Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2022 08:03 - Човекът като бог и като просяк
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 6182 Коментари: 26 Гласове:
38

Последна промяна: 05.12.2022 22:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        ***

        

       ЧОВЕКЪТ Е БОГ, КОГАТО МЕЧТАЕ, И ПРОСЯК, КОГАТО РАЗМИШЛЯВА...


 

        Открих тази мисъл преди години, когато търсех цитати за учениците си в литературнотворческата работилница подсказвах им с тях теми за интерпретация. Беше не точно цитат, а видоизменен стих на стар немски поет (проверих сега – Фридрих Хьолдерлин), че Бог е човек, когато мечтае, и просяк, когато разсъждава… Не разбирах това твърдение, звучеше ми някак обърнато, може би беше грешка в превода. Предложих на учениците си да перифразираме мисълта и така да пишем по нея, още повече, че точно в такъв преиначен вариант я срещах навсякъде в Интернет – явно и други недоразбираха немеца. Помня ентусиазма на децата. Веднага се захванаха за работа. Пишехме всички и те, и аз, всеки за себе си после си четяхме написаното. Имахме сайт на клуб „ЛеТеРа“, публикувахме най-добрите есета. За съжаление, сайтът бе изтрит само ден след напускането ми – преживявах го дълго, но... няма значение, нали всичко е запечатано в ума и в сърцето ми.

        Е, и в компютъра ми :) Оказа се, че там стоят неизтрити доста творби, изпратени ми на времето от ученици, както и лични бележки, образци, варианти. Открих наскоро това мое примерно есе от 12 март 2015 година.


        Казват, че Бог е създал човека по свой образ и подобие… А може би човек е създал Бога по свое подобие –  поне в сърцето си. Родил го е в чувството – от копнежите и мечтите си, от потребността да вярва в справедливостта и милостта. Там, а не в небесата, той му издига храм, за да го възвеличи и извиси над себе си. Със сърцето си го признава за свой единствен Бог – и свежда чело пред него – като най-нищ раб. Там – в сърцето, а не в разума, го приема той – защото разумът се съмнява във всички богове. Нали точно стремежът към разум и проглеждане е библейската основа на мита за човека, слязъл от райското си обиталище в небето, за да сложи начало на едно тъжно, но величаво земно битие? Разумът вечно терзае, разплита, разнищва, дълбае – той разбулва същността, отнемайки й всички труфила, търси най-простия й, разголен вид, беден на украшения и излишна декорация. В това отношение човекът е бог, когато мечтае, и просяк, когато размишлява…

        Човекът… Чудесно! Но що е човекът? Мисията или потребностите, интелектът или емоциите, мечтите или разочарованията  –  кое определя най-точно същността му?
       
         На човека са нужни "три аршина земя", проповядвал великият Л. Н. Толстой.

        –  "Но три аршина са нужни за трупа, а не за човека!" възкликва героят на А.П.Чехов Иван Иванич Чимша-Хималайски, ветеринарен лекар, ловец и философ, възторжен почитател на природата и малките човешки радости.

        – "
На човека са необходими не три аршина земя, не имение, а целият свят, цялата природа, където на воля да може да изяви всички свойства и особености на свободния си дух.“ - добавя героят на безсмъртния разказ "Френско грозде".

        Препрочитам тази любима творба доста често и нея, и другите два разказа от трилогията. Облъхват ме с нещо топло и успокояващо. Признавам, не винаги е било така, особено в по-младите ми години... Не разбирах много неща... И аз имам градина с два реда касис и им се наслаждавам от сърце - това прави ли ме по-малко духовна? Толкова ли са потребни земята и небето, природата и духът в прозаичния ми, лишен от възвишеност ден - като се замисля, имам ги в изобилие, но какво от това? Трябват ли те безусловно на съвременния човек, или в обезличения си от умора и стрес живот той би могъл да мине и без тяхното извеждане в култ? 

