Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2014 06:29 - Дали да се занимаваме с правопис - или да се извиним? /два участника с три билета:)))/
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 4958 Коментари: 14 Гласове:
19

Последна промяна: 13.06.2014 17:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

     

   Срещали ли сте дума, за която сте сигурни, че се пише по определен начин, а в текста пред вас е написана различно?

 

      Колебали ли сте се как трябва да напишете една дума – с „о” или „у”, с „а” или „ъ”, с „е” или „и”, дали трябва да се пише двойно „н” или „т”, дали трябва да се напише „т” или да се изпусне и пр.?
image

 

 

    Никога не се колебаете? Хм-м-м, вярвам ви, имаше едно време едно такова четящо поколение, което се редеше на опашка за всяка новоизлязла по книжарниците книга, подкупваше продавачките с шоколади и банани /парите не бяха ценни/; което имаше потребност да превръща дома си в библиотечен клон, макар че във всеки квартал, „на една ръка разстояние”,  имаше огромна за размерите на махалата библиотека.
image

 

 

     
       И нашата махала си имаше такава библиотека – не много голяма, но каквото и да потърсех, никога не са ме връщали – намирах го.



image


       После направиха там кебапчийница, а след като фалира – дюнер – и той не успя да се закрепи повече от половин година. Смени го офис за изкупуване на земя. Офисът съществува и до днес и явно хората се справят добре – схлупеното някога полутъмно помещение  някак светна с алуминиевата си дограма отвън и лъскавата тръбна мебел и стъкло отвътре.

image

 

      Не  хленча по онова време, просто не мога да се примиря с пренебрежителното отношение към нормите на езика. Всеки, който се чувства несигурен в правилата, се обявява против тези правила, по-точно против всички правила – не били нужни, остарели били, ограничавали, никой вече не ги спазвал. Защо да пишем правописно правилно – само губене на време и излишно усложняване на едно и без това толкова трудно и неприятно нещо като писменото общуване? Това са аргументите на ония, които с космическа скорост чатят по форумите и не се вълнуват с „а” или „ъ” да напишат трудната дума – просто в латиницата няма „ъ” – всичко си е „а” – и „balgarski”, и „balgaria”/естествено с малка буква/.


 

 

      На този фон ми е трудно да ви занимавам с правопис, да се спра конкретно за някое правило.

 

Или? Не, не му е мястото тук, в този постинг.

Все пак – престрашавам се – ще се опитам. Ето ви едно.
 

 

      В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК СЛЕД ЧИСЛИТЕЛНИТЕ БРОЙНИ ИМЕНА СЕ ИЗПОЛЗВА СПЕЦИАЛНА БРОЙНА ФОРМА НА ИМЕНАТА ОТ МЪЖКИ РОД.

 

      Тази бройна форма е запазена от старобългарския език , където всяко име след дума, означаваща количество, се поставя в родителен падеж / в другите славянски езици, които пазят падежите си, тази парадигма съществува и днес/.

      Какво на практика означава това правило?

След думите „два”, „три”, „четири” и пр.  съществителното име от мъжки род получава окончание „а”, „я”.

два стола

три коня

четири камъка

      Да, ще кажете, знаем това! Няма българин, който да каже „два столове” или „четири камъни”.

      Добре, тогава пробвайте да отговорите как е правилно да се каже: „два войника” или…

      Бързате! Използвахте бройната форма и отговорихте „Да, „два войника”, но сгрешихте!

      Защо ли? Защото има още едно правило:

 

СЪЩЕСТВИТЕЛНИТЕ ИМЕНА ЗА ЛИЦА НЯМАТ БРОЙНА ФОРМА!

     Правилно е да кажем:

двама войници

трима ученици

четирима учители

/ а не „четири учителя” – не че някой ги смята за хора, както и учениците, и войниците впрочем:)))/

image

 

      Правилото за отсъствие на бройна форма при имената за лица важи не само за позицията след числителни бройни имена /числата две, три, четири…десет…двайсет…сто и пр./, но и за думи като „колко”, „няколко”, „колкото” и др.      
      Например:

 колко войници /а не войника/

няколко ученици

колкото учители
image

 

      Заслушайте се в това, което звучи например по телевизията – няма значение от канала – шансът да чуеш как водещи с големи имена и години упражняване в публична реч грешат точно това правило, е почти 100% /знам няколко водещи, в интерес на истината, които се отличават с изключителна грижа за правилния изговор и спазване на нормите на устната книжовна реч, но не са повече от 2-3, за съжаление/.

