Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2014 06:23 - МЪСТАКУЛКИ - усещане за мъст, която лепне по устата...
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 19483 Коментари: 42 Гласове:
39

Последна промяна: 29.10.2014 22:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Усещане за мъст, която лепне по устата




 МЪСТ


Съществително нарицателно име, женски род, тип 49- с наставка -ст

     1. отмъщение

     2. пресен гроздов сок; шира /от лат./

 

Става въпрос за второто значение – вие какво си помислихте?

Думата ми е за едни сладки тип бързи курабии /по нашия край им казват курабета/, които се правят, първо, съвсем лесно,  второ, стават много – 50-60 броя едри /5-7 с в диаметър/ сладки от една доза, и трето, не маловажно – могат да стоят свежи извън хладилник 2-3 седмици.

image

Когато се омъжих и дойдох да живея в този град /Севлиево/, беше есен. Свекървата ми даде една престилка, в която се опасах два пъти, и ми каза, че ще правим мъстакулки. И някак надменно сви рамене на въпроса ми какво е това /все пак учех българска филология :))))/. Запомнила съм погледа й отгоре надолу, с който ми отговори, че  това го правели само в Севлиево и другаде нямало къде да науча тази рецепта –като си учена, каква полза, мълчи и си отваряй очите и ушите, ако искаш да научиш нещо от мене - така разбрах този поглед.

Свекърва ми беше много умна, макар и малко сурова жена /истинска Султана на Димитър Талев/. Завършила Стопанско училище, за онова време минаваше за много веща – шиеше и бродираше на машина, имаше плетачна машина и тъкачен стан, пресаждаше храсти и дръвчета, отглеждаше рози и кани собствени сортове, готвеше като магьосница, а сладките й бяха от „Черно и бяло” и „Агнес” нагоре. Школа!

Та аз не чаках да ме подканя, пък и бях на 18 години – слушах, поглъщах всичко! Запомнила съм добре този урок – едно, че съм си любопитка, друго, че се отнася за кулинария, а аз открай време за тави и тигани душа давам, и трето –все пак ставаше въпрос за нещо уникално, дето го няма по света:))) /а и приятелките ми, коренячки севлиевки, все ми го повтарят през годините: мъстакулките ги правят само в Севлиево и то – само в града: из селата наоколо не ги знаят!/

Реших да ви ги предложа. И какъв бе потресът ми, като отворих Интернет – така, за всеки случай, да не би и някой друг да ги знае освен мене:): над 1000 резултата на „Мастакулки” и още толкова –на „Мъстакулки” /което е по-правилното наименование, защото идва от „мъст” – гроздов сок в началото но ферментацията на виното, шира/. :)))))))

За мое успокоение почти всички бяха някакви импровизации с петмез или плодов сок, дори с лимонада – т.е. всичко друго, но не МЪСТакулки:))). Една-две рецепти се приближават до това, което знам – но…мисля, че разликите са съществени.

Ето моята рецепта:

       Продукти:

4 яйца

около 800 г брашно

1ч.ч. олио

2 ч.ч. шира /мъст/

2 ч.ч. захар

1 ч.ч. счукани орехи

Ѕ с.л. черен пипер

Ѕ с.л. хлебна сода

2 пакетчета амонячна сода

2 с.л. канела

1ч.л. карамфил


      Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се последователно олиото, орехите, черният пипер, карамфилът, канелата и ширата. Внимателно се смесва с брашното, предварително размесено с двата вида сода. Меси се твърдо тесто, което се оставя да отпочива 1ч.

image

Втасалото тесто се разтънява с къса точилка на пита с дебелина 1 см., от която с помощта на чаша се изрязват кръгчета. Добре е кръгчетата да постоят поне 15 минути, след което на всяко отгоре по желание може да се постави орехова ядка.

image

 Готовите курабийки се нареждат в намазани с олио тави и се пекат при температура 180 градуса. След като добият леко кафяв цвят, изваждаме мъстакулките от тавата още горещи, нареждаме ги в поднос и ги поръсваме по желание с пудра захар.

image


От тази доза се изпичат 50-60 курабийки, които са чудесен вариант за закуска, за кафето в десет и в четири часа, за бързо прихапване – ей тъй, че нещо ми пригладня, за десерт, а у нас ги хапваме най-често така – без причина – просто защото минаваме край подноса. И най-хубавото е, че цял месец курабетата стоят все така пресни, пръхки и ароматни. И не свършват – поне седмица можете да хапвате от тази вкусотия, без подносът съществено да се изпразни. Опитайте, аз почвам веднага.

