Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03 11:01 - © Докторите влязоха, макар и не там където трябва
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 405 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 30.03 03:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.03.2024г.

     Най–после една българска телевизия влезе в час. В неделя телевизия NOVA показа психиатърът д–р Любомир Канов, който анализира "неврозите по време на преговори" за съставянето на министерски кабинет. Рубриката много сполучливо е именувана "Срещу течението", защото един такъв анализ е удар в диафрагмата на самозабравилите се властници.
А надписът "Да влизат докторите …" направо дави рибата.
"Видяхме как един уж технически въпрос – "ротацията" – стигна до задънена улица тази седмица. След политолозите в "Срещу течението" на ход са психиатрите", въвежда ни в темата Лорчето Крумова.
"Кажи защо са психиатрите на ход? Защо е необходим психиатър за да разчете политическите ходове в момента", пита Лорчето Евгений Генчев, който ще води разговора с психиатър Любомир Канов.
"Защото … явно политолози, социолози, лози не са способни тая задача да я изпълнят, да я свършат", отговаря Генчев и заключава : "И когато политолозите не могат, на ход са психиатрите".
Тука журналистът Генчев никак не е прав, защото политолозите не са компетентни да анализират постъпките на политиците ни, когато те вече са преминали в нездраво психическо състояние в резултат на тежкия им труд, което не може да се вмени във вина на политолозите.
И затова телевизията е намерила правилния подход – поканила е психиатър, който изучава и лекува психичните разстройства и техните причини, от каквито видимо страдат нашите политици. Разбира се в качеството си на гост и коментатор в телевизионното студио, доктор Канов не може да пристъпи към изолиране на анализираните с психични разстройства лица или с патологични умствени отклонения, които представляват потенциална опасност както за тях самите, така и за околните. Но той може да препоръча мярката на компетентните органи
image

Нека видим какви слова и действия ще анализира психиатърът д–р Любомир Канов –
"Това показва, че госпожа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най–новото и най–красивото лице на мафията в България", Асен Василев;
"Може да ни върне на масата едно голямо "Извинявайте!". Аз не приемам да се срещам с по пет–шест души наведнъж и да ме награкат. И ако вие присъствате на среща, в която Кирил Петков чупи шишета и стъкла на масата …", Бойко Борисов;
"Жал ми е за нея. За господин Борисов, за него ме е срам", Кирил Петков.
"Има ли диагноза всичко това?", пита Генчев доктора.
А докторът, явно в резултат на опита си от Съединените щати, където пребивавал от 1984–та година, предварително се предаде пред уникалните ментални изяви на българските политици, защото отговори така : "Това не подлежи на диагноза. По скоро подлежи на саркастичен анализ и на учудване от това, че с такива аргументи, с такъв език може да се решават съдбините на нашата, как да я наречем, татковина. Не искам да използвам силни думи като пошло, но най–малкото е арогантно".
Ако е за "саркастичен анализ", то и аз криво–ляво мога да направя такъв. Но не това е необходимо. На обществото са му нужни ясни диагнози (според мен диагнозата е една за всичкиправят се на луди, защото не знаят как да се оправят с кашата, която забъркаха и просто им се иска "На свобода! ... В пампасите!", ама пак да са си дупедати и министри, но все пак аз не съм психиатър) и съответстващата терапия. Задължителното предприемане на хоспитализиране е за да си отдъхне обществото от възникналата политическа шизофрения.
Служителите от "Херкулес" за да се спасят от съкращение са се ползвали от немското списание "Ярбух фюр психоаналитик унд психопатологик". Сега психоаналитиците и услугите им са широко достъпни. Я напишете в Google–то "психоаналитици" и ще видите. Имат си и Сдружение "Българско психоаналитично общество", Асоциация "Българско психоаналитично пространство", Българска асоциация по психотерапия, която поддържа Националния регистър на психотерапевтите в Република България. Издава се и литература
image

