Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2014 06:27 - Нарисувай това! /Ден на народните будители/
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 34869 Коментари: 24 Гласове:
33

Последна промяна: 04.11.2014 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ето обещания сценарий и филмчетата за Деня на народните будители

 

ПЪРВИ НОЕМВРИ –

 ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 

 image

 

КАК БИХТЕ НАРИСУВАЛИ СВОЯ УЧИТЕЛ


image 

 

Една продукция на учениците от клуб "ЛеТеРа" при СОУ "Васил Левски", град Севлиево



Сцена І

 

/На сцената вдясно четири чина, осем стола, катедра отпред и стол за учителя; всичко е разположено леко по диагонал, за да не е учителят с гръб към публиката. На екрана – презентация „Училище, учители, ученици”/ 

 

Момиче 1/излиза отляво на сцената,говори по  телефона/:Да, да бе, да! А бе, няма проблем, ОК съм за тогава.

 Да бе, нали няма да учим! Да-а-а, няма да учим - заради Първи ноември – така де, Деня на народните будители!

 Виж какво, айде да свършваме, че влизам в час. Рисуване. ЗИП, да.Де да знам, ще рисуваме – какво – е, няма да ни изпитва, ама…хайде, чао! Ще ти се обадя след часа!

 

/Вдясно, в полукръг – 4 чина; Момиче1 сяда най-вдясно. Влизат 4 момичета и 3 момчета и сядат; говорят; влиза Учителят с дневник в ръка./

 

Момче 1: Клас, стани! Клас, мирно! Всички се изправят, не много бързо обаче/

Учител: Добър ден, ученици!

/Всички отговарят и сядат. Учителят проверява за отсъстващи, а Момче1 му докладва; учителят пише в дневника, затваря го и го оставя на катедрата/.

Учител: Ученици, днешният час ще бъде по-особен…/оглежда учениците, а те мълчат/. Ще го посветим на предстоящия Ден на народните будители. /учениците се разшумяват, явно недоумяват/.

Момче2/почтително, но и провокативно/: Какво? Да не би да искате да кажете, че ще рисуваме Паисий? Или Петър Берон! А не, аз се отказвам!  Да не съм ви тук някой Пикасо! /всички се смеят, роптаят, шумят/.

Учител /кротко, но и твърдо/: Не, Иване, не….успокой се! Тишина, всички!

Няма да рисуваме Паисий, нито Петър Берон, нито друг будител – естествено. Дори изобщо няма да рисуваме – поне в началото /нов шум/. Първо ще си поговорим.

Момиче 2: За какво, господине?

Учител: Ще си поговорим за учителя…

Ученици: За учителя? Кой учител? Какво за него?

Учителят: Внимавайте! Какво си представяте, когато чуете думата „учител”/всички мълчат и недоумяват/. Кое е първото нещо, което ви идва на ума! /всички продължават да мълчат/. Иване?

Момче 1: Ами-и-и, не знам… Двойки. Дневник с много двойки.

Учител: Добре…Друг! Ваня! Как си представяш своя любим учител!

Момиче 3/замечтано/: Представям си го мла-а-ад, висок, строен, с черна коса, топли тъмни очи, добре облечен - и много добър!

Момче 2: А, ами че това е господин Иванов! Оле, Ваня-я-я!

Момиче 3: Не бе, така си го представям само!

Всички: Да, де!

Учител /по-настойчиво, почуква с химикала по чина/: Тихо! Да, така е, съгласен съм…Всички ученици обичат младите учители…нормално е…

Момиче 4: Е, не винаги! Зависи от учителя! А аз си представям учителя много знаещ, сериозен, но с чувство за хумор, строг, но винаги справедлив…

Момче 3: Е, айде почна се!

Учител: Спрете, не се карайте! По-добре помислете по следния въпрос: с какво можете да сравните учителя? Ако трябва да го изобразите, как, като какво бихте го нарисували?

Всички: Как като какво? Какво да нарисуваме?

Учител: Опитайте да намерите онова нещо, което отразява вашата представа за учител: предмет/ пауза, вдига се колебливо една ръка/, растение /пауза, вдига се ръка/, животно /бързо се вдигат 3 ръце/, явление /пауза, всички свиват рамене и се чудят/, композиция...

Момиче 5/няколко ученици вдигат ръка/: Аз съм готова... Може ли? Господине?

Учител: Чакайте! Не сме в час по литература да правим съчинение описание! Нарисувайте това, което си представяте!

Всички /свиват рамене/: Добре! Дадено! ОК!

Учител: Но има едно условие: Ще работите по двойки. Единият ще държи ръката на другия и ще го води. По средата на картината се сменяте и този, който води, стиска молива и започва да рисува, а другият го води. И не трябва да говорите, да си помагате с думи! Трябва сами да се досещате за идеята и намерението на другия.

