Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2014 09:21 - Да береш ягоди по Архангеловден...
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 28082 Коментари: 48 Гласове:
34

Последна промяна: 26.11.2014 19:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



image


ЯГОДИ  НА  ПОЛЕТО?  ПРЕЗ НОЕМВРИ?

Да береш
ягоди в късната есен - при това след дебелия близо метър сняг, който се задържа на полето цяла седмица...
Да имаш шанс да си откъсваш направо от лехата ароматни ягодки - по Архангеловден, че и до Андреевден - в края на месеца?
Или по-точно казано: да береш ягоди непрекъснато от 1 май до 30 ноември?
Защо не – ако толкова много ги обичаш, както ги обичаме ние вкъщи:)))

Помните ли,
че заедно брахме ягоди за домашен сладолед в средата на месец май?

 http://donchevav.blog.bg/recepti/2014/05/18/domashen-sladoled-sys-zakvasena-smetana-i-iagodi.1265927

image

Ето как изглеждаше градинката тогава:

image

image

Е, това са същите ягоди!  И не са спирали да раждат – едни цъфтят, други връзват, трети зреят, а четвърти берем и ядем:))) И така – цяла пролет, лято и есен – в дъжд, пек и дори в сняг.

Ето как изглеждат сега ягодовите редове:

image



Виждате ли как се е променил пейзажът на моята градинка? Всичко е пожълтяло, изсъхнало, прибрало се е под земята на топло. Дори ягодите ги няма - ония пролетни ягоди, които така буйно бяха извисили листа на сочни зелени туфи, прошарени от нежни бели съцветия и червени, вече узрели плодове. Картината днес е като част от лунен пейзаж...Градинката сега е заприличала на мъртвите сибирски полета ...


image
Само арониите аленеят още и в проредяващия шубрак се шмугва някоя котка, увлечена в гонитба. Има защо - на прибежки пред нея притичва задъхана, затлъстяла от толкова зърно през лятото полска мишка.


image
Горе, на слога, ръждиво червенеят последни димитровчета. Толкова ги мислих в снега - повече и от розите:))). Едва ги открих в преспите - бяха се изравнили със земята - надигах ги и ги връзвах едно по едно - дано да поживеят още малко .


image

А тук, най-отпред, до една млада черешка, разтреперана в изтънялата си жълта дрешка от студ и от страх пред очакваните зимни премеждия, нехайни и весели се боричкат зрели ягоди. И не една и две - случайни . Цяла кофичка беше набрал моят съпруг през седмицата - ех, тогава да бях ги снимала! Но ..узрели са нови- вижте!

image


Възможно ли е?
Да, ако ягодите са от сорта Албион.

Албион е американска селекция и е масово разпространен в Калифорния. Там отглеждат 33 процента от световното производство на ягоди, а 60 на сто от плодовете са именно от този сорт”. Забележителното при Албион е, че ражда целогодишно – от началото на месец май до края на ноември, а при топла есен плодове могат да се берат и през декември. Тъй като са много родовити, ягодите трябва да се подменят на две години.

Добивът от един корен е 600-800 грама за година, а от декар 3.5-4 тона за две години. Той е разпределен върху 180-200 дни.

Ягодите Албион са предназначени за прясна консумация, вкусни и изключително ароматни са. Имат ухание на горски ягоди и цяло лято над зеленчуковата ни градинка се носи най-сладкият аромат, който можете да си представите. Плодът тежи от 10 до 15 грама, тъмночервен е на цвят, плътен и без кухини. За една година от 100 кв.м. площ могат да се наберат до 200 кг вкусен ягодов плод.
image

И какво се прави с ягоди през ноември? Същото, което и през май:))). В нашето семейство правим ягодите на сладолед по всяко време на годината. Или ги изцеждаме на сок. Или ги надребняваме, поръсваме ги със захар, заливаме ги с кисело мляко - и това е. Украсяваме торти. Правим сладко. Ядем на корем:)))
image


