Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2014 06:01 - Насам, народе, последни чушки върхари!
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 45928 Коментари: 38 Гласове:
30

Последна промяна: 07.10.2019 21:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




За два лева
за цялото семейство,
за цялата седмица




Салата

от печени чушки върхари

image 



Ако мислите,

че надълго и на широко ще ви описвам

рецепти, продукти, грамажи ,

че ще печем някакви чували с чушки

и над нас ще се вие облак дим,

а уханието предателски ще обикаля квартала –

не, не и не!

Мина му времето на това занимание!





 

 

Става въпрос за друго - за нещо много вкусно – чушки ВЪРХАРИ. Знаете ли какво е това? Да, точно така, това са ония последни чушки на стъблото, събрали всичкото слънце и витамини на лятото, но и зрелите сокове на есента – дребни, крехки, сочни – безумно сладки дори и само така – с малко солчица. Тях предлагам да опечем в тава във фурната – така, както само леко сме  ги почистили от семената и посолили със сол, захар, олио и оцет.

 

 



 

image

Ето моята рецепта за чушки върхари през късната есен:

Купувате / а може би все още имате в градината/ чушки върхари – дребни, криви, зелени или червени – последните завръзи на есента. На пазарите струват под 1 лв. Хубаво е да вземете поне два килограма – с вас ще пълним с тях голяма тава.

image


 

1.  Изчистваме чушките от семената.

 

2.   Хвърляме ги в една голяма тава.

 

3.   Поръсваме отгоре с шепата сол и захар / 1 шепа сол, две шепи захар/

 

4.    Поливаме с оцет – 1 чаена чаша

 

5.    Поръсваме с олио -1/2 чаена чаша

6.    Печем на 180-200 градуса до причервяване.

Това е всичко.

Нареждате чушките още горещи в подходяща купа, в която да могат да престоят в хладилника цяла седмица. Обелете и наръсете между горещите чушки скилидки чесън! Вкусът става неземен!


 image



Как използваме готовите чушки?

 

Чушките са готови за консумация. Сипвате вечер в две чинии, добавяте и две малки ракиени чашки и – наздраве!

 

Нарежете и посолете един домат. Прибавете го към чушките – и пак наздраве!

Ако искате салатата ви да е на световно ниво – докато печете чушките във фурната, сложете в чушкопек /но може и по сто други начина/ 7-8 дребни сини домата. Когато се опекат и изстинат, ги обелете, посолете и поръсете със сол, захар, оцет и олио. Така те също ще се запазят за цялата седмица. Прибавяйте ги към чушките непосредствено преди  консумация и…наздраве!


image


 

Прибавете към салатата магданоз, целина, нарежете лук, украсете с маслини.

 

Използвайте като гарнитура за различни меса, риба, панировки и др.

 

 

 

Тази салата е чудесна зимнина.

Просто наредете горещите чушки в буркани /от една тава стават 2-3 буркана/, поръсете между тях чесън и магданоз, залейте с отделения при печенето сок, запечатайте и обърнете с капачката надолу – за една нощ. Така гарантирате вкусна и витаминозна салата на семейството си през цялата зима и спасявате положението всеки път, когато нямате време.



image

 

Въздържател съм, но в случая не мога да се въздържа да не ви кажа: „…ПРИЯТЕН АПЕТИТ и  НАЗДРАВЕ!”