 

Всички: /объркани, суетят се, чудят се…/

 

Учител: Тишина! Готови ли са екипите? /дава индивидуални съвети/. Започвай работа! А докато работите, ще ви пусна за вдъхновение нещо в чест на предстоящия празник на народните будители. Да не забравяме, че все пак този час ние сме посветили на тях /тръгва презентация „Народни будители”/.

 image

Сцена ІІ

 

/Всички са се съсредоточили и рисуват. Учителят минава и им дава тихи указания. На екрана – презентация „Народни будители”/

Отляво излиза мъж, облечен с възрожденски градски дрехи, с брада; носи фенер; слага ръка на челото и се взира в публиката/

Будител: Колко години вече става: 100-200 – колко? Сигурно са и повече…Ходя аз по нощите като един вампир и търся хора… Човеци – много - навсякъде, но хора…хора рядко се намират! Защо ги търся ли? Търся ги…за да ги разбудя! Събудя ли ги веднъж – нататък – лесно!

Ще попитате що ми трябва да ходя по тия краища по тъмни доби да будя спящите хора? Много сън бе, братя! Много сън! То беше робство политическо, залюляло ни беше в една люлка, ама – нейсе! После – социално робство – глад, пък труд без пари, па революции, лагери, ама нейсе – намери му се колаят! Но имало народ да страда – ново, духовно робство се е задало! А духът, ей, духът е голяма работа! Без народен дух, без здрави корени – за къде сме! /спира пред арката, на която е написано "СОУ "Васил Левски"-гр. Севлиево"/

А-а-а! Училище! Най-важното условие за събуждането на повече хора е доброто училище! Васил Левски! Училище, което носи името на такъв голям национален герой, не може да бъде по-долу от другите училища. Трябва да бъде най-отгоре – така мисля аз! СОЛ. Не! Не СОЛ! СОУ. Туй пък що ли ще да е чудо? Чакай да се скрия и да погледам- белким се ориентирам!

image

 

Сцена ІІІ:

 

/Учениците рисуват, учителят се спира тук и там дава напътствия/

Учител: Готови ли сте, ученици? Кой ще презентира това, което сте нарисували? С коя двойка да започнем?

 

Момиче1 и Момиче 2: 

1.Ами, с нас, може ли? На нашата картина ние изобразихме учителя като отворена картина. Книгата е дебела и пъстроцветна. В нея има много мъдрост, много опит.

2. Отвън книгата е с твърди корици, но разлистиш ли я веднъж, тя става за тебе най-сърдечният, най-добрият приятел. Хваща те за ръка и те повежда по целия свят. Добрият учител е като добрата книга - истините, на които ни учи, остават завинаги.

Учител: Браво, чудесна интерпретация! Сигурно обичате да четете книги? /двете кимат утвърдително/. Продължавайте да четете, но помнете: „Нищо не си струва четенето, ако не изисква буден ум.”

Будителят /наднича иззад колоната/: А, а, кой каза буден ум! Ето, будителят е тук. Аз съм будителят! Но чакайте да подслушаме още.

Учител: Хайде, кои са следващите!

Момиче 3 и Момче1 /вдигат ръка/: Може ли ние?

3.Нашата картина представлява слънце. За нас учителят е като слънцето. То огрява най-тъмните кътчета на нашия свят, както светлината, разпръсната от словото на учителя, огрява най- скритите, най- потайните страни от нашето съзнание. Слънцето е символ на топлина и обич – тази топлина и обич ни дава и учителят.

1.Освен това в подредбата на Космоса слънцето има ролята на звезда  - гореща, пламтяща звезда, около която гравитират стотици по-малки тела и греят със светлината, с която слънцето ги зарежда. Така и всеки учител създава цяла звездна система от своите ученици и родители, които го помнят за цял живот.

3. И още. Знаем, че слънцето свети за всички. Тази пословица изразява и същността на учителя: той пръска светлината на знанието и добротата си над всички ученици едновременно!

Учител: Браво, чудесно сте се справили! Други?

 

Момче2 и Момче 3:

2. Ние нарисувахме гълъб. Както гълъбът лети нависоко, така и мислите и идеите на учителя са винаги на най-голяма висота.

3. Гълъбът е чист и бял – като душата на учителя, който дори в нашето тежко време на беззаконие, кражби, корупция, си остава почтен, възвишен, благороден.

Учител: Чудесен символ. Кой остана?

