Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2015 05:54 - Един спонтанен обет по повод градински букет
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 14641 Коментари: 37 Гласове:
37

Последна промяна: 26.09.2017 20:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  



Честит 24-ти май –

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

 


image

 

 


 

Скъпи приятели,

Нека в този свят ден
чистото българско слово 
се лее на светли струи от обич, благодарност и преклонение в душите,  нека  дивната красота  на родния език упоява сърцата,
нека днес - особено днес - бъдем горди,
че сме българи!

Честит празник!

 




 

 




   image
 



Един спонтанен обет

по повод градински букет



Цветя в ръката ми – градински,

и явно, брани по-набързо,

навярно в някой двор роднински-

и после с панделка превързани.


Възможно някое детенце

или тийнейджър непохватен

с това букетче без претенции

към мене поздрав да е пратил.


Без целофан, без гръмки фрази,

без картичка, луксозно пъстра.

Една калинка бавно лази

и писта прави си от пръста ми.


Божури, филче и кадънки –

от бабина градина жива.

И чувство някакво изтънко

в сърцето струйка топла влива…


И мисля си, че туй букетче

премного днес ме задължава

да дам пред себе си обет, че

цветя градински ще създавам.


 

image

 
  image
          
 
 



 


 






 





Гласувай:
37



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Прекрасно начало на деня! Просълзи ...
24.05.2015 08:04
анонимен написа:
Прекрасно начало на деня! Просълзи ме и ме накара да се почувствам за пореден път горда, че си част от живота ми! Аз днес ще ходя при една начална учителка, която е на 85 год. /Моята майка/ , а на теб пожелавам да се радваш и празнуваш днешния светъл празник!


Благодаря, мила приятелко Дид!...Чудесно е това - майка начална учителка. От всички учителски длъжности тази е най-велика. Името, усмивката, жестовете, думите на първата учителка, начинът, по който се облича, цветът на косите, на очите - всичко остава в сърцето - завинаги. Щастлива си ти, мила Дидке- наистина щастлива с такава майка! Да ти е жива и здрава , с бодрост на духа и на ума и с желание за пълноценен живот още много години! Честит Двадесет и четвърти май и на двете ви – бъдете здрави и одухотворени! Светъл празник!
цитирай
2. mt46 - Честит празник, Вени!...
24.05.2015 09:00
Поздрави за хубавия празничен постинг! И продължавай да стихотвориш!... :)
цитирай
3. valeska - Честит празник!:)
24.05.2015 09:09
https://www.youtube.com/watch?v=91nD7zi-n-E
цитирай
4. to4ilka - Честит празник,гордост за нас,българите!
24.05.2015 09:30
Минавам нарочно да те поздравя,ти вече си писала,та писала!Много цветя ти поднасям и ти желая всичко най-прекрасно!Такава изненада със стихчето а ла Славейков,стана ми по-празнично от всякога!Благодаря ти,Вени!
цитирай
5. donchevav - Поздрави за хубавия празничен п...
24.05.2015 09:42
mt46 написа:
Поздрави за хубавия празничен постинг! И продължавай да стихотвориш!... :)


Стихотворя си аз - без проблем - и стихотворя, и стихоплета - гледам само да не стихолепя:)))) Благодаря ти, Марине! Много усмивки и на тебе в този светъл, празничен ден, много цветя и песни, много щастливи изживявания, колега! Бодрост и вдъхновение!
цитирай
6. donchevav - https://www. youtube. com/wat...
24.05.2015 10:05
valeska написа:
https://www.youtube.com/watch?v=91nD7zi-n-E


