Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2014 10:31 - Приказки за шарана цар
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 22341 Коментари: 38 Гласове:
34

Последна промяна: 08.12.2014 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца. Веднъж, когато свети Никола излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката, всички морски риби се разбягали, само шаранът доплувал бързо от мястото, където реката се вливала в морето, запушил с тялото си пукнатината и така светецът се спасил от гибел. Оттогава на всеки 6 декември пренасяме в жертва шаран за здраве и благоденствие на семейството си.

Когато приготвяме рибата, люспите трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята, защото според преданията, ако люспа бъде стъпкана, ще донесе болести и страдания. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или море. По този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

По традиция рибата се приготвя пълнена или обвита в тесто, а останалите ястия на трапезата са постни- чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

image


Св. Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.

Днес празнуват : Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница
Честит празник на именниците!

image

 

Моят пълнен шаран за Никулден


:image  

Продукти:

1 шаран - под 2 кг.

1 буркан кисели краставички

4-5 бр. средни по големина  кисели моркови

3 глави лук

2 чаени чаши орехи

100г/може и 150г - ако много ги обичате/ стафиди

2-3 супени лъжици доматено пюре

черен пипер

сол

4-5 супени лъжици олио

 

image



Приготвяне:

Изчистваме и осоляваме шарана, оставяме го за няколко часа в хладилника.

Запържваме в олиото лука и го прибавяме към киселите краставички и морковите, нарязани на ситно. Добавяме орехите /също нарязани/ и стафидите, разбъркваме с доматеното пюре, поръсваме с черен пипер и сол на вкус и объркваме добре всички съставки.

С част от сместа пълним шарана и зашиваме. Поставяме рибата в продълговата тавичка върху няколко лозови пръчки /да не залепва за дъното/. Около нея разпределяме останалата част от плънката и доливаме малко вода/1/2 чаена чаша/.

Печем шарана 30-40 минути на 180 градуса, без да го покриваме с фолио или тесто.

Ястието може да се сервира веднага, но е вкусно и студено. Тогава плънката става много специална- орехите омекват, а стафидите набъбват и се пълнят с най-пикантния кисело-сладък вкус, който познавам.

Варианти:

1. Ако имаме под ръка, към сместа можем да прибавим и шепа гъби - от буркан или прясно сварени - аз лично слагам гъби само по изключение, макар че ги обичам, защото променят драстично вкуса, а може да се окаже, че някой от гостите не ги обича.
2. Съвет: избягвайте да слагате яйца в плънката - комбинацията с риба може да се окаже много токсична.
3. По време на печене шаранът може да се покрие с резенчета лимон, наредени отгоре или шпиковани в кожата.

4. Сместа може допълнително да се овкуси с копър, мащерка, розмарин или къри - по избор, но в никакъв случай в комбинация. Аз лично предпочитам само черен пипер.              



