Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2014 12:35 - Кога трябва да пишем "О" и кога - "У" - как да се ориентираме?
Автор: donchevav Категория: Други   
Прочетен: 34207 Коментари: 13 Гласове:
10

Последна промяна: 20.05.2014 12:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Защо пишем „
одобрявам”, но „утвърждавам”?

 

Кога пишем „О” и кога – „У”?

/в глаголи/

image

      В българския език има две представки, които понякога /когато не са под ударение/, се изговарят по един и същи начин, но се пишат с различни букви. Това са представките О и У. Когато не е под ударение, думата одобрявам може да се изговори с У /удобрявам/, но се пише с О. В същото време не е проблем да кажем отвърждавам, но думата винаги се пише с У. Защо? Има ли правила или трябва да учим всички тези думи наизуст, защото всяка се пише по точно определен начин, без някаква особена логика и последователност?

   Горе-долу положението е точно такова – няма общовалидни правила. Затова в учебника по български език в осми клас, /където се изучават систематизирано и обобщено основните  правописни правила в съвременния български книжовен език/ са поместени две колонки с по 50-тина думи, започващи с представка О и още толкова – с представка У. Учениците трябва да ги научат наизуст. Непосилна задача – такова объркване настава, особено ако трябва да ги пишат, без да се спазва поредността в учебника.
image


     Защо пишем „одобрявам” с „О”, а „утвърждавам” – с „У”?

С представка „О” обикновено започват онези глаголи, които означават външно, конкретно действие. Какво означава „одобрявам”?

1. Какво. Признавам нещо за добро, правилно, редно.

2. Кого. Смятам за достоен за някаква работа.

А „утвърждавам” ?

1. Узаконявам, приемам окончателно, легализирам

2. Затвърдявам, укрепвам, стабилизирам Ставам стабилен, здрав, сигурен.

3.. Налагам се, получавам признание

 image

     Чувстваме, че глаголът, който започва с представка „О” /одобрявам/, означава външно, формално, физическо действие /звуково или писмено/, докато глаголът, започващ с представка „У” /утвърждавам/, представя едно по-обемно, цялостно, обобщено действие с вътрешни промени в качеството на обекта.

Ако сте успели да преглътнете това сухо, мъгляво и за някои – абсурдно философстване, предлагам ви някои най-общи случаи на употреба на двете представки, обобщени в следната примерна таблица.


 

Представка О

Представка У

Употреба

Примери

Употреба

Примери

Допиране до повърхността, приближаване

опирам,

осъвременявам

олекотявам

Действие надолу или навътре

увисвам

удавям

увековечавам

 

Обхващане отвсякъде, в цялост

омесвам,

окичвам

Окончателно действие

украсявам,

узрявам

убивам

Външна промяна

окуцявам, ослепявам

 

Вътрешна промяна

усещам, укротявам

успокоявам

Конкретно действие

очиствам

оцветявам

оразмерявам

Действие с преносно значение

утвърждавам

утежнявам

уронвам

Физично действие

озвучавам

осветявам

Химично действие

утаявам

 

Сдобиване с малко

окотвам

окучвам

отелвам

Промяна в размера, в количеството

удвоявам

удебелявам

умножавам

 

      Подобна таблица преди години излезе в една книжка "Морфология", предназначена за ученици от начален етап и от среден етап до 7-ми клас / проф. Ив. Радев, П. Радева и колектив, издателство "Слово", В. Търново/.
image

    Някои от глаголите ще ви се сторят далеко от зададеното в таблицата значение – въпрос на интерпретация /и затова е толкова трудно да се създадат правила тук/. Например „осъвременявам” може да се разглежда като „приближаване към нашите дни”, а „олекотявам” –като „ приближаване към качеството „лек”. Разбира се, някой тук може да каже „Глупости” и да се откаже – и ще бъде прав донякъде. За останалите – ето още малко правила.

image 

Понякога правилната употреба на едната или другата представка зависи от  цялостния смисъл на изречението.

 

Например:

Обувките ми умаляха /промяна в размера/. Омалях /физическо качество/ от чакане на гарата. 

Осладих /физическо действие/ чая си добре. Децата услаждат  /преносно значение/ живота на родителите си.

За два дни оронихме /отвсякъде по повърхността/ царевицата. Клеветата уронваше /преносно значение/ достойнството му.

Подобен е случаят с глагола О/Указвам.

Оказвам първа помощ.  Указвам вярната посока.