Благодаря ти, мила Валеска! Едва ли има човек, работил поне година с деца като учител, който да остане непросълзен пред тази удивителна песен на Роси Кирилова! Аз затова сложих и този доста известен клип най-отдолу.
Учител се става лесно, но се остава учител доста трудно...И не само затова, че трябва да можеш да издържаш на шум и крясък, безсъние, нервно напрежение, вечно доучване и постоянна квалификация, убийствен труд, разчетен минута по минута и преминаващ през контрола на 20-30 чифта взискващи очи, които биха усетили всяко твое колебание или неискреност; и не само затова, че трябва да отстояваш разнопосочни атаки, да решаваш по наполеоновски по десетина проблема едновременно, да бъдеш на една вълна с всеки един - и със сирачето, и с детето със СОП, и с изоставащия, и с отличника, да подкрепиш падащия, да поощриш напредващия, да изведеш до неподозирани висоти можещия, да откриваш хоризонти, да закаляваш крила...не е само затова.
Да останеш учител е трудно – защото през цялото време – а и след това, до края на живота си, трябва да останеш белязан човек – човекът пример, човекът, на когото не е позволено да греши, да прояви човешката си слабост и пристрастие…Е, говоря за Учителя с главна буква:)))) - от небето до земята съм далече от това съвършенство. Но се старая…дори накрая да заслужа участта на оная достойна учителка от клипа „Последен урок”. Защото всичко е в душата на човека – битът – той е без значение. Душата да е богата, нали, мила Вал!
Благодаря ти, скъпа, за музикалния поздрав! Весел празник с красиви духовни измерения! Прегръдка!
цитирай
7. vilish - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
24.05.2015 10:15
Учителко с голяма буква!
То е дар, благородство, безгранично търпение, грижа и всеотдайност!
И още и още...
Светъл празничен ден, мила Вени!
Обичта да е наоколо ти и искрените усмивки, а защо не и една бисерна сълза в ъгълчето на окото ... да свети от благодарност!
Прегръдка и един огромен букет от градински цветя! :)
цитирай
8. donchevav - Минавам нарочно да те поздравя, ти ...
24.05.2015 10:15
to4ilka написа:
Минавам нарочно да те поздравя,ти вече си писала,та писала!Много цветя ти поднасям и ти желая всичко най-прекрасно!Такава изненада със стихчето а ла Славейков,стана ми по-празнично от всякога!Благодаря ти,Вени!


А ла Славейков? Благодаря ти, че ти е прозвучало така - възрожденско може би, в духа на старата даскалска поезия:))) Всъщност търсеният ефект беше родолюбието - и то може да ти е подсказало тази аналогия, пък и вечната "Сладкопойна чучулига".
Ех, чудесен празник е 24 май, мила Галя! И взех да си спомням - признак на остаряване - такива далечни години, когато под сянката на старите борове в училищния двор се разстилаха дълги трапези с печени агнета, салати, лимонада и алтай, варено жито ашуре - за десерт - и всички ученици с нашите учители и родители сядахме и си хапвахме, и се веселяхме, децата лудувахме, после всички играеха хора, свиреше жива духова музика - викове, радостни възгласи, цветя, смях - до вечерта!
Честит празник и на тебе, приятелко, жива и здрава да си – много весела и одухотворена!
цитирай
9. donchevav - Учителко с голяма буква! То е дар, ...
24.05.2015 10:51
vilish написа:
Учителко с голяма буква!
То е дар, благородство, безгранично търпение, грижа и всеотдайност!
И още и още...
Светъл празничен ден, мила Вени!
Обичта да е наоколо ти и искрените усмивки, а защо не и една бисерна сълза в ъгълчето на окото ... да свети от благодарност!
Прегръдка и един огромен букет от градински цветя! :)


Колко красиви пожелания! Истински бисери! И цветя! Благодаря ти, мила Вили!
Весел и щастлив празник и на тебе, мила приятелко! Духовността е у всеки един от нас. Тя е всичко, което един народ притежава - всичко друго може да бъде пленено, подчинено, унищожено! Духовната мощ на една нация е гаранция за нейното векуване! Нека бъде българското слово и книжнина, чистата българска духовност! Хубав празничен ден, мила Вили!