        Днес, преполовила, че и в повече, земния свой път, с очи, все по-настойчиво взрени в небето, мога да кажа: трябват му повече от всяка мечта за къща, имение и градина, от всяко земно благо и щастие му трябват. За съизмерване с неговата човешка стойност му трябват. Защото същността на човека е трудно определима  –   и сложна, и двояка –  и безкрайна, стипчива като чепка френско грозде, и омайваща като райска ябълка. Кръстно разпъната между доброто и злото, между Бога и Дявола.
        От Земята до Небето, от просешкото тяло до божествената душа.
        От разума до сърцето.
        От идеята за свободния дух до претворяването на тази идея в истинни, прави  дела.
      От религиозния пацифизъм на Л.Толстой и идеите му за непротивене на злото до величавата битка за човека и човешкото добруване в творбите на хуманиста Чехов.

       


...ако има в живота смисъл и цел, този смисъл и тази цел съвсем не са в нашето щастие, а в нещо по-разумно и голямо. Вършете добро!  (А.П.Чехов)












Гласувай:
38



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Благодаря мила Вени!
08.02.2022 09:19
Много интересна и размисляща тема.Хората постоянно поставяме граници в крайностите и сме и единствените ,които ги обединяваме.В различни моменти можем да сме в една или друга крайност.За това,според мен трябва да избираме от всички възможности между тях тези,които- най добре отговарят на нашите разбирания в момента.И колкото разума ни е в служба на това за което мечтаем т.е.сърцето ни толкова по близо сме до бога в нас!Има мисъл,не си спомням от кого беше която казва:"Отнемете мечтите на човек и той е мъртъв"или"Човек не остарява с годините а от това, че спира да мечтае"Така че най доброто е да бъдем в реалността най- вече със сърцето си и да сме полезни на обществото по този ценен начин!Хубави февруарски дни мила Вени!Прегръдки!
цитирай
2. notfun - . ...реалност.мечти..щастие...??
08.02.2022 10:20
....ако.само.ви зачете...един, най
"нормален"..психолог..))

който, търси. Щастието
той...
вече.е болен...
Ницше

цитирай
3. donchevav - Много интересна и размисляща тема. ...
08.02.2022 10:49
emi1ts написа:
Много интересна и размисляща тема.Хората постоянно поставяме граници в крайностите и сме и единствените ,които ги обединяваме.В различни моменти можем да сме в една или друга крайност.За това,според мен трябва да избираме от всички възможности между тях тези,които- най добре отговарят на нашите разбирания в момента.И колкото разума ни е в служба на това за което мечтаем т.е.сърцето ни толкова по близо сме до бога в нас!Има мисъл,не си спомням от кого беше която казва:"Отнемете мечтите на човек и той е мъртъв"или"Човек не остарява с годините а от това, че спира да мечтае"Така че най доброто е да бъдем в реалността най- вече със сърцето си и да сме полезни на обществото по този ценен начин!Хубави февруарски дни мила Вени!Прегръдки!


Благодаря ти, мила Еми, за този резонанс!

"Хората постоянно поставяме граници в крайностите и сме и единствените, които ги обединяваме".

Много ми хареса! Всъщност в крайна сметка идеята на този разказ е за това обединение. Любима моя мисъл е един цитат на Е. Пелин от "Под манастирската лоза":
“Мисля и не знам кое е върховното в човека - душата или тялото. Не са ли те всъщност неразделни и не тържествува ли душата пред влеченията радостни на тялото?”

А за това есе се сетих и покрай едни други случки и събития в днешно време...
Аз лично, чуя ли "колко земя му трябва на човек", се сещам за "Френско грозде" на Чехов. Такава ми е нагласата - човеколюбива:) Но този разказ е написан няколко години след разказа на Толстой за оня, който се опитал за един ден да заграби цялата земя - и умрял - като отговор, като съпротива, като укор и болка за човешкото. Защото не на човека наистина, а на трупа са нужни "три аршина земя", на човека е нужно цялото земно кълбо - и небето в придатък:)))

Прегръдка, мила Еми!
Весели, здрави, щастливи предпролетни дни!
цитирай
4. donchevav - . . . . ако. само. ви зачете. . . един, ...
08.02.2022 11:17
notfun написа:
....ако.само.ви зачете...един, най
"нормален"..психолог..))

