Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2014 12:48 - Калугерска бакла - екзотика сред бобовите култури
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 8345 Коментари: 16 Гласове:
22

Последна промяна: 01.06.2014 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Калугерска бакла

 

Калугерска бакла? Знаете ли какво е това? Не е бакла. Ето какво представлява обикновената бакла:

image

Не е и грах – поне не онзи грах, на който лющим зрънцата и ги използваме  в различни салати, супи, яхнии – като зеленчукова прибавка или самостоятелно ястие. Познавате това растение - ето го:

image

Не е и зелен боб. В моята градина съм посяла зелен боб, но е още мъничък – няма как да ви го покажа в пълния му блясък. Ето как изглежда зеленият боб:

image

 

Калугерската бакла не се среща често като зеленчук. Макар в някои краища на страната все още го отглеждат, години наред не можах да открия семе по пазарите. Едва миналата година търговците казаха, че в „Сортови семена” се е появил, но струва доста скъпо – 4-5 лв. за двайсетина зрънца.

Моята баба сееше такъв грах, наричаше го просто грах на шушулки. Майка ми опази през годините семето и когато се омъжих, в новата си градска градина:))) освен любимите си селски цветя пренесох и него. А свекърва ми беше известна градинарка – вкореняваше лимони и лози, пресаждаше рози – високи и ниски, бели, жълти, червени, шарени, дори черни. Снабдяваше с коренища от огненочервени, високи по два метра кани целия град, а оранжевите й пътеки от лилиуми лежаха на сърцето на много градски госпожи с къщи и градини. Излишно е да ви казвам, че не ме допусна от самото начало до своята империя. Но когато й донесох зрънца от маминия грах – разтопи се! „Калугерска бакла!”- възкликна. И макар че го пося  собственоръчно, позволи ми да се грижа за него /а постепенно – за цялата градина между двете къщи/. С времето това парче земя стана моята обич и моята болест:)))

Ето това растение – но вече пренесено извън града – в зеленчуковата ни градина:


image

       

А ето и всички изредени бобови растения, посадени в моята гадина. Най-отпред е зеленият боб. На втори план отляво е грахът за зърна, вдясно - баклата. Най отзад, в дъното на снимката е калугерската бакла - този зеленчук израства много висок и е необходимо да му се поставят подпорки от клони, за които се захваща с мустаците си.
image

        Научното наименование на това растение е захарен грах. Сее се рано – в края на януари /дори в Северна България/. Цъфти и образува шушулки през месец април - май. Берат се нежните млади шушулки, почистват се от израстъците в двата края и се режат на две-три части. Използват се за супа и ястия, за гарнитура. Шушулките са много крехки, без лико, богати на витамин С, Съдържа още витамини от групата B, витамин E, калий, фосфор, магнезий и калций. Този грах е богат на белтъчини, с нисък гликемичен индекс /полезна храна за хора с диабет/, с много микроелементи, които дават енергия на изтощения от зимата организъм, с много фибри и баластни вещества, които подпомагат храносмилането и перисталтиката на червата и водят до повишаване на метаболизма и редуциране на телесното тегло.
image

        Растението е пренесено от Азия, където и досега служи за основна храна на населението. Като всяка азиатска храна, сготвеният захарен грах идеално се допълва от подправките, характерни за тази кухня, като соев сос, стриден сос, сусам, джинджифил. Добре се съчетава с ориз и сладко-кисели сосове. Казват, че точно този грах е в основата на икономическия просперитет на Китай - с ориз и грах непретенциозно и евтино се изхранват милиарди китайци.

image

Захарният грах може да се консервира /по рецептата за консервиране на зелен боб/, може да се суши /на слънце или на 50-70 градуса в печката/, а аз предпочитам да го бланширам и замразя.

image

Захарният грах може да се сготви на яхния – постна или с агнешко. Аз лично предпочитам да го правя на супа – особено през пролетта тя е истински еликсир за изтощения организъм. И друго предимство има – прави се само от….грах и вода! Е, аз добавям и задушен лук с брашно и червен пипер и 10-на джанки. Това е! Никакви подправки! Никакви застройки и пр. Бързо и лесно, напълно натурално! Все пак – ето рецептата:

 

 

Супа от калугерска бакла

 

Продукти:

1.     3-4 шепи калугерска бакла /шушулки/

2.     10 джанки

3.     1 глава лук

4.     1 супена лъжица брашно

5.     1 чаена лъжица червен пипер

 

Приготвяне:

 Измиваме и почистваме шушулките. Режем ги на 2 или 3 части. След като водата кипне, посоляваме я и прибавяме шушулките. Десетина минути по-късно прибавяме джанките. Аз  лично предпочитам да ги сложа в пластмасова кутийка с дупки и в края на варенето да ги отстраня, за да не се смесват костилките със зърната грах – това чупи зъби! Ако нямате такова приспособление, можете да ги завържете в една марличка или парче тензух – естествено, стерилно чисти и нови:)))