Тагове:   оцет,   зимнина,   сол,   олио,   салата,   чушки,   печени,   захар,


Гласувай:
30



1. donkatoneva - Хареса ми рецептата. Аз правя по...
25.10.2014 07:58
Хареса ми рецептата. Аз правя подобни салати.
Но тази салата, Donchevav, със добавка на всеки детайл
ракийка (въпреки, че съм въздържателка!), ми се стори
великолепна!
Хубав ден и НАЗДРАВЕ!!!
цитирай
2. donchevav - Да, и аз направих уговорката, че е ...
25.10.2014 08:22
Да, и аз направих уговорката, че е наздравица от въздъжател- никога не съм близвала грам алкохол ...Замислих се дали да не махна изобщо тази част от постинга - страх лозе пази:)))) Да не се видя пак някъде прекопирана, с фриволна интерпретация:))) Но съпругът ми всяка вечер ме изтормозва;);) да му правя някаква салата за 50 г ракия - то пък да беше пиене, добре - а то за 2 глътки - барабар с леда:))))) Но така - обича да ближе домашна ракийка с богата салата. Това и мене стимулира да бъда добродетелна - той продължава с пържола, аз оставам на зеленчуци:)
Разбира се, че правиш такава салата. Идеята е друга /и не я намерих в интернет публикувана/: МАКСИМАЛНО ПЕСТЕНЕ НА ВРЕМЕ. Как?
1. Като опечем на фурна цялото количество чушки за седмицата - без кой знае каква заготовка - бързо, здравословно и вкусно. Установих, че никой от познатите ми не го прави /???/
2. Като съхраним приготвеното през почивните дни и само го аранжираме разнообразно преди всяка вечеря - според заслугите:)))
Благодаря ти за споделеното! Хубав почивен ден! Поздрави!
цитирай
3. valeska - :)
25.10.2014 08:43
Изглежда много вкусно! Приятни почивни дни, donchevav!
цитирай
4. donchevav - Благодаря, Валеска, вкусно, лесно ...
25.10.2014 09:24
Благодаря, Валеска, вкусно, лесно и полезно...и икономично - цяла седмица можеш да останеш на такава вечеря - и то за под 2 лева:))))) И да се чувстваш като праведник - от всяка гледна точка! Красиви /макар че, виждам, вече съвсем не есенни, а снежно-зимни/ почивни дни и на тебе, мила! Усмивки!
цитирай
5. mt46 - Браво на теб!...
25.10.2014 09:35
Практично, лесно, удобно, здравословно... :)
Приятен ден!...
цитирай
6. donchevav - Да, Марине, всеки път наново се у...
25.10.2014 09:54
Да, Марине, всеки път наново се удивлявам - толкова благини - на едно място, само с едно поставяне в тавата! Наистина печените върхари на фурна са много вкусни. Не съм пробвала да заместя олиото със зехтин - все пак нали не се препоръчва за печене и пържене - но може и да пробвам - току-виж станало:))) Хубави почивни дни /до утре сигурно ще става и за ски/!
цитирай
7. tryn - Благодаря, Дончева!
25.10.2014 10:33
Аз знам подобна зимнина с камби или червена капия, но ще опитам и с дребните върхари. :)))
цитирай
8. donchevav - Да, като зимнина върхарите са ра...
25.10.2014 10:50
Да, като зимнина върхарите са разкошни - печеш овкусени в тавата и нареждаш в буркани, като ръсиш по малко магданоз и скилидки чесън - можеш да сложиш и един аспирин за по-сигурно. Заливаш с част от сока, запечатваш и обръщаш буркана с капачката надолу за една нощ.
Всъщност обаче идеята е сега да си направим салата през свободното време - от почивните дни събота и неделя чак до другите почивни дни. Интересното е, че тази салата остава свежа и хранителна толкова дни - е, най-добре в хладилник. А и сега я има - виж, навън натрупа преспи сняг - скоро май ще минаваме на кисело зеле:)))) Поздрави, Елица, благодаря ти, че ми гостува!
цитирай
9. megg - Хей, Вени, привет! :)
25.10.2014 12:59
Изглежда изкусително и е красивичко с цветовете. И като знаеш,че тези върхарчета носят топличкото на последното слънце, още по - примамливи са!
Поздрави в дъждовния ден и наздраве, Вени! :)))
цитирай
10. distrelets - Здравей, Вени!
25.10.2014 13:33
Върхарите са любимите чушки от моето детство. Леля ми ги запържваше, печеше, всякак ги обичах, с чесънче и магданоз! Чудесна рецепта, лесна и изкусителна! Направо огладнях! Умееш да пишеш и да предизвикваш интерес към всичко! Хубавв ден! Отивам да търся чушки :-D върхари.
цитирай
11. donchevav - Привет, мила Мег! А тук, в поднож...
25.10.2014 13:36
Привет, мила Мег! А тук, в подножието на Централен Балкан, в Севлиево, вече дванайсет часа вали обилен сняг - преспите са до кръста - не мога да изляза дори от къщата. Цялата градина - есенно нацъфтяла с последни рози, хризантеми, латинки и дву-триметрови кани, лежи под бяла пухена завивка - поне 50 см - и съвсем не олекотена, а тежка, мокра. Снегът вали толкова силно, че от прозореца не виждам клоните на крушата - а тя е на по-малко от двайсетина метра...На този фон яркият есенен постинг с последните чушки /които в момента мируват, сгушени под един найлон в снега, в най-отдалечения край на моята градина, защото сърце не ми даде да ги откъсна ей тъй, заради очаквания студ/, този весел постинг за слънце и топлина е напъ-ъ-ъ-ъ-ълно неуместен! Ох, сбърка се това време! Поздрави, мила Мариянче, и много усмивки - дано с тяхна помощ прогоним тези налегнали ни циклони - пак да огрее топлото есенно слънчице! Прегръдка!
цитирай
12. janabel - Браво !
25.10.2014 13:57
Четейки тези редове , сещаш се какво ми се случи - каквото на всички при изваждането на чушките от фурната . Много са вкусни , но написано така , още повече ги овкусява . Да , няма да се предаваме .
цитирай
13. donchevav - Върхарите са любимите чушки от м...
25.10.2014 14:05
distrelets написа:
Върхарите са любимите чушки от моето детство. Леля ми ги запържваше, печеше, всякак ги обичах, с чесънче и магданоз! Чудесна рецепта, лесна и изкусителна! Направо огладнях! Умееш да пишеш и да предизвикваш интерес към всичко! Хубавв ден! Отивам да търся чушки :-D върхари.


