Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2014 08:43 - Голяма пърленка - - за закуска, обяд и вечеря
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 5121 Коментари: 18 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пърленка за вечеря? Защо не – с домати и краставици – може и без сирене.  С  бира.

Или пък  за закуска – с айрян например.

Спомена ли някой за обяд?С кебапчета. Не, сори, това е друг филм – ресторантски. Вкъщи можете да си хапнете  пърленката с боб чорба или картофи яхния – например. Или с луканка – ако повече ви харесва. Просто ползвате пърленката вместо хляб – мека, хрупкава и сочна едновременно. Топла или студена /на три дни/ - няма значение, тя си остава все така мека, сочна и ароматна, защото е приготвена с масълце, сирене и кашкавал  и е поръсена с шарена сол…и…още нещо…

Разбудих ли любопитството ви? Няма да ви мъча – ето рецептата!

 

Голяма пърленка – 16 парчета – за закуска, обед и вечеря – три дни :)))

 

Продукти:

5 чаени чаши брашно

350 мл вода

Ѕ бучка мая

1 супена лъжица захар

1 чаена лъжица сол

50 г краве масло

50 г краве сирене

50 г кашкавал

1 супена лъжица шарена сол

1 супена лъжица сух риган

 

Приготвяне:

Размиваме маята с малко топла вода, прибавяме захарта и малко брашно и оставяме на топло да започне да втасва /5-6 минути/.

В пресятото брашно вливаме стоплена водата, прибавяме солта и маята и замесваме средно твърдо тесто . Месим 5-6 минути, прави на топка, намазваме с олио и поставяме в полиетиленов плик. Оставяме на топло да втасва 30-тина минути.

Втасалото тесто разделяме на две равни топки, премесваме ги и ги разточваме на пити, равни на диаметъра на най-голямата ни тава за печене на хляб.Вместо да разточваме, можем да раздърпаме тестото, но трябва да внимаваме да стане навсякъде еднакво тънко, а и да не го скъсаме.

Намазваме тавата с краве масло и поставяме едната разточена пита. Намазваме питата  отгоре с краве масло и я поръсваме с настърганите сирене и кашкавал /количеството е по желание, но по принцип не трябва да е много - по една бучка/. Поставяме  втората пита, намазваме я отгоре с краве масло и я поръсваме с шарената сол и ригана /надявам се, че обичате риган, защото не е добре да го сменяте с друга подправка –поне първия път – за сравнение/.

Не втасваме тестото втори път, а го слагаме веднага в студената печка и печем 30-40 минути на 180 градуса. След изпичане не бързаме да вадим пърленката от тавата, а я заливаме с вода и слагаме отгоре й хартия за печене и мека кърпа. След 5-6 минути махаме хартията, но оставяме кърпата. Ако искаме коричката да е хрупкава, не заливаме с вода и не поставяме хартия, а само кърпа.

Когато пърленката се поотпусне /10-15 минути/, режем на 8-12-16 парчета /по желание/ и сервираме. Останалите парчета можем да приберем в плик за храна в хладилника след окончателно изстиване /иначе ще се овлажнят от найлона и ще се разкашкат :)/, за да ползваме по предназначение по-късно. Студена или претоплена, пърленката остава сочна заради плънката между двете пити.

Разбира се, вие можете да промените и подобрите много неща в тази пърленка - да сложите  яйца в тестото, да замесите със сода и мляко вместо с мая, да се откажете от сиренето и кашкавала, да поръсите с друга подправка, която обичате – например с чесново брашно. Имайте предвид обаче, че всеки добавен продукт /без чесъна/ приближава нашето кулинарно произведение до пита, а ние искаме да направим пърленка. При възможност пробвайте да опечете в пещ – тогава ще се поучи истинска пърленка, не нашата пърленка-печенка, но аз се лишавам от това удоволствие, защото опалването на пещта винаги ми се е струвало  трудоемък и бавен процес  - мисля, че само за една пърленка не си заслужава…

Е, това е моето предложение за голяма пърленко-печенка. Да ви е сладко!

 image

 

 


 

 

 

 



Гласувай:
23
0



1. mt46 - Става
08.06.2014 09:51
за закуска... Може и с чай...
Приятен ден!... :)
цитирай
2. valeska - *
08.06.2014 09:54
Не може тази пърленка да няма звездичка...:)) Страхотна рецепта!:)
цитирай
3. donchevav - за закуска. . . Може и с чай. . . При...
08.06.2014 10:03
mt46 написа:
за закуска... Може и с чай...
Приятен ден!... :)

Е, да, разбира се! Сутрешния си чай или кафе обичам да пия с прясно мляко - така че става и с чай, съгласна съм :))) Поздрави! Приятен ден!
цитирай
4. donchevav - Не може тази пърленка да няма зве...
08.06.2014 10:18
valeska написа:
Не може тази пърленка да няма звездичка...:)) Страхотна рецепта!:)