Момиче 4 и Момиче 5:

4. Ние. Ние нарисувахме композиция. В нашата картина учителят е изобразен като поток. Потокът тече надолу, от висините на планините, които е обитавал. Слиза долу в полето. Там, на една полянка, растат зелени треви, цъфтят нежни цветя, които представляват учениците. Всяко стръкче чака живителната влага на знанието. Учителят е длъжен да стигне до всяка тревичка, до всяко цветче.

5. Над него във въздуха трептят пеперуди,  които символизират красотата на неговото дело, пеят птици – символ на творческото начало на неговия труд. Горе, в небето, грее яркото слънце на знанието, от време на време поскривано за малко от облака на поредната образователна реформа. Потокът весело бълбука, вечно бодър, вечно пролетен и млад, една магия, която само учителската професия познава.

Учител:  Благодаря, момичета, справили сте се чудесно! Ученици, всички, взели участие този час, получават отлични оценки. Дайте си бележниците по номера.

 image

 

Сцена ІV:

Будителят: /
като излиза  иззад колоната и се приближава към Учителя и класа/.

Извинете, може ли?

Учител: Да, разбира се, заповядайте!

Будителят: Добър ден, учителю! Добър ден, ученици!

Всички: Добър ден!

Учител: Извинете,, но кой сте Вие?

Будителят: О, простете, да ви се представя. Аз съм Народният будител.

Момче 1: Народен будител? Кой? Паисий?

Момиче1: Или Софроний?

Момиче 5:  Петър Берон?

Будителят: Не, не, не, не гадайте, деца! Не съм нито един от тях. Те извършили доброто си дело – и отдавна вече не са между нас.

Момиче 2: Тогава – кой сте вие?

Будителят: Аз съм духът на народните будители. Ходя с този фенер и светя. Светя с лъчите на родолюбието и жаждата за знания. Събуждам спящите, подтиквам към добри дела събудените, осветявам им пътя към знанието и добротворството.

Момиче 3: Тогава? Какво правите при нас?

Будителят: Скъпи ученици, при вас ме доведоха добрите ваши резултати от олимпиади и състезания, знанията ви, стремежът ви към нови, по-високи върхове. Да си призная, нямаше да ви се открия – но вие ме трогнахте с добрите думи, с чудесните символи, които нарисувахте, с отношението си към професията и личността на българския учител. Сполай ви!

Момиче 4: Приседни, Будителю, идваш отдалече, сигурно си уморен!

Учител: Да, заповядай да отдъхнеш, Будителю!

Будителят: Сполай ви за добрината. Но дълъг път ме чака. При вас няма какво да правя – вие сте толкова събудени. Но вие така стоплихте сърцето ми, че на изпроводяк ще ви подаря искрица от моя възрожденски огън, разпален във фенера! Нека грее сърцата ви – вашите и на вашите учители, да ви води напред! /отваря фенера, вниматено, с театрален жест имитира, че взема огън и докосна с ръката си челата на всеки един ученик и на учителя./

Всички: Благодаря ти, Будителю! На добър час! Дано събудиш повече спящи, целия български народ!

Будителят: Благодаря ви, мили деца! Сбогом! И да не забравя: честит Ден на народните будители на всички учители и ученици в училището ви! До нови срещи!

Всички: До нови срещи, Будителю! /излизат да го изпратят; мултимедия „Честит празник"/.


image





ВИДЕОТО Е НА УЧЕНИЦИТЕ
ОТ КЛУБ  "ЖУРНАЛИСТ" И КЛУБ "TV"
В СОУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ", гр. СЕВЛИЕВО








Гласувай:
33



1. valben - Здравей, Вени!
01.11.2014 07:32
Чудесно е станало!
Усмивки и поздрави за Празника!
цитирай
2. donchevav - Благодаря ти, Вал! Наистина стана ...
01.11.2014 07:36
Благодаря ти, Вал! Наистина стана голям празник! Поздрави и на тебе, скъпи приятелю!
цитирай
3. tryn - Поздравления!
01.11.2014 08:31
Прочетох с интерес и благодаря!
Не владея този жанр и те поздравявам за моженето, Вени! :)
цитирай
4. ambroziia - Честит Празник!
01.11.2014 08:32
Честит Празник!
цитирай
5. donchevav - Прочетох с интерес и благодаря!...
01.11.2014 08:45
tryn написа:
Прочетох с интерес и благодаря!
Не владея този жанр и те поздравявам за моженето, Вени! :)