О, Дид, ще се убедиш, че не съм те излъгала, че всяка дума е истина! Аз направо се смаях, че никоя от моите приятелки и колежки, нито от жените на градинките - никой не прави върхари по този начин. А това е най-бързата работа - в тавата, поръсваш овкусители и - готово. А после имаш за произволно дълго време готова вкусотия - и за гарнитура, и за салата, а на мене често ми е основно ядене - с или без хляб - просто прибавям малко прясно домашно сиренце /може и свежо сирене от магазина/ - и готово:))) Ех, хубаво е човек да си похапва - особено неща, за които знае, че може да не се ограничава - напротив, като при Мечо Пух: колкото повече, толкова повече...Тези чушки са от този тип, като гърненцето мед на Пух:)))) Прегръдка, мила моя приятелко Дид, и да ти е сладко!
цитирай
14. donchevav - Четейки тези редове, сещаш се какво ...
25.10.2014 14:19
janabel написа:
Четейки тези редове , сещаш се какво ми се случи - каквото на всички при изваждането на чушките от фурната . Много са вкусни , но написано така , още повече ги овкусява . Да , няма да се предаваме .


Благодаря ти, мила Жана! С удоволствие ще споделя моите чушки с бучка прясно домашно сиренце с тебе / и тайничко се надявам ти пък да донесеш малко от твоя страхотен маслен ябълков сладкиш с джинджифил, канела и кора от лимон- не спирам да си мисля за него:)/ Прегръдка, приятелко!
цитирай
15. gosho568 - Уникална салата, подходяща за ц...
25.10.2014 16:53
Уникална салата, подходяща за цялата година и особено сега... Поздрави! :)))
цитирай
16. donchevav - Благодаря, Гошо! Не познавам нищо ...
25.10.2014 17:18
Благодаря, Гошо! Не познавам нищо по-богато вкусово, по-витаминозно - истинска нутри бомба, по-евтино - и толкова лесно за приготвяне. Може би особеностите на съзряване на върхарите позволяват това - тези най-късни чушки са много крехки, с по-голямо съдържание на вода и захар, по-ароматни - само овкусяваш, мяташ в печката - и готово! Поздрави, Гошо! Усмивки!
цитирай
17. flymore - Здравей, кулинарке!:)))
25.10.2014 18:50
С предлаганите от теб вкусотии, няма да се откъсна от теб, да си знаеш, де!;)
Вени, всяка вечер присъстват на трапезата вкъщи върхарчетата - леко запържени, с малко зехтин, магданоз, оцет или лимонов сок и сол. Към тях маслини, сирене, друг зеленчук - и така цяло лято. Не ме влече месото и явно ще си продължа до не знам още докога с тази храна.
Време ти е да издадеш рецептурна готварска книжка.:)
Наздраве и да ти е сладко, мила дружке!<3<3<3
цитирай
18. donchevav - Здравей, Флай! Аз и не искам да ме ...
25.10.2014 21:16
Здравей, Флай! Аз и не искам да ме оставяш! А върхарчетата са супер, нали? Но опитай печени - съвсем друг вкус имат, по-полезни са, пък и нищо не правиш - само ги слагаш в тавата /без да ги нареждаш/. И траят повече - от неделя до недея / сигурно и повече, но вкъщи свършват до петък/. Аз също съм на разни бобове, чушки, картофи и т.н Е, направих и петдесетина кг луканка от глиганско - та зеленчуците са повече за гарнитура, но по принцип обичам плодове и зеленчуци. Благодаря ти, че се обади, мила Флай, липсваше ми! Хубави почивни дни, скъпа приятелко!
