Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
17.04.2014 21:50 -
Бърз козунак - да, но не за сметка на вкуса
Автор: donchevav
Категория: Рецепти
Прочетен: 2392 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 20.04.2014 18:05
Прочетен: 2392 Коментари: 6 Гласове:
3
Последна промяна: 20.04.2014 18:05
Замесих. Втаса. Опекох. И вече почти изядохме първия за тези великденски празници козунак. Нищо – ще направя пак - не отнема кой знае колко време, стига продуктите да са ви подръка, а помещението - топло. За приготвянето на козунака ви трябват около и под 4 часа - при 2 пъти месене и 3 пъти втасване, от които реалната ви заетост е не повече от 40 минути - другото е чакане - в блога, например:))).
Ето технологията:
Продукти /всъщност те са класическите/:
6 яйца
200г захар
1 чаена лъжичка сол
250 г прясно мляко
200 г краве масло /плюс 1-2 супени лъжици неразтопена мас/
20 г мая
3 ванилии
1 лимонена есенция
кората на 1 лимон
50 г стафиди
50 г орехови ядки
1 кг брашно /от него ще остане малко/
200-300г мармалад от сливи
Приготвяне:
Разбиваме с тел яйцата /оставяме 1 жълтък за намазване/, прибавяме солта, топлото мляко, ванилията, есенцията, лимонената кора, стафидите /може и при второто месене/, 3 чаени чаши брашно, шупналата мая /която сме размили предварително в 50г топло прясно мляко, 1 супена лъжица захар и 2-3 супени лъжици брашно/. Бъркаме с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепя от съда, след което го прехвърляме в тава, в която сме изсипали 2чаени чаши брашно /или на плот/. Месим енергично 20-30 минути, като топим ръце в топла мазнина до изчерпване на 2/3 от нея - останалата ще използваме при правене на плитките. Оставяме тестото да втасва на топло 1 1/2 час /докато удвои обема си/. Премесваме отново 2-3 минути и делим на 9 топки. Топките усукваме на фитили, като ги оформяме с намазнени ръце. Сплитаме ги 3х3 и ги нареждаме в намазана с мазнина тава /по възможност по-дълбока/. Подпъхваме в плетката по малко мармалад и го затискаме с орехова ядка. Така оформения козунак оставяме да втаса, докато напълни тавата.
Намазваме козунака с разбития жълтък и 1 супена лъжица прясно мляко и по желание го поръсваме със захар. Печем в студена фурна, като отначало загряваме за 6-7 минути до 220 градуса, след това намаляме температурата на 180 градуса и печем около 50 минути.
След изпичане козунакът се изважда от тавата и се покрива с мокра кърпа, а върху нея можем да сложим и суха кърпа. Козунакът трябва да престои 30-тина минути, за да омекне /ако имате търпение да го чакате/.
Ето технологията:
Продукти /всъщност те са класическите/:
6 яйца
200г захар
1 чаена лъжичка сол
250 г прясно мляко
200 г краве масло /плюс 1-2 супени лъжици неразтопена мас/
20 г мая
3 ванилии
1 лимонена есенция
кората на 1 лимон
50 г стафиди
50 г орехови ядки
1 кг брашно /от него ще остане малко/
200-300г мармалад от сливи
Приготвяне:
Разбиваме с тел яйцата /оставяме 1 жълтък за намазване/, прибавяме солта, топлото мляко, ванилията, есенцията, лимонената кора, стафидите /може и при второто месене/, 3 чаени чаши брашно, шупналата мая /която сме размили предварително в 50г топло прясно мляко, 1 супена лъжица захар и 2-3 супени лъжици брашно/. Бъркаме с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепя от съда, след което го прехвърляме в тава, в която сме изсипали 2чаени чаши брашно /или на плот/. Месим енергично 20-30 минути, като топим ръце в топла мазнина до изчерпване на 2/3 от нея - останалата ще използваме при правене на плитките. Оставяме тестото да втасва на топло 1 1/2 час /докато удвои обема си/. Премесваме отново 2-3 минути и делим на 9 топки. Топките усукваме на фитили, като ги оформяме с намазнени ръце. Сплитаме ги 3х3 и ги нареждаме в намазана с мазнина тава /по възможност по-дълбока/. Подпъхваме в плетката по малко мармалад и го затискаме с орехова ядка. Така оформения козунак оставяме да втаса, докато напълни тавата.