Благодаря, Valeska! Пробвам я поне един път в седмицата - на никого вкъщи не омръзва - обожават я! И за гости е много ефектна - особено ако не си сигурна в останалата част от вечерята - с малко луканка върши чудеса!
цитирай
5. mileidi - :))
08.06.2014 11:18
Благодаря за вкусното предложение , рецептата е наистина страхотна ! Обичам да меся и да разточвам тънки кори за баници , но си признавам ,че за пърленка не съм си и помислила да направя ... ами да запретвам ръкави и да си пожелая успех ,ще се пробвам . Хубав ден !
цитирай
6. flymore - Вени, тъкмо хапнах и хоп - ново изкушение!:)))
08.06.2014 18:39
Вечерях с пърленка, но не е като твоята. Рецептата ще я изпробвам в вякой по-хладен ден, а сега ти благодаря за нея и за усмивките!
Хубава вечер и щедра нова седмица, мила!<3
цитирай
7. benitta - Вкусно :)
08.06.2014 20:24
Аз мога да хапна от нея и между храненията :))
С чесново брашно ми звучи най-добре. И с луканка, разбира се!
Свежа вечер от мен и наздраве!
цитирай
8. donchevav - Благодаря за вкусното предложе...
08.06.2014 20:57
mileidi написа:
Благодаря за вкусното предложение , рецептата е наистина страхотна ! Обичам да меся и да разточвам тънки кори за баници , но си признавам ,че за пърленка не съм си и помислила да направя ... ами да запретвам ръкави и да си пожелая успех ,ще се пробвам . Хубав ден !


Е, при тебе нещата са предопределени. със сигурност ще ти хареса, а и нямаш притеснения с месенето:))) Успех, Mileidi! Хубава вечер!
цитирай
9. distrelets - Недей, Вени..
08.06.2014 22:41
Идва лято :-D . Страхотна рецепта! Майстор си ти.
цитирай
10. donchevav - Аз мога да хапна от нея и между хра...
08.06.2014 23:30
benitta написа:
Аз мога да хапна от нея и между храненията :))
С чесново брашно ми звучи най-добре. И с луканка, разбира се!
Свежа вечер от мен и наздраве!

О, Бени! Толкова си сладка - с твоите 40-50 кг и желание да държиш всички кулинарни изкушения под контрол /или под око - на една ръка разстояние/. Поздрави с пожелание за спокойна, прохладна нощ!
цитирай
11. donchevav - Вечерях с пърленка, но не е като т...
08.06.2014 23:39
flymore написа:
Вечерях с пърленка, но не е като твоята. Рецептата ще я изпробвам в вякой по-хладен ден, а сега ти благодаря за нея и за усмивките!
Хубава вечер и щедра нова седмица, мила!<3


Е-е-е, съжалявам, че закъснях, мила Flymore! Благодаря за поздравите! И аз ти желая хубава, спорна седмица с много усмивки!
цитирай
12. donchevav - Идва лято :-D. Страхотна рецепта! ...
08.06.2014 23:45
distrelets написа:
Идва лято :-D . Страхотна рецепта! Майстор си ти.


Ами аз съм си на череши, Диянче:))) Това е за мъжа - той колкото повече яде, по-елегантен става - направо си е депресиращо! Пък и тази вечер имах гости. Успешна седмица!
цитирай
13. makont - Дони, това нещо ще го пробвам,
09.06.2014 07:23
много вкусно изглежда. Усмивки и спорна седмица за момичето, което се грижи за нашата линия/ако продължаваме да хапваме така, ще стане на окръжност/. Спорна седмица!
цитирай
14. donchevav - много вкусно изглежда. Усмивки и ...
09.06.2014 08:02
makont написа:
много вкусно изглежда. Усмивки и спорна седмица за момичето, което се грижи за нашата линия/ако продължаваме да хапваме така, ще стане на окръжност/. Спорна седмица!

О, Майче, едно малко парченце, поръсено с полезния за обмяната на веществата риган, няма да навреди на никого...Аз режа пърленката на 16 части и имам за три дни. Студена е особено вкусна! Спорна седмица и на тебе!
цитирай
15. to4ilka - Изглежда добре
09.06.2014 12:07
Изглежда добре и звучи страхотно!Особено ми хареса аромата риган...ще я пробвам!
цитирай
16. donchevav - Благодаря ти, Галя! Риганът беше ...
09.06.2014 18:40
Благодаря ти, Галя! Риганът беше откритие и за мене! Опитай, мисля, че ще ти хареса! Хубава вечер!
цитирай
17. gosho568 - Ммм, уникално!
09.06.2014 19:37
Определено това е едно от любимите ми тестени изделия и винаги го предпочитам към някое ястие, вместо обикновен хляб или питка. Поздрави! ;)))
цитирай
18. donchevav - О, да, Гошо - и на мене! И топла, и с...
09.06.2014 20:40
О, да, Гошо - и на мене! И топла, и студена! Не е съвсем здравословно, но пък е неземно вкусно. А и парчетата са малки - 1/16 от цялата пърленка:)))) Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 2115402
Постинги: 286
Коментари: 6862
Гласове: 37128
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031