Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2014 21:53 - Кога пишем пълен и кога - кратък определителен член? Две вълшебни думи за безпогрешно определяне.
Автор: donchevav Категория: Други   
Прочетен: 23269 Коментари: 22 Гласове:
21

Последна промяна: 30.04.2014 06:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  
image 
      Когато създаваме писмен текст, често се колебаем как да членуваме имената от мъжки род единствено число - с пълен член -ът, -ят или с кратък -а, я. Чувала съм много препоръки: виж кой е вършителят на действието и думата, с която е изразен, членувай с пълен член.
      Или - членува се само подлогът.
      И друг един интересен съвет: членувай с пълен член думата, която е в началото на изречението - тя най-често е подлог, защото по закон изречението започва точно с подлога като вършител на действието.

image
      Колко верни и правилни са тези съвети?
Най-общо казано, нито един от тях не може да се изведе като правило, а още по- малко- като безусловна норма.
       Първо, не винаги логическият вършител съвпада с граматическия подлог / т.н. страдателна синтактична конструкция/. Например в изречението Камъкът беше отместен от човека вършителят естествено е човекът, не камъкът, но членуването е според службата на думите камък и човек в изречението - камък е подлог и като такъв се членува с пълен член -ът, а човек като косвено допълнение в изречението получава кратък член -а.
      Второ, подлогът често стои не отпред в изречението, а на по-задна позиция. Това се случва, когато важен е не вършителят, а резултатът от действието или някаква друга информация за него. Например в изречението Не толкова от снега, колкото от студа се плашеше младият градинар вършителят на действието и подлогът в изречението съвпадат, но се намират в крайна позиция, а отпред стоят косвените допълнения снега и студа, които дават по-важната информация от какво се страхува вършителят на действието.
      Трето, с пълен член се членуват имената от мъжки род единствено число не само когато са подлози в изречението. По правило пълен член получават главните части на изречението - подлогът и сказуемото. 
 
     
      
       За подлога - ясно, той в общия случай винаги се изразява с име, най-често - със съществително. Но сказуемото? Дори и децата във втори клас знаят, че сказуемото като част на речта е глагол. Да, но само простото сказуемо. Освен него обаче има и два вида съставни сказуеми: глаголно /започвам да пея, продължавам да пея, спирам да пея/ и именно. Точно за именното става въпрос - думата, която е  име в него, се членува с пълен член.
Какво представлява съставното именно сказуемо?
Обикновено съставното именно сказуемо се намира в конструкция от форма на спомагателния глагол съм + съществително, прилагателно, числително име или местоимение. 

 
     
     
  Например:

Брат ми е човекът, когото най-много уважавам.
Брат ми е най-добрият човек, когото познавам.
Брат ми бе първият човек, който повярва в мене.
Брат ми е нашият спасител.

В позицията на спомагателния глагол съм могат да бъдат поставени и глаголи като оказвам се, наричат ме, ставам и др.

Например: Така брат ми се оказа нашият спасител.
Още по проблема можете да откриете и тук:
http://knigite.bg/vibration.php?id=253
     
В крайна сметка кога пишем пълен член? Трябва ли винаги да анализираме частите на речта и на изречението, да мислим дали една дума е вършител или не е, дали е подлог или не, дали не е някакво съставно сказуемо и пр.?
Когато говорим, проблемът с пълния член почти не съществува - и говорителят, и слушателят сами поставят логическите ударения в текста и определят коя е важната информация.
Когато пишем, можем да прилагаме едно единствено и много просто правило - правилото на заместването с думите ТОЙ и НЕГО. Ако думата, за която се колебаем, може да се замести с ТОЙ, пишем пълен член -ът, -ят; ако думата, за която се колебаем, може да се замести с НЕГО, пишем кратък член -а, -я.

