Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2014 09:20 - Домашен сладолед със заквасена сметана и ягоди
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 11897 Коментари: 16 Гласове:
11

Последна промяна: 18.05.2014 09:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Домашен сладолед 

със  заквасена сметана и ягоди

 

     
image

      Производител съм. Ягоди у нас – с кофи да ги береш. Не продаваме – сами си ги хапваме с приятели, съседи, колеги - все има с кого. Един месец или поне до появата на черешите нищо друго не търся – сутрин  ягоди с кисело мляко и овесени ядки, обед – ягоди с цедено мляко или прясно сирене, вечер – ягодова плодова салата или зелена салата с ягоди и тиквички.

      Това са някои от вариантите. Сред тях любими са ми десертите с ягоди – мус, крем, торта и разбира се – сладолед.

      Има много видове сладолед с ягоди. Един от най-бързите и лесни е този с кисело мляко или заквасена сметана, сметана на прах и ягоди. Предпочитам го, защото е по-лек и много вкусен.
image


      Продукти:

1 пакет сметана на прах „Ванилия” или „Ягода”

400г заквасена сметана 82%

1 купичка ягоди

2-3 супени лъжици пудра захар

2 -3 супени лъжици кристална захар


image

 

      Приготвяне:

      Поръсваме с кристалната захар нарязаните на парченца ягоди и ги намачкваме с вилица/ по желание могат да не се мачкат, но трябва да се направят на по-малки парченца/. Разбиваме с 200 мл студена вода или прясно мляко сухата сметана. Разбиваме с тел заквасената сметана  заедно с пудрата захар.

       Към разбитата на гъста пяна суха сметана вливаме по малко от заквасената сметана. Добавяме ягодите. Замразяваме в пластмасови форми или обикновени пластмасови кутии – поне за 4-5 часа във фризера

      При сервиране може да се гарнира с пресни ягоди, да се залее с ягодов сироп и пр.
      Вместо със заквасена сметана сладоледът може да се направи с изцедено кисело мляко или с любимото на моето семейство /но доста оскъпяващо стойността на кулинарното изкушение/ маскарпоне.

image





Гласувай:
11



1. paciencia - Изкушение!
18.05.2014 10:32
При това с ягоди от градинката. Толкова истински, че усетих аромата им!
Благодаря за рецептата!
цитирай
2. donchevav - И аз ти благодаря, мила Вася! И много ...
18.05.2014 10:50
И аз ти благодаря, мила Вася! И много ми е мъчно, че не мога да те почерпя от моите ягоди. След малко пак трябва да отида да бера -ежедневен сутрешен ритуал:)
Жалко, че приятелите ми от блога са далеко - така болезнено виртуални! Но пък затова са постингите - в картини, рецепти, споделяния. Надявам се сладоледът да ти хареса - много е лек и нежен, но парченцата ягода не трябва да са много големи - да не замръзват на бучки. Успех! Желая ти усмихнат, топъл, слънчев ден!
цитирай
3. sestra - Фен съм на рецептите ви :)
18.05.2014 16:55
Вече направих тортата от рула и стана чудна. Без съмнение ще забъркам на моите лудетини и този изкусителния сладолед от ягоди!
цитирай
4. stevilia - Привет!
18.05.2014 17:52
Ех,че вкусно!Благодаря за рецептата и хуквам към магазина:))
цитирай
5. donchevav - Вече направих тортата от рула и с...
18.05.2014 20:35
sestra написа:
Вече направих тортата от рула и стана чудна. Без съмнение ще забъркам на моите лудетини и този изкусителния сладолед от ягоди!

Благодаря за оценката! Успех със сладоледа! А за тортата с рулата вече използвам друг крем - 400 г маскарпоне + 400 г заквасена сметана, разбъркани с вилица с 3-4 лъжици захар. Всичко друго е същото, но кремът е мечта! Поздрави!
цитирай
6. donchevav - Ех, че вкусно!Благодаря за реце...
18.05.2014 20:38
stevilia написа:
Ех,че вкусно!Благодаря за рецептата и хуквам към магазина:))