цитирай
19. faktifakti - много обичам чушки.
25.10.2014 23:51
и рецептата е интересна.
цитирай
20. f873 - Алабала, правиш, дегустация и п...
26.10.2014 02:18
Алабала, правиш, дегустация и после коментари в блога.
Давай че коремчето ръмжи ... :)
цитирай
21. donchevav - и рецептата е интересна. Благодаря ...
26.10.2014 06:34
faktifakti написа:
и рецептата е интересна.


Благодаря ти, Факти! Радвам се, че обичаш чушки - аз също. Опитай! Ако напълниш тавата, без да подреждаш върхарите - те ще получат вкус на парени чушки- почти не можеш да ги различиш, ако опечеш по-малко, всяка една ще се запече и ще добие друг вкус - и по двата начина са много вкусни, така че пробвай, нищо не ти коства! Хубав неделен ден! Усмивки!
цитирай
22. donchevav - Алабала, правиш, дегустация и п...
26.10.2014 07:54
f873 написа:
Алабала, правиш, дегустация и после коментари в блога.
Давай че коремчето ръмжи ... :)


Ха-ха - как "алабала"? Правя аз, много правя, и салата от чушки върхари постоянно правя, и ракия сливова тип троянска правя - нали сме и ние в подножието на Централен Балкан /впрочем в момента ни е затиснал 50-80 см сняг и продължава да трупа - сещате се, че и двете субстанции особено много вървят/. Пък и къщата ми е на кръстопът - трябва винаги да съм готова - де да знам кой кога ще рече ей тъй - да се отбие - за раздумка или че коремчето му стържело...Поздрави и усмихнат ден!
цитирай
23. paciencia - Ох, че вкусно, Вени!
26.10.2014 11:48
Разкош и изглежда лесна за приготвяне даже от хора като мен, не съм кой знае каква готвачка. Четох, четох и като стигнах до снимката с готовата салата, се разнесе един вкусен аромат на спомени. От време, когато в къщи се правеха туршии и майка твореше какви ли не чудеса. Благодаря, Вени, за вкусотийката и за това мило българско ухание на постинга ти:)
А сега ще се отдам на нещо приятно - да почета любимите си приятели от блога. Всеки постинг на любим блогер е като едно очаквано писъмце от приятел и носи специално послание за мен. А при теб май се изповядвам:)))
Прегръдки с много обич и благодарност! Чудесна си, Вени!
цитирай
24. donchevav - Мила Васенка, добре дошла! Радвам ...
26.10.2014 12:27
Мила Васенка, добре дошла! Радвам се, че си при мене и бързам да ти сложа малко салатка от печени чушки. Идваш отдалече, сигурно си изморена...Поглеждам и виждам, че е обяд - е, още по-добре - тогава няма да ми откажеш и една супичка от зелен боб, нали? Ще ти предложа с боба и малко сланинка - така, по балканджийски. А за десерт - печена тиква! Много ти се радвам, поостани при мене! И без това тук е такава една снежна стихия -- все вали, вали...всичко е блокирано...къде ще ходиш??? Ще си стоим така, ще си пием следобедното кафе /или чай- имам домашно събрани билки/, ще си хапваме ябълков сладкиш, който вчера Janabel ми каза, ще ми разказваш за там - че аз за тук какво да ти разказвам...все глупости някакви. Като на скъп мой гост ще ти направя и подарък...какъв...какъв...а, да, подарявам ти следващото си стихотворение - още не съм го публикувала, от тази сутрин е:))) :

