2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 22395 Коментари: 38 Гласове:
Последна промяна: 08.12.2014 14:33
На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца. Веднъж, когато свети Никола излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката, всички морски риби се разбягали, само шаранът доплувал бързо от мястото, където реката се вливала в морето, запушил с тялото си пукнатината и така светецът се спасил от гибел. Оттогава на всеки 6 декември пренасяме в жертва шаран за здраве и благоденствие на семейството си.
Когато приготвяме рибата, люспите трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята, защото според преданията, ако люспа бъде стъпкана, ще донесе болести и страдания. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или море. По този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
По традиция рибата се приготвя пълнена или обвита в тесто, а останалите ястия на трапезата са постни- чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.
Св. Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.
Днес празнуват : Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница
Честит празник на именниците!
Моят пълнен шаран за Никулден
:
Продукти:
1 шаран - под 2 кг.
1 буркан кисели краставички
4-5 бр. средни по големина кисели моркови
3 глави лук
2 чаени чаши орехи
100г/може и 150г - ако много ги обичате/ стафиди
2-3 супени лъжици доматено пюре
черен пипер
сол
4-5 супени лъжици олио
Приготвяне:
Изчистваме и осоляваме шарана, оставяме го за няколко часа в хладилника.
Запържваме в олиото лука и го прибавяме към киселите краставички и морковите, нарязани на ситно. Добавяме орехите /също нарязани/ и стафидите, разбъркваме с доматеното пюре, поръсваме с черен пипер и сол на вкус и объркваме добре всички съставки.
С част от сместа пълним шарана и зашиваме. Поставяме рибата в продълговата тавичка върху няколко лозови пръчки /да не залепва за дъното/. Около нея разпределяме останалата част от плънката и доливаме малко вода/1/2 чаена чаша/.
Печем шарана 30-40 минути на 180 градуса, без да го покриваме с фолио или тесто.
Ястието може да се сервира веднага, но е вкусно и студено. Тогава плънката става много специална- орехите омекват, а стафидите набъбват и се пълнят с най-пикантния кисело-сладък вкус, който познавам.
Варианти:
1. Ако имаме под ръка, към сместа можем да прибавим и шепа гъби - от буркан или прясно сварени - аз лично слагам гъби само по изключение, макар че ги обичам, защото променят драстично вкуса, а може да се окаже, че някой от гостите не ги обича.
2. Съвет: избягвайте да слагате яйца в плънката - комбинацията с риба може да се окаже много токсична.
3. По време на печене шаранът може да се покрие с резенчета лимон, наредени отгоре или шпиковани в кожата.
4. Сместа може допълнително да се овкуси с копър, мащерка, розмарин или къри - по избор, но в никакъв случай в комбинация. Аз лично предпочитам само черен пипер.
Приятен ден, Вени!...
тези съставки и аромати!С интерес разгледах и ще си я запиша!
Още от сега ви пожелавам приятно настроение на празника!
Поздрави!Хубав ден ти желая!
Приятна подготовка и на тебе, Еми! Хубав следобед!
Ох, зелеви сърмички! На света няма нищо по-хубаво от тях, по-мило, по-родно - истински българско! Приятен обяд! А тук вече е следобед, почти време за кафе - но аз ще пия плодов чай. Естествено с тиква - тази година всичките ми сладкарски усилия явно ще бъдат провалени от факта, че сме произвели едни огромни тикви - заколя една и цялата махала пече тикви - май ти се жалвах вече - и пак остава да готвя тиква принудително 2-3 пъти едно след друго. Вчера пекох поредната тава, че я и позабравих около рибната вечеря малко повече - ядохме тиква карамел:))))) Днес сме на тиквеник. Има и за тебе, като решиш да си пиеш следобедното кафе.