PS Как да си направим шира?

Две чаени чаши шира се правят от около 1,5 кг грозде, за предпочитане черно. Изронете и намачкайте зърната, поръсете ги със захар /3-4 супени лъжици/ и оставете за 1 денонощие извън хладилник. Прецедете и- имате собствено производство шира.
Правила съм мъстакулките и с гроздов сок - пресен или замразен в хладилник, както и с бутилиран от търговската мрежа - сладките пок са сполучливи, но се губи идеята за използване на автентична МЪСТ:)))





Гласувай:
40



1. vidima - На такава „Мъст" и аз съм съ...
22.09.2014 07:49
На такава „Мъст" и аз съм съгласна.
Поздрави за подстрекателството!
цитирай
2. donchevav - :)))) Диалекти! Богатството на ...
22.09.2014 07:56
:))))
Диалекти! Богатството на езика ни! Поздрави!
цитирай
3. veninski - Зачетох се. . . Интересна рецепта. ...
22.09.2014 08:00
Зачетох се... Интересна рецепта. Поздрави от Родопите!
цитирай
4. tota - Благодаря, Вени!
22.09.2014 08:19
Прекрасно е, когато се съхраняват рецепти, които не са познати в други места. За първи път чувам за тези сладки. Ще си запиша рецептата и ще се опитам да ги приготвя.

Честит празник!
цитирай
5. yotovava - Глей ся как ме вкарваш во изкушение ...
22.09.2014 08:21
Глей ся как ме вкарваш во изкушение :)
На мен дядо ми е от Севлиево, ама баба ми хич не зна еда готви :)
цитирай
6. donchevav - Зачетох се. . . Интересна рецепта. ...
22.09.2014 08:55
veninski написа:
Зачетох се... Интересна рецепта. Поздрави от Родопите!

Благодаря, Васко! Живея в къща от 1907 година и се опитвам да съхраня сътвореното от вече 5 поколения - материално и духовно - доколкото мога. И разбира се, ми е все по-трудно - представяш си какво е да се грижиш за лимоново дърво например или за борове, лози и рози - по на сто години:))))) Впрочем нали не влезе в сила оня закон за данък върху вещите на повече от 50 години?:)
Поздрави с пожелание за много светлина над любимите Родопи, а на тебе - честит празник!
цитирай
7. getmans1 - Признавам,
22.09.2014 08:59
... подлъгах се, но + и приятен и лек ден, и Честит празник. :)))
цитирай
8. donchevav - Прекрасно е, когато се съхраняват ...
22.09.2014 09:01
tota написа:
Прекрасно е, когато се съхраняват рецепти, които не са познати в други места. За първи път чувам за тези сладки. Ще си запиша рецептата и ще се опитам да ги приготвя.

Честит празник!


Честит празник, мила Ати! Непременно ги направи - няма други такива дребни сладки - ароматът на черен пипер и карамфил, вкусът на шира ще те накарат не просто да ги изядеш /това практически е невъзможно за един човек/, но да раздадеш на всички познати - така, да се похвалиш! :)))) Прегръдка!
цитирай
9. donchevav - Глей ся как ме вкарваш во изкушение ...
22.09.2014 09:07
yotovava написа:
Глей ся как ме вкарваш во изкушение :)
На мен дядо ми е от Севлиево, ама баба ми хич не зна еда готви :)

О, землячка! Ами като тя не може -- ти се захвани. Или я научи - поне на тази рецепта, изненадай я! Изпитано севлиевска е, ама пък като снаха баба ти може да не долюбва нещата, свързани с този град, знам ли... Поздрави и усмивки, мила! Честит празник!
цитирай
10. donchevav - . . . подлъгах се, но + и приятен и лек ...
22.09.2014 09:30
getmans1 написа:
... подлъгах се, но + и приятен и лек ден, и Честит празник. :)))