цитирай
10. paciencia - Честит празник, мила Вени!
24.05.2015 11:34
В твое лице виждам най-любимите си учители, тези, които са оставили завинаги следа в живота ми, изграждали са ценности у нас. Твърдя, че никога не бих забравила никой от тях. Благодаря ти, Вени, за това, което си - Учител и Приятел с главна буква! Нека е чудесен празникът ти! Прекрасен стих си създала! Продължавай да създаваш градински (не парникови) цветя - чисти, искрени, търсещи слънцето, къпани от дъжда и силни, устояващи на бурите, готови за живота... Прегръщам те, Вени!
цитирай
11. donchevav - Ех, Васенка, ти все така ме засилваш ...
24.05.2015 12:22
Ех, Васенка, ти все така ме засилваш - и успяваш - от твоите думи ми порастват сякаш криле и литвам! Благодаря ти, мила приятелко! Човекът и Приятелят с главна буква си ти, мила Вася - и всички тук, знам, ще ме подкрепят.
Благодаря ти за топлите думи и поздрави! Благодаря и за прочита на стихотворението - да, това е клетвата - да създаваме и възпитаваме нашенски, български градински цветя - не парникови и не екзотични, а мили, красиви, богати на аромати и уникални с билковите си качества български творения - да милеят за родните двори и градини и където и да ходят, да се върнат в родината – на родна почва, въздух и вода цветовете са най-красиви.
Това е посланието на непретенциозните стихчета и ти си го разчела перфектно, както винаги.
А клипът в края пресъздава истинските реалности. Никой не го коментира - естествено - на празник като на празник. А аз имах прекрасен учител по музика. Джентълмен по душа и разбирания. На онова време искаше да се обръщаме към него с "господине", а не с "другарю". Беше много строг, но и изключително духовен, благороден. Създаде оркестър от духови инструменти, даваше уроци по флейта и обой - много известни музиканти излязоха от неговата школа. След пенсионирането си /с 45 лв. пенсия/ близо двайсет години обикаляше контейнерите и събираше хартия - макар че имаше две прекрасни дъщери - не искал да им е в тежест. Никога не наведе глава – поздравяваше, усмихваше се, спираше да разговаря – не се срамуваше – за него това беше просто работа. Така и почина - паднал от колелото, докато карал обемни кашони и бали с хартия. Вечна му памет на господин Лало Лалов!
Прегръдка, мила Вася! Весел и одухотворен да е празничният ден и за вас там, с много слънце, цветя, музика, красиви гледки и изживявания! Честит Ден на славянската писменост и култура, приятелко!

цитирай
12. zemela - Честит празник, Вени!
24.05.2015 13:46
Честит празник, Вени!
цитирай
13. donchevav - Честит празник, Вени! Благ...
24.05.2015 14:20
zemela написа:
Честит празник, Вени!


Благодаря, мила Вики! Честит празник и на тебе, приятелко!
цитирай
14. gosho568 - Честит празник с пожелание за много ...
24.05.2015 15:02
Честит празник с пожелание за много светли дни! Поздрави! :)
цитирай
15. anin - Честит Празник на всички!
24.05.2015 15:12
Вени, ако бях дете, щях да се радвам да си моя учителка! <3
цитирай
16. emi1ts - Честит празник мила Вени!
24.05.2015 15:20
Много благородна и отговорна е твоята професия!Сигурно изисква много усилия, но и ти се отблагодарява с много любов от твоите възпитаници !С пожелание за още много успехи в живота и професията!
цитирай
17. donchevav - Честит празник с пожелание за много ...
24.05.2015 15:23
gosho568 написа:
Честит празник с пожелание за много светли дни! Поздрави! :)


Благодаря, Гошо, честит празник и на тебе! Здраве и успехи! Поздрави!
цитирай
18. donchevav - Вени, ако бях дете, щях да се радвам ...
24.05.2015 15:45
anin написа:
Вени, ако бях дете, щях да се радвам да си моя учителка! <3


Но може би щеше да искаш да ти пиша все шестички заради филмчетата, с които ме подкупваш всеки път. Добре, че Господ си знае работата, иначе да са ме уволнили досега:)))))
Благодаря ти, скъпа Ани, толкова мило си се изразила! Весел празник, приятелко, с много усмивки и поводи за вдъхновение!
цитирай
19. donchevav - Много благородна и отговорна е т...
24.05.2015 16:03
emi1ts написа:
Много благородна и отговорна е твоята професия!Сигурно изисква много усилия, но и ти се отблагодарява с много любов от твоите възпитаници !С пожелание за още много успехи в живота и професията!