Благодаря, tryn, и аз не се чувствам кой знае колко подготвена - но се уча в движение - а и все пак става въпрос за ученически пиески:)))) Същото е и с филмчетата - за ден -два трябваше да се науча да работя с две-три програми за създаване на видео - и не само да се науча да правя филмчета, а и да уча на тях учениците си - защото ми бяха възложили да сформирам клуб "TV". Мразя профанизирането на нещата - но ...факт, насила ме заставиха- служебно:)))) Но пък децата се увличат - първото видео е на ученици от пети клас!!!!!Всички са петокласници- операторът, сценаристката, монтажистите:))) и филмчето е изцяло тяхно дело. Върху другия филм работиха учениците от девети клас -- това всъщност е едно предаване за училищната телевизия:))))Та така стават нещата в училище - няма "Не мога":)))) Честит празник и на тебе! Поздрави!
цитирай
6. mt46 - Поздрав, Вени!...
01.11.2014 08:48
Много добър сценарий... И аз съм писал подобни...
Честит празник и приятен ден!...
цитирай
7. donchevav - Честит Празник! Благодаря, ...
01.11.2014 08:48
ambroziia написа:
Честит Празник!


Благодаря, Амброзия! Да е светла дирята, оставена от радетелите за българщина, да е жива паметта за делото им, да пазим родовите си корени чисти! Честит празник и на тебе!
цитирай
8. donchevav - Много добър сценарий. . . И аз съм ...
01.11.2014 08:55
mt46 написа:
Много добър сценарий... И аз съм писал подобни...
Честит празник и приятен ден!...


Да, със сигурност! Тъкмо обяснявах на Трънчето как стават нещата в училище - няма "Не мога". Тъй е тръгнало от Възраждането - дойде празник - готвиш с учениците пиески, сценки, стихотворения, песнички - винаги е било така - и нека ДА БЪДЕ!
Знам, че правиш и видео:))) . Филмчетата са на ученици в 5-ти и 9-ти клас - първото /на петокасниците/ е изцяло авторско - без моя намеса:))).
Поздрави! Честит празник, будителю!
цитирай
9. makont - Вени, честит празник!
01.11.2014 09:07
Чудесно се е получило. Децата са невероятни, очевидно са въодушевени и всичко правят с любов. Събудени са твоите деца! Поздрави и хубав празник днес!
цитирай
10. donchevav - Благодаря ти, Майче! Наистина с...
01.11.2014 09:19
Благодаря ти, Майче! Наистина стана празник! Сега ще го отразим в училищния вестник:))) Всяко нещо по реда си. Да, събудени са нашите ученици - и ...понякога ми е тежко, като слушам упреците как училището не научило, как не възпитало... Ами - не е съвсем така. Миналата седмица, на 23,24 и 25 октомври, нашето училище бе домакин на международен форум "Наука на сцената" - презентации, художествени програми, експерименти, срещи, семинари, доклади, реферати, научни съобщения, експозиции, видео, посещения, наблюдения и пр. Гостите ни бяха деца от цялата страна и от чужбина.
Интересно се живее в нашето училище - и учебните часове - повярвай ми! - са много малка част от този живот - никой не си ходи, когато те свършват - ни ученици, ни учители - следобед продължават други дейности - по интереси:)))! Поздрави, Майче, и честит празник на народните будители!
цитирай
11. marrta - Честит празник, буднички!
01.11.2014 09:34
Поздравления, Вени! Учениците ви явно са попаднали на учители, а вие на деца. Има дух, има надежда. Важно е да не загасва свещта във фенера, от всички нас зависи.

Желая ти добри и благодарни ученици, да има на кого да предадеш светличето си!
цитирай
12. donchevav - Поздравления, Вени! Учениците ви ...
01.11.2014 09:48
marrta написа:
Поздравления, Вени! Учениците ви явно са попаднали на учители, а вие на деца. Има дух, има надежда. Важно е да не загасва свещта във фенера, от всички нас зависи.

Желая ти добри и благодарни ученици, да има на кого да предадеш светличето си!


Благодаря ти, Доре! Трогваш ме с пожеланието си - да, мисля, че това иска всеки - да има млад човек до себе си - роднина, приятел, съмишленик - някого, на когото да предаде това, което волю-неволю е придобил като знание и умение при преминаването си през света; да не отива на вятъра събраното, да не се губи ...да не почват следващите на празно място - само това осмисля истински съществуването на човека на този свят! Дай боже до всекиго един такъв наследник - за да ни има и след нас!
Честит празник, Доре! Осветявай със силата на живото слово душите на другите, сочи им доброто, красивото, истинското - това е призванието на поета, съвременния български будител!
цитирай
13. paciencia - Честит празник, Вени!
01.11.2014 10:45
Поздрави за хубавия сценарий, за клиповете, за чудесния резултат от съвместния ви труд! Неуморна си, будителко. Не знам как успяваш с всичко, но виждайки тези деца, си струва труда. Все така ентусиазирани бъдете! Предай на дечицата, че са възхитителни! Прегръдка от мен и хубав празник, Вени!
цитирай
14. valeska - :)
01.11.2014 11:45
Учителите винаги са били, са и винаги ще бъдат хората, които ни подготвят за живота. Честит празник!
цитирай
15. erato7 - Честит празник!
01.11.2014 12:01
Продължавай благородната си мисия със същата настойчивост и неуморност, със същия плам и себеотрицание, Вени.
цитирай
16. donchevav - Поздрави за хубавия сценарий, за ...
01.11.2014 12:06
paciencia написа:
Поздрави за хубавия сценарий, за клиповете, за чудесния резултат от съвместния ви труд! Неуморна си, будителко. Не знам как успяваш с всичко, но виждайки тези деца, си струва труда. Все така ентусиазирани бъдете! Предай на дечицата, че са възхитителни! Прегръдка от мен и хубав празник, Вени!