Например:

  Камъкът /той/ беше отместен  от човека /от него/. Или: Той беше отместен от него.
       Не толкова от снега /от него/, колкото от студа /от него/, се плашеше младият градинар /той/.
Или: Не толкова от него, колкото от него, се плашеше той.
     Брат ми /той/ е  човекът /той/, който....
Или: Той е той /а не Той е него.../

image

Отговор: -ят, -а, -а, -а, -ът, -ът, -я, -а

image
    Проверка: а/ Него се спущаше на едри снежинки - не е правилно.
                      б/  Той се чества всяка година - правилно
     
Верен отговор: б/

     
Това практическо правило действа безотказно и проблемите с пълния член напълно отпадат, стига да не забравяте да си проверявате своевременно написания текст, замествайки членуваните думи от мъжки род единствено число с вълшебните думи ТОЙ и НЕГО.



Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Супер!
29.04.2014 23:01
Аз често бъркам, защото го пиша по усет, дори съм чел тук, в блога, че няма правило за поставяне, но явно има...
цитирай
2. donchevav - Оле-ле-ее, кой твърди това? Пра...
29.04.2014 23:13
Оле-ле-ее, кой твърди това? Правилата за употреба на определителния член са много строги - и няма изключения, както обикновено се случва с другите правила. Да употребиш пълен вместо кратък член е равносилно на това да кажеш, че 2х4=6, например. Определеността е като другите категории - род, число и пр. Дава ни информация дали този предмет ни е познат или не, дали той върши действието или действието се върши върху него. Например ако изпишем "Попитал вятъра камъка" , не е ясно кой кого е попитал, но когато кажем "Попитал вятъра камъкът", дори и в тази слаба позиция е ясно, че камъкът е вършител на действието. Извинете ме за пространния и вероятно отегчителен коментар! Поздрави!
цитирай
3. precoria - Как се сети?Точно това ми трябваше. ...
29.04.2014 23:30
Как се сети?Точно това ми трябваше.Колко лесно било,благодаря ти.Значи има и учители, които ни проверяват как пишем...
Винаги си интересна с постингите, а днес беше и полезна.
Поздрави!
цитирай
4. donchevav - Здравей, Precoria! Ще се радвам, ...
29.04.2014 23:53
Здравей, Precoria! Ще се радвам, ако мога да помогна с нещо...Все пак това ми е работата :))) Благодаря ти за оценката! Поздрави!



