2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Прочетен: 1824 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 18.04.2014 17:41
Е, как така?! Любимата ми! Само да знаете колко е вкусна! Никой ли не прави супа от лопуш по този начин? Как я правя аз ли? Веднага казвам.
Продукти:
20-25 листа от лопуш
1 стрък праз лук /или 2-3 стърка зелен лук/
1 глава зрял лук
100 грама сирене
300 грама прясно мляко
сол, олио, брашно, червен пипер /за запръжка/
Приготвяне:
Измиваме в дълбок съд лопуша и го нарязваме на ситно /заедно с жилките/, нарязваме и праза - на тънки шайби.
Във врящата /леко подсолена/ вода прибавяме нарязания зеленчук и леко разбъркваме. Оставяме да поври. Времето за варене може да варира от 7-8 до 20 минути - според това как /по-цял или по-разварен, нежен за небцето/ предпочитате лопуша- по-здравословно е само да се попари, но аз лично го варя 20 минути. През това време правим запръжка: сгорещяваме олио и запържваме с 2-3 супени лъжици вода ситно нарязаната глава лук. Прибавяме 1 супена лъжица брашно и веднага след това - чаена лъжичка червен пипер. Разреждаме с вода, изчакваме да заври и се посгъсти и прибавяме към супата. Оставяме яденето да поври със запръжката 2-3 минути, после слагаме натрошеното сирене и отново изчакваме да заври. Прибавяме прясното мляко - разбъркваме, но този път внимаваме да не завира. Когато видим, че наближава да заври, бързо махаме от котлона. По желание в този момент /или преди сервиране - индивидуално в чиниите/ може да се поръси леко с черен пипер. На супата не се слагат други подправки и ориз /фиде/, не се застройва /прясното мляко замества застройката/. Идеята е да ухае на зеленина!
Все пак непосредствено преди консумация за по-голяма плътност и пикантност може да се прибавят 10-15 изпържени в олио/ краве масло/ и подправки кубчета хляб. Същите могат да се приготвят и на микровълнова печка.
Това е най-благородната на вкус супа, която познавам - истински елексир след бруталните кюфтета и пържоли, които присъстват - заради мъжете в семейството ми - често в моето меню. Много е полезна също за захранване, за възстановяване след боледуване или диета. Заради лекия си слабителен ефект тази супа мога да препоръчам при проблеми със стомаха и за редуциране на излишните килограми.
PS Ако към супата вместо сирене сложите предварително сварено агнешко на малки късчета /и поварите 10-тина минути още/, супата може да стане атракцията на празничния великденски обяд.