Не му е времето…

Не му е времето сняг да вали –
последните цъфнали рози немеят-
склонили глави, мен питат дали
да спят– или още да аленеят.

Объркана работа – сняг рони цвета
на люляка, цъфнал набързо на двора.
За люляков цвят не е време сега,
че пролетта хич не я чакаме скоро.

Не му е времето – жълти листа
със сняг и с кокичета кално се смесват,
че зима и пролет наред с есента
искат да властват – безумно, безсвестно…

Не му е времето…За какви грехове
Боже, наказваш ни?...Не отговаря…
Предсказание древно мрежа плете,
че всичко, природо, на теб все стоваряхме...

Поздрави, Васенка...помечтах си...но дали пък някога не би могло наистина да се случи...Ех, да се съберем всички приятели...мисля, че има такива сбирки, нали? Ще бъде велико - толкова много, толкова различни, толкова непознати, а така близки завинаги на сърцето хора! Мила моя Васенка, устоявай на бурите, пази сърцето си чисто, духа си - бодър ... и всичко ще бъде наред! Пожелавам ти го от душа! Прегръдка с обич!
цитирай
25. paciencia - Ех, Вени, колко си гостоприемна само!
26.10.2014 17:42
Толкова родна е тази традиция да срещаме гостите на масата с каквото Бог дал. И разговорите на кафенце, лукс! Идвам, Вени, даже съм мислено там.:)
Ще бъде наистина страхотно да се срещнем на живо с толкова близки от блога приятели, почти се познаваме!
Трогна ме много с подаръка-стих току-що сътворен, още топъл. Как само нижеш думите и твориш картини! Видях дворчето ти, люляка, розите, недоумяващи от внезапната зима. Горката пролет, наистина я притискат ту лятото, ту зимата и не я оставят да си изкара полагащия и се 3-месечен мандат. Благодаря за уюта, Вени, и за подкрепата! Сгря ме, въпреки студената зима дето ви е затиснала. Прегръдки и от мен!
P.S. Землячки сме, корените ми са от Търновско:)
цитирай
26. donchevav - Ха-ха- горката пролет, нали? Как ...
26.10.2014 19:38
Ха-ха- горката пролет, нали? Как фино си ме разбрала, Васенка! Ако публикувам това стихотворение, много ми се иска да има "На Вася" под заглавието...но не знам, може би ще имаш нещо против... Направила съм и снимки от градината - с големите преспи сняг и цъфтящите под тях рози:))) Красиво е, макар и нелогично и малко тъжно... А снегът не спира вече повече от 40ч. ...Хубава вечер, далечна приятелко, о, да, и землячке! /много се радвам/! Спорна и усмихната да е седмицата ти!
цитирай
27. f873 - Като чу за Троянската сливова св...
26.10.2014 23:18
Като чу за Троянската сливова светна и червеното око на змея /резервара/ и запецна, давай адреса бръже.
;)))
цитирай
28. donchevav - :))))))))))) ОК, чакай да питам ...
26.10.2014 23:45
:)))))))))))
ОК, чакай да питам съпруга дали е правил вече тазгодишната преварка, оная от препечените, или ще трябва да се задоволите с някоя ланска /отпреди 2-5-10-20 години - по избор на госта/, че си падам малко въздържател - аз съм само по чушките в нашата къща. Поканила съм и други приятели от блога - някои чак от чужбина ще дойдат - та се заформяме интересна компания за Димитровден. Честит празник /в последните 15 минути/!
цитирай
29. benitta - Щях да се въздържа от коментар, ама ...
27.10.2014 11:12
Щях да се въздържа от коментар, ама аз кога съм си мълчала?! Бърборица такава!
Вени, ОБОЖАВАМ чушки - ей така - и в салатка, и от бурканче, че и пълнени с нещо.... Както казва един мой побратим по любов към хапването: "Ном, ном, ном!" (нещо като мляс-мляс) :)))
Обаче - ха, сега дай рецепта за изкарване на седмицата и с манджа за два лева :):):)
цитирай
30. donchevav - Привет, Бени! Мислих, мислих - о...
27.10.2014 12:24
Привет, Бени! Мислих,мислих - освен тези чушки нищо друго не мога да измисля за два лева за цялата седмица. Да де, аз нали затова ви разказвам за тях. Опитай, но така, печени в тава с олио и оцет. Ще видиш, че:
1. Количеството е огромно.
2. Вкусовите качества са превъзходни - и се запазват през цялата седмица.
3. Няма нужда да вариш, пържиш, панираш - всичко си се готви само - твоя грижа е само да почистиш от семките, да сложиш безразборно в тавата и да поръсиш по вдъхновение със сол, захар, оцет и олио.
4. Използваш мултифункционално - за салати, ордьоври, гарнитури.
5. Ако си купила по-голямо количество чушки, можеш да направиш и някой буркан зимнина - и пак да си оставиш в хладилника за през седмицата.
6. Ако пък наистина държиш да се вместиш в двата лева - хапваш си по 2-3-4 чушчици с хляб - нищо друго не ти е необходимо. Е, хлябът трябва да си осигуриш отделно - иначе диетата ще ти стане много драстична...
Ех, пак се разпалих! Тази самотворна салата и една туршия, наречена "мързелива", са ми любимите - познай защо:))))) Усмивки!
цитирай
31. tota - Благодаря, Вени!
27.10.2014 23:02
Рушила съм утре да се възползвам от рецептата.