Важно е също така своевременно да им се постави диагноза и да бъдат въдворени в клиника с решетки на прозорците и тапицирани с дунапрен стени, преди делата им да тръгнат към прокуратурата, следствието и съда, когато народът вече ще пострадал от действията им.
Не знам кога се е прибрал у нас от Съединените щати докторът, но да се "учудва", още повече при това, което е видял в [US]Америка, от политическата ни действителност и нрави, e меко казано непонятно за мен. И в САЩ убиват политици по улиците, и у нас също.
Но все пак нека чуем разсъжденията на професионалиста.
"За доктор ли са политиците?", задава пряко интересен въпрос водещият разговора Генчев.
"Една част от тях със сигурност", смее се докторът.
"Ако трябва да правим анализ на поведението, жестовете, мимиката, изобщо … излъчването, имаше вариации от най–различен характер – от хора, които се държаха нападателно и агресивно, както се казва на английски "bullish" (като биче), нали така нахално, агресивно, същевременно излъчвайки мъжественост и решимост и непоколебимост. Това поведение разкрива неизбежно, това че тези хора не са искрени в това което правят. Тоест, човек може да забележи в лицеизраза, в жестовете и мимиките може да забележи, колко упорито и настойчиво се опитват да скрият истината за това което наистина мислят … Това е един компенсаторен, една поза, която би трябвало да действа на събеседника и на противника от позиция на силата. От друга страна витиевати измъквания със словесни еквилибристики, дълбока неискреност също и тази неспособност да се говори пряко, истински, пред народа или един с друг. Всичко това, ако трябва (Трябва, трябва!) да се свежда до психопатология, това спада в разреда на така наречените характерови патологии. По широко казано – психопатни разновидности, без разбира се да определям конкретно всеки с някаква диагноза".
Не било етично да им поставя конкретно диагнози, видите ли, оправдава се докторът?!
А етично ли е медицинско лице да загърбва опасното за хората и държавата поведение на имащи властта хора. Най–малкото е длъжен да сезира компетентните опазващи реда органи.
"Характеропатия, характеропатология – това е едва ли не задължително условие за да станеш политик …", потвърждава наличието на нездрава психика у политиците психиатърът.
"Освен … характеровите акцентуации, особености, има манталитетна увреда. Тя е неспособност за цивилизован диалог, етичен диалог с другите хора. В стила на типичната, така наречена "borderline" (гранична) психопатология ("А бе, на ръба съм", както се казва). Много често нещата са или всичко или нищо, или черно или бяло. Или "Горе Стамболов!", или "Долу Стамболов!". Има такава една манталитетна особеност на нашия народ и ако човек чете да речем Димитър Подвързачов и неговите стихотворения сатирични за политиците от (1)904–та година, ще види, че те буквално пасват днес", разказва докторът за вродената и придобита простотия на българските политици.
А ние да вметнем нещо от Подвързачов свързано с психиката : "Животът е тъй глупав и безсмислено–жесток, че ако човек остане напълно нормален, би го живял с голяма мъка. Затуй всеки безсъзнателно се стреми към лудостта : един се предава на религия, друг – на богатства, трети – на азарт, на политика, на изкуства … бързо и неусетно се побъркват, но пък блаженстват до гроб … Една от трагедиите на българина е тая, че с вървежа на годините ние ставаме все по–нищожни. Ние не зреем, а креем. Стареем, без да растем. И когато дойде възрастта, която в чужбина се сочи като един лъчезарен връх на тържествено шествие, все по–нагоре, възрастта, с която там почват за таланта нови, едно от друго по–бляскави завоевания – за нашия талант, като го разгледаш по–отблизо, можеш да кажеш, в най–щастливия случай, само едно : – Тиха лудост в пълен разцвет!".
Е, добре, така е било някога и още се влачи , тежи и се е утаило в манталитета на българите, обаче : "Сега влязоха млади хора в политиката. Поколението се смени", прекъсва го Генчев.
"Или си опитват да се сменят", отбелязва събеседникът.
Така е, опитват се да се променят, че даже и да продължат промяната, която не е настъпвала.
"Когато новото е или твърде радикално за да бъде приемливо, или е ново, но влачи след себе си ралото на старите наслоявания, на старите комплекси,
този преход от старо към ново става много тегав, труден", заключава д–р Любомир Канов.
Е, добро утро, дойдохме си на думата за Прехода.
Нашите буржоазни демократи се тюхкат, че след Реставрацията на буржоазното общество не били достатъчно радикални – не били направили наказателна лустрация срещу комунягите. На първите седерастки митинги Петър Гогов призоваваше да се дерат кожи на комунисти, ама другите ги беше страх и бързо, бързо го изолираха. Всъщност всички новоизлюпени тогава демократи са свързани с реалния социализъм много повече от мен. По различни причини, които са известни за всеки демократ поименно – кой учил в Съветския съюз, кой сътрудник на Държавна сигурност, кой зет или снаха на партийно величие, кой комсомолски активист. А мен в I–ви курс ме наложиха за заместник на комсомолския секретар и след няколко месеца ме освободиха, защото въобще не подемах никаква работа. То затова и прехождаме вече 33 години и несъмнено ще завършим прехода отново при социализма, но на по–висше ниво – няма как, просто такава е диалектиката на обективното историческо развитие. Пък и преходът ни не е "от старо към ново", а от настоящето към миналото, от прогресивното към ретроградното. И затова няма как да се състои – "Жизнь невозможно повернуть назад".
"Те си сменят ролите (на агресора и на жертвата) постоянно. Като разбира се всеки се поставя непременно в позицията на жертвата, обвинявайки другия в агресия … Това е обичайно в семейните патологии … Не се постъпва така от политически мъже … Кумът тука, слонът в стаята според мене е неговото силово магнитно поле, такова че … крамолите между съпрузите избледняват пред буботенето на третият играч" :
image

