Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2014 06:38 - Европейската "циливилизация" - "криворазбрана" някога и сега
Автор: donchevav Категория: Видео   
Прочетен: 3587 Коментари: 11 Гласове:
21

Последна промяна: 14.06.2014 08:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

* * *


 Краят на учебната година…десети клас …последни часове по литература…

Възрожденска литература

Драма и театър през Възраждането

Добри Войников

„Криворазбраната цивилизация”

 

Кое в това произведение, написано преди близо век и половина /1871 година/, въпреки старинния език и наивитета си, докосва младите хора?
image

 

«Подобен на маловръстно дете, нововъзрождающий са народ има слабостта да са досягва повече до ония неща, които бият повече на очи. Тъй вънкашната лъскавина на работите прави му най-силни впечатления. Следствието е взето вместо самата причина, отражението — вместо самата същност. Повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излизат криви разсъждения. От това — и криви убеждения, които представят смешни умове.

 

Тъй имали европейците и тъй живеели, затова и ний, за да бъдем като тях хора цивилизовани, тъй тряба да имаме и тъй да живейме. Ама европейците знаяли да правят фабрики и да вадят сякакви хубави, лъскави, красиви работи — нека ги вадят, а ний ще си ги купуваме скъпо-скъпо и с тях ще са красим. Сетне тий знаяли да правят вапори и железни пътища — нека ги правят, а ний ще им плащаме и ще са носим…

При свестяването на нашата народност, от няколко време насам, тази истата зараза не закъсня да посети и нашето младо поколение именно в ония места на отечеството ни, дето са появили някои фалшиви светила от европейското просвещение. Добре е злото овреме да са предвари. А това стои най-много в ръката на нашите разбрани наставници и учители в народните ни училища — единствените ни общи заведения, дето нашите рожби могат са сдоби с добра отхрана и с народно просвещение…

Такъвато идея е била единствена идея, що ма е подканила да съставя някоя друга исторически драми и ги изложа на сцена пред сънародниците си в Браила, Букурещ и Галац. Същата идея ма е подканила да напиша и настоящата комедия „Криворазбраната цивилизация“.

image

В лицето на доктора Магариди исках да представя като един апостол на мнимата цивилизация, която запленява слабите умове на девицата Анка и на майка ѝ Злата, слепи подражатели на модите. Като помощник негов е додадено лицето Димитраки, Анкин брат, превзет младеж, и с несвестни мъдрувания. А в лицето на Хаджи Коста, Анкин баща, е представен противоположен характер, който предвижда злочестните сетнини на неразбраните глупави последователи на речената цивилизация. Такъв второстепенен характер искал съм да покажа и в лицето на баба Стойна, която играе главна комична роля. А в лицето на Марийка мислил съм да представя скромното българско момиче, което пази почест към майка си и има уважение към българщината. Митю и неговите другари Герги и Пенчю, български младежи, любители на питието, немалко са увличат по проповедта на Маргариди, който ги подканя да презрат народните обичаи и хора̀, па да са учат на европейски. Митю, също влюбен в лицето на Анка и подбуден от завист и отмъщение на нейния любовник Маргарида, става най-сетне героят, който заедно с другарите си, още и Димитракя и Злата, дошли вече в съзнание, убива проповедника на мнимата цивилизация, който бе докарал до обезчестение дома на Хаджи Коста. С други думи, деморализацията, която са раздава чрез буйната несвестност на младежите у един народ, може да са изгони със свястната съзнателност тоже на младежите.»

image

                                                        
          
Добри Войников

Първо действие:

Хаджи Коста: Като рекли: „Европата…Европата…”! Ма Европата не иска като тях - всичко на готово… Европата измисля туй-онуй, пък на тях, големите будали, гледа да им земе парите…

 

Второ действие:

Мадам Злата: Виж, Марийке, циливилизацията какво прай!

Ух, Марийке,  сега българско не струва пара!

Марийка:Но у нас цивилизацията още не е в употребление!

Анка:Но трябва  ние, младите като твоя милост и мене, да я турим в употребление!

Марийка:Но преди тази цивилизация на младите българите имат нужда от положително учение, наука и просвещение!

Анка: Твоя милост си са зела подир думите на учителката. (Къмто Злата.) Тя ни приказваше тъй.

Мадам Злата: Ех, ами! Разбрала тя, простата българка. Како ли знай тя? Не знае едно бонджор да каже.