Благодаря, мила Вася, за хубавите думи, за поздравите и пожеланията! Ще предам на децата и - ще ги зарадвам много. Те имат сайт на литературнотворческия клуб и знам, че са си качили тези материали там, както и на сайта на училището:))) Трябва да свикват да представят това, което правят, от малки - "да се презентират":))) - това е важна част от играта, наречена "успех в живота":)))) Благодаря ти от тяхно и от мое име, мила Васенка! Да е светъл този празник на духовността и за тебе, приятелко! Носи българското име гордо, където и да си - защото красива страна като България няма никъде, защото народите с такава дълбока история се броят на пръсти - и най-после - защото точно и само от нашето национално самочувствие зависи да ни уважават и другите по света. Честит празник!
цитирай
17. donchevav - Учителите винаги са били, са и ви...
01.11.2014 12:30
valeska написа:
Учителите винаги са били, са и винаги ще бъдат хората, които ни подготвят за живота. Честит празник!


Благодаря ти за тези думи, Валеска, те много значат за мене! Хубаво е, когато някой се обърне към тебе с разбиране, със зачитане, с уважение към това, което правиш. Оставям надалеч нюансите на благодарност и признателност:))) Омръзнало ми е това нихилистично говорене по принцип, което с безпричинна озлобеност черни всичко и всички - ей така, защото имало единичен случай на... А може би си има дълбока, дългосрочна стратегическа причина за всичко това - но не, не си падам по теориите за световната конспирация:) И все пак дали в другите професии няма единични случаи на нелицеприятни обществени прояви или нарушения? Защото всички сме хора. Свикнала съм да ме гледат оценяващо 30 чифта тийнейджърски очи - не от време на време, а всяка минута, всяка секунда - общо взето без всякакъв толеранс:) Свикнала съм на липсата на толеранс у обществото: то може да прости на счетоводителя, инженера, съдията, полицая, лекаря, свещеника - на учителя не знам защо е така, но поправи ме, ако греша - не прощава никога /спомням си за две невинни картинки на зодии в един мой постинг, които публикувах просто защото не бях намерила картинка на зелена коза:))) - как ме пратиха на разпятието - и то- приятелка:)))) Извинявай, май много съм набрала, с много думи се обяснявам - да ти докажа, че тези твои думички в коментара значат много. Благодаря ти! Светъл да е този празничен ден и за тебе! Честит Ден на народните будители!
цитирай
18. donchevav - Продължавай благородната си мисия ...
01.11.2014 12:36
erato7 написа:
Продължавай благородната си мисия със същата настойчивост и неуморност, със същия плам и себеотрицание, Вени.


Благодаря, мила приятелко Ерато, думите ти ме радват - и ме задължават. В отговора си към Валеска съм писала подробно с какво и защо - най-общо казано в днешните времена не е лесно да оцеляваш като учител - във всички смисли на думата. Но си давам сметка, че днес не е лесно да оцеееш и като човек - всъщност двете неща са свързани:)))
Да е хубав за теб празничният ден, да е пълен с одухотворени неща, с обич и светлина! Честит празник!
цитирай
19. freeoldmen - Чудесни деца имате в Севлиево!
01.11.2014 18:44
Подозирам, че част от очарованието им се дължи и на усилието
на чудесните им учители!:-)

Имам едно мое момиче там снаха, виждам, че
е попаднала при хубави хора...

Честит празник!
цитирай
20. donchevav - Подозирам, че част от очарованието ...
01.11.2014 19:21
freeoldmen написа:
Подозирам, че част от очарованието им се дължи и на усилието
на чудесните им учители!:-)

Имам едно мое момиче там снаха, виждам, че
е попаднала при хубави хора...

Честит празник!