А ягодите освен много вкусни, са и толкова полезни! Няма да товаря със спам постинга да разказвам колко витамини и минерали съдържат – всеки може за миг да намери тази информация. За мене беше по-важно да споделя с вас това, как пролетно се чувствам – смутена, объркана, прехласната - всеки път, когато заставам пред ягодовите редове, разравям пожълтялата окапала шума и в заскрежената изсъхнала трева започвам да бера…ягоди!
image






Гласувай:
34



1. mileidi - :))
15.11.2014 09:50
Добро утро , Вени ! Събота сутрин е , и при теб отново е вкусно и ароматно !
Прекрасни снимки , все така е пълна градинката ти ,както е пълна и душата ти ,мила!
Хубав есенен ден , желая! Сърдечна прегръдка!
цитирай
2. donchevav - Добро утро, Миленче! Сполай ти за ...
15.11.2014 10:08
Добро утро, Миленче! Сполай ти за добрите думи за градинката, сполай и на Бога - да, пълна е. Има в нея още последни люти чушки и чушки върхари /а всички бяха затиснати от преспи сняг:)))), зеле и моркови, магданози и лукове, марули и естествено - любимия ми новопоникнал зимен чесън. Има ябълки - нормално е все още, но и зрели ягоди и малини - ей на това не мога да се начудя, та реших да го споделя с приятелите... Дано топлото време да продължи поне още мъничко, че затисне ли ни тая зима...
Поздрави, мила Миленче, да ти е хубав съботният ден - свеж и изпълнен с обич! Прегръдка с обич за тебе и целувка - за Моро, не че и ти не я заслужаваш, но така, нарочно - да поревнуваш - заради плажовете, които ми напомни посред зима:)))))))))))))!
цитирай
3. benitta - Ехо :)))
15.11.2014 12:00
Скоро не съм идвала, но редно си беше за начало да се почерпя (като един знатен гост) още от вратата с нещо вкусно и изящно! :))) Мммм, благодаря! Малко течен шоколад отгоре също не бих отказала.
Вени, майсторка си, с голяма душа, с много идеи и затова около теб все е пълно и пъстро. Докато хапвам ноемврийски ягодки, ще се разходя из другите ти постинги, които съм пропуснала и ще се изкажа относно тях, разбира се - компетентно! :):)
цитирай
4. mt46 - Поздрави за интересния и сладкодумен постинг!... :)
15.11.2014 12:32
Знаех си, че ягодите ти са от специален сорт...
Приятни почивни дни!...
цитирай
5. donchevav - Ехо, завърна ли се в родния блог? ...
15.11.2014 12:33
Ехо, завърна ли се в родния блог? Добре дошла, мила Бени! Все в това ФБ стоиш - ревнуваме вече:)))
Почерпи се, приятелко, ти ако не заслужаваш, кой тогава? И се разходи - щом си преценила, че имаш свободни минути... дано намериш нещо, което да си заслужи размотаването и загубата на време. Аз също съм се ограничила - от 2-3 постинга на ден преди година до 1 на седмица сега. Но имам някакви проблеми с качването и публикуването - много се изнервям, затова може и аз да разредя присъствието си тук.
Приятна разходка и - чакам пак да се срещнем, мила приятелко Бени!
цитирай
6. troia - Блазе ви!
15.11.2014 12:40
Аз от години не съм кусвала домашни ягоди.
Приятен апетит!:)
цитирай
7. donchevav - Знаех си, че ягодите ти са от спец...
15.11.2014 12:53
mt46 написа:
Знаех си, че ягодите ти са от специален сорт...
Приятни почивни дни!...