   image                









Гласувай:
34



1. gosho568 - Изглежда доста вкусно, въпреки че ...
04.12.2014 11:51
Изглежда доста вкусно, въпреки че не съм почитател на шарана... Поздрави! :)))
цитирай
2. donchevav - Благодаря, Гошо. Всъщност става ...
04.12.2014 13:16
Благодаря, Гошо. Всъщност става доста балансирано като вкус - миризмата на риба е по-благородна, не така натрапчива и драстична, а кисело-сладкият пълнеж обира излишната тлъстина - и шаранът изглежда много прилично - почти като бяла риба. Аз затова не го харесвам с ориз или само с орехи - трябва да има нещо кисело - зеле например, или тези зеленчуци - моркови и краставички, за да поеме блажнотиите. Но ако по принцип не обичаш риба, -о-о-о, съжалявам! Знам, че всички георгьовци обичат агнешко, но... все пак може да размислиш - фосфор, омега 3 и пр.- заслужава си!!! Поздрави, Гошо!
цитирай
3. mt46 - Поздрав!...
04.12.2014 13:20
Хубаво е да има и рибена чорба... :)
Приятен ден, Вени!...
цитирай
4. donchevav - Хубава идея! Хем главата да упот...
04.12.2014 13:37
Хубава идея! Хем главата да употребим, хем и дребната риба /оклей, малки таранки, мренки, червеноперки пр./, които ми донесоха, да използваме. Аз слагам на рибената чорба девесил - много я обичаме! Благодаря за подсещането, Марине! Хубав следобед!
цитирай
5. emi1ts - Благодаря Вени!
04.12.2014 13:45
Много хубаво и предвидливо ни напомняш за наближавщия хубав наш празник Никулден!Страхотна е и според мен твоята рецепта - със съчетанието на всички
тези съставки и аромати!С интерес разгледах и ще си я запиша!
Още от сега ви пожелавам приятно настроение на празника!
Поздрави!Хубав ден ти желая!
цитирай
6. paciencia - Ох, Вени!
04.12.2014 14:19
Време за обяд и изкушаваш с тази вкусотия:) Аз засега ще си хапна зелеви сърми, по нашенски, а някой ден непременно ще направя тази вкусотия. Новост за мен е добавката на кисели краставички и морковчета в плънката и съм сигурна, че е страшно вкусно. Хубаво е, че споделяш оригиналните си рецепти. Чудесен да е денят ти, Вени!
цитирай
7. donchevav - Привет, Еми! Снощи взех от Кауфланд ...
04.12.2014 14:19
Привет, Еми! Снощи взех от Кауфланд един гол шаран около 1,5 кг и набързо го приготвих, защото имам гости от чужбина, които няма да останат за Никулден - все пак да видят за какво става въпрос, и те да опитат. Така, без да искам, направих генералната репетиция. За самия празник ще заколим друг, малко по-голям шаран...но това - ако е рекъл Бог - в събота, на връх Никулден. А днес реших да публикувам рецептата, защото не е шега работа - утре трябва да се купи и рибата, и и съставките за пълнежа...Иска си времето... Затова мисля, че не е толкова предвидливо, направо си е навреме:))))))))))))))))))))) У нас това е един от най-уважаваните празници - макар да не сме ни Николовци, ни рибари, ни банкери:))))
Приятна подготовка и на тебе, Еми! Хубав следобед!
цитирай
8. donchevav - Време за обяд и изкушаваш с тази в...
04.12.2014 14:55
paciencia написа:
Време за обяд и изкушаваш с тази вкусотия:) Аз засега ще си хапна зелеви сърми, по нашенски, а някой ден непременно ще направя тази вкусотия. Новост за мен е добавката на кисели краставички и морковчета в плънката и съм сигурна, че е страшно вкусно. Хубаво е, че споделяш оригиналните си рецепти. Чудесен да е денят ти, Вени!


Ох, зелеви сърмички! На света няма нищо по-хубаво от тях, по-мило, по-родно - истински българско! Приятен обяд! А тук вече е следобед, почти време за кафе - но аз ще пия плодов чай. Естествено с тиква - тази година всичките ми сладкарски усилия явно ще бъдат провалени от факта, че сме произвели едни огромни тикви - заколя една и цялата махала пече тикви - май ти се жалвах вече - и пак остава да готвя тиква принудително 2-3 пъти едно след друго. Вчера пекох поредната тава, че я и позабравих около рибната вечеря малко повече - ядохме тиква карамел:))))) Днес сме на тиквеник. Има и за тебе, като решиш да си пиеш следобедното кафе.
А рибната плънка - наистина трябва да я опиташ. Ако не ти се прави риба, направи си само плънка - можеш да я използваш като гарнитура или пък просто така да се хапне...ще видиш за какво става дума. Стафидките се напълват с един лучено-доматено - киселокраставичен сок и понеже те пък са сладки, става много странно и вкусно съчетание. А когато хапнеш такава стафидка, тя хрусва в устата ти като зрънце грозде и изведнъж устата ти залива такъв баланс от смесени вкусове - ще ти хареса, сигурна съм. Аз слагам по 200гр. стафиди, защото много ги обичаме. И не забравяй - цяло бурканче краставички /компотен буркан 800г/ и поне две шепи нарязани моркови:)))
Хубав следобед, мила Вася, толкова ми е хубаво, като се обадиш! Лек да ти е денят - безгрижен и весел! Прегръдка!