който, търси. Щастието
той...
вече.е болен...
Ницше



:)
Като оставим настрани персоналните оценки (кой знае, може и истина да са?),
съгласна съм с всичко в този коментар. Нещо повече - впечатлена съм.
Цитатът на Хьолдерлин намерих в предговора на книга за Ницше, написан от една българска изследователка. В тия дни исках да си припомня точния стих на поета, знам, почваше с възклицание, нещо като "О, как бог прилича на човек, когато мечтае (сънува), но и на просяк, когато разсъждава (размишлява)!" За момента не откривам книгата в моята библиотека, а в Интернет веднъж ми се мярна този труд, но тогава не знаех, че ще ми трябва:))). Знам обаче, че Фр. Хьолдерлин е бил любим поет на Ницше.
Има един любопитен абзац в Уикипедия за оня етап в живота на Ницше, когато нарича Хьолдерлин "мой любим поет" и му посвещава есе - а учителят му пише добра оценка и го съветва "да се занимава в бъдеще с по-здрави, по-светли и по-„немски“ писатели" - https://bgs/677605-friedrich-nietzsche-RSFVMN. Впрочем "лудият поет", както наричали малко известния тогава и неприеман в литературните среди и обществото Хьолдерлин, бил намерен няколко седмици след запознанството си с младия Ницше удавен след пиянство в канала. Има и още - за това как намалили поведението на ученика Ницше в тази връзка и т.н.
Все факти, които кореспондират с идеята на твоя коментар, notfun:)
Благодаря!
Здрави и благотворни февруарски дни ти желая!

цитирай
5. mt46 - Поздрави, Вени!...
08.02.2022 11:30
"На човека са необходими не три аршина земя, не имение, а целият свят, цялата природа, където на воля да може да изяви всички свойства и особености на свободния си дух.“ - добавя героят на безсмъртния разказ "Френско грозде".

Допада ми повече мъдростта на Толстой. Той ни казва, че заради алчността си да има повече, човек умира по-рано... Героят на Чехов проповядва нещо невъзможно, непостижимо, безсмислено. Един суетен, дори безумен стремеж...
цитирай
6. donchevav - Напълно си прав, Марине - ...
08.02.2022 14:06
mt46 написа:
"На човека са необходими не три аршина земя, не имение, а целият свят, цялата природа, където на воля да може да изяви всички свойства и особености на свободния си дух.“ - добавя героят на безсмъртния разказ "Френско грозде".

Допада ми повече мъдростта на Толстой. Той ни казва, че заради алчността си да има повече, човек умира по-рано... Героят на Чехов проповядва нещо невъзможно, непостижимо, безсмислено. Един суетен, дори безумен стремеж...


Напълно си прав, Марине - алчността е един от най-големите човешки грехове. Тя изпепелява душата, убива ума и сърцето, погубва тялото и в крайна сметка - живота на човека.
Мисля, че и двата разказа могат да бъдат прочетени като притчи за алчността - в единия героят, в стремежа си да маркира повече земя, впряга всичките си сили - и успява, но се изтощава, пада и умира. В другия братът на главния герой цял живот спестява, за да си купи имение с градина и френско грозде и когато успява, се оказва, че по пътя към сбъдване на мечтата си е изгубил човешката си същност - и той е труп, който чака своите "три аршина земя".
Не мога да кажа кой разказ ми харесва повече. Все пак произведението на Толстой е само художествена обработка на народно сказание, вплетено в една от историите на Херодот, затова Толстой нарича творбата си "приказка" ("Три приказки на Лев Толстой)."
Смята се, че Чехов написва "Вишнева градина", за да полемизира с идеята на Толстой за същността на човека - във време, когато целият свят в един глас твърди, че разказът "Много ли земя трябва на човек" е "връх в творческия му гений", "най-велик в световната литература" (Джеймс Джойс).

Да приема, че на човека му трябват два метра земя, значи да поставя знак за равенство между човек и труп. Никой не се ражда и не живее с постоянната мисъл, че ще умре. Тя идва по-късно - със старостта:) Може и да е добре да си напомняме, но ... Аз лично съм за всичко онова, което определяш у Чехов като "невъзможно, непостижимо, безсмислено". Помниш ли Алеко: "А идеали трябват, Алексей - те не са празна дума!"? Или "О, миг, поспри!", вик на удовлетворената алчност към предизвикателствата на света, който изпраща героя в Пъкъла?
"По-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето". Не съм фен на тази мъдрост.
Въпросът според мене не е в количеството на придобитото, а в отношението към него, в човещината. И в любовта. Онази, която ти пожелавам в този прекрасен месец на любовта февруари! Бъди здрав!
цитирай
7. avangardi - Благодаря, Вени!
09.02.2022 13:43
В началото бях леко скептична, но реших и аз да опитам: Мечтите ни карат да се чувстваме мощни, когато размишляваме, стъпвайки на земята, защото ни показва нашата реалност. Бъди здрава, Вени! Хубав месец!:)))
цитирай
8. donchevav - В началото бях леко скептична, но ...
09.02.2022 21:19
avangardi написа:
В началото бях леко скептична, но реших и аз да опитам: Мечтите ни карат да се чувстваме мощни, когато размишляваме, стъпвайки на земята, защото ни показва нашата реалност. Бъди здрава, Вени! Хубав месец!:)))