Благодаря ти, Марине! И аз не знаех - миналата есен засадихме малко от тях - защото макар че ни ги дадоха приятели, пак бяха срещу някакво заплащане - при това се оказаха доста скъпи - взехме само 20-тина коренчета. През лятото ги размножихме и посях 3 реда, сега разсадих още 4 реда, по- дълги - пък да видим!
Приятна събота и неделя и на тебе!
цитирай
8. donchevav - Аз от години не съм кусвала домашни ...
15.11.2014 12:56
troia написа:
Аз от години не съм кусвала домашни ягоди.
Приятен апетит!:)

Е, съжалявам...Но всеки приятел, който минава оттук, си бере, колкото поиска - и през пролетта, и през лятото - има и сега достатъчно за всички - заповядайте! Не е проблем, дори много ще се радвам! Хубави почивни дни! Усмивки!
цитирай
9. sestra - Явно - възможно е :)
15.11.2014 15:40
Много сърдечни поздрави на твоите димитровчета, обичам ги.
цитирай
10. donchevav - Да, абсоютно. . . Устойчиви и на с...
15.11.2014 16:34
Да, абсоютно...Устойчиви и на суша, и на дъждове - на сняг дори. Страхотен сорт - направо съм изумена! А за димитровчетата специално благодаря - това са дребни хризантеми - половината са тъмночервени, та чак черни, другите са бели. Засяла съм ги на един ред: червено - бяло - червено... Но тази година дъждовете ги побъркаха - станаха много високи, но и по-крехки от обикновено. А снегът ги затисна и потроши. Е, в крайна сметка се пооправиха - и аз помогнах, като ги вързах за асмите. Съжалявам, че съм снимала срещу светлината - не се виждат добре - а са една от моите най-големи любови:))) Радвам се, че и ти ги обичаш, мила Стани! Нежна да е вечерта ти, топла и обичлива! Прегръдка!
цитирай
11. eksli - Donchevav
15.11.2014 17:08
Благодаря за пролетното цветно настроение, което с дъх на ягоди ни подари!
Не мога да повярвам – цъфнали и вързали през ноември?!!
И ние имаме малко кътче с ягодови лехи – отскочих до градината, за да проверя, но имаше само зелени листа - явно не сме уцелили сорта :(
Поздрави!
цитирай
12. paciencia - Здравей, Вени!
15.11.2014 17:30
Ех, тези твои ягоди, като нас, хората са - уж крехки, а устойчиви до безкрайност на житейските снегове и бури:) Възкръсваме от нищото и все ни има. Зарадва ме с този ароматен пост, Вени! Ето, грабвам кошничка и идвам за градински ягодки. Откога не съм ги виждала на живо! Плод на едно всеотдайно обгрижване с любов са твоите чудеса. Прегръдки и усмивки:)))
цитирай
13. megg - Мъничко, червеничко! :)
15.11.2014 17:39
Хей, Вени, бягах, тичах днес и пътят пак при теб ме доведе - като в гатанката, но с промяна, че и забързания приятел ягодката от пътя отбива. :) И е чудесно тук - ароматна красота! Радвам ти се, и на градинката ти се чудя - хубава е и наесен ( любимият ми сезон ). На фона на ръждивото тъжно - греят ягодови сърчица!
Прегръдка, Вени! Приятна неделя, с много емоции! :)
цитирай
14. donchevav - Благодаря за пролетното цветно ...
15.11.2014 19:21
eksli написа:
Благодаря за пролетното цветно настроение, което с дъх на ягоди ни подари!
Не мога да повярвам – цъфнали и вързали през ноември?!!
И ние имаме малко кътче с ягодови лехи – отскочих до градината, за да проверя, но имаше само зелени листа - явно не сме уцелили сорта :(

Да, Eкси, от сорта е. Като видяхме какво чудо са тия ягоди, моят съпруг унищожи всички останали - те в края на май са готови вече да спят -плододаването им е 2-3 седмици - няма смисъл! Ягоди от този сорт се продават и в БГ, включително и по интернет. Заслужава си! Поздрави!