цитирай
5. olivie - Духай ветре, духай!
30.04.2014 02:48
Ех да можех да съм като камъкът - някой друг да ми вършеше действието...
цитирай
6. donchevav - :)))) Хубав ден! Поздрави!
30.04.2014 06:14
:)))) Хубав ден! Поздрави!
цитирай
7. aip55 - И аз ти благадаря
30.04.2014 07:20
за изнесеният урок. Полезен ми беше. Хубави майски празници!
цитирай
8. benitta - Ех, тоз тъй сложен правопис :)))))
30.04.2014 08:03
Аз мога да изкарам цяло есе на тази тема...
Знаеш ли какво все си мечтая: на всяко интервю за работа да има кратка диктовка по български език. Стига с тези чужди езици, нека апелираме към усъвършенстване на родния, пък тогава да се интервюираме на чуждия! Понякога ми прилошава от всеобщата неграмотност. Аз съм в голяма фирма, в която хвърчат десетки мейли на ден и положението е потресаващо...
Сетих се нещо интересно - спорих с леля ми как се пише отъпкан. Оказа се, че има разминаване и даже спор между професори. О или У? Аз смятам, че "О" стои по-добре, ти как го пишеш?
Поздрави и мнооого усмивки!
цитирай
9. donchevav - Здравей, Benni! Да, проблемът е ...
30.04.2014 11:07
Здравей, Benni! Да, проблемът е много голям. Аз не съм чак такъв пуритан и не ме дразнят думи, които нямат съответствия в българския език, например компютърните термини. Предпочитам да кажа "кликна" вместо "щракна" - може и да не съм права...
Но наистина с тия английски чуждици положението е неудържимо!!!
Що се отнася до думата отъпкан, права си - пише се с О. И не е произволно, има си правило за това : с представка О се пишат думите, които означават нещо конкретно, физично, по повърхността/например омесвам, оцветявам, ослепявам/ а с У - думите, които означават нещо преносно, химично, вътрешно /или насочено надолу и навътре - удавям, увисвам/, нещо окончателно и трайно като качество /убивам, узрявам/, както и промяна в количеството, размера и пр. /удвоявам, умножавам, увеличавам/. Да напишем утъпквам, означава да мислим за действие, свързано с втъпкване навътре на нещо, за вътрешна промяна в качеството на нещото, което е отъркано. Разбира се, както и ти пишеш, има дублетни форми / напр. Оронихме царевицата -действие по повърхността, но : Това уронваше достойнството му - вътрешно качество и преносно значение/. Думата ОТЪПКВАМ обаче няма лексикален дублет. Извинявай, дано не съм ти ти досадила! Хубав ден! Поздрави!
цитирай
10. ok3223 - Здравейте! ...
30.04.2014 11:11
Имаше предложения и настояване на компетентни хора, това членуване да се премахне, като ненужно в повечето случаи. Доколкото знам този спор още не е приключил.
Министърът бе, доколкото си спомням Игнатов се казваше, египтолог в НБУ, който се обяви решително против това. С мотива, че по правилната и неправилна употреба на определителния член можело да се определи, кой е интелектуалец, и кой не е.
Това заяви на всеуслушание. Ако го премахнем, каза,по какво ще се различаваме ние, интелегентните, интелектуалците, ОТ ПРОСТИЯТ
НАРОД.
Изгониха го за мошеничества и далавери.
Какво мислиш, като специалист, по този въпрос.
Може ли, правилната, или неправилна употреба на пълния и непълния член, да служи за нещо като ... ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ.
цитирай
11. jelezov - Сега открих този блог. Много съм ...
30.04.2014 12:53
Сега открих този блог. Много съм доволен. Ще го посещавам редовно. Споделям отношението към животните. Граматическите правила, които излагате, са полезни както за мен, така и за много от блогърите, защото, струва ми се, мнозинството от тях са зле с правописа, а някои и просто - неграмотни. Имам две молби: 1. Да направите стилистичен и провописен разбор на написаното до тук. Това много ще ми е от полза. 2. Да публикувате специален постинг с възможно най-пълни списъци на вметнати думи и изрази, които се отделят или не със запетая.
цитирай
12. donchevav - Здравейте, ok3223! В никакъв сл...
30.04.2014 13:16
Здравейте, ok3223! В никакъв случай определителният член не може да служи като тест за интелигентност! Познавам много уважавани хора - знаещи, можещи, интелигентни, които не могат да поставят на правилните места запетаите и пълния определителен член. Според мене това е въпрос на четене на художествена литература, на езикова култура, на грамотност - но това са по-частни неща. Не е задължително да си грамотен, за да си уважаван или да те приемат за интелигентен - поне днес е така - за съжаление.
Не мога да взема отношение по въпроса с компетентността на бившия министър на просветата Игнатов. Е, спомняме си, че точно той спретна седянката с финансовия министър по време на нашата стачка - но пък имаше хъс за работа, направи някои неща и - после всичко замря.
За бъдещето на определителния член също нямам мнение - аз съм само една редова учителка по български език и литература в средното образование. Знам само, че категорията определеност ни помага, както ни помагат с информация другите категории от парадигмата на имената. Например родът - в някои езици няма такава категория - мъжки, женски, среден род. Мисля, че всеки ще разбере смисъла на изречението, ако кажа "Майката беше излязъл". И ако отпадне родът - ще го казвам. Но предпочитам да казвам "Майката беше излязла". Така е и с определителния член. Предпочитам да напиша "Ученикът попита учителя" вместо "Ученика попита учителя" - в първия случай е ясно "кой кого?", а във втория - не. Всъщност може би това е генералната стратегия - нов отговор на въпроса "Кой кого?" - разбира се, с разменяне на ролите. Е, всичко е в кръга на шегата! Поздрави!
цитирай
13. merlin68 - Поздрав!
30.04.2014 16:00
Много полезно за хора ходили отдавна на училище и не внимавали много в часовете по български.
цитирай
14. donchevav - Благодаря, Merlin68! Мисля че сте ...
30.04.2014 16:39
Благодаря, Merlin68! Мисля че сте прекалено самокритична, а и правописната грамотност не винаги е най-важната. Убедена съм, че талантът и искреността са нещото, което в този блог би трябвало да се цени най-много. И се цени - тук се запознах с удивително талантливи творци,прочетох уникални творби, някои от тях си ги препрочитам - изобщо - общуването в този блог може да бъде разтърсващо преживяване, постоянна емоция от най-висок регистър, истинска среща с изкуството - и с щастието - защо не? Поздрави!
цитирай
15. melin - Здравей, много поучително нуждаех ...
30.04.2014 17:18
Здравей, много поучително нуждаех се от такъв урок, защото понякога греша.
Приятни празници.
цитирай
16. donchevav - Здравейте, г-н Jelezov! Благодаря ...
30.04.2014 17:38
Здравейте, г-н Jelezov! Благодаря за посещението и коментара! Не мисля, че правописната правилност е най-важното в един текст, особено в блог. По-важни са талантът и искрената емоция. Но разбира се, хубаво е човек да е грамотен - това говори много за него - и създава отношение. Пък е и въпрос на себеуважение - и на уважение към другите, които ще четат нашите писания. Вие в това отношение можете да бъдете спокоен - имате чудесен стил и безукорен правопис и пунктуация. Но не е моя работа да ги коментирам, извинете ме.
Обещавам да подготвя постинг за вметнатие части на речта / включително някои частни случаи и изключения/, но на ниво школска практика- нямам самочувствието да качвам някакви научни езиковедски статии - аз съм практик - учител в сферата на средното образование. Поздрави!
цитирай
17. donchevav - Здравей, Melin! Всички грешим. ...
30.04.2014 17:52
Здравей, Melin! Всички грешим. Тук, в блога, мислим други нещо - и по друг начин. Искаме да кажем своята истина, стремим се да сме максимално искрени. По-свободни сме - и слава богу! Пред никого не се преструваме - като едно семейство сме - а знаете, вкъщи не говорим така официално и премерено, както навън. Може би затова и не пишем, както в службата - отговорно и контролирано. Нека всеки си пише, както може - важно е да бъде себе си. Не всички са езиковеди и филолози, но щом публикуват - трябва да са творци!
PS За себе си не знам защо се притесняваш - справяш се перфектно! Поздрави!
цитирай
18. donchevav - за изнесеният урок. Полезен ми б...
30.04.2014 17:59
aip55 написа:
за изнесеният урок. Полезен ми беше. Хубави майски празници!

