Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2020 08:00 - Шепот от голямата царевична нива
Автор: donchevav Категория: Поезия   
Прочетен: 4068 Коментари: 29 Гласове:
36

Последна промяна: 01.01.2020 15:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    image



  

                        ШЕПОТ ОТ ГОЛЯМАТА ЦАРЕВИЧНА НИВА


                                                              

Тази нощ Мария сънува сън. Копае в една голяма зелена нива и уж е сама, а нещо край нея шепти, сякаш нивата й говори. Събуди се с неясна тревога. „Боже, на яд е! Зеленото е на яд!“. Знаеше го от баба си. „Видиш ли злак на сън, ще се ядосваш наяве. – учеше я баба й. – Мътна вода ако газиш, на богатство е, бистра ако видиш – на сълзи“. Майка й пък на стари години все повтаряше, че сънищата й показвали. И разказваше дълги-предълги истории, цели романи, явно таени във вдовишкото й сърце и изживени тъй цветно и истински в царството на сънищата.

 Вече съвсем разсънена, Мария си спомни, че онова не беше просто зелена нива. Беше царевица – нежни зелени редове от малки стръкчета – додето ти око види. Не знаеше какво значи да сънуваш царевица. Потърси в телефона. „Ще се радвате на многолюдна челяд“. Усмихна се – да бе, да – закога… Децата й големи. И внучка има – кожата й е одрала малката Марая!

Откъм двора се чу гласът на Динко. Тия дни малката кравичка, джерсейката, щеше да се тели. Юничка беше, притесняваха се за нея и вече й дежуреха. Мария извади от хладилника тесто – сутрешната закуска бе станала задължителен ритуал за нея и мъжа й. Все още обичаше съботите, нищо че тук, на фермата, всички дни си приличаха. Замисли се как се бе променил животът им, откак напуснаха града и купиха този имот – сред природата нервното изтощение и страхът бързо изчезнаха, заменени от онова спокойствие и пълно блаженство, които само досегът до истинските неща можеше да донесе.

Макар че и тук имаше за какво да се ядосва човек, стига да иска. Сети се за досадната среща вчера – може би затова и сънува онази нива, с царевицата. Какво ли не премята човешкият мозък нощно време…

Не беше ходила на пазар близо месец – имаха си всичко, при това свежо, домашно. Но сухата храна на котките бе на привършване, а и маслинки някакви искаше да купи, затова вчера реши да излезе.

Както винаги, петъчният пазар беше пъстър и оживен. Резливият сутринта въздух се бе позатоплил и хората щъкаха нагоре-надолу, усмихнати, разведрени, посгрени от мекото зимно слънчице – събираха се, разделяха се, заформяха групички, разтуряха ги и пак се лепяха един за друг и цялата тая суетня правеше от безличния петъчен ден вълнуващ празник. Забеляза, че всички цени са хвръкнали нагоре. Нормално, идваше Коледа. Спря изкушена пред една камара портокали и си помисли, че може да занесе на децата, ще им се зарадват. И тогава видя Сара. Беше скъсила косата си и походката й се бе поразкривила, но беше тя – Сара или Сяра, както шеговито й казваха някои, Косара Аврамова, колежката й от старата работа в града, преди да се захване с фермерството.

Не бяха се виждали повече от година, разцелуваха се. Сара беше понапълняла и все тъй бъбрива, каквато я помнеше отпреди. Говореше и говореше и гледаше с присвитите си весели очички някак лукаво, като лисичка. Открай време не харесваше твърде този й израз.

Внуците, какво да ти кажа, Маре, голямата вече ученичка, а близнаците – отде таз енергия, като навити пружини са, казвам ти! И всичко на мене – и тичане след тях, и пране, готвене. Ей преди малко ми се обади синът да карам внучката, Сиянка де, на Плевен, на състезание. На работа бил. Като че ли аз съм без работа…

И аз отивам да бавя, до половин час обещах на снахата да съм у тях, да ходят на коледно парти. – успя да вмъкне Мария, да утеши бившата си колежка и ако може, да посъкрати неочаквания монолог.

Да бавиш ли? Че на кого?

На сина, на сина.

А-а, осиновиха ли си най-накрая? – напрегнатото за миг лице на Сара бързо възвърна предишната си усмивка.

Не, нее – запротестира енергично Мария, даже ръце размаха, така я заболя. – Имат си тяхно дете, е, инвитро де, но пак тяхно… Намъчиха се толкоз години, ама, сполай на Бога, стана…

Е, кога пък стана? Последния път, като се видяхме, ти нищо не каза – продължаваше да упорства колежката.