image

 

      Тъжно ми е – понякога се гневя, понякога се депресирам – отрицанието /да кажа ли нихилизмът?/ към правилата на устната и писмена реч, огрубяването на езика, пренебрегването на знанията по роден език заради приоритетното скъпо струващо изучаване на чужди езици – всичко това съсипва хубавия ни език.…Боже, и това ли трябва да преживеем?  Да, знам отговора – и това, защото е част от онова…Онова голямото, което ни сполетява…На фона на всичко, което се случва с нас, правописът и правоговорът са просто… Чак ми се иска да ви се извиня, че ви занимавам с такива дреболии. Сори за отнетото време:)))
image





Гласувай:
19



1. benitta - Привет, Вени :)
12.06.2014 14:34
Четох с голям интерес и има какво да се преговори при теб. Моето време е ценно и тук не го губя. Черпя те с огромна усмивка и намигване за безплатните уроци.
Искам да те попитам нещо: тъй като голяма част от грамотността се изгражда в човек още от детството, по време на лятното четене от списъка книги за ваканцията - възможно ли е сега (на стари години :) ), четейки все повече интересни, но грешно написани текстове, да се объркаме и несъзнателно да развалим граматиката?? Имам предвид основно правилното изписване на думите, но сега си давам сметка, че и правоговорът е потърпевш от цялата тази глобализация :)))
Благодаря, мила госпожо Дончева! Връщате ме в девети клас и се чувствам особено добре ;) <3
цитирай
2. donchevav - Здравей, Бени! Абсолютно си права - ...
12.06.2014 15:27
Здравей, Бени! Абсолютно си права - четенето и писането са психомоторни процеси, в основата на които стоят условни връзки от различен характер - зрителни, слухови, двигателни и пр. възприятия. Неслучайно когато не си сигурен как се пише някоя дума, правиш едно от двете неща - присвиваш очи и си представяш думата /изписана или напечатана/или свиваш трите пръста на дясната си ръка и имитираш писане - ръката е запаметила правилното изписване на думата. Смята се, че зрително-двигателната, а не слуховата памет е в основата на правописа. Ето защо е важно да се чете /чрез зрителните рецептори се прави пряк път :))) до мозъка - а оттам се подава команда до ръката за правилното изписване на всички думи. Няма ли четене - няма условна връзка. Обратното: системното зрително възприемане на грешно изписани думи или думи с разколебан правопис води до колебания при писане. Докато четящите хора мислят, че правописът е нещо лесно, което ни е складирано някъде в мозъка и идва ей така, просто и естествено, когато ни потрябва, то за нечетящите това е едно необятно море от правила, които никога не можеш да разбереш в цялост и да приложиш правилно. Поздрави, мила Бени, и щастливи усмивки с малките принцески!
цитирай
3. distrelets - Не се извинявай, Вени!
12.06.2014 19:57
Пред теб "стои" "експерт" по спазването на пълен и непълен член! :-) :-) :-)
Чета с интерес и все едно съм в училище! Продължавай да ни занимаваш и да ни учиш! Нищо, че сме попрехвърлили годинки, но пък сме любознателни :-). Хубава вечер от мен!
цитирай
4. mt46 - Привет!...
12.06.2014 20:28
ПиЩете грЪмотно!... :)
цитирай
5. donchevav - Ех, Диде, смееш се ти, ама не си пр...
12.06.2014 20:33
Ех, Диде, смееш се ти, ама не си права... И правописът, и любознателността, и навикът за четене - може би в обратен ред поставени, но еднакво важни и в причинно-следствена връзка помежду си, издават една порода хора, от които модерният свят май вече няма нужда. Днес всичко е информация. Комбинация от нули и единици. Духовното, емоционалното, идеалното остават на заден план. Сигурно така трябва да бъде - прогресът никога не греши, пък и никога не го съдят - защото е движение напред. О, аз харесвам това, което се случва - и с всичките си сетива се стремя да остана по-дълго време отворена към него! В същото време съзнавам, че много фактори, например медиите и социалните мрежи, възпитаха в мене търпимост към грозотата на човешкото поведение - ей от това ме е страх! Губя критериите си, губя себе си в желанието да се слея с останалите, да бъда приета, чута, разбрана - иначе мнозинството те смазва. За това ми е болката...А блогът е голям изповедник...Истинска терапия...Та, не си права - тези постинги нямат за цел някого да учат - нямам такова самочувствие - а себе си да потърся и ако мога - да се открия сред себеподобните :))) Поздрави, мила Диди! Благодаря, че се отби при мене, истински съм ти благодарна и за коментара, който си оставила! Хубава вечер!
цитирай
6. donchevav - Ами - да. . . Горе-долу така се пол...
12.06.2014 21:07
Ами - да... Горе-долу така се получава... За съжаление! Поздрави, Мt46 :))) ! Хубава вечер!
цитирай
7. flymore - Привет, Вени!
12.06.2014 21:15
В страничката ти винаги се уча на нещо допълнително, опреснявам позабравени знания. И всичко това - поднесено по уникално достъпен и разбираем за четящия начин! Благодарна съм ти! Влагаш сърце и душа, даряваш ни от собствената светлина.