Благодаря за коментара - накара ме да се усмихвам, а съм изморена - цял следобед брах ягоди:))) Поздрави! Хубава вечер!
цитирай
7. precoria - Луксозно се храниш, Вени. Завиждам ...
19.05.2014 00:54
Луксозно се храниш,Вени.Завиждам ти на зякуската и на обеда, не вечерям.Пък ягодите още ги гледаме през витрините,но вече ще започвам и аз да купувам.Сладоледа си го позволявам от юли нататък заради фарингит,но ще го направя...
Ще те питам какво е маскарпоне.Сирене ли?
Поздрави!
цитирай
8. precoria - Луксозно се храниш, Вени. Завиждам ...
19.05.2014 00:55
Луксозно се храниш,Вени.Завиждам ти на зякуската и на обеда, не вечерям.Пък ягодите още ги гледаме през витрините,но вече ще започвам и аз да купувам.Сладоледа си го позволявам от юли нататък заради фарингит,но ще го направя...
Ще те питам какво е маскарпоне.Сирене ли?
Поздрави!
цитирай
9. donchevav - Луксозно ли - просто сме произво...
19.05.2014 01:39
Луксозно ли - просто сме производители - това е отговорът. Нищо особено - произвеждаме храната, която консумираме - всичко - без сол, захар и 2-3 подправки. Дори олиото и брашното у нас са собствена продукция. За нас това е потребност, философия, не толкова оцеляване или забогатяване. Е, да , в днешно време си е лукс да знаеш произхода на пържалота и кюфтето си, но пък си има и някои неудобства. Например това, че не можеш да си произведеш маскарпонето - то си е италианско сирене:)))) Лека нощ, мила Петя! Благодаря ти, че се обади!
цитирай
10. donchevav - Мила Preсoria,
19.05.2014 01:47
Оставих ти коментар и на твоя блог с пример от един ранен твой постинг. Надявам се, че не ти е неприятно. Поздрави!
цитирай
11. erato7 - Ненадмината кулинарка си, donc...
19.05.2014 08:05
Ненадмината кулинарка си, donchevav!
Благодаря и за тази вкусотия!
цитирай
12. benitta - Добре :)
19.05.2014 08:38
Когато подсвирна пред двора, подмамена от домашни козунаци, свежи полско/български салатки, красива цветна градина......, ще нося малко течен шоколад - ако може да го добавим към ягодовия сладолед?!
Възхищавам се на енергията ви с твоя съпруг, а и на мерака ти за приготвяне на различни вкуснотии!
Прекрасен ден се очертава, слънцето грее най-после, така че, усмивките и доброто настроение са задължителни :):)
цитирай
13. donchevav - Ненадмината кулинарка си, donc...
19.05.2014 15:32
erato7 написа:
Ненадмината кулинарка си, donchevav!
Благодаря и за тази вкусотия!

Благодаря ти, Erato7! Просто си оползотворявам продуктите - грехота е, няма как да ти оставя. Но обичам да готвя, вярно е. Поздрави!
цитирай
14. donchevav - Здравей, Бени! Благодаря ти за к...
19.05.2014 15:52
Здравей, Бени! Благодаря ти за красивата картина, която очерта. Ей, да можеше и да се изпълни всичко това - да подсвирнеш пред двора. Толкова много ще ти се зарадваме всички! Ще те посрещне първо питбулката Джаки и ще ти направи мили очички. После ще те съпроводят дворните котки Силвия, Синеочко и Белия, а отпред на прага ще стои сиамката Мими Иванова. Немската овчарка Сара ще приглася на приветствения хор, а юрдекът Юри и патока Пачо ще се надпреварват да ти изказват радостта си така, че само ще гадаеш за нашите радостни възклицания по щастливо изненаданите ни физиономии. И още, и още... но - това, като дойдеш, засега е изненада. За козунаците не знам, но винаги можем да направим едно барбекю /с гарнитура от градината/ - и всички да са щастливи:)))) Поздрави в презоблачно слънчевия, злачнозелен и мокър следобед от мене с пожелание за повече поводи за радост и усмивки.
цитирай
15. gosho568 - Вкусотия и половина... ;)))
23.05.2014 16:08
Вкусотия и половина... ;)))
цитирай
16. donchevav - Е, нищо ново - ягоди със сметана - ...
23.05.2014 23:31
Е, нищо ново - ягоди със сметана - класика! Произвеждам си ги, затова мога да си позволя да замразя цял фризер - така през цялата година имам материал за този сладолед. Дори не го размразявам - слагам полузамръзналото пакетче в чопъра за 1 минута, посе смесвам със сметаната. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042560
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53378
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031