"Сега, ако искат да си се извиняват, да си прощават. Денят за прошка мина. Да си решават. Това са си детски работи техни. Трябва да си кажеме : Човека който в момента хвърля България в избори без време се казва Христо Иванов. Трябва неговите партньори да се събудат, в лицето на Кирил Петков, Асен, Наско, да седнат с него и да кажат : Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието"

"Всичко което прави господин Пеевски е да се подиграва с тях. Той действително ги счита за малолетни деца, които инфантилно се карат помежду си. Докато той в солидната си роля на истински държавник и атлантик на всичко отгоре, се опитва да ги помирява. Самият той държи на колената си този или онзи, пие мазно кафе … Те се опитват да се прехвърлят неща за пред публиката. И това е съвършено друга реалност – тази която се разиграва в студията и за пред хората … Но истинските карти се раздават другаде", обяснява доктор Канов.
Министър–председателят Денков отрече, ама то е от немай–къде : "В политиката няма място за такива игрички. Ние не сме в детската градина, не сме в режима "ти уважаваш ли ме?".
image

image

Ето в тези две учреждения трябва да влязат санитарите с престилките с дълги ръкави 

Вярно е, че и друг един психиатър – доктор Николай Михайлов – се е изказвал по телевизията по политически теми. Но не съм го чул да говори по конкретен случай, какъвто е сега.
Още повече че Михайлов не разглежда въпросите чисто медицински, защото е и политик – така го представя Уикипедията – През 2004–та година, след оттеглянето на група депутати начело с Иван Костов от Съюза на демократичните сили (СДС), е сред основателите на Демократи за силна България (ДСБ) и е избран за член на Националното ръководство на партията. От 2005–та година е депутат в XL–то Народно събрание, заместник–председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията и член на Комисията по културата.

https://nova.bg/news/view/2024/03/24/449380/%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B4-%D1%80-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7/
https://chitanka.info/text/16079-zlatnijat-telets/17#textstart
https://chitanka.info/text/2984-misli-i-paradoksi

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. emelika - То бива, бива, ама чак пък толкоз
29.03 11:21
Всички са за усмирителни ризи и спринцовка против грачене.
цитирай
2. kvg55 - До 11. emelika
29.03 12:38
Няма да има скорошно отърване.
цитирай
3. nedovolen - Темите в постинга са толкова много, ...
29.03 17:47
Темите в постинга са толкова много, че коя да обхвана.
Ще си послужа с цитат от Джейсън Стейтъм, в руски превод, затова ще смеша езиците.
Ако работодатель /политик/хочет бьйт друзями, значит хочет вас наебать.
Если говорит братя, уже наебал.
:-)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
29.03 19:42
И то не един път.
цитирай
5. mt46 - Мда...
29.03 20:08
Болни са от грандомания, от бяс, от мания за власт...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
29.03 20:17
Ако не искат да се лекуват доброволно, да ги принудим със сила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5923193
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930