цитирай
9. megg - С голяма чаша кафе,
04.12.2014 17:17
късичко, си чета и преглъщам лакомийската.:) Привет, Вени, изкусителна е рецептата ти, особено плънката! А Никулден е след два дни, хубав е декември - с толкова празници, очакване, трапези, сладки приказки... Благодаря за споделената рецепта и знаеш ли, радвам ти се, че намираш време, аз нещо напоследък не успявам да се организирам.
Хубав ден - безветрен, сухичък и ако може и снежец да завали... съвсем ще дойде празничното! Прегръдка, Вени! :)
цитирай
10. donchevav - О, Меги, и аз съм съвсем друг човек, ...
04.12.2014 18:15
О, Меги, и аз съм съвсем друг човек, откакто влезе декември във владенията си. Сърцето ми пърха чак, като се сетя, че след по-малко от три седмици денят ще спре да намалява...ще се обърне всичко и...минута по минута, ден, втори, месец , два - и пролетта ще дойде...След три седмици ще посея семената на първите си домати.Когато стъбълцата ококорят зелени очички, започвам да се усмихвам и да се оглеждам за кокичета ...и за щъркели...
Стоп-стоп!...Още е 4.ХІІ, идва Никулден, идва рожденият ми ден, а след това - Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, пък като се заредят след това едни празници - всеки ден, не може човек плетка да вземе в ръце, без да наруши някое религиозно запрещение:))))
Поздрави, мила Мариянче! Аз вчера пекох шаран, но той беше само репетиция – заради гостите си, които искаха да видят как в БГ се празнува този ден, а нямаха възможност да останат до 6-ти. За празника ще се подготвям по-различно, по-специално: с рибена чорба, кравай и пр. Хубава вечер – и весел Никулден в събота!
цитирай
11. valeska - Привет!:)
04.12.2014 18:26
Изглежда вкусно, но ние шаран не обичаме... Весел Никулден, donchevav!
цитирай
12. donchevav - Е-е--е, стига де! Това е класика, ...
04.12.2014 18:48
Е-е--е, стига де! Това е класика, какво тук място има обичта! Поверие, превърнато в традиция, магическо заклинание за благополучие, надежда за финансов просперитет /нали е ден на банкера:))))))/. Колко пропуснати ползи, ако замениш шарана с някоя тричава ципура! При това тя никога не може да бъде свежа, колкото и упорито да ни го натрапват от етикетите... Никулденски шаран - пълнен - с краставички, орехи и стафиди - това не звучи много изискано, вярно, но пък е истински българско.. А, да има и Омега3,6 и пр. Убедих ли те утре да си вземеш един тлъст шаран?:)))))))))))))))))) Не съм - е-е-е, ти губиш! Весел празник, приятелко! Благодаря, че коментира!
цитирай
13. troia - Уж
04.12.2014 19:41
съм вечеряла, а се облизах и преглътнах.:))
Чудесна идея за празника!
Поздрави!
цитирай
14. tryn - Аз съм възхитена!
04.12.2014 20:03
И гости от чужбина оправила и рецепта написала - не формално, а със сърце! И отговори дава подробни, убедителни...
Ти си щастлив човек, Вени! И живееш един пълнокръвен живот.
Благословена си!
Благодаря за рецептата, може да опитам.
Когато си по-свободна, би ме зарадвала и с рецепта и за рибената чорба.

Весело предпразнично настроение и сбъднат декември! :)
цитирай
15. donchevav - Благодаря ти, Кате! Наистина става ...
04.12.2014 20:08
Благодаря ти, Кате! Наистина става много вкусно - а и не изисква нито много средства, нито специални умения. Хубава вечер, приятелко!
цитирай
16. tota - Вени,
04.12.2014 20:46
Благодаря за рецептата! Чета те и ти се радвам. Преди години моят живот беше така динамичен и поради това беше много хубаво.
Нека да е все така при тебе - хубаво!!
И ти ли си родена през месец декември? Да не би утре да имаш рожден ден?
Весели и споделени празнични дни!
цитирай
17. donchevav - И гости от чужбина оправила и рец...
04.12.2014 22:27
tryn написа:
И гости от чужбина оправила и рецепта написала - не формално, а със сърце! И отговори дава подробни, убедителни...
Ти си щастлив човек, Вени! И живееш един пълнокръвен живот.
Благословена си!
Благодаря за рецептата, може да опитам.
Когато си по-свободна, би ме зарадвала и с рецепта и за рибената чорба.

