Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2014 21:50 - Бърз козунак - да, но не за сметка на вкуса
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 2392 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 20.04.2014 18:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Замесих. Втаса. Опекох. И вече почти изядохме първия за тези великденски празници козунак. Нищо – ще направя пак - не отнема кой знае колко време, стига продуктите  да са ви подръка, а помещението - топло. За приготвянето на козунака ви трябват около и под 4 часа - при 2 пъти месене и 3 пъти втасване, от които реалната ви заетост е не повече от 40 минути - другото е чакане -  в блога, например:))).
      Ето технологията:
   
 
Продукти /
всъщност те са класическите/:
6 яйца
200г захар
1 чаена лъжичка сол
250 г прясно мляко
200 г краве масло /плюс 1-2 супени лъжици неразтопена мас/
20 г мая
3 ванилии
1 лимонена есенция
кората на 1 лимон
50 г стафиди
50 г орехови ядки
1 кг брашно /от него ще остане малко/
200-300г мармалад от сливи



      Приготвяне:
Разбиваме с тел яйцата /оставяме 1 жълтък за намазване/, прибавяме солта, топлото мляко, ванилията, есенцията, лимонената кора, стафидите /може и при второто месене/, 3 чаени чаши брашно, шупналата мая /която сме размили предварително в 50г топло прясно мляко, 1 супена лъжица захар и 2-3 супени лъжици брашно/. Бъркаме с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепя от съда, след което го прехвърляме в тава, в която сме изсипали 2чаени чаши брашно /или на плот/. Месим енергично 20-30 минути, като топим ръце в топла мазнина до изчерпване на 2/3 от нея - останалата ще използваме при правене на плитките. Оставяме тестото да втасва на топло 1 1/2 час /докато удвои обема си/. Премесваме отново 2-3 минути и делим на 9 топки. Топките усукваме на фитили, като ги оформяме с намазнени ръце. Сплитаме ги 3х3 и ги нареждаме в намазана с мазнина тава /по възможност по-дълбока/. Подпъхваме в плетката по малко мармалад и го затискаме с орехова ядка. Така оформения козунак оставяме да втаса, докато напълни тавата.
Намазваме козунака с разбития жълтък и 1 супена лъжица прясно мляко и по желание го поръсваме със захар. Печем в студена фурна, като отначало загряваме за 6-7 минути до 220 градуса, след това намаляме температурата на 180 градуса и печем около 50 минути.
      След изпичане козунакът се изважда от  тавата и се покрива с мокра кърпа, а върху нея можем да сложим и суха кърпа.
       Козунакът трябва да престои 30-тина минути, за да омекне /ако имате търпение да го чакате/.


image


image




Тагове:   козунак,   бърз,   качествен,


Гласувай:
3



1. precoria - Много малко е прясното мляко, не ...
17.04.2014 22:08
Много малко е прясното мляко,не посочваш колко яйца, но мазнините ти са хубави и то две, няма олио, добре...Но не мога аз без ромова есенция в козунака, при мен е задължително.Пък тук става въпрос за бърз козунак, сигорно е станал хубав...
Поздравления !Хубави дни!
цитирай
2. donchevav - Яйцата са 6 - посочила съм ги на първо ...
17.04.2014 22:37
Яйцата са 6 - посочила съм ги на първо място :)))) За млякото - не знам - виждала съм рецепти с 500 г мляко на козунак - но на мене ми е достатъчно... а есенцията ми е Цитрон /лимонена/ - също съм я записала към продуктите. Аз не ползвам ром, но мога утре да опитам - така и така съм решила всеки ден да пека по един козунак - да не ги ядем принудително студени - поне по празниците. Ще сложа ром и ще ти кажа - но предполагам, че ще е хубаво. Аз често употребявам есенця ром в другите сладкиши и обичам точно този аромат. И в тирамисуто си слагам качествен тъмен ром, освен виното /или какаовия ликьор/ Поздрави! Весели празнични дни!
цитирай
3. precoria - Исках да ти кажа, че освен лимонова ...
18.04.2014 00:16
Исках да ти кажа, че освен лимонова кора слагам и ром-и двете.А маслото с което омесвам, по точно вработвам, като си топяръцете в него е не българско, а германско, то е голям грамаж,но го деля наполовина...
Това са ми тайните на козунака,има и други по несъществени...Просто моя позната е доцент в катедрата по хлебни и сладкарски изделия във висшия хранително вкусов институт...
Поздрави и вкусен козунак за Великден!
цитирай
4. donchevav - Да, маслото е немско- 82% масленост ...
18.04.2014 00:29
Да, маслото е немско- 82% масленост Аз предпочитам обаче едно полско - пише MASLO, като Л е с пресечена черта през средата /полско Л/ - има го в Кауфланд. Хубаво е да имаш такава позната - особено по Великден - винаги може да ти даде съвет. Успех при правене на твоите козунаци!
цитирай
5. benitta - Естествено, че жената може да вмести!
18.04.2014 09:19
Да се похвалим малко, че е празник - тъкмо удобен момент :)
И да не е работеща, жената е всестранно развито създание - прави 6 неща едновременно, освен тях говори по телефон, пише в блог, поства във фейсбук, мисли за уюта в дома, съпруга, децата, за външния си вид, за разпределяне на семейния бюджет, за прекрасната рокля от една витрина и няма как да изредя всичко останало.
И да не забравим, че правейки и мислейки за всичко, резултатът винаги е положителен!
Поздрави и свежи Великденски дни. Само внимавай с калорийките :)))
цитирай
6. donchevav - Не беше хвалба - истина беше. Сурова ...
18.04.2014 10:42
Не беше хвалба - истина беше. Сурова истина за женската съдба :)))))))))))))))
Но пък си хапнахме сладко! И си права за калориите, за жалост - лепят ми се по-досадно от мухи!
Козунакът вече го няма - след обед ще меся друг! :)))
Усмихнати поздрави в този намусен ден, мила Benitta!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3065460
Постинги: 329
Коментари: 7834
Гласове: 53666
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930