Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 06:53 - Торта "Гараш" - лесна, вкусна и без Е-та
Автор: donchevav Категория: Рецепти   
Прочетен: 2025 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 18.04.2022 22:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    За тези, които обичат да се поглезят с шоколадов десерт, тортата „Гараш” е царица  на всички сладки изкушения!

      Знам проста и лесна за изпълнение рецепта за „Гараш” - отнема ми по-малко от 1 час за разбиване, смесване и печене. При това – без грам брашно, без шоколадов кувертюр, без сметана, без Е-та - само с натурални продукти!
Изгодна, природосъобразна и вкусна! 
И - според мене - не лош избор за десерт /освен сакралния домашен козунак/  на празничната великденска трапеза!
А аз я приготвих днес за рождения ден на съпруга ми - любимата му е!

  
       Продукти:

1. 6 яйца

2. 2 ,5 чаши млени орехи

3. 1,5 чаени чаши захар

4. 250 гр. краве масло

5. 3 супени лъжици какао

6. 1 кафена чаша прясно мляко

7. 1 ванилия

8. 2 банана

 

       Приготвяне:

       Маслото се завърта няколко секунди на микровълнова печка /само да омекне, не да се разтапя /или се оставя за малко на топло /не на котлон/. Към омекналото масло се прибавя 1/2 чаена чаша захар и се разбива на пяна. Отделят се жълтъците от белтъците и поотделно се разбиват /с останалата 1/2 + 1/2 чаена чаша от захарта/. Разбитите жълтъци се прибавят постепенно към маслото, налива се бавно при непрекъснато бъркане млякото, добавят се ванилията и какаото. От сместа се отделя една купичка – за крем, и се оставя в хладилника.

       Към останалата част от сместа се прибавят внимателно орехите и разбитите на пяна белтъци.

Тавичка с по-малък диаметър се покрива с хартия за печене. Върху нея се изсипва сместа и се пече при 180 градуса до златистокафяв цвят /около половин час/.
      Изважда се от печката и се оставя да изстине.

      Напълно изстиналият блат се отделя от хартията и се поставя на подноса. Нарязват се на шайби и се подреждат отгоре двата банана. Върху тях внимателно се разстила изваденият от хладилника 5-10 минути преди това крем. Готовата торта може да се поръси с кокосови стърготини или с фъстъци – по желание.

      image   Нагоре



Гласувай:
6



1. paciencia - Здравей!
21.04.2014 19:55
Умирам си за Гараш, освен това ми се струва, че не е много трудна. Ще опитам непременно! Благодаря ти!
цитирай
2. donchevav - Не е трудна, бърза е, вкусна е и е м...
21.04.2014 20:04
Не е трудна, бърза е, вкусна е и е много ефектна - особено за мъжката половина!
Наистина я препоръчвам - любимата е на всичките ми познати. И най-важното /поне за мене/ -изкуствените съставки с всички техни Е-та - шоколадов ковертюр и сметана, заменяме с краве масло 82%/ но трябва да е истинско, напр. полско или качествено немско/ и какао /но истинско, organic/. Поздрави и успех с тортата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3044480
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53389
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031