 

Успях ли отново да ви объркам? Съжалявам – наистина е объркващо. Разбира се, за онзи, който от малък чете книги и зрително поглъща милиони О и У, зрителната памет до такава степен се е автоматизирала, че те не се колебаят – употребяват правилно представките, както и всички останали особености на правописа, без да се замислят.

А другите, бих казала – мнозинството, които заспиват не над книгата, а пред монитора, например? За тях остават правописните речници и не на последно място текстовият редактор на компютъра ви :))).

image
image

       Има и вариант да не ви пука за това как пишете – ами, здраве да е! Всеки си има своите при-о-ри-те-ти! Само внимавайте да не изпаднете в положението на онзи студент, който написал в есето си

„Имам средно образувание.”:)))

image

 




Гласувай:
10



1. gosho568 - „Вапцаров убил баща си с мотика“ е ...
17.05.2014 19:27
„Вапцаров убил баща си с мотика“ е бисерът на годината от кандидатстудентските изпити, но дано да няма повече такива... поне тази година! Не казвам, че всичко трябва да бъде научено или наизустено, но за да бъде един човек по-грамотен от другите и с по-добър изказ, трябва да чете повече, книги, списания, вестници и каквото му е интересно въобще... тогава чак такива изцепки няма да се случват и някак си положението ще може да бъде закърпено. Поздрави! ;)))
цитирай
2. donchevav - Здравей, Гошо! Мисля, че пробле...
17.05.2014 20:33
Здравей, Гошо! Мисля, че проблемите са много, но сред тях точно наизустяването е най-опасно. То кара младите хора да запомнят фрази, изречения и цели текстове механично, без разбиране. После ги възпроизвеждат на листа така, както / и доколкото/ са ги запомнили - без логически връзки, без смисъл, често с груби смислови грешки и дори парадокси - за каквито бисери говориш и ти. На мене скоро ми се случи да поправям класна работа, в която героят на Ботев от баладата "Хаджи Димитър" висял, разпънат на кръст между земята и небето и никаква гравитация не можела да му помогне:))))) Така се получават бисерите. Понякога, с дидактическа цел, изваждам по 4 страници формат А4 с подобни бисери от работата по една тема само в една паралелка - всички много се забавляваме, като четем, но работата изобщо не е за смях.... Поздрави!
цитирай
3. benitta - Еййй, страшна си!
17.05.2014 20:54
Пълна ми душа, доволно сърце, свежа вода за очите :)))
Голям фен съм аз на правописа, направо съм пристрастена! Разбира се, че е възможно понякога да допускам грешки, но добре се справям, нали?! ;)
Все да те питам по темата, а забравям: чета из нета за думата *потискам*, *потиснат* - логично ми звучи, да се пише поДтиснат, а и така масово го пишат хората, но изглежда, че *д* не се слага и всъщност, аз не го слагам. От време на време си правя справка, това е уважение към себе си първо, а после и към четящият ме!
Хубава вечер, Г-жо Дончева, щастлива съм да общувам с Вас! ;) (нали майтапът ти е във форма?!)
цитирай
4. flymore - Имах нужда някой да постне тема за правописа!
17.05.2014 22:01
Поздравления и адмирации за стойностното!
Прекрасна вечер и спокойна нощ, donchevav!:)
цитирай
5. donchevav - Мила Бени, ще копирам с твое разр...
17.05.2014 22:25
Мила Бени, ще копирам с твое разрешение първото ти изречение, защото не тебе, мене характеризира то, нас, другите, определя, едно особено чувство носи /хайде да не го пиша на английски, много нашумя тази думичка напоследък, стана паразит в нашия език:)))/, което точно си описала: " Еййй, страшна си!
Пълна ми душа, доволно сърце, свежа вода за очите :)))". И още един цитат, този път перефразиран:"Хора, какво е блогът, какво е book-ът без Албена!". Наистина, Бени, енергията ти, възторженото ти чувство към дребните неща от живота, обичливостта ти и позитивизмът ти са така заразителни! Благодаря ти за огромното сърце, което така щедро раздаваш!
А за "потискам", да, така се пише. Мога цяла теория да развия защо е по-правилно да се пише "подтискам" / и съм го правила някъде като студентка/, но е факт, че думата не е с представка ПОД, а с представка ПО - значението е на приближаване към ново качество при отслабване на степента му / като в "Попригрява слънчице" или "Полъхва ветрец". А не - нещо ПОД, намиращо се отдолу, върху което сме стъпили, за да упражняваме някакъв натиск :)))/. Хубава вечер и на Вас, г-жо Станкова! Удоволствието от общуването ни остава само мое:))))
цитирай
6. donchevav - Поздравления и адмирации за сто...
17.05.2014 23:15
flymore написа:
Поздравления и адмирации за стойностното!
Прекрасна вечер и спокойна нощ, donchevav!:)

