2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 8401 Коментари: 16 Гласове:
Последна промяна: 01.06.2014 12:52
Калугерска бакла
Калугерска бакла? Знаете ли какво е това? Не е бакла. Ето какво представлява обикновената бакла:
Не е и грах – поне не онзи грах, на който лющим зрънцата и ги използваме в различни салати, супи, яхнии – като зеленчукова прибавка или самостоятелно ястие. Познавате това растение - ето го:
Не е и зелен боб. В моята градина съм посяла зелен боб, но е още мъничък – няма как да ви го покажа в пълния му блясък. Ето как изглежда зеленият боб:
Калугерската бакла не се среща често като зеленчук. Макар в някои краища на страната все още го отглеждат, години наред не можах да открия семе по пазарите. Едва миналата година търговците казаха, че в „Сортови семена” се е появил, но струва доста скъпо – 4-5 лв. за двайсетина зрънца.
Моята баба сееше такъв грах, наричаше го просто грах на шушулки. Майка ми опази през годините семето и когато се омъжих, в новата си градска градина:))) освен любимите си селски цветя пренесох и него. А свекърва ми беше известна градинарка – вкореняваше лимони и лози, пресаждаше рози – високи и ниски, бели, жълти, червени, шарени, дори черни. Снабдяваше с коренища от огненочервени, високи по два метра кани целия град, а оранжевите й пътеки от лилиуми лежаха на сърцето на много градски госпожи с къщи и градини. Излишно е да ви казвам, че не ме допусна от самото начало до своята империя. Но когато й донесох зрънца от маминия грах – разтопи се! „Калугерска бакла!”- възкликна. И макар че го пося собственоръчно, позволи ми да се грижа за него /а постепенно – за цялата градина между двете къщи/. С времето това парче земя стана моята обич и моята болест:)))
Ето това растение – но вече пренесено извън града – в зеленчуковата ни градина:
А ето и всички изредени бобови растения, посадени в моята гадина. Най-отпред е зеленият боб. На втори план отляво е грахът за зърна, вдясно - баклата. Най отзад, в дъното на снимката е калугерската бакла - този зеленчук израства много висок и е необходимо да му се поставят подпорки от клони, за които се захваща с мустаците си.
Научното наименование на това растение е захарен грах. Сее се рано – в края на януари /дори в Северна България/. Цъфти и образува шушулки през месец април - май. Берат се нежните млади шушулки, почистват се от израстъците в двата края и се режат на две-три части. Използват се за супа и ястия, за гарнитура. Шушулките са много крехки, без лико, богати на витамин С, Съдържа още витамини от групата B, витамин E, калий, фосфор, магнезий и калций. Този грах е богат на белтъчини, с нисък гликемичен индекс /полезна храна за хора с диабет/, с много микроелементи, които дават енергия на изтощения от зимата организъм, с много фибри и баластни вещества, които подпомагат храносмилането и перисталтиката на червата и водят до повишаване на метаболизма и редуциране на телесното тегло.
Растението е пренесено от Азия, където и досега служи за основна храна на населението. Като всяка азиатска храна, сготвеният захарен грах идеално се допълва от подправките, характерни за тази кухня, като соев сос, стриден сос, сусам, джинджифил. Добре се съчетава с ориз и сладко-кисели сосове. Казват, че точно този грах е в основата на икономическия просперитет на Китай - с ориз и грах непретенциозно и евтино се изхранват милиарди китайци.
Захарният грах може да се консервира /по рецептата за консервиране на зелен боб/, може да се суши /на слънце или на 50-70 градуса в печката/, а аз предпочитам да го бланширам и замразя.
Захарният грах може да се сготви на яхния – постна или с агнешко. Аз лично предпочитам да го правя на супа – особено през пролетта тя е истински еликсир за изтощения организъм. И друго предимство има – прави се само от….грах и вода! Е, аз добавям и задушен лук с брашно и червен пипер и 10-на джанки. Това е! Никакви подправки! Никакви застройки и пр. Бързо и лесно, напълно натурално! Все пак – ето рецептата:
Супа от калугерска бакла
Продукти:
1. 3-4 шепи калугерска бакла /шушулки/
2. 10 джанки
3. 1 глава лук
4. 1 супена лъжица брашно
5. 1 чаена лъжица червен пипер
Приготвяне:
Измиваме и почистваме шушулките. Режем ги на 2 или 3 части. След като водата кипне, посоляваме я и прибавяме шушулките. Десетина минути по-късно прибавяме джанките. Аз лично предпочитам да ги сложа в пластмасова кутийка с дупки и в края на варенето да ги отстраня, за да не се смесват костилките със зърната грах – това чупи зъби! Ако нямате такова приспособление, можете да ги завържете в една марличка или парче тензух – естествено, стерилно чисти и нови:)))
Задушаваме лука в равни части олио и вода / по 3-4 лъжици/. Прибавяме брашното, преди водата да се е изпарила. Веднага добавяме и червения пипер, разреждаме с гореща вода, оставяме сместа отново да заври и се посгъсти и я прибавяме към супата. Това е всичко. Няма подправки, няма запръжки и застройки – напълно диетично! И толкова вкусно – истински автентичен вкус на едновременшната бабина чорба – поне в моите спомени остава такава.
С благородна завист и искрени пожелания за справяне с работата в градината
Петя
Ти, като един литературен специалист, ще ме подсетиш и за още синоними.
Как имаш толкова енергия?! Добре, че не съм ти снаха, да ме умориш само, докато те гледам колко си пъргава :)))
Майтап, майтап, но не съвсем, нали знаеш, че при мен всичко идва от сърце и е в чиста форма?! ;)
Хубава вечер, прегръдки за теб и котето!
02.06.2014 16:46
Приличаме си по суровоядството;)
Поздрави и се съхрани жизнена, позитивна, слънчева Учителка-Човек!
<3
За котката - обещавам. Може и снимката в предишния постинг да сменя - вече мога да качвам. Поздрави!
Слънчев ден ти желая!
Pozdravi na teb i Mimeto!:)
pp.Dnes se zapoznah v busa s edna siamka,na edna godina, sineoka i pishtjsta :)