Благодаря, freeoldmen! Севлиево е малък град /и става все по-малък:)/, много буден, много предприемчив - но с недостатъците на малкото селище, в което всички се познават:))) Ако Вашето момиче идва от голям град, няма да му е лесно да свикне! Така че ако има нещо, с което мога да помогна - не се колебайте да ми се обадите:)))) Честит празник и на Вас!
цитирай
21. kisskissme - много силно
01.11.2014 21:12
Дали има такива ученици?
цитирай
22. flymore - Честит празник, Вени!
01.11.2014 21:26
Поклон пред таланта!
<3<3<3
цитирай
23. donchevav - Е-е, защо да няма? Има, разбира се! ...
01.11.2014 21:39
Е-е, защо да няма? Има, разбира се! Днес децата са дори по-спонтанни и много по-всеотдайни в това, което правят - от някога, когато ги задължавахме да го правят насила! Въпрос на мотивация:)))
Не знам кой и защо насажда в обществото ни представата, че от съвременните деца нищо не става. Напротив - и слава богу! Децата ни са прекрасни - страшното е, че като завършат училище, не можем да им предложим нищо - и губим най-добрите от тях. А това не е просто аритметично действие на изваждане от общия брой на населението - а регресивна селекция, която интелектуално /и не само/ обезкръвява нацията.
Децата ни са чудесни и заслужават добро бъдеще в България!
Благодаря за хубавите думи и отношението! Честит празник! Поздрави!
цитирай
24. donchevav - Поклон пред таланта! <3&l...
01.11.2014 21:54
flymore написа:
Поклон пред таланта!
<3<3<3


Е, Флай, шегуваш се! Това е занаятчийство - на парче. Неслучайно се наричаме "Литературнотворческа РАБОТИЛНИЦА" /"ЛеТеРа"/ - работим едва ли не по заявка за различни тържества и пр. празници и чествания в училище. Децата наистина са много качествени - предимно от 7-ми и 11-ти клас, но има и от други класове. Правим пиески, радиопредавания, текстове за рецитали и спектакли, пишем есета и стихотворения /и дори опити за хайку/, правим интервюта, монтираме видео , имаме си сайт, вестник, телевизия /е, не всичко върви едновременно - позагърбим едното, подхванем другото - и така.../ Наистина е занаятчийство и - страхувам се, не винаги достатъчно качествено - но децата се палят, интересно им е! Поздрави, скъпа Флай, честит празник и на тебе!
цитирай
25. astrojozi19 - Честит празник ВЕНИ
01.11.2014 22:20
Всичко най-хубаво!
цитирай
26. donchevav - Благодаря, скъпа Иванова! Честит ...
01.11.2014 22:34
Благодаря, скъпа Иванова! Честит празник и на тебе! Нямам кой знае каква представа за спецификата на журналистическата професия, но знам едно, без което със сигурност не може - духовността. Пожелавам ти ярка одухотвореност и неповторима индивидуалност в работата, приятелко! Поздрави!
цитирай
27. metlichina - Поклон пред тези...
01.11.2014 22:49
които с българското слово събуждат умовете...
Честит празник..
цитирай
28. donchevav - Здравей, Метличинке! Радвам се, че ...
01.11.2014 23:21
Здравей, Метличинке! Радвам се, че си тук! Поклон, дълбок поклон пред народните будители, радетелите за българското преуспяване! Иска ми се да вярвам, че семената на добротворството, посяти от тях, не са попаднали на празно място, че българският род ще пребъдва с най-светлото, наследено от тях! Честит празник!
цитирай
29. veninski - БРАВО! Честит празник!
02.11.2014 08:15
БРАВО! Честит празник!
цитирай
30. donchevav - БРАВО! Честит празник! Бла...
02.11.2014 08:36
veninski написа:
БРАВО! Честит празник!


Благодаря, скъпи приятелю! Виждаш - лутам се, търся - затова твоето одобрение беше важно за мене! Честит празник! Да е светъл денят ти!
цитирай
31. mileidi - Поздрави , Вени !
02.11.2014 09:16
Много силен постинг , почувствах се горда , че съм българка. Успех и светли дни от цялото си сърце ти желая , мила !Прегръдка!
цитирай
32. donchevav - Много силен постинг, почувствах се ...
02.11.2014 09:35
mileidi написа:
Много силен постинг , почувствах се горда , че съм българка. Успех и светли дни от цялото си сърце ти желая , мила !Прегръдка!