Поклон!!!
Хубава вечер и да ти е винаги светло в душата!
Прегръщам те, приятелко!<3<3<3
цитирай
8. distrelets - Май така съм устроена....
12.06.2014 23:24
Все нещо ме чопли. Права си за всичко, Вени. На мен всичко ми е интересно и се стремя да попивам каквото мога и до колкото ми стигат силите. Ти няма никога да се претопиш, защото си ярка и утвърдена личност, широко скроена, но и наясно със себе си. Прозря иронията и самоиронията ми, а и аз не съм искала да я крия. Страхуваш се, защото си личност. Ако някой каже, че от нищо не го е страх, лъже...или е безчувствен.
" Губя критериите си, губя себе си в желанието да се слея с останалите, да бъда приета, чута, разбрана - иначе мнозинството те смазва."
Не вярвам много на това, което пишеш... :-), но те разбирам, защото ми е познато. Не се сърди за шеговития ми тон....:-) Поздрави и ти благодаря за всичко!
цитирай
9. donchevav - Мила Flymore, такива като тебе с...
12.06.2014 23:35
Мила Flymore, такива като тебе светли души, отворени към хората, изпълнени с доброта и позитивизъм, правят живота по-поносим и му дават нов смисъл! Благодаря ти за отношението, приятелко! Спокойна нощ!
цитирай
10. donchevav - Все нещо ме чопли. Права си за вси...
13.06.2014 00:04
distrelets написа:
Все нещо ме чопли. Права си за всичко, Вени. На мен всичко ми е интересно и се стремя да попивам каквото мога и до колкото ми стигат силите. Ти няма никога да се претопиш, защото си ярка и утвърдена личност, широко скроена, но и наясно със себе си. Прозря иронията и самоиронията ми, а и аз не съм искала да я крия. Страхуваш се, защото си личност. Ако някой каже, че от нищо не го е страх, лъже...или е безчуствен.
" Губя критериите си, губя себе си в желанието да се слея с останалите, да бъда приета, чута, разбрана - иначе мнозинството те смазва."
Не вярвам много на това, което пишеш... :-), но те разбирам, защото ми е познато. Не се сърди за шеговития ми тон....:-) Поздрави и ти благодаря за всичко!

Мила Диди, такава, каквато си, си прекрасна! Остани си такава - не се сърдя, напротив, възхищавам ти се, мила приятелко! Поклон!
цитирай
11. veninski - Много полезен материал. Поздрави!
13.06.2014 06:03
Много полезен материал. Поздрави!
цитирай
12. donchevav - Благодаря от сърце, Veninski! П...
13.06.2014 06:38
Благодаря от сърце, Veninski! Поздрави!
цитирай
13. gosho568 - Хмм...
15.06.2014 23:24
В последно време ми се струва, че има някакво "възраждане на четенето" и ми доста ми правят впечатление електронните книги, които ги развяват напред-назад. Аз чета непрекъснато и в момента съм на "Стратегията Б. Берлускони, разтълкуван за бъдните поколения" на Бепе Севернини и няма да е лошо да пусна един постинг за нея и дори и за в бъдеще, да качвам книгите които чета... Поздрави и на теб и на хубавата Сиамка! ;]]]
цитирай
14. donchevav - Прав си, Гошо, някъде разказах в...
15.06.2014 23:58
Прав си, Гошо, някъде разказах вече, че имам ученици, които си носят по една книжка литературна класика и когато нещо не им хареса в часовете или скучаят, вадят романите и четат. В междучасията - също. Естествено е да направиш постинг от книгата, която ти е харесала и искаш да споделиш това с повече хора. Чакаме публикацията! Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043538
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53382
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031