 

Пето действие:

Маргариди: Простите, игнорентите, за нас, цивилизованите са, както добитъците за човеците. Не виждаш ли как европейците дохождат при вас, спекулитат са с вас, лъжат ви със сякакви лъскави и фалшиви работи и ви земат паричките? Да, Европата са е обогатила като от вас прости нации.

Анка: Ти имаш българина за най-долен, но тряба да знаш, че и самата мравя, като я настъпиш гледа за отмъстение.

Маргариди: Отмъщение може да са чака от секи друг човек, само от българин не. Той не знае друго, само да трепери пред другия.

Анка: Ако има един бог, има̀ ще и една правда…

Маргариди: Бог високо, а цар далеко, казва руснакът.

Селянката (като са дръпва силно и ококорено). Стой миром, зер кат’ти грабна кубилцата… хич не думам, че имаш сабия.

………………………………………………………………………………..

Славно, честно и почтено

за младите в днешньо време

да са държат у своето

прадедно народно име.

Младите, що са предават

в лъскавата цивилизация

смешни пред света се правят,

лекоумност ги назначя.

 






Гласувай:
21



1. donchevav - 1. distrelets - Обогатяваш ме, В...
14.06.2014 15:44
1. distrelets - Обогатяваш ме, Вени!
10:36
"Анка: Ако има един бог, има̀ ще и една правда…"
Припомняш ми отдавна четени и гледани неща, допълваш моите емоции с твоите, караш ме да седна отново на чина, но с друго, много по приятно и осъзнато чувство. Вълнувам се дори от рецептите ти :-D . С всеки твой постинг ме обогатяваш. Благодаря ти, Вени! С хора като теб, моята емоционалност не изглежда толкова смешна. ;-)
цитирай
2. donchevav - 1. donchevav - Мила Диди, благодаря ...
14.06.2014 16:12
1. donchevav - Мила Диди, благодаря ти за позит...
15:37
Мила Диди, благодаря ти за позитивното отношение и емоционалните коментари! Твоето гостуване ми е много специално и очаквано - то вдига настроението ми до небето дори тогава, когато е било на кота нула. И аз си вземам по нещичко от твоя блог - ти как си мислиш?

Когато си на кръстопът
и сухо кашля в теб вината,
сипи я в чаша от кристал
и я счупи в стената.
Ако се пръсне и строши
събирай нежно стъкълцата,
защото изборът е твой.
И само твоя е вината.
Слепи ги като сложен пъзел.
Сложи ги във калейдоскоп.
През него гледай на живота
за да намериш верен път.

Толкова мъдро! Страхотно е! Поздрави и прегръдки!
цитирай
3. distrelets - Много ме трогна. Трудно ми е да говоря /пиша/ чак...
14.06.2014 18:00
Както се казва на литературен език "шашна" ме :-D . Не очаквах...
Виж, Вени, винаги има за какво да страдаме и да се тюхкаме и ти добре го знаеш. Ама аз така съм устроена, че не мога да мисля за себе си като за страдалец. Предпочитам да съм щастлива и да търся позитивното. Другото, обратно на щастието само ни намира. Моят баща ме е учил да не се втренчвам в нещастието, защото то се уголемява. Ако по същата логика и щастието се уголемява, нека сме втренчени в него. Веднага ти давам пример ;-) : Срещнах теб и други добри хора в блога. Е, как да не се усмихна :-). Хайде сега и ти се усмихниииии...!
цитирай
4. donchevav - Усмихвам се-е-е-е! Тази вечер п...
14.06.2014 18:21
Усмихвам се-е-е-е! Тази вечер първият випуск, на който бях класна, най-после се накани да прави другарска среща - и ще ги видя всичките след малко! Благодаря ти за емоцията - подгря ме допълнително! Хубава вечер!
цитирай
5. makont - Едно произведение, което винаги ще остане актуално.
14.06.2014 18:38
Развълнува ме с тове, че и днес младите го харесват и ги докосва със своите послания и емоционалност. Поздрави, ще си открадна малко време и ще изгледам пак спектакъла, невероятна актьорска игра. Поздрави и много усмивки!
цитирай
6. benitta - Леле, леле!...
14.06.2014 18:49
Седнах пред компютъра уж за миг, но сега ще се задържа. Ти си извор на какво ли не... А тези искрени коментари между вас двете с Диди ме карат да вярвам, че виртуалното общуване дава не по-малко положителна енергия и стимул за усмивка на всеки, който вярва в него. Мислела съм, че харизмата идва само от живия контакт, но сега разбирам, че е напълно възможно, да усетиш с всички сетива духа, нрава, настроението и усмивката на човека, чиито мисли и емоции стоят изписани просто с едни букви. Визията и възрастта отстъпват място на една одухотвореност, някаква виртуална среща на букви с характер - моите буквички, вашите буквички..... и нашето приятелство, породено от тях! ..... Отплеснах се на моя чин и почти есе докарах :))) Сега се връщам към съществото на постинга, за да го прочета отново и по-задълбочено.
Хубава лятна вечер и благодарност, Вени! :);)
цитирай
7. ishchel - :)
14.06.2014 20:08
Da beshe Dante jiv,
napisal bi shtastliv
edin goljm sonet za teb
mon sher Anet....!!!
pozdravi!
цитирай
8. donchevav - Развълнува ме с тове, че и днес мл...
15.06.2014 01:57
makont написа:
Развълнува ме с тове, че и днес младите го харесват и ги докосва със своите послания и емоционалност. Поздрави, ще си открадна малко време и ще изгледам пак спектакъла, невероятна актьорска игра. Поздрави и много усмивки!