Съжалявам:( Но и се радвам на гостуването при мене:))))) Благодаря!
Честит празник!
цитирай
11. mt46 - Поздрав за добре поднесената рецепта!...
22.09.2014 09:44
Тази година почти няма грозде /и други хора от различни райони потвърждават това/... Набрах едва 6-7 кофи и ще направим малко вино...
Майка ми е спец по курабиите, но ги прави с кисело мляко...
Честит празник и лек ден!...
цитирай
12. paciencia - Поздрави, Вени!
22.09.2014 10:08
Войнствено ми прозвуча заглавието, но...олекна ми като видях вкусотийките:)))
Усетих вкуса им, аромата на канела и карамфил и си спомних някакви подобни сладки, далечни братовчеди на твоите, които правеше свекърва ми, но без МЪСТ (беше миролюбива жена).Така че, твоите са уникални!
Хубава рецепта и си струва да се опита. Успех и усмихнат ден!:)
цитирай
13. donchevav - И аз правя курабии с кисело мляко:) - ...
22.09.2014 10:12
mt46 - Поздрав за добре поднесената рецепта!...
Тази година почти няма грозде /и други хора от различни райони потвърждават това/... Набрах едва 6-7 кофи и ще направим малко вино...
Майка ми е спец по курабиите, но ги прави с кисело мляко...
Честит празник и лек ден!...

И аз правя курабии с кисело мляко:) - моят съпруг ги нарича "войнишки", така и не разбрах защо. Но това няма нищо общо - ако се сетиш, кажи на майка си за тази рецепта - може би ще прояви интерес и тогава ще видиш за какво става въпрос! Тъкмо имаш и шира. А за гроздето си прав, за съжаление - с тия дъждове, колкото и да пръскахме - нямаше шанс да оцелее!
Поздрави! /и на майка ти също от сърце!/ Честит прозник!
цитирай
14. donchevav - Войнствено ми прозвуча заглави...
22.09.2014 10:30
paciencia написа:
Войнствено ми прозвуча заглавието, но...олекна ми като видях вкусотийките:)))
Усетих вкуса им, аромата на канела и карамфил и си спомних някакви подобни сладки, далечни братовчеди на твоите, които правеше свекърва ми, но без МЪСТ (беше миролюбива жена).Така че, твоите са уникални! Хубава рецепта и си струва да се опита. Успех и усмихнат ден!:)


Благодаря ти, мила Вася! Канела, карамфил, черен пипер и мъст - само свекърва като Марьола от "Татул" на Караславов може да забърка такава смъртоносна смес:)))). Но наистина е божествено! Аз по-рано си замразявах ферментиращ гроздов сок - сега с тия вериги магазини не е необходимо - макар и по-скъпо, грозде винаги има. Поздрави и - честит Ден на независимостта!

цитирай
15. makont - Ех, Вени как не свирна,
22.09.2014 10:57
вчера намачкахме гроздето и що Мъст, що нещо можех да ти осигуря, щяхме да залеем с курабии света. Облизах се, като сущий Телец на твоите курабета. Усмихнах се на отношенията със свекървата. При мен беше точно обратното, мама все ме плашеше, като отида при свекърва, все ще ми гледа в ръцете, та за това примерно лука и чушките в манджите трябва да са нарязани много на ситно. Така свикнах, а пък моята свекърва джаста праста, реже на едро и чак ме дразни, нали мама ме е научила на ситно. Така че, по добре никой да не ни учи, а в процес на изграждане на взаимоотношенията се изучаваме и намираме златната среда. Усмивки от мен, че в момента варя смокиново сладко и ще трябва да се погрижа за бурканчета. После ще каня на палачинки!
цитирай
16. distrelets - Здравей, Вени!
22.09.2014 12:23
Викам си, бреййййй, тази Вени, какво е това чувство за мъст днес? Направо ме стресна :)))). А ТО КАКВО БИЛО!?! Интересни курабета :))) хем сладки, хем с черен пипер. Много забавно и увлекателно си ни разказала и историята им. Хубав ден и празнуване!
цитирай
17. donchevav - вчера намачкахме гроздето и що М...
22.09.2014 12:59
makont написа:
вчера намачкахме гроздето и що Мъст, що нещо можех да ти осигуря, щяхме да залеем с курабии света. Облизах се, като сущий Телец на твоите курабета. Усмихнах се на отношенията със свекървата. При мен беше точно обратното, мама все ме плашеше, като отида при свекърва, все ще ми гледа в ръцете, та за това примерно лука и чушките в манджите трябва да са нарязани много на ситно. Така свикнах, а пък моята свекърва джаста праста, реже на едро и чак ме дразни, нали мама ме е научила на ситно. Така че, по добре никой да не ни учи, а в процес на изграждане на взаимоотношенията се изучаваме и намираме златната среда. Усмивки от мен, че в момента варя смокиново сладко и ще трябва да се погрижа за бурканчета. После ще каня на палачинки!