Знаеш ли, Еми, да ти споделя - но така, само на тебе:)))))) Всъщност е толкова лесно - всичко е игра, удоволствие и страхотно забавление, невероятно приключение и изживяване всеки път отново и отново, без никога нещо да се повтори, да стане рутинно и скучно. Представи си великолепен оркестър - и ти си диригентът. Усещането е много близко. Ако дори за час усетя, че съм уплашена, разколебана, неуверена в себе си, че влизам в клас не за да се забавляваме, а с тежка и отговорна мисия да издържа, да оцелея:))))) – о, веднага бих напуснала – учениците са жестоки, когато усетят, че някой не е на мястото си.
А за любовта си права – още от първия учебен час те посрещат с огромен кредит на доверие три поколения: деца, родители, баби и дядовци. Само трябва да оправдаеш вяра им в тебе, за да спечелиш любовта и уважението им. Нататък е лесно!
Честит празник, мила Еми! И нека имаш красиви и светли духовни пориви в живота! Прегръдка!
цитирай
20. silwiqna - Честит Празник!
24.05.2015 17:24
Най-хубавия...!!! :))
цитирай
21. megg - Нашите А, Б
24.05.2015 17:50
Първоучителите ни, учителите, Духът... светлината на Словото, чистотата на 24 май!
Дълбоко ме развълнува с постинга си, мила Вени, толкова много намерих в него - за гордост, за приютяване... А с това " букетче без претенции" и калинката отгоре - в тях като в капка слънце се оглеждат учителят, обичта към него, искреността неподправена. Поздрави, Вени!
Светъл и радостен празник! И прегръдка!
цитирай
22. donchevav - И за мене е най-хубавият! На гран...
24.05.2015 17:50
И за мене е най-хубавият! На границата между пролетната свежест и летните горещини, в края на учебната година и началото на ваканцията, много чист, много светъл, много духовен - и истински наш, български! Честит празник, мила Силви!
цитирай
23. silwiqna - Най-Хубавият! (забравих да членувам) ...Истински наш, закърмена съм с него!
24.05.2015 19:53
donchevav написа:
И за мене е най-хубавият! На границата между пролетната свежест и летните горещини, в края на учебната година и началото на ваканцията, много чист, много светъл, много духовен - и истински наш, български! Честит празник, мила Силви!

цитирай
24. makont - Честит празник!
24.05.2015 22:06
Да бъдем горди! Поздрави, Вени и да ти върви с цветята от обета, мисля че ще бъдат невероятни, пъстри и красиви!
цитирай
25. donchevav - Да бъдем горди! Поздрави, Вени и да ...
24.05.2015 23:05
[quote=makont]Да бъдем горди! Поздрави, Вени и да ти върви с цветята от обета, мисля че ще бъдат невероятни, пъстри и красиви! [/quote/]

Благодаря, мила Майче - и честит празник! Нали знаеш - процесът е тристранен: ученици - учители - родители. Заедно редим тази градина и се надяваме цветята в нея да растат обгрижвани, весели, с цвят и мирис, на които да завиждат всички от съседските огради, с плодове, които да радват със зрелостта и сладостта си! Ех, нашенски, български цветя, градински, естествени, влюбени в родната почва, във въздуха и водата на България. За такива цветя ми копнее душата...
Мила Майче, нищо не пишеш за баловете...вашият не е ли сега, по 24 май. Балът на нашето училище беше на 23-ти. Гърмя, трещя - и отмина...Сега ще чакаме резултатите от матурите. Но вие, казваш, сте си решили проблема вече...Какво ви остава друго освен морето? А там днес водата ставала за газене:)))) Успешна седмица, мила Майче! Прегръдка!
цитирай
26. stih - Честит Празник, Вени!
24.05.2015 23:07
Ти си Учител по душа и сърце. Благословена си за тази благородна професия.
Гориш във всичко, до което се докоснеш, но не изгаряш...
Това скромно букетче, поднесено от дете, е най-скъпият подарък за такъв Ден!
Бъди все така обичана и достойна, Учителко!
цитирай
27. donchevav - Първоучителите ни, учителите, ...
24.05.2015 23:27
megg написа:
Първоучителите ни, учителите, Духът... светлината на Словото, чистотата на 24 май!
Дълбоко ме развълнува с постинга си, мила Вени, толкова много намерих в него - за гордост, за приютяване... А с това " букетче без претенции" и калинката отгоре - в тях като в капка слънце се оглеждат учителят, обичта към него, искреността неподправена. Поздрави, Вени!
Светъл и радостен празник! И прегръдка!


Мила Меги, къде беше ми избягала - одобрих коментара ти, а после изчезна:)))? Честит празник и на тебе, приятелко! Не спирам да се учудвам как всеки път намираш своя пътечка към моите текстове - и тази пътечка - толкова твоя, толкова лична, всъщност е най-верният път и към текста, и към сърцето ми. Невероятна си! Да, точно това малко букетче сред десетките разкошни аранжировки с азалии, фрезии, орхидеи и лилиуми ме впечатли най-много, а онази калинка, която се покатери на пръста ми и отлетя - бе капчицата, която преля моята милост и обич и породи в мене порив за това клетвено вричане.
Благодаря ти, мила Меги! Бъди здрава и все така чувствителна, пламенна и одухотворена, бъди все така истинска - чудесна си, приятелко! Прегръдка с пожелание за успешна седмица!