цитирай
15. donchevav - Ех, тези твои ягоди, като нас, хо...
15.11.2014 19:27
paciencia написа:
Ех, тези твои ягоди, като нас, хората са - уж крехки, а устойчиви до безкрайност на житейските снегове и бури:) Възкръсваме от нищото и все ни има. Зарадва ме с този ароматен пост, Вени! Ето, грабвам кошничка и идвам за градински ягодки. Откога не съм ги виждала на живо! Плод на едно всеотдайно обгрижване с любов са твоите чудеса. Прегръдки и усмивки:)))

О, да, заповядай, дават времето хубаво - няма да вали. Защо да не дойдеш? Знаеш, че винаги си добре дошла, Васенка! Ще те почерпя и кафе - на градинката имаме малка къщичка - има ток и вода и елементарни неща за посрещане:))) А може и прясно мляко - домашно - със 7% масленост - мисля, че повече ще върви с ягодите - вместо сметана. Аз лично ги предпочитам с кисело мляко - и за тази вечер съм приготвила такъв десерт - ще имаме гости:))) Ами тогава - до утре на градинката! Спокойна вечер ти желая - и положителните емоции в нея да нямат край! Прегръдка с обич!
цитирай
16. donchevav - Хей, Вени, бягах, тичах днес и пътят ...
15.11.2014 19:33
megg написа:
Хей, Вени, бягах, тичах днес и пътят пак при теб ме доведе - като в гатанката, но с промяна, че и забързания приятел ягодката от пътя отбива. :) И е чудесно тук - ароматна красота! Радвам ти се, и на градинката ти се чудя - хубава е и наесен ( любимият ми сезон ). На фона на ръждивото тъжно - греят ягодови сърчица! Прегръдка, Вени! Приятна неделя, с много емоции! :)


Мъничко, червеничко - наистина е такова - есенните ягоди естествено са по-дребни от пролетните... И за разлика от пролетта са доста по-концентрирано ароматни - ухае над цялото поле. Наистина ни отбива от пътечката. Аз, както знаеш, не обичам есента, но гледам поне малко да я докарам на пролет:)))) Поздрави, Меги ,благодаря, че се отби - заслужаваш цяла купа ягоди! Да е топла и обичлива вечерта ти!

цитирай
17. tryn - Щедра си, Вени!
15.11.2014 19:56
С толкова обич ни разказа и за ягодите, и за цялата си градинка - като едно райско кътче...
Усетих ви като благословено семейство.
Бъдете здрави!
цитирай
18. katan - Есенни ягоди!
15.11.2014 21:05
Не съм опитвала такива. Имаше до скоро на пазара, но не купувам, когато не са в сезона.
Като прочетох заглавието си помислих, че става дума за нещо като моите "Малини през октомври", а те си били съвсем истински:)!
Сред есенната шума - вкусни, усмихнати, червени ягодки:).
За мен това е НАДЕЖДА!
цитирай
19. distrelets - Този ягодов постинг
15.11.2014 21:18
Остави ягодов вкус в мен :). При теб всичко е с Любов и ти самата си Любов! Хапни си една ягодка вместо мен, че си мноооого далече! Прегръщам те, Вени!
цитирай
20. martiniki - прекрасен е ягодовият ви ноември,
15.11.2014 21:43
с един ягодов вятър, който гони мъглата.

поздрави, Вени
цитирай
21. donchevav - С толкова обич ни разказа и за яго...
15.11.2014 23:39
tryn написа:
С толкова обич ни разказа и за ягодите, и за цялата си градинка - като едно райско кътче...
Усетих ви като благословено семейство.
Бъдете здрави!