Благодаря, Миленче, знаеш колко много ценя твоето мнение. Написаното от тебе ми даде повод да се замисля, че и на мене тези занимания ми носят подобни емоции - правя го с удовоствие, защото усещам, че такива чувста завладяват и участниците, и тези, които ги гледат. Истинско щастие е моментът на реализацията на проекта: погледнеш греещите личица на сцената, погледнеш сериозните, поглъщащи очи на публиката - и макар да си впил от притеснение нокти в дланите си, си казваш : "Заслужаваше си!". Поздрави и хубав- светъл и ползотворен- ден ти желая! Прегръдка!
цитирай
33. stela50 - Поздравления със закъснение, но от сърце, мила Вени !
02.11.2014 10:35
Прекрасно и вълнуващо е това, което споделяш с нас,
кара те да тръпнеш пред греещите личица, да повярваш
в чудеса, да се гордееш с познанията и запаления интерес...
Винаги си заслужава...
Сърдечна прегръдка с огромен букет пожелания за теб !
цитирай
34. donchevav - Привет, Танче! И на тебе честит да е - ...
02.11.2014 10:54
Привет, Танче! И на тебе честит да е - никога не е късно да си честитим деня на духовността:) Аз споделям...наистина...и не се връщам да прочета какво съм споделила - ако се върна, сигурно ще го изтрия:)))) Коментирате вие, описвате всичко с много приятелски чувства - и аз - колко му трябва на човек - поддавам се и започвам да споделям...а отстрани сигурно изглежда много зле /направо не искам да гадая какви епитети може да се сложат на моите лирически отклонения/. Не че не мога да си го спестя или да го изтрия - но е искрено, не е поза, всичко е споделено от сърце и много лично...И пак - може би не трябва...
Благодаря ти за хубавите думи и за цветята! Ще си ги оставя на лично място - по-дълго да ми напомнят за тебе! Прегръдка от сърце, мила приятелко! Желая ти усмихнат от радост, стоплен от обич, огрян от щастие ден!
цитирай
35. megg - Здравей, Вени!
02.11.2014 16:06
Много хубаво се е получило - всичко; много вълнуващо сте го постигнали, вижда се, че е направено с обич - обич към децата, към родното, с благодарност към корените ни! Уханна китка сте свили, точно "китка (...) за обич". С обич!
Честит празник, Вени, макар и със закъснение, връщам се от път и ти изпращам топли поздрави - и на теб, и на будничките ти деца! И нека все така свети звездичката!
цитирай
36. donchevav - Благодаря ти, Мариянче! Всичко е ...
02.11.2014 16:26
Благодаря ти, Мариянче! Всичко е импровизирано - на училищно ниво - не е кой знае какво. Но децата са наистина много добри. Ех, ако можем да задържим тези деца в България! Но не, всяка година поне по десетина от всеки завършващ випуск от нашето учиище /10-12%/, заминават да учат в чужбина - което не е чак толкова страшно, поне 90% от останалите продължават във ВУЗ - това също е прекрасно, но всички те /а и останалите 10%, които не продължават образованието си/ после избират вариант търсене на нискоквалифицирана работа в чужбина - заради липсата на перспектива в България. Това е геноцид /над младите, отделно от този над пенсионерите, социалнослабите и пр - всички българи/! Съжалявам за песимизма, но...празникът мина:)))
Мила Мег, благодаря за топлите думи, за емоционалната оценка! Аз пък чистя оранжерията и я подготвям за лук и марули, но притичвам до лаптопа така - по навик:)))) Поздрави, скъпа приятелко, да ти е хубава вечерта, бързо да се подготвиш за утре! Спорна седмица!
цитирай
37. iliada1 - Привет,Вени!
02.11.2014 17:35
Един хубав празник е отшумял,но е посял в сърцата ни нови семена от които ще поникнат нови красиви идеи,нови красиви изяви ,ново усещане за съпричастност към великите дела на нашите будители!Поздравления за постинга!
цитирай
38. donchevav - Красиво казано! Амин, дай, Боже, ...
02.11.2014 17:53
Красиво казано! Амин, дай, Боже, всичко това да се случва, защото без духовност народите са обречени на нещастно и безлично съществуване, на отмиране! А народ с такива дълбоки корени като нашия не заслужава несретната съдба, която някои се опитват да му отреждат. От нас зависи да държим тези корени живи и да подготвяме ревностно новите подънки - бъдещите силни филизи на вековечното българско родово дърво!
Благодаря ти за хубавите думи за постинга! Поздрави, Илиянче, и усмихната седмица! Прегръдка!
цитирай
39. distrelets - И аз закъснях, Вени,
03.11.2014 06:25
все поглеждам в твоя постинг и си казвам, че ми трябва време за да го прочета на спокойствие. Знаеш ли, има надежда! Отказвам да вярвам и не искам да слушам, че нищо не става от днешните деца. Напротив! А това, което правите във вашия град е истински подвиг, достоен да бъде разгласяван в цяла България. Поклон и прегръдки от мен, Вени!
цитирай
40. donchevav - О, Дид, не си заслужава да се задъ...
