2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Пърленка за вечеря? Защо не – с домати и краставици – може и без сирене. С бира.
Или пък за закуска – с айрян например.
Спомена ли някой за обяд?С кебапчета. Не, сори, това е друг филм – ресторантски. Вкъщи можете да си хапнете пърленката с боб чорба или картофи яхния – например. Или с луканка – ако повече ви харесва. Просто ползвате пърленката вместо хляб – мека, хрупкава и сочна едновременно. Топла или студена /на три дни/ - няма значение, тя си остава все така мека, сочна и ароматна, защото е приготвена с масълце, сирене и кашкавал и е поръсена с шарена сол…и…още нещо…
Разбудих ли любопитството ви? Няма да ви мъча – ето рецептата!
Голяма пърленка – 16 парчета – за закуска, обед и вечеря – три дни :)))
Продукти:
5 чаени чаши брашно
350 мл вода
Ѕ бучка мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
50 г краве масло
50 г краве сирене
50 г кашкавал
1 супена лъжица шарена сол
1 супена лъжица сух риган
Приготвяне:
Размиваме маята с малко топла вода, прибавяме захарта и малко брашно и оставяме на топло да започне да втасва /5-6 минути/.
В пресятото брашно вливаме стоплена водата, прибавяме солта и маята и замесваме средно твърдо тесто . Месим 5-6 минути, прави на топка, намазваме с олио и поставяме в полиетиленов плик. Оставяме на топло да втасва 30-тина минути.
Втасалото тесто разделяме на две равни топки, премесваме ги и ги разточваме на пити, равни на диаметъра на най-голямата ни тава за печене на хляб.Вместо да разточваме, можем да раздърпаме тестото, но трябва да внимаваме да стане навсякъде еднакво тънко, а и да не го скъсаме.
Намазваме тавата с краве масло и поставяме едната разточена пита. Намазваме питата отгоре с краве масло и я поръсваме с настърганите сирене и кашкавал /количеството е по желание, но по принцип не трябва да е много - по една бучка/. Поставяме втората пита, намазваме я отгоре с краве масло и я поръсваме с шарената сол и ригана /надявам се, че обичате риган, защото не е добре да го сменяте с друга подправка –поне първия път – за сравнение/.
Не втасваме тестото втори път, а го слагаме веднага в студената печка и печем 30-40 минути на 180 градуса. След изпичане не бързаме да вадим пърленката от тавата, а я заливаме с вода и слагаме отгоре й хартия за печене и мека кърпа. След 5-6 минути махаме хартията, но оставяме кърпата. Ако искаме коричката да е хрупкава, не заливаме с вода и не поставяме хартия, а само кърпа.
Когато пърленката се поотпусне /10-15 минути/, режем на 8-12-16 парчета /по желание/ и сервираме. Останалите парчета можем да приберем в плик за храна в хладилника след окончателно изстиване /иначе ще се овлажнят от найлона и ще се разкашкат :)/, за да ползваме по предназначение по-късно. Студена или претоплена, пърленката остава сочна заради плънката между двете пити.
Разбира се, вие можете да промените и подобрите много неща в тази пърленка - да сложите яйца в тестото, да замесите със сода и мляко вместо с мая, да се откажете от сиренето и кашкавала, да поръсите с друга подправка, която обичате – например с чесново брашно. Имайте предвид обаче, че всеки добавен продукт /без чесъна/ приближава нашето кулинарно произведение до пита, а ние искаме да направим пърленка. При възможност пробвайте да опечете в пещ – тогава ще се поучи истинска пърленка, не нашата пърленка-печенка, но аз се лишавам от това удоволствие, защото опалването на пещта винаги ми се е струвало трудоемък и бавен процес - мисля, че само за една пърленка не си заслужава…
Е, това е моето предложение за голяма пърленко-печенка. Да ви е сладко!
Край на измамните мандри и фалшивите мле...
Слънцето на пустинята
Приятен ден!... :)
Приятен ден!... :)
Е, да, разбира се! Сутрешния си чай или кафе обичам да пия с прясно мляко - така че става и с чай, съгласна съм :))) Поздрави! Приятен ден!
Благодаря, Valeska! Пробвам я поне един път в седмицата - на никого вкъщи не омръзва - обожават я! И за гости е много ефектна - особено ако не си сигурна в останалата част от вечерята - с малко луканка върши чудеса!
08.06.2014 18:39
Хубава вечер и щедра нова седмица, мила!<3
С чесново брашно ми звучи най-добре. И с луканка, разбира се!
Свежа вечер от мен и наздраве!
Е, при тебе нещата са предопределени. със сигурност ще ти хареса, а и нямаш притеснения с месенето:))) Успех, Mileidi! Хубава вечер!
С чесново брашно ми звучи най-добре. И с луканка, разбира се!
Свежа вечер от мен и наздраве!
О, Бени! Толкова си сладка - с твоите 40-50 кг и желание да държиш всички кулинарни изкушения под контрол /или под око - на една ръка разстояние/. Поздрави с пожелание за спокойна, прохладна нощ!
Хубава вечер и щедра нова седмица, мила!<3
Е-е-е, съжалявам, че закъснях, мила Flymore! Благодаря за поздравите! И аз ти желая хубава, спорна седмица с много усмивки!
Ами аз съм си на череши, Диянче:))) Това е за мъжа - той колкото повече яде, по-елегантен става - направо си е депресиращо! Пък и тази вечер имах гости. Успешна седмица!
О, Майче, едно малко парченце, поръсено с полезния за обмяната на веществата риган, няма да навреди на никого...Аз режа пърленката на 16 части и имам за три дни. Студена е особено вкусна! Спорна седмица и на тебе!