Майче, мила, точно сега му е времето! Ширата /мъстта/ е най-хубава след втория ден - но поне един трябва да мине - да почне да ферментира. Дори да не направиш сега сладки, можеш да си замразиш шира в пластмасови шишета по 500 мл и да си имаш за цялата зима. А пък с описанието на собственото си възпитание ти мене пък разсмя - спомних си отношенията между майка ми и снаха ми /жената на брат ми/ : ролите са идентични - и тя като тебе е научена от майка си на прецизност, а моята майка правеше всичко джаста-праста, но значително по-вкусно от всички ни.
И аз в момента ям смокини. Правих два пъти сладко - сега само ядем на корем. Имаме два смокинови храста, които след топлата зима полудяха и сега третата връзка няма обиране!
Успех на сладкото - ще си донеса яйцата за палачинките, ако нямаш пресни:))))!
Празничен поздрав и прегръдка, приятелко!
цитирай
18. donchevav - Викам си, бреййййй, тази Вени, к...
22.09.2014 13:13
distrelets написа:
Викам си, бреййййй, тази Вени, какво е това чувство за мъст днес? Направо ме стресна :)))). А ТО КАКВО БИЛО!?! Интересни курабета :))) хем сладки, хем с черен пипер. Много забавно и увлекателно си ни разказала и историята им. Хубав ден и празнуване!


Точно мъст, Диде! Нали знаеш как се прави виното - слагаш гроздето в едно каче и мачкаш, мачкаш, мачкаш яростно с часове. Ронено или не, то се съпротивлява! А ти продължаваш отгоре му с един дълъг кривак, от който на всички страни стърчат забити гвоздеи. Едно време на село първо слагали набраното грозде в специални продълговати като лодки дървени съдове - по нашия край ги наричат постови или кораби. Там всички се изреждали да мачкат с крака - до капване. Не било мъст, а? :))) Напоследък обаче мелим гроздето, не че е кой знае колко по-лесно, но всички така правят:)))
Мастакулките се правят с черен пипер, да - те не са точно курабии, а много пикантни, дъхави, пръхкави от содите, вкусни и атрактивни сладки. И стават много - това най-много им харесвам!
Поздрави с пожелание за слънце и празнично настроение, мила приятелко Дидке!

цитирай
19. stela50 - Здравей, Вени... нали съм си по сладичкото,
22.09.2014 15:25
а и по последните думи от заглавието, веднага усетих за каква мъст иде реч...
и не се излъгах. Наистина за първи път разбирам, че има такива курабийки,
за съжаление не е лесно и приготвянето на самата мъст, макар и съвсем
елементарно - гроздето от магазина свършва още преди да е сложено на масата,
освен да си взема назаем малко от Майчето... с удоволствие прочетох разказа,
задълбочих се в рецептата и... не мога да не я проверя /ще си скътам малко грозде/
и да я сп оделя с приятелки в най-скоро време.
Чудесен постинг !
Честит празник на всички !
цитирай
20. megg - Леле, Вени,
22.09.2014 16:01
като видях заглавието, си викам - каква метафора! - хем горчи, хем е сладостна, някой е възмезден. :) А то - прекрасна закачка за закачливо поднесена рецепта!
Честно казано, не знаех за второто значение на тази дума, и първото не е от "моите"...
Изкушение са твоите/ Ваши мъстакулки!
Поздрав и прегръдка! С усмивки!
цитирай
21. donchevav - а и по последните думи от заглави...
22.09.2014 19:23
stela50 написа:
а и по последните думи от заглавието, веднага усетих за каква мъст иде реч...
и не се излъгах. Наистина за първи път разбирам, че има такива курабийки,
за съжаление не е лесно и приготвянето на самата мъст, макар и съвсем
елементарно - гроздето от магазина свършва още преди да е сложено на масата,
освен да си взема назаем малко от Майчето... с удоволствие прочетох разказа,
задълбочих се в рецептата и... не мога да не я проверя /ще си скътам малко грозде/
и да я сп оделя с приятелки в най-скоро време.
Чудесен постинг !
Честит празник на всички !