Благодаря ти, Ели! Градинката е наистина райско кътче. Тя представлява 7 дка най-добра наносна почва с лек южен наклон. По средата е разделена от път, който завършва до едно малко езеро. От езерото от три метра височина падат водните маси, подхранвани от непрекъснато вливащите се води от канала. А каналът с речна вода е широк и доста дълбок. Той обгражда градинката на практика от три страни, като има циментено корито, множество площадки и стъпала и 5 савака за контрол над водите на канала.
Градинката е част от живота ни - и двамата с мъжа ми я обичаме и прекарваме там много дни заедно:)))) Поздрави, Ели! Благодаря ти за хубавите думи! Спокойна нощ ти желая - топла и обичлива!
цитирай
22. donchevav - Не съм опитвала такива. Имаше до ...
15.11.2014 23:46
katan написа:
Не съм опитвала такива. Имаше до скоро на пазара, но не купувам, когато не са в сезона.
Като прочетох заглавието, си помислих, че става дума за нещо като моите "Малини през октомври", а те си били съвсем истински:)!
Сред есенната шума - вкусни, усмихнати, червени ягодки:).
За мен това е НАДЕЖДА!


Да, съвсем истински, Кате! При това много - както през пролетта. Но и друго - така бяха през цялото лято: едни цъфтят, други връзват, трети зреят, а четвърти берем - и така непрекъснато. направо не мога да повярвам - много специален сорт! Ягоди сред снега - това беше картина, по-драматична от затиснатите от преспите рози. Но най-важното - оцеляха. Настина са много устойчиви! И - права си - носят НАДЕЖДА! Прегръдка!
цитирай
23. donchevav - Остави ягодов вкус в мен :). При теб ...
15.11.2014 23:51
distrelets написа:
Остави ягодов вкус в мен :). При теб всичко е с Любов и ти самата си Любов! Хапни си една ягодка вместо мен, че си мноооого далече! Прегръщам те, Вени!

Благодаря ти, Дидке! Съжалявам, че си толкова далече - ако искаш - мога да ти оставя във фризера, готови, дори поръсени със захар - само да си ги вземеш, когато имаш път насам:))) Поздрави, Дид! Прегръдка от сърце!
цитирай
24. donchevav - с един ягодов вятър, който гони м...
16.11.2014 00:02
martiniki написа:
с един ягодов вятър, който гони мъглата.

поздрави, Вени


Да, Марти, нашият край е известен с гъстата си есенна мъгла, т.н. Сивлиювска мъгла! Никой вятър не е в състояние да я прогони, спусне ли се над падината. Влачи се по 6 месеца над града ни. Толкова по-ценни са малките червени топчици, сочни и ароматни, които фиксират мъглата с ярките си червени очи, прихващат я и я кондензират в малки брилянтни сълзи, които се стичат по зелените листа и попиват в корените. Ягоди - чудо са те, последните есенни ягодки! Поздрави, Марти - тиха и спокойна нощ ти пожелавам! Прегръдка!
цитирай
25. martiniki - опитвала съм такива ягоди, и сладко правих преди две години
16.11.2014 08:53
и не пропуснах да се похваля

http://martiniki.blog.bg/drugi/2012/10/18/iagodovo-sladko-prez-oktomvri.1010884

Хубав неделен ден!
цитирай
26. tota - Прекрасна, Вени!
16.11.2014 11:56
Невероятно е докосването до Природата през твоите очи и твоята градина. Същевременно ме връщаш назад във времето с тъга по отминало, което надали ще се повтори.
Прегръщам те!
цитирай
27. donchevav - и не пропуснах да се похваля ...
16.11.2014 23:10
martiniki написа:
и не пропуснах да се похваля

http://martiniki.blog.bg/drugi/2012/10/18/iagodovo-sladko-prez-oktomvri.1010884

Хубав неделен ден!