И аз благодаря, мила Или!
Напълно съм съгласна с тебе - мечтите са, за да ни дават сила и кураж. Да ни покажат в контраст с реалността онова, което бихме могли да имаме. Да ни подтикват напред, да ни дават крила.
Противно на онази велика мъдрост, че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му, мисля, че не е зле да имаш и своите мънички човешки мечтички и желания.
:) Когато работех, често, минавайки през парка, си мечтаех как ще се пенсионирам, ще си купя един пакет чипс, ще седна на една пейка и бавно и сладко ще му се наслаждавам, подхвърляйки и на врабчетата край мене. И друга мечта имах - поне една година, спра ли да работя, да изкарам в любимите си дестинации - 6 месеца в Несебър и 6 - в Хисаря. И една малка, много малка мечта - свободно-свободно да си хапвам чесън и лук по всяко време на денонощието, без риск да обгазя някого... Е, изпълних и трите си мечти - и вече искам нови неща:))) Чудесно е да сбъдваш мечтите си, колкото и малки да са те - велико изживяване!
:))) Та така - сама виждаш какъв дребен, по-точно никакъв мечтател съм. Предпочитам разсъдъчността пред мечтанието. Но... темата е такава:)
Прегръщам те с обич, мила Или!
Топли, вдъхновени и здрави февруарски дни!
цитирай
9. wonder - Беше ми интересно да прочета. :)...
11.02.2022 10:04
Беше ми интересно да прочета. :)))
И ако започна отзад напред, вярвам, че когато Човек прави добро е щастлив!
цитирай
10. donchevav - Беше ми интересно да прочета. :)...
11.02.2022 20:35
wonder написа:
Беше ми интересно да прочета. :)))
И ако започна отзад напред, вярвам, че когато Човек прави добро е щастлив!


И аз мисля така. Иначе текстът звучи архаично - и е доста дидактичен... Възкресих го заради някои съвпадения... И заради динозаврите от "Блек Сабад " - в последно време все се връщам към тях, предполагам заради носталгията. Задължително си пусках някой техен запис, когато почнех да чистя с прахосмукачка.:)))
Благодаря ти, Дела! Светли вдъхновения, здраве и късмет!
цитирай
11. vania23 - Интересна тема, Вени...
14.02.2022 12:31
Човекът живее в дуален свят. Лута се между крайности. Аз искам в следващия си живот да се преродя в куче с добър стопанин. Ще го обичам и толкова...
Да си човек често е срамно, но пък колко по-трудно е...
цитирай
12. donchevav - Човекът живее в дуален свят. Лута се ...
15.02.2022 22:14
vania23 написа:
Човекът живее в дуален свят. Лута се между крайности. Аз искам в следващия си живот да се преродя в куче с добър стопанин. Ще го обичам и толкова...
Да си човек често е срамно, но пък колко по-трудно е...


А аз искам да съм котка. Ще тормозя стопаните си, по цял ден ще спя пред камината, по цяла нощ ще будувам зад комина с котаците... живот!
За дуалния свят си права...
Благодаря ти, Ваня!
Бъди себе си и твори!
цитирай
13. malchaniaotnadejda7 - "ЧОВЕКЪТ Е БОГ, КОГАТО МЕЧТАЕ, И ПРОСЯК, КОГАТО РАЗМИШЛЯВА..."
07.03.2022 11:36
Привет, мила Вени! За кой ли път се отбивам при теб и ме радва есето ти, споделените от теб вълнения, мисли. И в същото време ме натъжава, как създадения от теб сайт на клуб "ЛеТеРа", който така е радвал и вдъхновявал учениците ти, ден след твоето напускане е бил... изтрит, заличен. Били са премахнати най-добрите творби на твоите ученици, които са ги вдъхновявали!? Има неща, на които не бива да се посяга. Страх ме е да помисля, че май е някаква българска черта да започваме не от нула, а от разруха, от отрицание на постигнатото. Сигурна съм, че ако го възстановиш или поне споделиш тук с нас отново, жестът ти ще има смисъл, ще извисява. Благодаря ти, поздрав!


