори път правя сладко от вишни и череши, децата го обожават с палачинки. Да ти метна някой и друг буркан, ако не си спретнала. Всъщнаст направо можем да си организираме виртуална палачинкова закуска с черешово-вишнево сладко и кафе, а за разкош и малко малинов мус, охххх, вече мислено се търкалям. Усмивки, Дони!
цитирай
16. donchevav - Здравей, Мая! Ти се търкаляш мис...
18.06.2014 13:16
Здравей, Мая! Ти се търкаляш мислено, аз ще почна да се търкалям и в действителност от толкова десерти! За черешовото и вишневото сладко знам от моята свекърва един трик. Когато кипна захарния сироп, преди да сложа плодовете, чуквам две яйца и ги изпържвам на очи в кипящия сироп. Като се стегнат и позачервят, сварените яйца се изхвърлят, но могат и да се консумират или да се дадат на някой домашен любимец. Идеята е белтъкът да абсорбира всички микоскопични отпадъчни частици /и от захарта, и от водата/ - сиропът получава изключителен кристален блясък. Жълтъкът пък филтрира миризмите. Пробвай, не се притеснявай, изпробвам го с всяко сладко - ефектът е WOW! Поздрави и усмивки и от мене!
цитирай
17. makont - Е ,тази хитринка не я знаех,
19.06.2014 09:13
donchevav написа:
Здравей, Мая! Ти се търкаляш мислено, аз ще почна да се търкалям и в действителност от толкова десерти! За черешовото и вишневото сладко знам от моята свекърва един трик. Когато кипна захарния сироп, преди да сложа плодовете, чуквам две яйца и ги изпържвам на очи в кипящия сироп. Като се стегнат и позачервят, сварените яйца се изхвърлят, но могат и да се консумират или да се дадат на някой домашен любимец. Идеята е белтъкът да абсорбира всички микоскопични отпадъчни частици /и от захарта, и от водата/ - сиропът получава изключителен кристален блясък. Жълтъкът пък филтрира миризмите. Пробвай, не се притеснявай, изпробвам го с всяко сладко - ефектът е WOW! Поздрави и усмивки и от мене!

задължително ще пробвам. Благодаря ти за съвета. А мопсчетата изобщо няма да се дърпат на две яйчица. Усмивки!
цитирай
18. martiniki - мммммммммммалинов сняг - красота
28.06.2014 14:54
чудесно поднесена рецепта!
цитирай
19. donchevav - Благодаря, Дора! Правя този десерт ...
28.06.2014 15:18
Благодаря, Дора! Правя този десерт всеки ден /преди малко - отново/. Замразявам го и го ядем на сладолед. Не ни омръзва. 5 пресни белтъка, 100г малини, 100г захар. Може би и ти го правиш - така или по друг начин, но аз продължавам да се паля, защото е толкова лесен и вкусен - само 5 минути - и ...заповядайте, скъпи гости у нас, има с какво да се отсрамим:))) Поздрави с пожелание за хубави почивни дни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 2115372
Постинги: 286
Коментари: 6862
Гласове: 37128
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031