Весело предпразнично настроение и сбъднат декември! :)


Здравей, Трънче! Благодаря ти за ласкавите думи! Всъщност снощи нямах кой знае какви ангажименти с гостите си- имам всичко като производител - готово ми е - само слагам на масата и толкова. Опекох само рибата, но тя става за половин час. Днес ходих на работа - имах един свободен час и направих постинга:)))) А тази вечер съм свободна - дори плета и гледам "Съдби на кръстопът".
Рибената ми чорба е съвсем семпла, но е вкусна. За нея ми трябват дребна риба около 200г, една едра риба или 1-2 големи рибешки глави, краве масло 1/2 пакетче, 1-2 моркова, 1 глава лук, 4-5 картофа, 2-3 домата, 2-3 корена магданоз, част от глава целина, няколко стръка девесил, листа от целина и магданоз, няколко зърна черен пипер, дафинов лист и лимон.
Слагам рибата в подсолена студена вода и я варя 15-20 минути, след което я изваждам. Прецеждам бульона и го кипвам отново. Прибавям задушените в кравето масло и малко вода лук, моркови, целина и магданозени корени – да поврат 10-на минути, след което прибавям нарязаните на кубчета картофи, рибата, обелените и нарязани на ситно домати, черния пипер и дафиновия лист, наситнените листа от целина и девесил. Когато картофите омекнат, поръсвам със ситно нарязан магданоз. Ако имам лимон, я овкусявам допълнително и с него…
Това е всичко, Ели. Поздрави! Да ти е хубав денят, мила приятелко!

цитирай
18. donchevav - Благодаря за рецептата! Чета те и ти ...
04.12.2014 22:43
tota написа:
Благодаря за рецептата! Чета те и ти се радвам. Преди години моят живот беше така динамичен и поради това беше много хубаво.
Нека да е все така при тебе - хубаво!!
И ти ли си родена през месец декември? Да не би утре да имаш рожден ден?
Весели и споделени празнични дни!


Здравей, скъпа Ати! Не, на 10 декември ми е рожденият ден. Защо, да не си и ти Стрелец? Благодаря за хубавите думи - не знам как изглежда, но наистина не се чувствам претоварена - имала съм и трудни, уморителни моменти, знам какво е , но в момента всичко е под контрол:))) Весели празници и на тебе, приятелко!
цитирай
19. tota - Благодаря за рецептата! Чета те и ти ...
05.12.2014 00:41
donchevav написа:
tota написа:
Благодаря за рецептата! Чета те и ти се радвам. Преди години моят живот беше така динамичен и поради това беше много хубаво.
Нека да е все така при тебе - хубаво!!
И ти ли си родена през месец декември? Да не би утре да имаш рожден ден?
Весели и споделени празнични дни!


Здравей, скъпа Ати! Не, на 10 декември ми е рожденият ден. Защо, да не си и ти Стрелец? Благодаря за хубавите думи - не знам как изглежда, но наистина не се чувствам претоварена - имала съм и трудни, уморителни моменти, знам какво е , но в момента всичко е под контрол:))) Весели празници и на тебе, приятелко!

Да, Вени, Стрелец съм. Четири дни преди теб съм. Относно супата, спомням си за "уха"дано да не съм сгрешила името. Весели празници и на теб!
цитирай
20. veninski - Изглежда доста вкусен. . . Аз пък за ...
05.12.2014 05:59
Изглежда доста вкусен...
Аз пък за Никулден купих жив сом и до празника ще плува и радва моят внук. Сега търся рецепта:)
Поздрави от Родопите!
цитирай
21. donchevav - :)))))))))))))))))))))))))) ...
05.12.2014 06:48
:)))))))))))))))))))))))))) Е-хе...Това с датите понякога много неща казва....Не знам точно защо, но се радвам на съвпадението...Хубав ден, мила Ати!
цитирай
22. donchevav - Изглежда доста вкусен. . . Аз пък за ...
05.12.2014 07:07
veninski написа:
Изглежда доста вкусен...
Аз пък за Никулден купих жив сом и до празника ще плува и радва моят внук. Сега търся рецепта:)
Поздрави от Родопите!

Вкусна риба! Веднъж-два пъти съм готвила сом, но не празничен:). Знам, че е най-добре да се изпържи. Нарязва се на парчета, дебели по 1 пръст /някъде към 1,5 см/, посолява се и се оставя за 30 минути, след което се овалва в брашно и се пържи. Моята свекърва ми е казвала, че сом и щука се заливат с оцет: нарязваш, заливаш с 1/2 чаша оцет, оставяш да постои 10-тина минути, оцеждаш, овалваш с брашно и пържиш. Не помня да съм правила така - аз освежавам рибата с малко бяло винце - но трябва да е хубаво:))) Най-подходящ според мене /освен гарнитурата/, е един сос, който е близък до тартар. Правиш майонеза от 2 жълтъка и 1,5 чаена чаша олио и нарязваш вътре 1 глава лук, 2-3 кисели краставички, малко магданоз /всичкото много на ситно/, слагаш черен пипер, лимонов сок и 1 пакетче горчица/ако имаш/, малко сол. И за гарнитура – варени яйца и кисели краставички, маслинки и пр.
Погледнах в интернет – има много рецепти за печен сом, можеш да си харесаш, например със зеленчуци и гъби, ако ги обичате:))) Аз не съм пекла…Но каквото и да правиш, трябва да овкусяваш предварително с оцет, вино или лимони – защото е речна риба, има дъх. Поздрави, скъпи Васко, весело изкарване на празника!
цитирай
23. marrta - Страхотен е твоят шаран за Никулден, Вени!
05.12.2014 20:16
Аз не правя такъв рибнк, но съм опитвала...веднъж-дваж и ми е харесвал;)