Честит празник и на тебе, Танче! Благодаря ти за хубавите думи и за отношението! А за мъстта не се грижи - ако наистина не можеш да си осигуриш, опитай с гроздов сок от магазина - в общи линии при наличието на хлебна и амонячна сода би трябвало да стане, особено ако сложиш щипка лимонена киселина. Прегръдка от мене!
цитирай
22. donchevav - като видях заглавието, си викам - ...
22.09.2014 19:40
megg написа:
като видях заглавието, си викам - каква метафора! - хем горчи, хем е сладостна, някой е възмезден. :) А то - прекрасна закачка за закачливо поднесена рецепта!
Честно казано, не знаех за второто значение на тази дума, и първото не е от "моите"...
Изкушение са твоите/ Ваши мъстакулки!
Поздрав и прегръдка! С усмивки!


И аз не изпозвам тази дума, Меги - предпочитам "гроздов сок".Чувала съм диалектно да казват "шира". Но нали трябваше да използвам автентичната дума за тия малко познати сладки - така се получи двусмислицата, за която малко съжалявам. Може би трябва да се извиня на всички, които подведох в очакването им да прочетат нещо кръвожадно. Наистина съжалявам! Е, някои ми се обадиха с коментар, че макар да са влезли с друго намерение, не съжаляват, getmans1 даже ми дал +, но ...имам и наказателен вот:))))
Сладките наистина си заслужават - и се правят сега - когато се бере гроздето.
Благодаря ти за гостуването и хубавите думи! Прегръдка с усмивка и от мене! Хубава вечер!
цитирай
23. megg - Много си е хубаво
22.09.2014 22:01
заглавието, наистина е прекрасна закачка и провокация! Никого не се подвела, коментарът ми е в духа на твоята закачливост. ( Предполагам, че и при другите е така.) Радвам ти се, че успяваш и с тези вкуснотийки!
Лека и радостна вечер, успешни делнични дни, да си носим празничното! :)
цитирай
24. martiniki - :) с тази мъст - отмъстени да се почувстваме домакините ;)
22.09.2014 22:26
Имах скоро шира под ръка, правих миналата година балсуджук и пак се подсигурих, но не ми остана време сега да повторя - отиде във виното. Обаче така майсторски си ги описала тези курабета, както си ги и замесила - та трябва да си прибера рецептата. Днес пробвах една млечна баница, за първи път, но толкова добре стана, че ти оставям линка в знак на отмъстителна благодарност;)

http://ilrai.blogspot.com/2014/09/2014.html
цитирай
25. donchevav - заглавието, наистина е прекрасна ...
22.09.2014 23:27
megg написа:
заглавието, наистина е прекрасна закачка и провокация! Никого не се подвела, коментарът ми е в духа на твоята закачливост. ( Предполагам, че и при другите е така.) Радвам ти се, че успяваш и с тези вкуснотийки!
Лека и радостна вечер, успешни делнични дни, да си носим празничното! :)


:)))) Аз за всеки случай сложих едно предупреждение - все пак има сериозни хора, мъже - с мъжки очаквания за "мъст", а то - курабийки:)))) Още веднъж ти благодаря! Лека и спорна седмица и на тебе с много детелинки - все четирилистни!
цитирай
26. donchevav - Мила Доре, не знаеш какво е за моето ...
22.09.2014 23:43
Мила Доре, не знаеш какво е за моето семейство млечната баница! Тази стара рецепта от Ловеч е уникална! Макар че през почивните дни се престарах с готвенето и особено с десертите, в най-скоро време - мисля, че още утре - ще я пробвам - тъкмо ми е останало точно толкова прясно мляко! Сигурно малко ще й потрепера и аз като авторката дали ще се опече, но щом трябва да остане в средата на крем - няма страшно:)))
Прегръщам те с благодарност! Хубава седмица - усмихната и късметлийска!
цитирай
27. kasnaprolet9999 - Ще си сложа твоята рецепта в моята ...
23.09.2014 00:05
Ще си сложа твоята рецепта в моята блог-вълна "Рецепти" и някой ден, когато ми дойде музата ще я направя. Сигурно ще е студено, ще вали сняг и тези курабийки ще допринесат за топлината на домашния комфорт. И все пак ще те помоля да си прегледаш рецептата и да уточниш колко канела трябва да се сложи, защото 1ч.. карамфил не ми говори нищо. Вероятно е лъжичка, едва ли ще е чаша, ама ти виж там и го добави, та да не се чудя зимъска, когато сняг запръска. Поздрави!!
цитирай
28. donchevav - Sorry, лъжичка, естествено. ...
23.09.2014 00:25

