Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2014 07:45 - Супа от лопуш /защо не - с агнешко/ - по нов начин- хем вкусна, хем топяща килограми
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 1824 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 18.04.2014 17:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Погледнах в Google - супи от лопуш, от лапад - с моркови,с  домати,с магданоз, със сирене, с кисело мляко, с коприва, с картофи, с фиде или ориз - а тази рецепта я няма. 
      Е, как така?! Любимата ми! Само да знаете колко е вкусна! Никой ли не прави супа от лопуш по този начин? Как я правя аз ли? Веднага казвам.


Продукти:

20-25 листа от лопуш
1 стрък праз лук /или 2-3 стърка зелен лук/
1 глава зрял лук
100 грама сирене
300 грама прясно мляко
сол, олио, брашно, червен пипер /за запръжка/

Приготвяне:

Измиваме в дълбок съд лопуша и го нарязваме на ситно /заедно с жилките/, нарязваме и праза - на тънки шайби.
Във врящата /леко подсолена/ вода прибавяме нарязания зеленчук и леко разбъркваме. Оставяме да поври. Времето за варене може да варира от 7-8 до 20 минути - според това как /по-цял или по-разварен, нежен за небцето/ предпочитате лопуша- по-здравословно е само да се попари, но аз лично го варя 20 минути. През това време правим запръжка: сгорещяваме олио и запържваме с 2-3 супени лъжици вода ситно нарязаната глава лук. Прибавяме 1 супена лъжица брашно и веднага след това - чаена лъжичка червен пипер. Разреждаме с вода, изчакваме да заври и се посгъсти и прибавяме към супата. Оставяме яденето да поври със запръжката 2-3 минути, после слагаме натрошеното сирене и отново изчакваме да заври. Прибавяме прясното мляко - разбъркваме, но този път внимаваме да не завира. Когато видим, че наближава да заври, бързо махаме от котлона. По желание в този момент /или преди сервиране - индивидуално в чиниите/ може да се поръси леко с черен пипер. На супата не се слагат други подправки и ориз /фиде/, не се застройва /прясното мляко замества застройката/. Идеята е да ухае на зеленина!
Все пак непосредствено преди консумация за по-голяма плътност и пикантност може да се прибавят 10-15 изпържени в олио/ краве масло/ и подправки кубчета хляб. Същите могат да се приготвят и на микровълнова печка.
Това е най-благородната на вкус супа, която познавам - истински елексир след бруталните кюфтета и пържоли, които присъстват - заради мъжете в семейството ми - често в моето меню. Много е полезна също за захранване, за възстановяване след боледуване или диета. Заради лекия си слабителен ефект тази супа мога да препоръчам при проблеми със стомаха и за редуциране на излишните килограми.

PS Ако към супата вместо сирене сложите предварително сварено агнешко на малки късчета /и поварите 10-тина минути още/, супата може да стане атракцията на празничния великденски обяд.
image

image




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043415
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53381
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031