Не беше урок, ама май в края на краищата така се получи - то шило в торба не стои. Какво да се прави - професионална деформация! Съжалявам! Весели празници и на тебе!
цитирай
19. kostadin - Наистина е полезна информацията!
30.04.2014 20:29
Наистина е полезна информацията!
цитирай
20. donchevav - Благодаря, kostadin! Ще се радвам, ...
30.04.2014 21:11
Благодаря, kostadin! Ще се радвам, ако мога да бъда полезна. Весели празници!
цитирай
21. distrelets - Много съм благодарна :-)
03.05.2014 08:27
Така хубаво си го написала, че ми идва да го разпространя :-) :-) :-). Извинявам се, че преминах на ТИ, но така го почувствах .
цитирай
22. donchevav - Не е нищо особено - всички ученици го ...
03.05.2014 09:32
Не е нищо особено - всички ученици го учат от втори клас чак до матура. И не разбирам защо не се знае - толкова е просто. Изработваш си навик - когато пишеш, мисълта ти започва автоматично да заместа с ТОЙ и НЕГО и да проверява.
Неспазването на правилата за определителния член не е кой знае какъв грях, не е тест за интелигентност, както един приятел по-горе е писал, но все пак дразни читателя с елементарна грамотност - както дразни неспазването на правилата за главните и малки букви, за бройната форма или за винителната форма кой-кого - никой-никого и т.н. Съществуват, знаем ги, но от бързане, небрежност или под влияние на Интернет - ги неглижираме, не ги спазваме. И за по-лесно казваме - ами да отпаднат, остарели са! А правописната страна на думата /граматиката/ е половината от цялостното й значение / другата половина е семантиката/. Не може всичко да отпадне само защото някой не знаел правилата и от незнание и некомпетентност ги обявява за анахронизъм -- защото така му е по-лесно.
Извинявай за нравоучението - прекалих, чувствам. Обикновено не съм така войнствена:))) Поздрави! Весели празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3042377
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53377
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031