Задушаваме лука в равни части олио и вода / по 3-4 лъжици/. Прибавяме брашното, преди водата да се е изпарила. Веднага добавяме и червения пипер, разреждаме с гореща вода, оставяме сместа отново да заври и се посгъсти и я прибавяме към супата. Това е всичко. Няма подправки, няма запръжки и застройки – напълно диетично! И толкова вкусно – истински автентичен вкус на едновременшната бабина чорба – поне в моите спомени остава такава.
image




Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. precoria - Китайците никак не са глупави хора, ...
01.06.2014 15:15
Китайците никак не са глупави хора,я виж с какво се хранят само.Ами този грах съдържа много полезни съставки.Ти си богата с твоята градина, толкова хубави неща си посяла.Вени, опитай суровоядството, мисля,че приготвенето част полезността им се загубва.Аз съм много по тези диети,но никаква възможност няма за градина...
С благородна завист и искрени пожелания за справяне с работата в градината
Петя
цитирай
2. donchevav - Аз общо взето съм си суровоядка - без ...
01.06.2014 17:04
Аз общо взето съм си суровоядка - без диета. През деня се храня с това, което окопавам и плевя :))), вечер ям някаква салата... Не се ограничавам, не спазвам диети - ти знаеш - у нас винаги можеш да намериш /или да приготвиш аламинут/ някоя пържола или кюфте , а и яденета правя заради мъжете. Но две седмици бях само на ягоди /с мляко, без мляко/ и ядки. Сега от 3-4 дни съм черешарка - берат ми по една кофа череши на ден и аз - нали така, да не се хвърлят - пък и обожавам череши. Така че общо взето и за принцеса мога да мина с тия мои диети - и грахова, и ягодова. Принцесата с мотиката. Но ми е страшно забавно да отглеждам това, с което се храня. Нямам много време, но...колкото имам. И сега бързам - трябва да полея и напръскам оранжерията /е, и да откъсна първите червени домати - награда!/ После имам да сея куп цветя. После - да разходя кучето - 3+3 километра на бегом. Познай кой спи цяла нощ? Само че и това не е вярно - кой ще прави на приятелката ми компания до 2-3 часа сутринта?:))) Е, това е при мене. Благодаря ти за предложението - ще изчета съответната литература, пък и ти на лични можеш да ме запалиш, ако си заслужава. Надявам се суровоядството да ми освободи повече енергия, защото...едното само желание не стига. Поздрави и спорна седмица!
цитирай
3. benitta - Страшна си! СТРАШНА! :)
01.06.2014 19:38
Ако ти е омръзнало, защото не ти го казвам за първи път, поправи ме - мога да го заменя със страхотна, велика, уникална, невероятна или изумителна :)))
Ти, като един литературен специалист, ще ме подсетиш и за още синоними.
Как имаш толкова енергия?! Добре, че не съм ти снаха, да ме умориш само, докато те гледам колко си пъргава :)))
Майтап, майтап, но не съвсем, нали знаеш, че при мен всичко идва от сърце и е в чиста форма?! ;)
Хубава вечер, прегръдки за теб и котето!
цитирай
4. donchevav - Здравей, Бени! От мене и Мимето. Тя ...
02.06.2014 00:38
Здравей, Бени! От мене и Мимето. Тя слезе от гърдите ми - все иска да ме разглежда от упор, докато съм на лаптопа - подозирам, че ревнува - настоява не просто да я държа - а аз наистина я държа и тя мърка от удоволствие, но иска и да я гледам в очите - а аз не мога - нали гледам монитора :))) Не знам за какво говориш - какви енергии, какви снахи. Дъщерята на една моя колежка, като беше малка, все молеше майка си да я пусне да стане котка у леля Венетка. У нас всички - и гълъбите, и кучетата, и котките, и хората - живеем в някаква симбиоза, но най- важното - при зачитане на абсолютното право на свобода и достойнство на всекиго. Аз се забавлявам с всичко, което правя - блогове, сайтове, клубове - имам ги по няколко, но така също и домакинстване и куп хобита - без значение в момента, и любимите кучета и котки и...всичко останало. Огромно забавление - не остава време за сън, камо ли за скука. Но това касае само мене - другите в семейството не са такиа нерваци.Това е просто въпрос на избор - и ми харесва. И твоят избор ми харесва - днес, на Първи юни, особено ти завиждам за малките вдъхновения, които единствени могат да запълнят и осмислят човешкия живот. Поздрави на всички ви с пожелание за спорна и късметлийска седмица!
цитирай
5. flymore - Невероятна си, наистина!!!
02.06.2014 16:46
Не те възхвалявам, радвам се, че си една Голяма българска жена!
Приличаме си по суровоядството;)