Днес чух една друга рецепта, която ми прозвуча мноого изкусително и изглеждаше великолепно, но не мога да филетирам шаран
цитирай
24. donchevav - Благодаря, Доре! И аз цяла вечер се ...
05.12.2014 22:14
Благодаря, Доре! И аз цяла вечер се борих с едно шараново прасе - за утре. От главата и малко дребна риба направих чорба, досега варих и едно жито ашуре - за утре ми остана само пълненият шаран - но това ми е най-малката грижа. Обмислям идеята ти за оная гълъбова история, която ти споделих - но още не съм решила дори тази подробност, дали да е разказ или стихотворение - на най-начална фаза съм още:))))
Хубава вечер, скъпа Доре, и весел празник утре! Прегръдка!
цитирай
25. benitta - Добро утро!
06.12.2014 08:21
Не се съмнявам в прелестния вкус на това шаранче, както и на всичко друго, приготвено от теб!
Много е забавно около теб, шумно, приказливо... С голям кеф чета всички коментари, докато пия кафенце ;)
Хубав празник и топлина вкъщи!
цитирай
26. donchevav - Благодаря, Бени! То какво му остава ...
06.12.2014 08:53
Благодаря, Бени! То какво му остава на човек освен да се забавлява, като си коментира собствените постинги...Старост-нерадост! Мъка-мъка-а-а-а! :))))) Добре, че са празниците - да си похапнем поне - другата радост на старите хора. Ето например житото – задължителен атрибут за Никулденската трапеза. Такова жито ашуре излезе - ама му баях снощи до 11ч.:)))) Дано не познавам, но ще му видим сметката още на закуска и за обедната трапеза ще трябва да се задоволим само с опаковката, ако искаме да спазваме традицията...! Черпя те и тебе, ако обичаш високоенергийни кремчета за закуска!
Поздрави, мила Бени! Благодаря ти за хубавите думи! Весел празник на всички вас там /и при тебе май е шумно – или така ми се причува:)))))/.
цитирай
27. emi1ts - Благодаря Вени,
06.12.2014 09:10
за красива,интересна и мъдра легенда!Хубаво е да не забравяме традициите и да се предават от поколение на поколение за да оцеляват във времето!
Поздрави!Честит празник и приятно празнуване!
цитирай
28. donchevav - Благодаря ти, Еми! Традициите са ...
06.12.2014 09:50
Благодаря ти, Еми! Традициите са затова - да ги съхраняваме, възпроизвеждаме и ...пренебрегваме, да ни е сладко да ги нарушаваме - иначе животът става скучен...Но си права за предаването - никога не съм мислила, че баба ми, майка ми или свекърва ми ме учат на нещо - те просто правеха разни неща пред нас, младите...а откак ги няма, все се хващам, че казвам: "От баба си знам...майка ми ме е учила...свекърва ми казваше..." И се чувствам задължена да правя тия неща на свой ред и аз - вярно, че нещата не са вече същите, но то май всяко поколение казва така....Ние да си изпълним родовия дълг за приемственост, пък ще пренесе ли някой по-нататък българските традиции...нека се надяваме!
Честит празник, мила Еми! Весело посрещане и много усмивки!
цитирай
29. eliana - Честит празник,Вени!
06.12.2014 11:39
Благополучие във всичко,с което се захванеш,усмихната и здрава!
цитирай
30. donchevav - Благодаря, Ели! Честит празник и на ...
06.12.2014 12:31
Благодаря, Ели! Честит празник и на тебе! Да е весел и сърцат! Да носи на тебе и на близките ти хора здраве и берекет през цялата година! Усмивки!
цитирай
31. katan - Честит НИКУЛДЕН, Венетче!
06.12.2014 14:42
Вчера смятах да припомня моята рецепта за шаран по Никулденски:), но не ми стигна времето.
Твоите рецепти са превъзходни и приличан до някъде на моята, особено втория вариант:).
Един поздрав за теб и четящите те:

ЧЕСТИТ НИКУЛДЕН НА ВСИЧКИ!

http://katan.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/12/05/nikulden-u-doma.449177
цитирай
32. donchevav - Благодаря ти, Катенка! Прочетох ...
06.12.2014 15:00
Благодаря ти, Катенка! Прочетох твоя поздрав и много ми хареса. Идеята за праз е страхотна - как не я публикува вчера - иска ми се да опитам и сигурно ще го направя още след няколко дни - като изядем този шаран, че е голямо добиче, пък и ни е втори за седмицата, плюс още разни супи, пържени, пушени и пр. ястия с риба. Наистина много оригинална рецепта - благодаря ти!
Аз ще сложа още снимки към моя пост - на плънката, на лозовите пръчки под шарана, на целия изпечен шаран, но нещо не ми се отварят снимките след качване на сървъра - нямам представа...Нито с по-големите, нито с по-малките размери...
Весел празник, Кате, св. Никола да ти носи на тебе и на всички твои близки много здраве и късмет и мно-о-о-оого пари! Прегръдка!
цитирай
33. to4ilka - Щаран пълнен
07.12.2014 17:20
правя всяка година,когато сме повече хора в къщи.Много е вкусно месото му както и да го направиш.За мариноването....Не съм опитвала да мариновам речна риба,но...винаги има първи път!Кефал 20 см може да се разреже на парчета по 1 см дебели и да се направи както скумрия или паламуд!Защо пък не,опитай!За останалите риби дето споменаваш-не съм ги консумирала,но кефал ми харесва!Не го оставяй да става много солен и внимавай в морската сол-има една каменна,не от морето,която е много безсолна,дори и една нощ да стои в нея рибата,не се осолява,да не я "озяниш"...Аз докато разбера си развалих зелето една година!Поздрав най-сърдечен...
цитирай
34. donchevav - Привет, Галя! За шарана си права. ...
07.12.2014 18:50
Привет,Галя! За шарана си права. Благородна риба е той! И традиионна в националната ни кухня. А за мариноването ще опитам. И без това навсякъде съм напънила с едри речни риби, новото постъпление ще нарежа, както казваш, ще посоля, после подкиселя - и ще наредя в буркани...и после - по твоята рецепта.
Преди малко ми донесоха едно бурканче хайвер от речни риби - и въпросът ми към тебе отпадна. Отивам да го разбивам:))))
Благодаря ти, приятелко! Спорна седмица ти желая!
цитирай
35. iliada - Добър вечер,Вени!
10.12.2014 00:21
Минах оттук след Никулден ,но постинга ти си остава ВКУСЕН и навярно отново ще се връщам тук за да си препиша хубавите рецепти.Сториха ми се доста интересни.Никога не съм правила риба с кисели краставички и моркови.Заинтригува ме ,а аз като един лаком телец не оставям тука така някоя рецепта ,която ми е привлякла вниманието!Усмивки!
цитирай
36. donchevav - Здравей, Или! Ами - хубав беше ша...
10.12.2014 06:43
Здравей, Или! Ами - хубав беше шаранът - даже два пъти правих, заради едни гости преди Никулден. Вторият път сложих и гъби - аз обожавам гъби, и стана още по-вкусно, но като че ли оригиналната рецепта е по-интересна, сокът от кисели краставички в сладка стафида е уникален за този, кото обича по принцип сладко-кисел вкус. Поздрави, Или! Хубав ден!
цитирай
37. sande - Поздрави от хитрия и неуловим шаран!
10.12.2014 17:13
http://sande.blog.bg/izkustvo/2012/12/06/agresivniiat-sharan.1028204
цитирай
38. donchevav - О, толкова сладко звучи: Шаран и ...
10.12.2014 20:12
О, толкова сладко звучи: Шаран и Мерджан! Великолепна хрумка! И финалът ми хареса: шаранът спасен, а Мерджан...Мерджан не го мисля - не храната прави веселбата в младото циганско семейство! Благодаря, скъпи Санде, за удоволствието и за хубавото настроение с този разказ! Усмивки за тебе така, както ти разсмя мене! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042746
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031