А рибната плънка - наистина трябва да я опиташ. Ако не ти се прави риба, направи си само плънка - можеш да я използваш като гарнитура или пък просто така да се хапне...ще видиш за какво става дума. Стафидките се напълват с един лучено-доматено - киселокраставичен сок и понеже те пък са сладки, става много странно и вкусно съчетание. А когато хапнеш такава стафидка, тя хрусва в устата ти като зрънце грозде и изведнъж устата ти залива такъв баланс от смесени вкусове - ще ти хареса, сигурна съм. Аз слагам по 200гр. стафиди, защото много ги обичаме. И не забравяй - цяло бурканче краставички /компотен буркан 800г/ и поне две шепи нарязани моркови:)))
Хубав следобед, мила Вася, толкова ми е хубаво, като се обадиш! Лек да ти е денят - безгрижен и весел! Прегръдка!
Хубав ден - безветрен, сухичък и ако може и снежец да завали... съвсем ще дойде празничното! Прегръдка, Вени! :)
Стоп-стоп!...Още е 4.ХІІ, идва Никулден, идва рожденият ми ден, а след това - Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, пък като се заредят след това едни празници - всеки ден, не може човек плетка да вземе в ръце, без да наруши някое религиозно запрещение:))))
Поздрави, мила Мариянче! Аз вчера пекох шаран, но той беше само репетиция – заради гостите си, които искаха да видят как в БГ се празнува този ден, а нямаха възможност да останат до 6-ти. За празника ще се подготвям по-различно, по-специално: с рибена чорба, кравай и пр. Хубава вечер – и весел Никулден в събота!
Чудесна идея за празника!
Поздрави!
Ти си щастлив човек, Вени! И живееш един пълнокръвен живот.
Благословена си!
Благодаря за рецептата, може да опитам.
Когато си по-свободна, би ме зарадвала и с рецепта и за рибената чорба.
Весело предпразнично настроение и сбъднат декември! :)
Нека да е все така при тебе - хубаво!!
И ти ли си родена през месец декември? Да не би утре да имаш рожден ден?
Весели и споделени празнични дни!
Ти си щастлив човек, Вени! И живееш един пълнокръвен живот.
Благословена си!
Благодаря за рецептата, може да опитам.
Когато си по-свободна, би ме зарадвала и с рецепта и за рибената чорба.
Весело предпразнично настроение и сбъднат декември! :)
Здравей, Трънче! Благодаря ти за ласкавите думи! Всъщност снощи нямах кой знае какви ангажименти с гостите си- имам всичко като производител - готово ми е - само слагам на масата и толкова. Опекох само рибата, но тя става за половин час. Днес ходих на работа - имах един свободен час и направих постинга:)))) А тази вечер съм свободна - дори плета и гледам "Съдби на кръстопът".
Рибената ми чорба е съвсем семпла, но е вкусна. За нея ми трябват дребна риба около 200г, една едра риба или 1-2 големи рибешки глави, краве масло 1/2 пакетче, 1-2 моркова, 1 глава лук, 4-5 картофа, 2-3 домата, 2-3 корена магданоз, част от глава целина, няколко стръка девесил, листа от целина и магданоз, няколко зърна черен пипер, дафинов лист и лимон.
Слагам рибата в подсолена студена вода и я варя 15-20 минути, след което я изваждам. Прецеждам бульона и го кипвам отново. Прибавям задушените в кравето масло и малко вода лук, моркови, целина и магданозени корени – да поврат 10-на минути, след което прибавям нарязаните на кубчета картофи, рибата, обелените и нарязани на ситно домати, черния пипер и дафиновия лист, наситнените листа от целина и девесил. Когато картофите омекнат, поръсвам със ситно нарязан магданоз. Ако имам лимон, я овкусявам допълнително и с него…
Това е всичко, Ели. Поздрави! Да ти е хубав денят, мила приятелко!
Нека да е все така при тебе - хубаво!!
И ти ли си родена през месец декември? Да не би утре да имаш рожден ден?
Весели и споделени празнични дни!
Здравей, скъпа Ати! Не, на 10 декември ми е рожденият ден. Защо, да не си и ти Стрелец? Благодаря за хубавите думи - не знам как изглежда, но наистина не се чувствам претоварена - имала съм и трудни, уморителни моменти, знам какво е , но в момента всичко е под контрол:))) Весели празници и на тебе, приятелко!