Поздрави!
цитирай
32. donchevav - Здравей, Ати! Ако си си осигурила ...
27.10.2014 23:25
Здравей, Ати! Ако си си осигурила вече върхарите - нямаш никакви проблеми. Вземаш една голяма тава, пълниш я с изчистени от семената чушки, поръсваш със сол, захар, оцет и олио - и печеш на 200 градуса. Ако искаш чушките да са по-припечени - трябва да поставиш по-малко. Успех! Лека вечер!
цитирай
33. katan - Здравей, Венетче!
28.10.2014 10:44
Защо си такава:)?
Знаеш ли къде ме върна?
Върна ме у дома! В най-богата и плодородна земя на България!
Дворът ни не беше много голям. Майка ми предпочиташе да го краси с цветя, но винаги имаше и малко домати и чушки.
Ех, тези чушки-върхарчета! Прекрасни и незабравими!
На пазара не са същите, макар преди да отсъствам купих 1кг.
Няма да се разпростирам на дълго и широко:).
Само една забавна случка с тези върхарчета:).
Бях бременна със втория ми син. Очаквах разпределението - на мъжа ми и моето и си бях при майка и татко.
Майка ми беше обрала върхарчетата с една ръка, защото в другата държеше големият ми син:).
Аз реших да се включа в подготовката за вечеря. Тогава не знаех толкова, колкото знам имога сега:), бях на 22 год.
Реших да ги изпържа.
Изпържих няколко и опитах. Вкусни, сладки, направо нечовешки, а божествени!
Опитвах, опитвах и така ... 64 върхарчета:)))))))).
Майка влезе и донесе и доматки - за салата.
Да, но нямаше чушки:)! Бях ги изяла всичките:))))))!
Е, тя спретна едни кюфтета, а моите 64 чушки-върхарчета, които бяха не по-големи от пръста ми после станаха 64 големи капии:)!
Така ги разказваше мъжа ми.
Всички се чудеха как съм могла да изям такова количество:).
А те, милите ми върхарчета са били сигурно по-малко от килограм заедно с дръжките и семките, които бях изчистила предварително.
Такива ми ти работи с чушки-върхарчета:).
Поздрави и прекрасен ден!
цитирай
34. donchevav - А-а-а, ето къде бил коментарът ти! А ...
28.10.2014 21:41
А-а-а, ето къде бил коментарът ти! А аз го търся при розите:)))))
Ха-ха..64 върхарчета! Сигурно много си била гладна, Катенка! Ужас! 64 пиперки! Все пак върхарчетата са си чушки, може би малко по-малки от нормалното, да речем - 2/3 капии:)))
И аз много обичам пържени върхари. Но опитай печени - за салата са много по-добри! Нека използвам твоите определения: нечовешки, божествени! Макар че знам за какво става въпрос, когато на бременна й се прияде нещо! Благодаря за този разказ - смях се до сълзи. Бъди здрава, Катенка, и много щастлива!
цитирай
35. katan - Тук е:)))
29.10.2014 14:51
Днес ходих на пазара и видях отново "върхарчета", които нямат нищо общо с моите:).
Да ти кажа под секрет, Венетче: Моите върхарчета бяха мънички, мънички /вероятно са били най-ама най-последните/ и не бяха 64:), а САМО 24:). Мъжът ми доукраси историята и така станаха 64:).
Не съм опровергавала този факт, а дори се забавлявах с изумлението на хората:).