цитирай
28. donchevav - Ти си Учител по душа и сърце. Благ...
24.05.2015 23:42
stih написа:
Ти си Учител по душа и сърце. Благословена си за тази благородна професия.
Гориш във всичко, до което се докоснеш, но не изгаряш...
Това скромно букетче, поднесено от дете, е най-скъпият подарък за такъв Ден!
Бъди все така обичана и достойна, Учителко!


Благодаря ти, мила Ели, честит празник и на тебе! Казват, че да бъдеш учител е благородна мисия, а учителско дете - зла съдба. Общото между двете е отречението от собствения бит, проблеми, живот. С времето свикваш да живееш с проблемите на класа си и децата ти стават наистина като твои. Не знам знаеш ли, но за 8 години /от 5-ти до 12-ти клас/ класният ръководите прекарва с учениците си 12 800 часа, а родителите - само 5 760, макар в тяхна полза да се зачита и времето през лятото, и съботите и неделите. Не случайно родителите често питат класния какво се случва с детето му. Но...пак се отклоних и задълбах. Прощавай!
Хубав ден /при теб/ ти желая, Ели, и спорна седмица! Прегръдка!
цитирай
29. litatru - :)
25.05.2015 11:12
Честит светъл празник, мила donchevav!
Умно решение - ухаещ и росен градински букет, но от сърце, вместо помпозен купешки от алчен търговец!
Поздравление и поздрав от новото ти приятелче - Литатру!
цитирай
30. litatru - :)
25.05.2015 11:15
Честит празник!
Поздравление за стихотворението и решението ти!
Поздрави и въздушни прегръдки - Литатру!
цитирай
31. donchevav - Привет, мило ново - и не съвсем ...
25.05.2015 11:50

Привет, мило ново - и не съвсем непознато - приятелче Литатру! Благодаря ти за хубавия прочит и за поздравите! Честит празник и на тебе! Желая ти много ентусиазъм, сили и дързост да завършиш прекрасните си проекти и да полетиш към нови, още по-интересни и стойностни художествени и поетически вдъхновения! Прегръдка!
цитирай
32. metlichina - прекрасен постинг... изпълва
27.05.2015 19:41
душата и сърцето с топлинка и чувство на гордост...
нека изписваме и четем само най красивите български думи... като мир,
свобода, нежност и любов... и светът ни ще стане определено
по-красив... топла прегръдка и поздрав за теб, от сърце..
цитирай
33. donchevav - Мила Метличинке, това са и моите ...
27.05.2015 20:07
Мила Метличинке, това са и моите любими думи: Мир и Свобода, Любов и Доброта, и Нежност! Благодаря ти за топлата вяра, споделям я! Прегръдка от сърце и от мене!
цитирай
34. marrta - Божурите са на буквите цветята,
28.05.2015 15:38
отколе свързвам 24 май с тях...

Честит празник, Вени! Да са ти все така добри и съвестни учениците, да те обичат! :)
цитирай
35. donchevav - О, да, особено червените божури! ...
28.05.2015 17:50
О, да, особено червените божури! Какви хубави венци стават от тях! По нашия край школските традиции са още живи - много са устойчиви!А това вдъхва надежда - все пак сме в центъра на България, макар и да сме провинция. Оттук са тръгнали и взаимоучителната метода, и първият български буквар, и първото класно училище... Има надежда да съхраним българското, да го опазим в сърцата и да го предадем на новото, така различно и в същото време така чисто и отворено към доброто ново поколение, да спасим децата от нихилизма и чуждопоклонничеството.
Благодаря ти за пожеланията, скъпа Марти, честит празник и на тебе! За повече красота и духовност! Прегръдка!
цитирай
36. tota - Прекрасен обет, Вени!
01.06.2015 00:26
Комуто е дадено очи да отваря, няма да мине без обет! Това е съдба!

Прегръщам те!
цитирай
37. donchevav - Благодаря ти, Ати! Повярвай ми, ...
01.06.2015 06:22
Благодаря ти, Ати! Повярвай ми, щастлива съдба си е то! А обетът става все по-необходим. Поздрави и прегръдки и от мене!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042467
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53377
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031