Че то ние кога се видяхме... комай две години има от тогава. Пък и младите – знаеш, докрай не смеели да ни кажат, да не се развали работата – Мария взе да се ядосва на себе си, но не можеше да излезе от този оправдателен режим. – Колко години, и тук, и в Турция, и най-накрая… Не съм знаела, Саре, че науката днес толкова е напреднала... всичко правят…

Правят де, правят – като е за пари, всичко правят! Е, вие не е като да си ги нямате…Вярно, ни ти, ни мъжът ти работите, ама за какво да се бъхтите, синът ви големец... Пари, парии – всичко е пари днес! – пропя жаловито Сара и някак зло завъртя лисичата си муцунка.

Мария преглътна на сухо, очите й се напълниха със сълзи. Искаше да каже нещо, но колежката й вече отминаваше и дори походката й – още по-разкривена и нестройна от преди, издаваше възмущението й.

Вкъщи не каза на никого – и не помисли с лошо. Работата веднага я погълна. Притесненията за дребната родопска кравичка, за която старият доктор бе казал, че може и да близни, не я оставиха и през нощта.

Утрото вече отстъпваше на новия ден - един от ония дни в края на годината, с които природата понякога ни дарява - свеж, все още топъл по декемврийски и цветен, лъчист като през март. Мария се усмихна на кроткото слънчице, пригряло през прозореца. Последната мекичка цвъртеше в тигана и тя се заослушва за стъпките на мъжа си. От предколедното настроение ли, от странния сън нощес ли, в сърцето й пърхаше  радост, сякаш в очакване на някакво чудо.

Звънът на телефона прекъсна мислите й.

– Ало, майко, да не съм те събудил? Извинявай, че толкова рано, но снощи, след партито, нямаше как…ами...искаме да ти кажем първо на теб … радостна новина, сещаш се…

 Мария неволно преглътна и се прекръсти. Пред очите й заиграха светли петна - малки зелени искри, нежни стъбълца, стрък по стрък, ред по ред, додето ти око види... Бе чула в гласа на сина благословения шепот на голямата царевична нива.






image

 

 










Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Честита и благословена
01.01.2020 08:40
да е новата 2020 година мила Вени!Нека така да е за всички!Да сме благодарни за всичко хубаво и прекрасно,което ни се случва и да се учим от предизвикателства та ,които ни носи животът.Нека през новата година поводите за усмивки, радостните и щастливите моменти да са повече:)Пожелавам ти също и много късмет и нестихващо да е вдъхновението с което си сътворила този размислящ и вълнуващ разказ!Благодаря ти!Прегръдки!Весели празници!
цитирай
2. donchevav - да е новата 2020 година мила Вени...
01.01.2020 08:51
emi1ts написа:
да е новата 2020 година мила Вени!Нека така да е за всички!Да сме благодарни за всичко хубаво и прекрасно,което ни се случва и да се учим от предизвикателства та ,които ни носи животът.Нека през новата година поводите за усмивки, радостните и щастливите моменти да са повече:)Пожелавам ти също и много късмет и нестихващо да е вдъхновението с което си сътворила този размислящ и вълнуващ разказ!Благодаря ти!Прегръдки!Весели празници!


Ех, какви пожелания! Чудесни неща си нарекла, мила Еми! Здрава и мирна да е настъпващата нова 2020 година, да ни носи повече обич и доброта, повече удовлетворение - и наистина много, много поводи за радостни усмивки и щастие! Прегръдка и от мене! Весели празници!
цитирай
3. tota - За много години, Вени!
01.01.2020 10:49
Жива и здрава да си! Хоризонтите сами ще се отворят!
цитирай
4. mt46 - Поздрави, Вени!
01.01.2020 11:00
Хубав разказ си написала...
ЧНГ! Да си жива, здрава, с нови вдъхновения!...
цитирай
5. donchevav - Жива и здрава да си! Хоризонтите ...
01.01.2020 11:13
tota написа:
Жива и здрава да си! Хоризонтите сами ще се отворят!


Благодаря ти, мила Ати! Честита Нова година! Жива и здрава, винаги усмихната, все така добра и сърдечна! Нови хоризонти и за тебе, успех и много късмет!
цитирай
6. mrazekoff - Хубав
01.01.2020 11:18
разказ, който запленява читателя! Чете се леко и е приятно на човек да вникне в темата. Красива, здрава и щастлива да е новата 2020 година!
цитирай
7. donchevav - Хубав разказ си написала. . . ЧНГ! Да ...
01.01.2020 11:18
mt46 написа:
Хубав разказ си написала...
ЧНГ! Да си жива, здрава, с нови вдъхновения!...


