2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. sparotok
11. zaw12929
12. getmans1
13. bosia
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Прочетен: 10848 Коментари: 12 Гласове:
Последна промяна: 28.05.2014 19:21
СУПА ТОПЧЕТА
Казват, че супа топчета се готви трудно – категорично съм несъгласна при положение, че е спазено едно условие – всички продукти да са безкомпромисно качествени – особено месото.
Тази супа е подходяща както за малки деца, така и за болни и за хора със стомашни проблеми, а охотно се приема и от онези мъже, които по принцип са скарани със супите и наблягат на барбекюто.
Ако искате супата да е наистина диетична, можете да махнете всички подправки без магданоза и кимиона /който се оказва полезен в малки количества при повечето стомашни, злъчни и бъбречни заболявания/, според медицинските ви указания можете да се откажете и от лука и чушката – супата остава вкусна /при истинско месо :)))/
Продукти:
250г кайма /смес телешко и свинско месо 3:1/
1 средно голям картоф
1 морков
1 глава лук
1 зелена чушка
2 домата
2 шепи фиде
брашно
черен пипер
кимион
чубрица
1 супена лъжица „Маги 10 зеленчука”
магданоз
1 бучка краве масло
Приготвяне:
Объркваме каймата с по 1 чаена лъжичка сол, черен пипер, кимион и чубрица и я накъсваме на малки парченца – / в моя вариант са наистина много дребни - колкото череша – зависи от предпочитанията на тези, които после трябва да ви хвалят:)/. Поставяме косчетата в малка тавичка, в която сме поръсили брашно и с разклащане на тавичката ги овалваме. Дооформяме ги с ръце, като ги вземаме по 2-3 и ги претриваме леко между дланите. Готовите топчета слагаме във врящата подсолена вода. Когато водата отново заври, прибавяме ситно нарязаните лук и чушка, картофа – на малки кубчета,моркова – настърган на едро.
Когато зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и наситнени домати, а след завирането на супата – фидето и по желание – 1 супена лъжица зеленчукова подправка. Ако супата се окаже твърде постна за вкуса ни, добавяме кравето масълце. Накрая, преди изключване на печката, поръсваме готовата супа с наситнения магданоз.
Тази супа може да се застрои с 1 яйце и 3-4 супени лъжици кисело мляко– ако обичате по-тежките храни, аз не го правя – супата е достатъчно уплътнена от брашното по топчетата, от картофа, фидето и масълцето.
Рожби на идиотизма
Американски старжурналист: В Украйна кон...
Не съм я правила скоро тази супа, но е много вкусна.
Благодаря ти.Аз съм телец, което значи чревоугодник и съм пипнала язва.
Лек ден!
Да, Precoria - с гъби е чудесно - и на прах, и в бульон - обожавам гъби!!!
Но избягвам всичко това - пращам храна на сина си чак в Москва заради неговите проблеми - и минимизирам подправките. Тази супа, ако е сготвена с качествено месо /аз съм облагодетелствана обаче, защото съм производител:)))/, само с едната вода, зеленчуци /без чушка и лук, ако ти пречат/, само с картофи, моркови и фиде - е толкова вкусна! А е диетична - дава сили и заменя куп други яденета, където не можеш да постигнеш същия баланс. Съжалява за твоя здравословен проблем - но нали знаеш, че има един антибиотик, взема се 1 месец и ликвидира тая бактерия, за която преди няколко години откриха, че предизвиква възпаленията и язвичките по стомаха и дванадесетопръстника. Един месец - и завинаги си си решила проблема! Хубав следобед! Аз отивам да гласувам, а оттам - за ягоди:))))
Благодаря ти и хубава вечер!
Вкъщи обожаваме супа топчета и понеже мъжът ми също я приема за храна (както и ти казваш..), често я готвя за радост на всички. Специализирах се (аз не слагам картоф, а в топчетата замесвам малко ориз, другото го правя като теб) и съм доволна. Даже един ден баба ми изненадващо дойде на гости, бях я сготвила току-що тази супа, сипах й, хапна, хапна пак - завъртя очи насам-натам, след което заключи тържествено: "Ммм, много хубава..... Ми, тя даже и от моята по-хубава!"..... :)))))) :)))) Ти да видиш!
Хубава вечер и много весели усмивки от мен!
Благодаря ти и хубава вечер!
Здравей, Paciencia! И за мене супа топчета е винаги спасителна идея - особено след празник. Действа безотказно. Хубава вечер и на тебе! Поздрави и усмивки!
Здравей, Бени! И аз обичам ориз в топчетата - тогава ги правя малко по-големи. Всъщност не ги правя - моите мъже искат чисто месо навсякъде - и в топчетата, и в кюфтетата, и в пълнените зеленчуци. Не търпят смесване на същностното /месото/ с разни там зеленчуци и др., а е полезно да не бъде само месо. Аз много обичам ориз, но го слагам само на агнешко и пилешко печено - и то без зеленчуци :( Мъже! Винаги те трябва да са важните! А за баба ти - мила Бени, радвай се, докато има поне един възрастен да те хвали и поощрява. Изпратих две свекърви и двама свекъровци /от един мъж:)))/, майка и баща, дядовци и баби - всички ми липсват, но най-много ми липсва точно това, за което ти пишеш - всички толкова ме засилваха, толкова ме хвалеха, а сега няма един, който да каже една добра дума за всичкото, което си мисли човек, че прави - и прави уж все по-добре:)))! Целуни баба си и й благодари - и от мое име! Ти и друг път си ми говорила за нея - страхотна е! Да ти е жива и здрава! Поздрави и прегръдки! Хубава вечер!
25.05.2014 23:12
Със същите продукти я приготвям, редувам само фиде с ориз - част от децата не обичат фиде. Застройвам по принцип само с жълтък, към който прибавям лимонов сок.
Поздрави! Хубава вечер ти желая!