Sorry, лъжичка, естествено. Клавиатурата ми е нещо затегнала и някои букви - р,л,б и др., не излизат при натискане на клавиша - не знам на какво се дължи, но е досадно постоянно да проверявам и да добавям л-та и р-та:))) Благодаря ти, че ми обърна внимание.
Със сигурност през зимата, "когато сняг запръска", сладките ще са по-вкусни, а по Коледа - и по функционални! Стига само да намериш мъст:))). Поздрави и много усмивки в първия есенен ден! Прегръдка!
цитирай
29. katan - Още вчера като "прелитах":) над някои блогове се усмихнах:)
23.09.2014 11:41
МЪСТ, която лепне си помислих веднага са шира:).
Още първите думи за свекърва ти ми напомниха за Султана Глаушева. После го и прочетох:).
Диалектни думи, стари, бабини /в случая СВЕКЪРВЕНИ:)/ рецепти са съкровищата на нашия бит.
Поздрави за постинга и вкусните, сладки "курабета", Венетче!
цитирай
30. donchevav - Благодаря ти, Катенка! Един човек, ...
23.09.2014 11:44
Благодаря ти, Катенка! Един човек, който да се сети за думата! А сладките са вкусни и сега им е времето - опитай при сгода:))))
Поздрави и прегръдки!
цитирай
31. benitta - "Вкусно и свежо с Вени от Се...
24.09.2014 11:44
"Вкусно и свежо с Вени от Севлиево" :)))
Взимам чифт дънки и две блузи, и идвам! То вече не се търпи. Ей го къде е - по аромата ще го позная. Сладки, салатки.... Трябва да ти гостуват от някое предаване, да ги покажеш тези умения на живо, че то само по рецепта не става. В нашата рода баба ми е майсторът и все ме кара да стоя до нея, докато вае пити и баници, че "така се взима занаят". Ама аз съм по-добра в хапването ;)
Прегръдка за теб, а за нас остава да преборим поредното ти предизвикателство!
цитирай
32. donchevav - Здравей, Бени! Откак тръгна на у...
24.09.2014 15:52
Здравей, Бени! Откак тръгна на училище, никаква те няма при нвс в блога! То ученето е хубаво нещо, но трябва и малко отдих, развлечения, извънкласни занимания:)))
Благодаря ти за похвалните, та чак прехвални думи - не е точно така: ако останеше до мене - нищо нямаше да направя, но се събрали гладници у нас - и само ме подбутват: това направи, онова направи... Пък дал господ - и грозде за мъстакулки, и смокини за сладко, и тикви по 20-30 кг - разрязваме парчетата с резачката за дърва, с едно парче пълня две тави, 5-6 раздавам на комшиите до края на улицата и пак остава /на прасетата за десерт/ - чудовищни тикви, няма шега! Като ги брахме, всяка тиква по двама и по трима помощници я носеха:)))) Природни аномалии - от дъжда може би...
Е, при тоя берекет не трябва ли поне нещичко, едни мъстакулки макар, да направя? А твоята баба е златна - да ти е жива и здрава! Учи, не се смей с това, всички бабини тайни изучи, че трябва да ги предаваш - бъдещи снахи трябва да възпитаваш:))) А то само с опитване ако ставаше:))))))
Прегръдка с обич, мила Албенче! Усмивки!
цитирай
33. faktifakti - не се ли продават някъде,
25.09.2014 23:25
да ги опитам? :)
цитирай
34. donchevav - Съжалявам, мила Факти, не съм ви...
26.09.2014 00:13
Съжалявам, мила Факти, не съм виждала някъде да продават такива сладки - правят ги обикновено ръчно и частно - традиционно, по домовете и май само в нашия град. А може би има - не знам. Но ще си позволя съвсем нездравословно в този късен час да те почерпя, макар и виртуално, с голяма, пръхка, ухаеща на карамфил и канела мъстакулка и чаша топло мляко с какао - за лека нощ. Топла прегръдка и от мене, скъпа приятелко!
цитирай
35. iliada3 - Благодаря за хубавата рецепта!
03.10.2014 08:12
Само съм чувала за тези сладки ,но сега след като разполагам с рецептата ще се опитам и да си направя!:)
Успешен ден,Вени!
цитирай
36. donchevav - Успех, Илиянче! Всъщност няма как ...
03.10.2014 12:38
Успех, Илиянче! Всъщност няма как да не успееш, особено ако сложиш автентичен ферментиращ гроздов сок /мъст, шира/. Имаш и два вида соди - просто няма да имаш проблем! Поздрави и хубави почивни дни /нашите в училище са 3 заради изборите/!
цитирай
37. marrta - мдааа
06.10.2014 17:01
правих мЪстакулките наскоро, половин доза - с две яйца и чаша шира и т.д. - налице бяха 4 тави, около 90 парчета! Поема повечко брашно, 800 грама отидоха в половината доза:)