О, да, изживяването е същото...Хубав постинг, с толкова настроение - върна ме в горещия октомври тогава: имам видео, на което на 18 октомври съм до шия в морето - спомням си, температурата на въздуха беше 28 градуса, а на водата- 24 - плажът на Слънчев бряг беше пълен. И все пак, съгласи се: в средата на ноември че и по Коледа, както уверяват - ако нямало голям студ/, на полето, на открито, след едноседмични преспи сняг - да береш лично зрели, вкусни, ароматни ягоди - не знам за тебе - на мене ми звучи като нещо не съвсем естествено. Всъщност нормално е - сортът им бил такъв...това е идеята / съжалявам за неволното продуктово позициониране:))))/ Хубава вечер и спорна седмица!
цитирай
28. donchevav - Невероятно е докосването до При...
16.11.2014 23:17
tota написа:
Невероятно е докосването до Природата през твоите очи и твоята градина. Същевременно ме връщаш назад във времето с тъга по отминало, което надали ще се повтори.
Прегръщам те!

Не, Ати, недей така - тази красота и този благодат трябва да носят радост, спомените за всяко такова докосване - да са празник за душата. Нищо в този свят не се връща, не се повтаря същото, но фактът, че сме го изживели, ни прави по-богати...Представи си - има толкова хора, които никога не са брали ягоди в полето, дори не знаят как изглеждат техните листа например...Благодаря ти за хубавите думи за моята градинка...Никога не е късно човек да се върне към Природата - единственото възможно завръщане....но да ти го пожелая ли.....:)))))))) Поздрави с пожелание за успешна седмица!
цитирай
29. eliana - Вени,
17.11.2014 08:09
В градинката пред блока цъфна ...лавандулата,в събота и аз се почувствах лятно,уханието бе дори по -силно от обичайното :)
Хубава нова седмица!
цитирай
30. vilish - Здравей, Вени!
17.11.2014 11:50
И аз усетих уханието на ягоди! :)
Очарователна разходка в твоята градинка, част от владенията на Природата.
Кътче, обичано и грижовно поддържано от твоите ръце!
благодаря ти!
Успешна и спокойна седмица, мила! :)
цитирай
31. makont - Ухаа, че ми стана едно такова ягодово, засукано, сякаш пролет иде!
17.11.2014 15:03
Вени, и през есента се случват чудеса, ето ти изпълни душата ми с дъх на ягоди, да не говорим, че се облизах като котарана, но се въздържах от виртуално преяждане, за да не го докарам като угоената полска мишка. Благодаря за зареждането в слънчево-ягодово! Усмивки и спокойна и светла седмица!
цитирай
32. donchevav - В градинката пред блока цъфна. . . ...
17.11.2014 15:41
eliana написа:
В градинката пред блока цъфна ...лавандулата,в събота и аз се почувствах лятно,уханието бе дори по -силно от обичайното :)
Хубава нова седмица!

О, мога да си представя колко е хубаво! Дано тази пролетно-лятно-есенна идилия да продължи по-дълго време - чак до зимата:)))
Поздрави, Ели, и твоята седмица да е хубава - спорна и весела! Усмивки!
цитирай
33. donchevav - И аз усетих уханието на ягоди! :)...
17.11.2014 15:58
vilish написа:
И аз усетих уханието на ягоди! :)
Очарователна разходка в твоята градинка, част от владенията на Природата.
Кътче, обичано и грижовно поддържано от твоите ръце!
благодаря ти!
Успешна и спокойна седмица, мила! :)

И аз ти благодаря, Вили, че ми дойде на гости в моята градинка. Заповядай, можеш да си набереш, колкото искаш! Да ти кажа честно, престанах да ги бера - шест месеца вече - омръзна ми все ягоди, ягоди:))) Копнея вече за свинско - или поне за кисело зеле...или за двете в едно:))) /
Поздрави! Хубав да е денят ти - слънчев и вдъхновен!
цитирай
34. donchevav - Вени, и през есента се случват чу...
17.11.2014 16:01
makont написа:
Вени, и през есента се случват чудеса, ето ти изпълни душата ми с дъх на ягоди, да не говорим, че се облизах като котарана, но се въздържах от виртуално преяждане, за да не го докарам като угоената полска мишка. Благодаря за зареждането в слънчево-ягодово! Усмивки и спокойна и светла седмица!


