Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2014 10:22 - Без варене, без попарване, без разбиване
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 3235 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 27.04.2014 10:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


    
   Кюфтета от коприва за мъже с вълчи страсти

       Рецептата е елементарна, то такива кюфтета не сте яли - така казва съпругът ми, който по принцип не е фен на почти никаква храна от растителен произход - за жалост. И може би точно тук е отговорът - тези кюфтета наподобяват по всичко ония от кайма, само дето са много по-вкусни / а и по-полезни/. А за нас  като домакини - много лесни. В тях не се слагат картофи, сирене, ориз, чесън и пр., а само черен пипер и кимион - стават на вкус като кебапчета:))))))))

      Продукти:

4-5 шепи коприва - само връхчетата /4-5 см/
3 яйца
3 супени лъжици кисело мляко
1 щипка сода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена чаша брашно
кисело мяко и чесън по желание - за сос

      Приготвяне:

      Измиваме копривата и я нарязваме на едро /може и да не се реже, ако стръкчетата са само връхчета до 4-5 см/. Объркваме я /без да я попарваме/ с яйцата, млякото, брашното и подправките /без да ги разбиваме предварително/ и оформяме кюфтета. Пържим в сгорещено олио до причервяване от двете страни. 
      Консумират се топли и студени, може да се прибави сос - разбито кисело мляко с наситнен или пасиран чесън - на скилидки или зелен.
      Време за приготвяне - 10 минути




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. precoria - Браво!Незнам тази сурова коприва ...
27.04.2014 13:47
Браво!Незнам тази сурова коприва как ще се моделира на яйце, но щом казваш значи може.Аз в момента чукам коприва и така по малко за салатка...
аааапоздрави1
цитирай
2. donchevav - Здравей, Precoria! Моделира се - не ...
27.04.2014 14:04
Здравей, Precoria! Моделира се - не точно като яйце, по-скоро изглежда разплескано - като на снимката:) Брашното и яйцата слепват отдените клонки, от млякото и содата доста се надуват /временно, после, като изстинат, спадат/, а кимионът им дава вкуса. При пърженето копривата се попарва, става мека и дори хрупкава - ако се попрепържи.
Радвам се, че правиш салата от коприва - аз пък това не съм правила. Поздрави!
цитирай
3. benitta - Ах, ти, хитруша!
27.04.2014 18:34
Копривени кюфтета с вкус на кебапчета :)))
Обожавам всякакви зеленчукови кюфтенца, а на кръчма често поръчвам магданозени, защото вкъщи не ги правя.
Ще опитаме. И без това все бъркам нещо на печката. Имам доста лапад от баба ми, дали с него би се получило нещо подобно?
цитирай
4. donchevav - Не знам - според мене нежният лапад ...
27.04.2014 20:52
Не знам - според мене нежният лапад по-скоро можеш да го направиш на супичка, кашичка или с агнешко:) Например на фурна, печено с мнооого лапад - така че да стане нещо като агнешко със зеле - но вместо зеле слагаш лапад - става много вкусно.
А копривата е агресивна - от желязото ли, от целулозата ли - но наистина се въприема като нещо плътно - почти като месо. Само че трябва да сложиш малко повече кимион и по-малко черен пипер, ако искаш да е точно като кебапче. Много е вкусно - мисля, че ще ви хареса. А баба ти щом има лопуш, не може да няма и коприва, надявам се... Хубава вечер!
цитирай
5. erato7 - Ха! Ще ги пробвам тези кюфтенца! ...
28.04.2014 21:52
Ха! Ще ги пробвам тези кюфтенца! Дано да се справя:)
цитирай
6. donchevav - Непременно! Като за първи път - м...
28.04.2014 22:09
Непременно! Като за първи път - можеш да нарежеш копривата- кюфтетата стават по-плътни и повече приличат на такива от месо. Успех1 Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042528
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53378
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031