03.11.2014 07:41
О, Дид, не си заслужава да се задълблочаваш в текста - рутинни мероприятия - знаеш как е! Сигурно и във вашето училище го правите. Това е само част - децата от литературния клуб имаха и други текстове за празника - с една компилация от техни мисли за будителите направииха радиопредаване, правиха конкурс за най-добро есе и стихотворение, подготвиха материали за училищния вестник, сайта и пресата. В наашето училище обичаме Първи ноември и имаме вече известни традиции. Сигурна съм, че това се случва на много места - просто колегите не считат за необходимо да го споделят. Ето това ме изумява! Правим страхотни неща в училище, децата от това поколение са толкова умни, толкова качествени - а в публичното пространство - и то къде - в доста дискредитираните като чистота на информацията социални мрежи Facebook и YouTube се появяват само уродливи клипове кой с кого се бил, кой се напил и пр. И пак питам - кой има потребност от такава гигантска подмяна и насаждане на мнение в обществото ни, че от учениците ни нищо не става, че учителите ни са аутсайдери и банда извратеняци, че народът ни е обречен!
Съжалявам, май пак се отвлякох, извинявай! Хубав ден, мила приятелко, и да ти е спорна новата седмица! Благодаря ти за емоционалния отклик! Прегръдка!
цитирай
41. donchevav - Благодаря, Иве! Знаеш как е - не е чак ...
03.11.2014 14:58
Благодаря, Иве! Знаеш как е - не е чак толкова спонтанно - някой го планирал без мене /докато бях за детелинки и гъбки след 1 септември: D/, приели го набързо на съвет - и за добре дошла - върви изпълнявай. Но пък учениците ни наистина са качествени - например радиопредаването направиха без моя намеса и дори в мое отсъствие - докато бях на екскурзия с други ученици. Но знам, че мога да им разчитам.
Благодаря ти за хубавите, емоционални думи! Поздрави и прегръдки и от мене!
цитирай
42. benitta - Страхотно е, Вени! Едно от големите ...
15.11.2014 12:43
Страхотно е, Вени! Едно от големите олицетворения на щастието е умението на човек да твори! Създаването на нещо, дарбата да имаш хъс, въодушевлението..... Браво!
цитирай
43. donchevav - Благодаря, Бени! В училище праз...
15.11.2014 13:25
Благодаря, Бени! В училище празниците трябва да се приемат насериозно - и с максимална ангажираност в дейности на учениците - иначе няма възпитателен ефект, не се отпечатва нищо в съзнанието - всичко остава само периферно - до вратата на класната стая:)))
Благодаря ти за оценката! Имам нужда от добра дума,от поощрение - знаеш как на практика стоят нещата в ежедневието, колко се размиват ценностите, колко се губят стойностите - всичко е набързо и на парче, грубо и сурово, подвластно на някакви невъзможни срокове и изисквания - а е важно да бъде и естетически издържано, да докосва:)))
Да, имаме нужда от такъв позитивен и снизходителен читател, но ти все по-рядко се появяваш...Дано причината е поне вън от нас...Прегръдка!
цитирай
44. benitta - Понеже във всеки коментар подче...
15.11.2014 15:32
Понеже във всеки коментар подчертаваш липсата ми, явно трябва да се аргументирам, че си нямам все още адвокат :)))
Вени, аз не съм като теб неземно-оправна. Започнах работа и двете деца вкъщи, заедно с цялата домакинска работа, заграбват цялото ми време. Знаеш, че в София и придвижването от точка "А" до точка "Б" отнема доста време, та съвсем .....
ФБ-то ми е за кратки посещения, а тук се иска внимание, затова идвам тогава, когато мога изцяло да се отдам на вашите вълнения.
Обичам ви и не искам повече да чувам съмнителни изказвания!!! :):):)
<3
цитирай
45. donchevav - О, Бени, много съжалявам! Просто ...
15.11.2014 16:23
О, Бени, много съжалявам! Просто ужасно ми липсваше - това е всичко! Свикнала бях да виждам твоя коментар под постингите на всичките ни приятели и ако не беше ФБ /аз пък там нямам време и интерес да пребивавам/, щях да помисля, че сте заминали някъде:))) Няма проблем - ти си знаеш... Хей, радвам се за работата - дано да ти харесва! Честито! Макар че ще ти е много трудно...ще ви е трудно...и както ти бях пророкувала в един друг постинг много отдавна - ще става все по-трудно - и затова по-вълнуващо, по-истинско. Отсега нататък всичко ще е адреналин , преумора и сървайвър за всички - но такъв е животът. Истинското в него си остава любовта - само нейната константа се запазва постоянна и сигурна.
Още веднъж - прости ми! Неволно, не съм се усетила - от обич е, от добри чувства! Прегръдка от мене с пожелание за много кураж - и успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042364
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53377
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031