КЪМ МЛАДИТЕ ПОЕТИ

Защото дълго е кипяло като юноша,
изкуството ни, братя мили, зрее бързо може би
и за спокойствието на красотата;
бъдете скромни, както елинът е бил.

Любете боговете и с добро помнете смъртните!
Бъдете трезви винаги, учете, не описвайте!
И ако майсторът суров ви плаши,
сами търсете от Природата съвет.


Фридрих Хьолдерлин

превод Чило Шишманов и Атанас Далчев
цитирай
14. donchevav - Привет, мила Вени! За кой ли път се ...
07.03.2022 20:27
malchaniaotnadejda7 написа:
Привет, мила Вени! За кой ли път се отбивам при теб и ме радва есето ти, споделените от теб вълнения, мисли. И в същото време ме натъжава, как създадения от теб сайт на клуб "ЛеТеРа", който така е радвал и вдъхновявал учениците ти, ден след твоето напускане е бил... изтрит, заличен. Били са премахнати най-добрите творби на твоите ученици, които са ги вдъхновявали!? Има неща, на които не бива да се посяга. Страх ме е да помисля, че май е някаква българска черта да започваме не от нула, а от разруха, от отрицание на постигнатото. Сигурна съм, че ако го възстановиш или поне споделиш тук с нас отново, жестът ти ще има смисъл, ще извисява. Благодаря ти, поздрав!


КЪМ МЛАДИТЕ ПОЕТИ

Защото дълго е кипяло като юноша,
изкуството ни, братя мили, зрее бързо може би
и за спокойствието на красотата;
бъдете скромни, както елинът е бил.

Любете боговете и с добро помнете смъртните!
Бъдете трезви винаги, учете, не описвайте!
И ако майсторът суров ви плаши,
сами търсете от Природата съвет.


Фридрих Хьолдерлин

превод Чило Шишманов и Атанас Далчев


Благодаря ти, мила Наде!
За сайта няма какво да говорим - минали работи. Вече съм в друг етап на живота си, други неща ме вълнуват и вдъхновяват:)
Това есе възкръсна по конкретен повод - но и той не е интересен вече:)
Интересна е мисълта на Хьолдерлин - и разбира се, чудесното стихотворение от поета, което си открила. Благодаря ти от сърце!
Желая ти весело посрещане на пролетта в здраве, щастливи емоции и много късмет!
Прегръдка!



цитирай
15. mt46 - Честит празник, Вени!
08.03.2022 23:35
Да ти е топло през тези студени дни!... Живот и здраве най-вече!... :)
цитирай
16. donchevav - Да ти е топло през тези студени дни!. ...
09.03.2022 06:26
mt46 написа:
Да ти е топло през тези студени дни!... Живот и здраве най-вече!... :)


Благодаря ти, Марине!
Дни на слънце и пролетно обновление желая и на тебе, здраве, късмет и нови вдъхновения!
цитирай
17. troia - Здравей, Вени!
12.03.2022 11:05
Малко ме изненада с този постинг. Толкова много мисли, мисли и накрая живота на мислещите е свършил и до там. Това са вечните въпроси и всеки има свой отговор на тях. Ако погледнем реално след 4-5 милиарда години слънцето ще умре и с това живота тук. Всички мечти, терзания, смисъл на живота са безсмислени. Да се радваме и наслаждаваме на живота си тук и сега.
Поздрави, приятелко!

цитирай
18. donchevav - Малко ме изненада с този постинг. ...
12.03.2022 14:59
troia написа:
Малко ме изненада с този постинг. Толкова много мисли, мисли и накрая живота на мислещите е свършил и до там. Това са вечните въпроси и всеки има свой отговор на тях. Ако погледнем реално след 4-5 милиарда години слънцето ще умре и с това живота тук. Всички мечти, терзания, смисъл на живота са безсмислени. Да се радваме и наслаждаваме на живота си тук и сега.
Поздрави, приятелко!