Бива си ги. Малко са ми сухи, а и захар не им сложих много, но пък слепени с мармалад са супер!
цитирай
38. donchevav - Ами не знам - да не са станали по-сухи ...
06.10.2014 18:32
Ами не знам - да не са станали по-сухи заради повечето брашно...по принцип като минат 3-4 дни, стават много по-меки и сякаш по-ароматни. Можеш цял месец да си ги хапваш все по-мекички. Но има и друго - щом са излезли 90 парчета от половин доза , значи си ги направила много малки - така също пресъхват - и при печене, и после. Тези курабийки се правят с диаметър 7-8 и дори до 10 см и повече в диаметър - както личи и на картинката. Аз използвам стъклена чаша за безалкохолно или за коняк. Може би трябваше да го добавя в рецептата - аз съм виновна, съжалявам. Но и ти - решила си творчески да подходиш: повече брашно, по-малко захар - тази рецепта иска голяма точност на съотношенията, защото доста от продуктите са нестандартни:))))А за слепването с мармалад не съм се сещала - тези сладки са толкова ароматни - не знам как ще се съчетаят - но по принцип защо не? Благодаря за идеята! Поздрави, Доре! Хубава вечер!
цитирай
39. marrta - Май аз прозвучах сухо:))
06.10.2014 22:17
Никаква ме няма с мерките и теглилките...За съжаление. Карам я на око и колкото поеме - :) Мога да си нпиша стихотворение ( като гледам как римувам сякаш марширувам:))

Пак ще ги правя, да не си речеш, че не са ни харесали!
цитирай
40. donchevav - Не, не, Доре, разбрах те, не си пр...
06.10.2014 22:39
Не, не, Доре, разбрах те, не си прозвучала сухо:))))) - макар че ми хареса като израз! Просто може нещо да се е объркало...Или пък не се е объркало - те са наистина със силен специфичен мирис и вкус - от карамфила, канелата, черния пипер и ширата -може и да не ти харесат - не е задължително! Но за рецептата пак ти казвам - трябва да се спази /е, за брашното няма проблем - колкото поеме за замесване на твърдо тесто, но за другите съставки - спази съотношението, важно е , това не са просто курабии. Поздрави с пожелание за спокойна нощ!
цитирай
41. priqtel12 - Интересна рецепта.
10.10.2014 10:18
Прочетох я преди време и нямах възможност да коментирам, но пък точно бяхме направили виното и си замразих малко шира, за да я пробвам. Като направя курабийките, ще споделя впечатления.
цитирай
42. donchevav - Страхотно, Иве! Ще имаш шира за м...
10.10.2014 16:17
Страхотно, Иве! Ще имаш шира за момент, в който ти е най-удобно и приятно - може и за след повече от година. Аз още не съм замразявала, но имам недобрано грозде на асмите и мисля от него да намачкам. Има време - сигурно чак през ноември, живот и здаве, ще го направя - а ти дотогава дано да си направила мъстакулките и да споделиш! Стискам палци да ти харесат - малко специфични са на вкус, но са много ароматни. Поздрави и усмивки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042256
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53376
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031