Да, Майче, особено пък като гледаха и спектакъла - сами откриваха и анализираха текстове от творбата, сами правеха паралели /уговорката беше - без политизиране/, накрая направихме дискусия. Интересното е, че всяко ново поколение млади хора има свой прочит на възрожденската литература. С тях и аз преживявам творбата така, като че ли я срещам за първи път! Усещането е уникално! Благодаря, че ми се обади! Поздрави и спокойна нощ!
цитирай
9. donchevav - Седнах пред компютъра уж за миг, но ...
15.06.2014 02:02
benitta написа:
Седнах пред компютъра уж за миг, но сега ще се задържа. Ти си извор на какво ли не... А тези искрени коментари между вас двете с Диди ме карат да вярвам, че виртуалното общуване дава не по-малко положителна енергия и стимул за усмивка на всеки, който вярва в него. Мислела съм, че харизмата идва само от живия контакт, но сега разбирам, че е напълно възможно, да усетиш с всички сетива духа, нрава, настроението и усмивката на човека, чиито мисли и емоции стоят изписани просто с едни букви. Визията и възрастта отстъпват място на една одухотвореност, някаква виртуална среща на букви с характер - моите буквички, вашите буквички..... и нашето приятелство, породено от тях! ..... Отплеснах се на моя чин и почти есе докарах :))) Сега се връщам към съществото на постинга, за да го прочета отново и по-задълбочено.
Хубава лятна вечер и благодарност, Вени! :);)

О, Бени, познато ми е това сядане за минута! Съжалявам, ако съм те задържала! Но за буквичките си абсолютно права. Истинско тайнство е този блог - и аз не мога да му се наситя! Как казваше ти - "пристрастяване"? Нека да е така! Толкова е вълнуващо! Поздрави! Лека и спокойна нощ!
цитирай
10. donchevav - Седнах пред компютъра уж за миг, но ...
15.06.2014 02:06
benitta написа:
Седнах пред компютъра уж за миг, но сега ще се задържа. Ти си извор на какво ли не... А тези искрени коментари между вас двете с Диди ме карат да вярвам, че виртуалното общуване дава не по-малко положителна енергия и стимул за усмивка на всеки, който вярва в него. Мислела съм, че харизмата идва само от живия контакт, но сега разбирам, че е напълно възможно, да усетиш с всички сетива духа, нрава, настроението и усмивката на човека, чиито мисли и емоции стоят изписани просто с едни букви. Визията и възрастта отстъпват място на една одухотвореност, някаква виртуална среща на букви с характер - моите буквички, вашите буквички..... и нашето приятелство, породено от тях! ..... Отплеснах се на моя чин и почти есе докарах :))) Сега се връщам към съществото на постинга, за да го прочета отново и по-задълбочено.
Хубава лятна вечер и благодарност, Вени! :);)

О, Бени, познато ми е това сядане за минута! Съжалявам, ако съм те задържала! Но за буквичките си абсолютно права. Истинско тайнство е този блог - и аз не мога да му се наситя! Как казваше ти - "пристрастяване"? Нека да е така! Толкова е вълнуващо! Поздрави! Лека и спокойна нощ!
цитирай
11. donchevav - Da beshe Dante jiv, napisal bi sh...
15.06.2014 02:15
ishchel написа:
Da beshe Dante jiv,
napisal bi shtastliv
edin goljm sonet za teb
mon sher Anet....!!!
pozdravi!

Mon sher, ma sher...Страхотна песничка - вечна! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043362
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53380
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031