Сигурно си права... Няма как да не си:)))
Идеята обаче е друга. Толстой или Чехов. Да гледаме на човека като на бъдещ труп и да не се лакомим за нищо, или да живеем като безсмъртни, додето, докато...
Аз обичам Чехов. Харесва ми взискващата му обич към хората. Помниш: "У човека всичко трябва да бъде прекрасно..." и т.н. С тази мисъл, превърната в лозунг, често съм си общувала по цяла година в класните стаи, където съм пребивавала - и като ученичка, и като учител после. И колкото и да изглежда абсурдна, никога не ми е звучала кухо. Вярвам, че всичко у човека като у божие подобие е заложено съвършено. А ако изкривяваме това съвършенство и хармония, сами сме си виновни - и трябва да се постараем да намерим отново доброто и прекрасното, да възвърнем баланса.
Ти явно си на друго мнение. С твоето "мисли, мисли и накрая живота на мислещия свършил и до там" повече се доближаваш до Толстой:))) Или до Шопенхауер. И до Ницше:)
Обичам философията. Децата едно време се абонираха за "Славейче" и "Дружинка", а мене вкъщи ме бяха записали за "Философска мисъл" - беше голяма гордост за родителите ми. Не знаеха какъв дефект ми формират за цял живот - философстването. После взех да се усещам, но късно... и досега:)))
Извинявай, права си - човек мисли, мисли, мисли, па вземе, че се гътне - и край на мисленето.
И пак извинявай - днес не съм много премерена. Може би защото тия дни въпреки всяческите усилия не можах да спася любимия си тигров котарак. Миналата нощ Тигър умря. Преди малко го погребах...
Така че, права си!
Прегръщам те, мила приятелко!
Весела, здрава, щастлива пролет!
цитирай
19. troia - Вени,
13.03.2022 15:57
няма за какво да ми се извиняваш, мила.:) Винаги разсъждаваш, анализираш, а на мен ми е приятно да те чета, защото около 99% съм съгласна с теб. Сега за 1% няма да спорим.:) И аз като малка много анализирах и на шега ми викаха, че съм била "дървен философ".:)) Сега повече го правя наум или пиша, защото хората около мен се вълнуват от други неща. Бих ти препоръчала една чудесна книга "Попитай мъдреца" с 150 притчи за великата тайна на живота.
И на мен ми става много тъжно като умре някое коте и гледам да не се привързвам много към тях, но после пак ми е криво. Разбирам те. Обичам животните. Ако имам стадо овце или кози ще си живеят с мен до дълбока старост.:))
Весела, здрава, щастлива пролет и на теб!
цитирай
20. donchevav - :))) Разсмя ме с тия кози:) У нас ...
13.03.2022 21:54
:)))
Разсмя ме с тия кози:)
У нас кокошките са така - умират от старост, на никого и през ум не минава да заколи кокошка.
Благодаря ти, приятелко! Прегръдка!
цитирай
21. batogo - !!!:))) Здравей, Вени! Отдавна не бях те посещавал и виждам, че съм пропуснал ценни неща!
25.03.2022 10:44
Много ми хареса темата: ЧОВЕКЪТ Е БОГ, КОГАТО МЕЧТАЕ, И ПРОСЯК, КОГАТО РАЗМИШЛЯВА... и начинът, по който си я развила. Ограниченият човешки разум, според наблюденията ми, често кара повечето хора да си мислят, че са единствените разумни същества във Вселените и Галактиките, но това, според мен е плод на все още низшето ниво на духовна осъзнатост. Според мен във Вселените, Галактиките и Слънчевите системи съществуват много по-напреднали във всяко отношение Цивилизации и Всичко това се оркестрира от Един Висш Дух-Разум – Първоизточник на Цялото. Ако дадем всичко от себе си, за да осъзнаваме в пълнота това, което ни се случва днес и извличаме мъдростта от него, ще имаме огромния шанс да изградим съзнателно и изживеем с радост онова, което искаме да ни се случва в бъдеще... Ние сме преходни физически, но духът и мъдростта в нас са вечни! Дарени са ни от Бога като основа на живота, живеят чрез нас и се връщат при Него, както любовта и душата... Защото Бог е Цялото - Чистото Творческо Съзнание, а ние сме частите - Неговите уникални проявления в относителния материален свят...
Нека са светли дните ти, Вени и Бог да е с теб!



