Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 14:59 - Лесен козунак - по-бърз от торта - може и в машината за хляб
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 1769 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 20.04.2014 06:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


        Времето за приготвяне на този козунак е около 2 часа с печенето, при условие, че предварително сте направили заготовка на продуктите.
      По принцип не правя този козунак за Великден - той ми е делничният вариант - за закуска през седмицата. Прави се много бързо, почти не се меси, вкусен е и е малко по-нискокалоричен от великденските козунаци. 
Казвала съм го на по-големите си ученички и знам, че го предпочитат /понякога техните майки - също/.
      Така че ако сте начинаещи - или пък  майсторки, но до този момент не сте успели да вместите в графика си правенето на оня козунак, над който цяла нощ и после още цял ден бабуваме - това е вашият вариант.

      Продукти:
2-3 яйца
150 гр. захар
250 мл. топло мляко
100 гр. олио
20 гр. мая
500 гр. брашно
 кората на един лимон
1  есенция "Цитрон" /лимонена/

      Приготвяне: 
      Разбиваме яйцата и захарта с миксер, като използваме бъркалките за тесто /отделяме 1 жълтък за замазване отгоре/.
      Прибавяме олиото, прясното мляко, кората лимон, есенцията /или 2-3 ванилии/. Продължаваме да бъркаме, като постепенно прибавяме и брашното и движим миксера кръгообразно, докато тестото вземе да се отделя от стените на съда. 
      Прехвърляме на плота и замесваме като меко тесто. Месим 10-тина минути.
      Оставяме да втаса, докато удвои обема си /30-40 минути/.
      Оплитаме на плитки и отново оставяме да втаса - 15-20 минути.
      Намазваме с жълтъка, поръсваме  със захар и печем на 180 градуса 45-50 минути.
      PS  И както една приятелка ми писа по-долу в коментара, всичко това /в определен ред - от течностите и подправките към другите съставки и накрая- брашното/ може да се сложи и в пекарната на програма "Сладък хляб"/ и тогава времето за четене и споделяне в блога ще бъде още повече:))).




Гласувай:
7
0



1. estirbg - Същите продукти
19.04.2014 22:50
в същото количество ги метвам в машината за хляб ( спазвам разбира се основния ред - първо течните, разбити с подправките, а най-отгоре пресятото брашно и почти две пак. суха мая). Включвам на програма "сладък хляб" и ....така имам повече време за блогбг. :-)
При всички случаи ми е по-приятно да чета или споделям нещо, отколкото да се боря с тестото...:(
цитирай
2. donchevav - Е, идеята малко се губи с машината за ...
19.04.2014 22:57
Е, идеята малко се губи с машината за хляб, но си права, estirbg, ако търсим бърз и лесен вариант - това е най-бързо и най-лесно. И - директно в блога! Приветствам! Светли празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 2115372
Постинги: 286
Коментари: 6862
Гласове: 37128
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031