2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Прочетен: 2030 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 18.04.2022 22:02
За тези, които обичат да се поглезят с шоколадов десерт, тортата „Гараш” е царица на всички сладки изкушения!
Знам проста и лесна за изпълнение рецепта за „Гараш” - отнема ми по-малко от 1 час за разбиване, смесване и печене. При това – без грам брашно, без шоколадов кувертюр, без сметана, без Е-та - само с натурални продукти!
Изгодна, природосъобразна и вкусна!
И - според мене - не лош избор за десерт /освен сакралния домашен козунак/ на празничната великденска трапеза!
А аз я приготвих днес за рождения ден на съпруга ми - любимата му е!
Продукти:
1. 6 яйца
2. 2 ,5 чаши млени орехи
3. 1,5 чаени чаши захар
4. 250 гр. краве масло
5. 3 супени лъжици какао
6. 1 кафена чаша прясно мляко
7. 1 ванилия
8. 2 банана
Приготвяне:
Маслото се завърта няколко секунди на микровълнова печка /само да омекне, не да се разтапя /или се оставя за малко на топло /не на котлон/. Към омекналото масло се прибавя 1/2 чаена чаша захар и се разбива на пяна. Отделят се жълтъците от белтъците и поотделно се разбиват /с останалата 1/2 + 1/2 чаена чаша от захарта/. Разбитите жълтъци се прибавят постепенно към маслото, налива се бавно при непрекъснато бъркане млякото, добавят се ванилията и какаото. От сместа се отделя една купичка – за крем, и се оставя в хладилника.
Към останалата част от сместа се прибавят внимателно орехите и разбитите на пяна белтъци.
Тавичка с по-малък диаметър се покрива с хартия за печене. Върху нея се изсипва сместа и се пече при 180 градуса до златистокафяв цвят /около половин час/.
Изважда се от печката и се оставя да изстине.
Напълно изстиналият блат се отделя от хартията и се поставя на подноса. Нарязват се на шайби и се подреждат отгоре двата банана. Върху тях внимателно се разстила изваденият от хладилника 5-10 минути преди това крем. Готовата торта може да се поръси с кокосови стърготини или с фъстъци – по желание.
НагореНаистина я препоръчвам - любимата е на всичките ми познати. И най-важното /поне за мене/ -изкуствените съставки с всички техни Е-та - шоколадов ковертюр и сметана, заменяме с краве масло 82%/ но трябва да е истинско, напр. полско или качествено немско/ и какао /но истинско, organic/. Поздрави и успех с тортата!