Намазваме козунака с разбития жълтък и 1 супена лъжица прясно мляко и по желание го поръсваме със захар. Печем в студена фурна, като отначало загряваме за 6-7 минути до 220 градуса, след това намаляме температурата на 180 градуса и печем около 50 минути.
След изпичане козунакът се изважда от тавата и се покрива с мокра кърпа, а върху нея можем да сложим и суха кърпа. Козунакът трябва да престои 30-тина минути, за да омекне /ако имате търпение да го чакате/.
Българите ли са ахейците?
Приемам възхитителния риск...Спомен за Х...
Ленин очистил Россию от богатых (Руснаци...
Приемам възхитителния риск...Спомен за Х...
Ленин очистил Россию от богатых (Руснаци...
Следващ постинг
Предишен постинг
Много малко е прясното мляко,не посочваш колко яйца, но мазнините ти са хубави и то две, няма олио, добре...Но не мога аз без ромова есенция в козунака, при мен е задължително.Пък тук става въпрос за бърз козунак, сигорно е станал хубав...
Поздравления !Хубави дни!
цитирайПоздравления !Хубави дни!
Яйцата са 6 - посочила съм ги на първо място :)))) За млякото - не знам - виждала съм рецепти с 500 г мляко на козунак - но на мене ми е достатъчно... а есенцията ми е Цитрон /лимонена/ - също съм я записала към продуктите. Аз не ползвам ром, но мога утре да опитам - така и така съм решила всеки ден да пека по един козунак - да не ги ядем принудително студени - поне по празниците. Ще сложа ром и ще ти кажа - но предполагам, че ще е хубаво. Аз често употребявам есенця ром в другите сладкиши и обичам точно този аромат. И в тирамисуто си слагам качествен тъмен ром, освен виното /или какаовия ликьор/ Поздрави! Весели празнични дни!
цитирайИсках да ти кажа, че освен лимонова кора слагам и ром-и двете.А маслото с което омесвам, по точно вработвам, като си топяръцете в него е не българско, а германско, то е голям грамаж,но го деля наполовина...
Това са ми тайните на козунака,има и други по несъществени...Просто моя позната е доцент в катедрата по хлебни и сладкарски изделия във висшия хранително вкусов институт...
Поздрави и вкусен козунак за Великден!
цитирайТова са ми тайните на козунака,има и други по несъществени...Просто моя позната е доцент в катедрата по хлебни и сладкарски изделия във висшия хранително вкусов институт...
Поздрави и вкусен козунак за Великден!
Да, маслото е немско- 82% масленост Аз предпочитам обаче едно полско - пише MASLO, като Л е с пресечена черта през средата /полско Л/ - има го в Кауфланд. Хубаво е да имаш такава позната - особено по Великден - винаги може да ти даде съвет. Успех при правене на твоите козунаци!
цитирайДа се похвалим малко, че е празник - тъкмо удобен момент :)
И да не е работеща, жената е всестранно развито създание - прави 6 неща едновременно, освен тях говори по телефон, пише в блог, поства във фейсбук, мисли за уюта в дома, съпруга, децата, за външния си вид, за разпределяне на семейния бюджет, за прекрасната рокля от една витрина и няма как да изредя всичко останало.
И да не забравим, че правейки и мислейки за всичко, резултатът винаги е положителен!
Поздрави и свежи Великденски дни. Само внимавай с калорийките :)))
цитирайИ да не е работеща, жената е всестранно развито създание - прави 6 неща едновременно, освен тях говори по телефон, пише в блог, поства във фейсбук, мисли за уюта в дома, съпруга, децата, за външния си вид, за разпределяне на семейния бюджет, за прекрасната рокля от една витрина и няма как да изредя всичко останало.
И да не забравим, че правейки и мислейки за всичко, резултатът винаги е положителен!
Поздрави и свежи Великденски дни. Само внимавай с калорийките :)))
Не беше хвалба - истина беше. Сурова истина за женската съдба :)))))))))))))))
Но пък си хапнахме сладко! И си права за калориите, за жалост - лепят ми се по-досадно от мухи!
Козунакът вече го няма - след обед ще меся друг! :)))
Усмихнати поздрави в този намусен ден, мила Benitta!
цитирайНо пък си хапнахме сладко! И си права за калориите, за жалост - лепят ми се по-досадно от мухи!
Козунакът вече го няма - след обед ще меся друг! :)))
Усмихнати поздрави в този намусен ден, мила Benitta!