Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2014 11:18 - Супа топчета - без запръжки и застройки
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 10680 Коментари: 12 Гласове:
16

Последна промяна: 28.05.2014 19:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


СУПА  ТОПЧЕТА

 

Казват, че супа топчета се готви трудно – категорично съм несъгласна при положение, че е спазено едно условие – всички продукти да са безкомпромисно качествени – особено месото.

Тази супа е подходяща както за малки деца, така и за болни и за хора със стомашни проблеми, а охотно се приема и от онези мъже, които по принцип са скарани със супите и наблягат на барбекюто.

Ако искате супата да е наистина диетична, можете да махнете всички подправки без магданоза и кимиона /който се оказва полезен в малки количества при повечето стомашни, злъчни и бъбречни заболявания/, според медицинските ви указания можете да се откажете и от лука и чушката – супата остава вкусна /при истинско месо :)))/

 

Продукти:

250г кайма /смес телешко и свинско месо 3:1/

1 средно голям картоф

1 морков

1 глава лук

1 зелена чушка

2 домата

2 шепи фиде

брашно

черен пипер

кимион

чубрица

1 супена лъжица „Маги 10 зеленчука”

магданоз

1 бучка краве масло

 

Приготвяне:

Объркваме каймата с по 1 чаена лъжичка сол, черен пипер, кимион и чубрица и я накъсваме на малки парченца – / в моя вариант са наистина много дребни - колкото череша – зависи от предпочитанията на тези, които после трябва да ви хвалят:)/. Поставяме косчетата в малка тавичка, в която сме поръсили брашно и с разклащане на тавичката ги овалваме. Дооформяме ги с ръце, като ги вземаме по 2-3 и ги претриваме леко между дланите. Готовите топчета слагаме във врящата подсолена вода. Когато водата отново заври, прибавяме ситно нарязаните лук и чушка, картофа – на малки кубчета,моркова – настърган на едро.  

 Когато зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и наситнени домати, а след завирането на супата – фидето и по желание – 1 супена лъжица зеленчукова подправка. Ако супата се окаже твърде постна за вкуса ни, добавяме кравето масълце. Накрая, преди изключване на печката, поръсваме готовата супа с наситнения магданоз.

Тази супа може да се застрои с 1 яйце и 3-4 супени лъжици кисело мляко– ако обичате по-тежките храни, аз не го правя – супата е достатъчно уплътнена от брашното по топчетата, от картофа, фидето и масълцето.




image

image




Гласувай:
16



1. marknatan - Е тва е върха Изкуство Отивам да си ...
25.05.2014 12:45
Е тва е върха Изкуство Отивам да си направя един таратор
цитирай
2. precoria - Да, това е страхотна супа плюс една ...
25.05.2014 13:43
Да, това е страхотна супа плюс една две лъжици гъби на прах /за гъбена супа/ и едно кубче пилешки бульон,но да кажем , че без него може,тъй като прочетох, че съдържа наркотици.Същото прочетох и за Вкусно пиле.
Не съм я правила скоро тази супа, но е много вкусна.
Благодаря ти.Аз съм телец, което значи чревоугодник и съм пипнала язва.
Лек ден!
цитирай
3. donchevav - Е-е-е, в това горещо време само т...
25.05.2014 14:06
Е-е-е, в това горещо време само тараторът е изход! Аз пък хапнах една солидна порция ягоди с мед и овче мляко - вместо всички обедни ястия: и за салата, и за супа, и за основно, и за десерт. Оставих супата на съпруга си - да хапва и да се превъзнася над нея! :))) Хубав следобед!
цитирай
4. donchevav - Да, това е страхотна супа плюс една ...
25.05.2014 14:21
[quote=precoria]Да, това е страхотна супа плюс една две лъжици гъби на прах /за гъбена супа/ и едно кубче пилешки бульон..
Да, Precoria - с гъби е чудесно - и на прах, и в бульон - обожавам гъби!!!
Но избягвам всичко това - пращам храна на сина си чак в Москва заради неговите проблеми - и минимизирам подправките. Тази супа, ако е сготвена с качествено месо /аз съм облагодетелствана обаче, защото съм производител:)))/, само с едната вода, зеленчуци /без чушка и лук, ако ти пречат/, само с картофи, моркови и фиде - е толкова вкусна! А е диетична - дава сили и заменя куп други яденета, където не можеш да постигнеш същия баланс. Съжалява за твоя здравословен проблем - но нали знаеш, че има един антибиотик, взема се 1 месец и ликвидира тая бактерия, за която преди няколко години откриха, че предизвиква възпаленията и язвичките по стомаха и дванадесетопръстника. Един месец - и завинаги си си решила проблема! Хубав следобед! Аз отивам да гласувам, а оттам - за ягоди:))))
цитирай
5. paciencia - Много обичам тази супа!
25.05.2014 19:38
Хубава идея за утре, че вече се изчерпвам откъм идеи:)
Благодаря ти и хубава вечер!
цитирай
6. benitta - Вече ще имам ягодови нощи с твоите ягодки :)))
25.05.2014 21:15
Е, не съм им чак безподобен фен, шегувам се. Виж - кайсии мога да ям до припадък, но пак ги гарнирам с течен шоколад :):) Пристрастия.....