Нека да е все така при тебе - хубаво!!
И ти ли си родена през месец декември? Да не би утре да имаш рожден ден?
Весели и споделени празнични дни!
Здравей, скъпа Ати! Не, на 10 декември ми е рожденият ден. Защо, да не си и ти Стрелец? Благодаря за хубавите думи - не знам как изглежда, но наистина не се чувствам претоварена - имала съм и трудни, уморителни моменти, знам какво е , но в момента всичко е под контрол:))) Весели празници и на тебе, приятелко!
Да, Вени, Стрелец съм. Четири дни преди теб съм. Относно супата, спомням си за "уха"дано да не съм сгрешила името. Весели празници и на теб!
Аз пък за Никулден купих жив сом и до празника ще плува и радва моят внук. Сега търся рецепта:)
Поздрави от Родопите!
Аз пък за Никулден купих жив сом и до празника ще плува и радва моят внук. Сега търся рецепта:)
Поздрави от Родопите!
Вкусна риба! Веднъж-два пъти съм готвила сом, но не празничен:). Знам, че е най-добре да се изпържи. Нарязва се на парчета, дебели по 1 пръст /някъде към 1,5 см/, посолява се и се оставя за 30 минути, след което се овалва в брашно и се пържи. Моята свекърва ми е казвала, че сом и щука се заливат с оцет: нарязваш, заливаш с 1/2 чаша оцет, оставяш да постои 10-тина минути, оцеждаш, овалваш с брашно и пържиш. Не помня да съм правила така - аз освежавам рибата с малко бяло винце - но трябва да е хубаво:))) Най-подходящ според мене /освен гарнитурата/, е един сос, който е близък до тартар. Правиш майонеза от 2 жълтъка и 1,5 чаена чаша олио и нарязваш вътре 1 глава лук, 2-3 кисели краставички, малко магданоз /всичкото много на ситно/, слагаш черен пипер, лимонов сок и 1 пакетче горчица/ако имаш/, малко сол. И за гарнитура – варени яйца и кисели краставички, маслинки и пр.
Погледнах в интернет – има много рецепти за печен сом, можеш да си харесаш, например със зеленчуци и гъби, ако ги обичате:))) Аз не съм пекла…Но каквото и да правиш, трябва да овкусяваш предварително с оцет, вино или лимони – защото е речна риба, има дъх. Поздрави, скъпи Васко, весело изкарване на празника!
Днес чух една друга рецепта, която ми прозвуча мноого изкусително и изглеждаше великолепно, но не мога да филетирам шаран
Хубава вечер, скъпа Доре, и весел празник утре! Прегръдка!
Много е забавно около теб, шумно, приказливо... С голям кеф чета всички коментари, докато пия кафенце ;)
Хубав празник и топлина вкъщи!
Поздрави, мила Бени! Благодаря ти за хубавите думи! Весел празник на всички вас там /и при тебе май е шумно – или така ми се причува:)))))/.
Поздрави!Честит празник и приятно празнуване!
Честит празник, мила Еми! Весело посрещане и много усмивки!
Твоите рецепти са превъзходни и приличан до някъде на моята, особено втория вариант:).
Един поздрав за теб и четящите те:
ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН НА ВСИЧКИ!
http://katan.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/12/05/nikulden-u-doma.449177
Аз ще сложа още снимки към моя пост - на плънката, на лозовите пръчки под шарана, на целия изпечен шаран, но нещо не ми се отварят снимките след качване на сървъра - нямам представа...Нито с по-големите, нито с по-малките размери...
Весел празник, Кате, св. Никола да ти носи на тебе и на всички твои близки много здраве и късмет и мно-о-о-оого пари! Прегръдка!
Преди малко ми донесоха едно бурканче хайвер от речни риби - и въпросът ми към тебе отпадна. Отивам да го разбивам:))))
Благодаря ти, приятелко! Спорна седмица ти желая!