2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. deathmetalverses
13. stela50
14. samvoin
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
Прочетен: 2005 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 20.04.2014 06:46
Времето за приготвяне на този козунак е около 2 часа с печенето, при условие, че предварително сте направили заготовка на продуктите.
По принцип не правя този козунак за Великден - той ми е делничният вариант - за закуска през седмицата. Прави се много бързо, почти не се меси, вкусен е и е малко по-нискокалоричен от великденските козунаци.
Казвала съм го на по-големите си ученички и знам, че го предпочитат /понякога техните майки - също/.
Така че ако сте начинаещи - или пък майсторки, но до този момент не сте успели да вместите в графика си правенето на оня козунак, над който цяла нощ и после още цял ден бабуваме - това е вашият вариант.
Продукти:
2-3 яйца
150 гр. захар
250 мл. топло мляко
100 гр. олио
20 гр. мая
500 гр. брашно
кората на един лимон
1 есенция "Цитрон" /лимонена/
Приготвяне:
Разбиваме яйцата и захарта с миксер, като използваме бъркалките за тесто /отделяме 1 жълтък за замазване отгоре/.
Прибавяме олиото, прясното мляко, кората лимон, есенцията /или 2-3 ванилии/. Продължаваме да бъркаме, като постепенно прибавяме и брашното и движим миксера кръгообразно, докато тестото вземе да се отделя от стените на съда.
Прехвърляме на плота и замесваме като меко тесто. Месим 10-тина минути.
Оставяме да втаса, докато удвои обема си /30-40 минути/.
Оплитаме на плитки и отново оставяме да втаса - 15-20 минути.
Намазваме с жълтъка, поръсваме със захар и печем на 180 градуса 45-50 минути.
PS И както една приятелка ми писа по-долу в коментара, всичко това /в определен ред - от течностите и подправките към другите съставки и накрая- брашното/ може да се сложи и в пекарната на програма "Сладък хляб"/ и тогава времето за четене и споделяне в блога ще бъде още повече:))).
Приемам възхитителния риск...Спомен за Х...
18 ГОДИНИ РОБСТВО В БФС!
При всички случаи ми е по-приятно да чета или споделям нещо, отколкото да се боря с тестото...:(