Вкъщи обожаваме супа топчета и понеже мъжът ми също я приема за храна (както и ти казваш..), често я готвя за радост на всички. Специализирах се (аз не слагам картоф, а в топчетата замесвам малко ориз, другото го правя като теб) и съм доволна. Даже един ден баба ми изненадващо дойде на гости, бях я сготвила току-що тази супа, сипах й, хапна, хапна пак - завъртя очи насам-натам, след което заключи тържествено: "Ммм, много хубава..... Ми, тя даже и от моята по-хубава!"..... :)))))) :)))) Ти да видиш!
Хубава вечер и много весели усмивки от мен!
цитирай
7. donchevav - Хубава идея за утре, че вече се из...
25.05.2014 21:26
paciencia написа:
Хубава идея за утре, че вече се изчерпвам откъм идеи:)
Благодаря ти и хубава вечер!

Здравей, Paciencia! И за мене супа топчета е винаги спасителна идея - особено след празник. Действа безотказно. Хубава вечер и на тебе! Поздрави и усмивки!
цитирай
8. donchevav - Здравей, Бени! И аз обичам ориз в ...
25.05.2014 21:37
[quote=benitta]
Здравей, Бени! И аз обичам ориз в топчетата - тогава ги правя малко по-големи. Всъщност не ги правя - моите мъже искат чисто месо навсякъде - и в топчетата, и в кюфтетата, и в пълнените зеленчуци. Не търпят смесване на същностното /месото/ с разни там зеленчуци и др., а е полезно да не бъде само месо. Аз много обичам ориз, но го слагам само на агнешко и пилешко печено - и то без зеленчуци :( Мъже! Винаги те трябва да са важните! А за баба ти - мила Бени, радвай се, докато има поне един възрастен да те хвали и поощрява. Изпратих две свекърви и двама свекъровци /от един мъж:)))/, майка и баща, дядовци и баби - всички ми липсват, но най-много ми липсва точно това, за което ти пишеш - всички толкова ме засилваха, толкова ме хвалеха, а сега няма един, който да каже една добра дума за всичкото, което си мисли човек, че прави - и прави уж все по-добре:)))! Целуни баба си и й благодари - и от мое име! Ти и друг път си ми говорила за нея - страхотна е! Да ти е жива и здрава! Поздрави и прегръдки! Хубава вечер!
цитирай
9. flymore - Здравей:) и благодаря за вкусотийката!
25.05.2014 23:12
Вечеряла съм, но гледайки предложеното от теб меню, апетитът се обади.:)
Със същите продукти я приготвям, редувам само фиде с ориз - част от децата не обичат фиде. Застройвам по принцип само с жълтък, към който прибавям лимонов сок.
Поздрави! Хубава вечер ти желая!
цитирай
10. donchevav - Здравей, Flymore! И аз обичам тази ...
25.05.2014 23:45
Здравей, Flymore! И аз обичам тази супа с ориз, даже с ориз в топчетата. Но си права - зависи от тези, за които я приготвяме - при тебе се оказва по-сложно, но и ти си намерила изход:))) Аз така правя заливката за баклава - половината тава заливам със сироп 1:1, а другата половина -2:1 /да стане по-мека - като турската баклава/:))) Поздрави! Хубава вечер и на тебе!
цитирай
11. makont - Ммммм,
26.05.2014 10:54
честно, сега съм на работа и съм гладна. Направо ме разби, като ме подсети за тази вкусотийка. Сега само супа топчета ми се върти в главата, нали пусто съм телец. Много усмихната и спорна седмица от мен!
цитирай
12. donchevav - О, мила Мая, съжалявам! Останала ми ...
26.05.2014 11:43
О, мила Мая, съжалявам! Останала ми е една чинийка супа - само за тебе! Дори съм я сипала - само ще ти я претопля. Но имам по-добро предложение - хапни там някой сандвич - каквото всеки работен ден - ти си знаеш. А утре те каня на чорба от калугерска бакла. Знаеш ли това растение? Нашите баби много са го въдели по селата - нещо средно между зелен боб, грах и бакла - но не е нито едно от тях. Ако обичаш поне един от тези зеленчуци - ще ти хареса. С джанки! Просто нямам търпение да споделя -- толкова вкусно стана! На тебе - спорна работа и хубав ден! Аз продължавам да мързелувам в градината с чаша кафе - днес, в деня след изборите, сме принудително в отпуска - училищата са затворени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043518
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53382
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031