цитирай
22. donchevav - Скъпи Оги, благодаря ти за това п...
25.03.2022 20:37
Скъпи Оги, благодаря ти за това посещение! Чета коментара ти и се усмихвам - усещам как заблестява онова, до което си се докоснал, как облагородено, възвисено засиява то. Да, точно в това е и моята вяра - смъртта не е край, а ново начало. И трябва да сме подготвени за него - с живота си тук на Земята, с вечната си душа. Изглежда трудно - но Божият промисъл е с нас и ни води и ако повярваме в това, всичко останало е просто и лесно.
Бъди здрав, скъпи Оги! Обич и светлина по пътя ти!
цитирай
23. martiniki - не бях чела тази публикация, днес се сетих за теб и надничам, надявам се, че всичко при теб е наред :)
31.03.2022 10:10
Защо е така - защото мечтаем със сърцето, а разсъждаваме с ума - точно така е - сърцето е безкрайно - може да съдържа БОг, умът е тесен, страхлив...бои се - съответно сме просяци на размишления, на мисли и решения...колебаем се :)

цитирай
24. litatru - Мила Вени, зваех
31.03.2022 14:21
че си била учителка, но без подробности.
Сега, след като прочетох статията ти
и личните ти размишления, разбрах,
че твоите ученици са имали невероятното щастие
да бъдат обучавани (независимо по какъв предмет)
от толкова мил човек с широка душа и широки познания.
Прави ми впечатление, че тук попаднах на хора,
с които нямам честта да се познавам, но бих била много щастлива,
да общувам с тях или с други такива като тях,
защото са почти идентични с теб и
също притежават интелект и способност да изразяват
по най- деликатен начин своето мнение, без да се стремят
към надцакване и самоизтъкване.
Беше ми приятно, Вени, пребиваването ми при теб!
Приятелски прегръдки!
Литатру
цитирай
25. donchevav - Защо е така - защото мечтаем със с...
31.03.2022 21:11
martiniki написа:
Защо е така - защото мечтаем със сърцето, а разсъждаваме с ума - точно така е - сърцето е безкрайно - може да съдържа БОг, умът е тесен, страхлив...бои се - съответно сме просяци на размишления, на мисли и решения...колебаем се :)



Напълно съм съгласна с тебе, Доре, и в този смисъл е важно със сърцето или с разума си подхождаш към един проблем. Сигурно трябва да се тренира разумността... Аз някак не се научих - все реагирам спонтанно, първосигнално,
Иначе при мене нищо ново - пролетни грижи и тревоги:))) Но щъркелите вече дойдоха, с тях и надеждата за скорошно лято:)))
Весели, здрави, ползотворни априлски дни, мила Доре! Наистина скоро не сме се виждали - ще надникна и аз при тебе:)))
Прегръдка!
цитирай
26. donchevav - че си била учителка, но без подро...
31.03.2022 21:31
litatru написа:
че си била учителка, но без подробности.
Сега, след като прочетох статията ти
и личните ти размишления, разбрах,
че твоите ученици са имали невероятното щастие
да бъдат обучавани (независимо по какъв предмет)
от толкова мил човек с широка душа и широки познания.
Прави ми впечатление, че тук попаднах на хора,
с които нямам честта да се познавам, но бих била много щастлива,
да общувам с тях или с други такива като тях,
защото са почти идентични с теб и
също притежават интелект и способност да изразяват
по най- деликатен начин своето мнение, без да се стремят
към надцакване и самоизтъкване.
Беше ми приятно, Вени, пребиваването ми при теб!
Приятелски прегръдки!
Литатру


Мила Литатру,
Какви силни думи си използвала! Трогна ме! И аз като тебе открих в този блог магнетично място за общуване с чудесни, стойностни хора. Животът е по-лек, когато знаеш, че и друг мисли като тебе, чувства като тебе, готов е да те изслуша, да те подкрепи, да се опита да ти помогне.
Прегръщам те и аз, приятелко! Бъди здрава - и силна, и храбра, и... с обич и вяра в сърцето. И продължавай да твориш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3068833
Постинги: 329
Коментари: 7834
Гласове: 53687
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930