Поздрави и се съхрани жизнена, позитивна, слънчева Учителка-Човек!
<3
цитирай
6. donchevav - Е-е--е, не приемам да ме изкарвате ...
02.06.2014 17:47
Е-е--е, не приемам да ме изкарвате велика само защото произвеждам грах и бакла:))))! Всяко второ българско семейство произвежда това, с което се храни. При това на мене ми харесва, ама много ми харесва, да го правя. Не знам как да ти го обясня, без да изпадам в конкретики...Харесва ми да вървя по поляни от зюмбюли, латинки и здравец, по алеи от рози и цъфтящи храсти, да ме водят пътеки с кокичета и нарциси през пролетта, с лилиуми и кани - през лятото, с гергини и хризантеми - през есента - да знам, че цялата тази красота съм подредила на това земно кътче аз, че аз съм го създала, че ако искам, мога да го пренаредя и да стане друго, различно, но не по-малко красиво. Харесва ми да създавам. Като на всяка жена. И не ми косва нищо - просто се забавлявам - имам възможност, правя го. А вие сте страхотни приятелки, Flymore - и ти, и Петя, и Бенито - и аз се гордея, че ви познавам! Благодаря ти, приятелко! Още веднъж днес - хубав ден и много усмивки!
цитирай
7. distrelets - Общуването с теб обогатява!
02.06.2014 20:03
Благодаря ти Вени, че отново научих нещо от теб! :-)
цитирай
8. donchevav - Привет, Дидке! Благодаря ти и аз, че ...
02.06.2014 20:33
Привет, Дидке! Благодаря ти и аз, че ми гостува! Благодаря и за чудесния изгрев в твоя постинг - страхотно изживяване - дори само на снимка! И от тебе има какво да научи човек - и да помечтае за лятото! Хубава вечер с много усмивки!
цитирай
9. gosho568 - Обожавам китайската кухня и може би ...
02.06.2014 22:48
Обожавам китайската кухня и може би по-равно обичам българските и китайските ресторанти... Определено храната им е много хубава и доста здравословна. Поздрави и очаквам да качиш някоя друга снимка с котето ти, да може да му се порадвам! ;]]]
цитирай
10. donchevav - Здравей, Гошо! Сладко-киселият ...
02.06.2014 23:01
Здравей, Гошо! Сладко-киселият вкус /киселото е от джанките/ на този зеленчук сигурно ще ти хареса. Особено с ориз.
За котката - обещавам. Може и снимката в предишния постинг да сменя - вече мога да качвам. Поздрави!
цитирай
11. paciencia - Поздрави, Вени!
03.06.2014 09:49
Никога не бях чувала за този вид бакла. Неизчерпаем извор си! Внасяш толкова свежест в блога! Чудесна си! Очаквам с нетърпение снимките на Мими Иванова, тази Мими, дето ти помага в кухнята.
Слънчев ден ти желая!
цитирай
12. donchevav - Мила Вася, благодаря ти! Мисля, че в ...
03.06.2014 12:36
Мила Вася, благодаря ти! Мисля, че в момента може и да има такъв грах по пазарите - щом през пролетта продаваха семена... Заслужава си - не прилича нито на грах, нито на боб, най-малкото на бакла. Не съм срещала още човек, който да е опитал и да не му е харесало...А за Мимето не е проблем - ще направя постинг. Аз смених снимката в предишната публикация - сложих 3 снимки на сиамката с нейните котета, но те са вече на 6 месеца и не изглеждат в момента така. Янчо, синът /на заден план и на снимката най-отдолу/ е почти същият, но Марианчето, дъщерята, /до майка си/, се е променила. Ще направя по-актуални снимки. Поздрави с пожелание за хубав ден с много усмивки!
цитирай
13. ishchel - Ogladnjh ot tezi vkusnotii...
04.06.2014 00:11
Tolkova krasiv i vkusen post otdavna ne bjh vijdala!!!
Pozdravi na teb i Mimeto!:)

pp.Dnes se zapoznah v busa s edna siamka,na edna godina, sineoka i pishtjsta :)
цитирай
14. donchevav - Здавей, Ани!! Благодаря за гост...
04.06.2014 01:23
Здавей, Ани!! Благодаря за гостуването! Поздрави от мене и Мимето!
цитирай
15. makont - Звучи вкусно, тази супичка,
04.06.2014 14:12
ммммм, прииска ми се да съм около теб и да си вкуся мъничко. Важното е, че съм виртуално нахранена и ще пусна виртуално коремче. Усмивки!
цитирай
16. donchevav - Коремче от грах и то - на чорба? Виж ...
04.06.2014 20:45
Коремче от грах и то - на чорба? Виж каква е постна и бистра! А пък колко е нежна - гали, гали небцето със сладко-киселия си вкус! Няма от какво да направиш коремче, дори виртуално. Напротив - с нея само можеш да се приведеш отново във форма /след тематичните румънски тортички/ :))))) Поздрави, Мая!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3045253
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53392
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031