Хей, котаранке, не се облизвай само, приближи се - тези ягодки аз сама няма да си ги ям, заповядай, почерпи се! Хубава седмица и на тебе - да е спорна, да е весела, да е ползотворна! Усмивки!
цитирай
35. gosho568 - Умирам за тези пусти ягоди, само да ...
17.11.2014 20:23
Умирам за тези пусти ягоди, само да ги видя отново някъде... пак ще си купя сериозно количество! ;)))
цитирай
36. donchevav - О, Гошо, съжалявам, че си ми толкова ...
17.11.2014 23:55
О, Гошо, съжалявам, че си ми толкова далече! Но гледам, че във всички вериги магазини има - и в Била, и в Кауфланд, и в Плюсовете - вчера видях и в Лидъл.Така че нямаш проблеми, щом толкова обичаш ягоди! Е, друго си е да си ги откъснеш собственоръчно, но като не можеш да се командироваш до нас... Поздрави и усмивки!
цитирай
37. iliada - Привет,Вени!
18.11.2014 08:22
Порадвай им се на сладурките в червено,защото скоро няма да ги намериш в снега9идва студ след дни,та отиди в градината и за последно аромата им вдъхни:)
цитирай
38. donchevav - Аз пък мислех, че за тази година сме ...
18.11.2014 11:17
Аз пък мислех, че за тази година сме си минали реда - и за студ, и за сняг...такова чудо беше в края на октомври... В момента е много топло и приятно - миналия ден ходихме за гъби високо в Балкана - току под побелялата снежна шапка на вр. Мара Гидик. Намерихме много припънки и - няма да повярваш - няколко манатарки! НамерихА - аз както винаги си останах с букета четирилистни детелинки. Не ми върви на гъби и това е! Но ще послушам съвета ти и ще отида да обера узрелите през седмицата ягоди и малини. Все пак се надявам, че ще мога да откъсвам пресни плодчета още известно време - поне до Коледа:))) Поздрави, Илиянка! Хубав ден ти желая, приятелко!
цитирай
39. gosho568 - 36. donchevav - О, Гошо, съжалявам, че си ми толкова ...
18.11.2014 14:27
О, непременно ще отскоча до Лидъл, скоро време не съм ходил по големите магазини и се опитвам да ги намеря в малките магазини... за последно ги мернах на пазара в центъра на София на ул. Граф Игнатиев и разбира се си взех две кутий и то доста големи. Поздрави!
цитирай
40. donchevav - :)))))))))))) Успех! Сигурна ...
18.11.2014 15:27
:))))))))))))
Успех! Сигурна съм, че ще успееш...Макар че сме все пак дълбоко извън сезона. Вчера в Кауфланд видях атрактивна промоция на кисело зеле - звучи ми по-актуално...но засега се въздържах:))) Усмивки!
цитирай
41. yotovava - Имам един сорт в градината си, дето ...
19.11.2014 16:09
Имам един сорт в градината си, дето ми го продадоха за храстовидни ягоди, оказаха се целогодишни и ако е топло времето, и ако си ги поливаш редовно - раждат до откат, почти до снега :)))))))))))))))))
цитирай
42. donchevav - Да, Валя, сигурно е този сорт. Той ...
19.11.2014 17:25
Да, Валя, сигурно е този сорт. Той наистина е храстовиден, но трябва да посееш ягодите нависоко, на стилаж -- при стайни условия. Тогава расте храстовидно надолу. Но отглежането е трудно, иска специално осветление в парника, специална вентилация - а и ягодите не са така вкусни, както когато растат на полето при естествени условия. Иначе плододаването е с една и съща продължителност - около 200 дни в годината. Поздрави и хубава вечер!
цитирай
43. hel - Прекрасна ти е градинката! Няколко ...
21.11.2014 00:08
Прекрасна ти е градинката! Няколко пъти опитвах да гледам ягоди на балконите, но все не става. Най-много 2-3 ягодки да узреят. Съседи опитваха с домати, но също не става.