Благодаря за поощрителния коментар, Flymore! Имах своите колебания, преди да публикувам такъв постинг - нещата са прекалено сериозни, дидактични и скучни, както и да ги олекотяваме:))). Благодаря за оценката! Хубава, спокойна вечер и на Вас! Поздрави!
цитирай
7. donchevav - :))))Хей, хей, здравейте! Запе...
18.05.2014 09:11
:))))Хей, хей, здравейте! Запетаите са, за да подсилват смисъла на нашите твърдения. Да поставите запетая пред "госпожо", значи да отделите, да обособите "мила", което ще му предаде ироничен или фамилиарен смисъл; ако поставите две запетаи, и двете думи, които сте обособили, се натоварват с такъв подтекст. Така, както сте поставили запетаята, просто се обръщате възпитано, грамотно и много мило към мене - благодаря Ви, мила г-жо Sanda 1. А що се отнася до глагола "потискам", права сте - до 1965 година /че и по-късно в някои речници/ "подтискам" и "потискам" са били дублети. Някъде съм срещала /може би в интернет, в уикипедия/ и досега да ги изписват като синоними :) Идеята на новите езиковеди е, че този глагол не означава "действие надолу под натиск", а "действие, в резултат на което се придобива ново качество с отслабена степен на проявление". За което тълкуване аз съжалявам - и аз като вас не мога да свикна и все още - от далечното времето, в което бях студентка, и до днес - се съпротивлявам. Поздрави!
цитирай
8. paciencia - Поздрави и от мен!
18.05.2014 10:25
Пристрастих се към блога ти. Ами то при тебе и от пиле мляко има:) Радват ме и тези стойностни постинги за правописа. Поднасяш ги по забавен начин, просто завиждам на учениците ти! Аз съм забраавила доста правила и пиша по инерция. Понякога се колебая и търся справка. Радвам се, че днес отново прочетох всичко заедно с коментарите. Позабавлявах се, макар че темата е сериозна. Удоволствие е общуването с човек като тебе, Вени!
Слънчева неделя ти желая!
цитирай
9. donchevav - Благодаря ти, Вася! Винаги си така ...
18.05.2014 11:06
Благодаря ти, Вася! Винаги си така мила, така позитивна - приятелите като тебе ме извеждат от често спохождащите ме съмнения трябва ли с такъв баласт /и спам/ да натоварвам блога, който и без това пращи по шевовете от всевъзможни идеи и реализации. Радвам се, че се забавляваш, и аз имам същото отношение - и не само към блога, но и към всичко, което правя. Работата ми с учениците е истинско забавление - още повече, че ние постоянно подготвяме някакъв празник - или пишем сценарии, или правим видео, работим в сайта или репетираме, или....или учим - почти няма граница. Можеш да видиш, ако имаш желание, в секциите "Вестник" и "ТВ /Видео" на сайта на училището ни.
http://v-levski.com/examples/index.html
Учениците ми са много качествени - невероятни са - талантливи, изобретателни, но и тактични, мили, а и всеотдайни в това, което правят. Животът ми наистина е забавление, празник! Спра ли да се забавлявам, веднага ще напусна тази професия - прекалено негативи има в нея - всякакви! Благодаря ти за всичко! Слънчева и весела неделя ти желая и аз. Поздрави!
цитирай
10. paciencia - Благодаря!
18.05.2014 21:31
Много ме зарадва с коментара и линка. Ще го разгледам, защото наистина ми е интересно да науча нещо за живота в училище днес. Чудесен човек си и учениците ти несъмнено го чувстват. С толкова любов говориш за тях. Всъщност, говориш с любов за всичко:)
Спокойна нощ ти желая!
цитирай
11. donchevav - Благодаря, Вася! Много съм ти за...
18.05.2014 23:52
Благодаря , Вася! Много съм ти задължена за тези мили думи! Спокойна вечер и на тебе! До утре:))))
цитирай
12. marknatan - ха ха ха цял блог за убразуване ...
25.05.2014 12:43
ха ха ха

цял блог за убразуване на неубразуваните напраих, а те книга си били издали с последните оказания
цитирай
13. donchevav - Да, вярно, прочетох! Поздрави за ...
25.05.2014 14:10
Да, вярно, прочетох! Поздрави за блога! Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043155
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53380
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031