Ходих и при розите ти. Не се реших да оставя там коментар, защото щеше да е много песимистичен.
Тези красиви и живи цветя ми приличат на хора. Приличат ми на моето поколение. Няма да пиша повече, ти се сещаш какво искам да кажа.
Поздрави и бързо излизане от зимата! Още не й е време!
цитирай
36. donchevav - Да, Кате, знам ги - те са като лютите ...
29.10.2014 15:30
Да, Кате, знам ги - те са като лютите чушки - не са по-големи. И аз имам такива, но сега, заради снега, съм обрала и по-едрите. Но пак са вкусни - истински върхари. А розите...да, разбрала си...точно за това говорим - и ми е много тъжно...Но за дните след утре дават 15-20 и отгоре градуса - и се надявам този омразен, ненавременен сняг най-после да се стопи, да се махне от милите ми розички...Аз поизтръсках, поосвободих някои, вързах, изрязах, каквото трябва, но някои продължават да стоят затиснати от тежки преспи...А не им е още време...
Благодаря ти за страхотното разбиране... Поздрави с пожелание за много слънце и още топли дни циганско лято! Прегръдка!
цитирай
37. donchevav - Благодаря ти, Иве! Един човек, к...
03.11.2014 15:08
Благодаря ти, Иве! Един човек, който ми повярва и направи рецептата! Тя си е лично моя - както и останалите споделени, търсих и не я намерих никъде в Интернет. Така направени, върхарите могат да се запечатат горещи в буркани - стоят и по няколко години, стига олиото да е качествено. Но общо взето у нас изтрайват най-много до Коледа - първо тях изяждаме - и моят мъж ги обича, не може да ги търпи. Аз тази седмица съм само на върхари за вечеря -полезни, хранителни и леки.
Поздрави от сърце! Радвам се, че съпругът ти е харесал салатата, поздрави и за него! Усмивки!
цитирай
38. vanyavanya - Нямам търпение...
04.11.2014 22:20
да изпробвам рецептата, звучи лесно, което е чудесно!
И наздраве! Защо пък не!
цитирай
39. donchevav - О, да, много е лесно - чистиш от се...
04.11.2014 22:36
О, да, много е лесно - чистиш от семената, хвърляш на камара в една голяма тава, ръсиш със сол, захар, оцет, олио и печеш. Толкова. После е хубаво да се наръси с чесън - става по-пикантно, а ако е зимен чесън - още по-добре - знаеш, че след консумация на зимен чесън дъхът не мирише:))) Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043568
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53382
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031