Но при теб хи хапнах добре. Догодина още по-голяма реколта да имаш!
Поздрави, Вени!
цитирай
44. donchevav - Благодаря, Ели! Радвам се, че си се ...
21.11.2014 00:20
Благодаря, Ели! Радвам се, че си се сетила да се почерпиш! Права си - всяко нещо си изисква условията за съществуване - на терасата растението нито може да се вентилира правилно, нито да се опрашва - няма как да очакваш голямо плододаване. Макар че една колежка ми беше поискала само едно коренче:))) Аз тогава едва се въздържах да не я иронизирам нещо, но след месец тя вече береше, а моите ягоди тъкмо връзваха. Каза, че посяла ягодата в саксия нависоко и тя се спуснала храстовидно надолу. Колежката ме уверяваше, че през ден беряла по една купа ягоди. Но не съм ги виждала:))) Поздрави, Ели! Спокойна - топла, уютна и споделена, нощ!
цитирай
45. kasnaprolet9999 - На тези ягодки им викат още месеч...
23.11.2014 17:17
На тези ягодки им викат още месечарки. Една моя позната навремето ги отглеждаше на вилата си и когато се омъжих ми даде няколко коренчета. Свекърът ги посади на вилата в Макоцево и дълго време имахме ягоди. Отвреме на време ги плевеше, намерих му страхотно забавление в пенсионната възраст. Вкусът им е като на горски ягодки, малко по-дребни са от обикновените и чудесно стават за разни десерти.Поздрави!!
цитирай
46. donchevav - Не съм сигурна, Неви. Аз съм имала ...
23.11.2014 22:11
Не съм сигурна, Неви. Аз съм имала месечни ягоди. И съпругът ми ги изтреби с раундъп заради тези - толкова беше впечатлен. Аз му се сърдих дълго време - можеше да остави да имаме и от двата сорта - но...Тези не са месечни - те просто едновременно цъфтят, връзват и зреят шест месеца. Във всеки момент имат и цвят, и зелени, и зрели ягоди. И не са дребни - даже в момента още са нормални - средни и едри - може и от дъждовете да е. Не знам докога ще цъфтят и връзват - видях, че едноседмичен сняг не ги сбърка - може би обаче ниските температури под нулата ще ги приспят. И слава богу, защото никога не са ми омръзвали ягоди - вкъщи можем всеки ден да ядем по една кофа, но вече наистина стана прекалено - не е нормално, така ми се струва. Така че нека идва Коледа - очакваме я с нетърпение!
Поздрави, Невенче, прегръдка от мене с пожелание за спорна седмица!
цитирай
47. to4ilka - Мъничко,червеничко,царят от пътя отбива!
03.12.2014 09:36
Страхотно,че толкова ягоди има в градината цяла година!Аз също си ги къткам на лозето,но те са само 2 реда!Ще взема да ги направя повече,толкова обичаме всички ягодки!Въодушевих се от снимките и разказите за тях!Поздрав най-сърдечен,твой приятел вечен,весел Ганчо!
цитирай
48. donchevav - Да, Галя, наистина е много хубаво, ...
03.12.2014 09:54
Да, Галя, наистина е много хубаво, ако си посееш, освен всичко друго ще имаш щастливи емоции най-малко 6 месеца в годината - непрекснато! В неделя набрахме около 1,5 кг. - продължават да са едри, сочни, ароматни и сладки - изобщо не личи, че са зрели през есента, без слънце. А толкова цвят има! И млади, току-що завързали ягодки. Точно както е в рекламата за този сорт. Набрах и малини - те също са целогодишни - може и от мекото време да е, но също бяха сладки и ароматни –а по принцип през есента са по-кисели:)))
Поздрави, Галя, благодаря ти, че коментира!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042417
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53377
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031