ЧНГ, Марине! Благодаря ти за добрите думи! Здраве и късмет, благодатни дни, нови върхове!
цитирай
8. donchevav - разказ, който запленява читателя! ...
01.01.2020 11:47
mrazekoff написа:
разказ, който запленява читателя! Чете се леко и е приятно на човек да вникне в темата. Красива, здрава и щастлива да е новата 2020 година!


Благодаря ти, Стефане! Честита Нова година! Жив и здрав бъди - и благословен с дарбата си и с доброто си сърце! Нови хоризонти, светли дни на удовлетворение и радост за тебе и близките ти! Весели празници!
цитирай
9. katan - За много години, Венетче!
01.01.2020 13:55
Плодородна и плодовита да е Новата година!
Прекрасен разказ!
Шепотът на царевичните ниви, а и на всички ниви ...
Трябва да се вслушваме по-често в тях, защото те знаят и помнят ...
Единствената по-горчива нотка ми остана само от бившата ти колежка. Носеше моето име:(.
За другото не бях изненадана. Очаквах го:)!
Бях пожелала в множествено число:).
Юничката да близни:), родопско чедо е:) - да се множи!
Венетче! Пожелавам ти една благотатна у щедра година от всякъде!
Вслушвай се и вярвай на шепота на природата! Тя никога не греши и е добра към хората, които й вярват!
За много години и все благословени!

цитирай
10. donchevav - Плодородна и плодовита да е Новата ...
01.01.2020 14:50
katan написа:
Плодородна и плодовита да е Новата година!
Прекрасен разказ!
Шепотът на царевичните ниви, а и на всички ниви ...
Трябва да се вслушваме по-често в тях, защото те знаят и помнят ...
Единствената по-горчива нотка ми остана само от бившата ти колежка. Носеше моето име:(.
За другото не бях изненадана. Очаквах го:)!
Бях пожелала в множествено число:).
Юничката да близни:), родопско чедо е:) - да се множи!
Венетче! Пожелавам ти една благотатна у щедра година от всякъде!
Вслушвай се и вярвай на шепота на природата! Тя никога не греши и е добра към хората, които й вярват!
За много години и все благословени!



О, Кате, защо така? Това не е лично преживяно, измислица-премислица е! Съжалявам за съвпадението - ей сега ще променя името! Няма умисъл, няма и значение в разказа, дори е малко неподходящо /погледнах, значи "чистота"/. Нали поне не си Аврамова?
За много години! Да си здрава да посрещаш внуци и правнуци и да им се радваш - и те на тебе! Успех и късмет!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Честита Нова Година, Венета!
01.01.2020 20:10
Желая ти здраве и творчески успехи, на каквито съм свикнал да се възхищавам!
цитирай
12. donchevav - Желая ти здраве и творчески успехи, ...
01.01.2020 21:56
leonleonovpom2 написа:
Желая ти здраве и творчески успехи, на каквито съм свикнал да се възхищавам!


Благодаря ти за пожеланията и за доверието, Лео! Здраве и творчески оптимизъм и за тебе, нови хоризонти, сбъднати мечти! Весели празници!
цитирай
13. troia - Честита Нова Година, Вени!
02.01.2020 10:47
Красив разказ като поезия...
Много здраве, лично щастие и творческо вдъхновение през цялата година!
цитирай
14. donchevav - Красив разказ като поезия. . . Много ...
02.01.2020 11:07
troia написа:
Красив разказ като поезия...
Много здраве, лично щастие и творческо вдъхновение през цялата година!


Благодаря ти, мила Кате! Здраве, обич и късмет за тебе и всички твои близки! Весели празници!
цитирай
15. stela50 - Здрава и щастлива Нова година, мила Вени !
02.01.2020 14:06
Много здраве, обич, щастливи дни, срещи, случвания... и още...
за теб и любимите ти хора...
Раказът е прекрасен... стоплящ, вълнуващ, промъква се тъга,
но има светлина и милост, доброта и надежда... и великата
сила на природата в оригинален и красив образ...
Много, много хубава творба, Вени... Благодаря ти.
Прегръщам те силно, скъпа приятелко !
цитирай
16. donchevav - Много здраве, обич, щастливи дни, ...
02.01.2020 16:13
stela50 написа:
Много здраве, обич, щастливи дни, срещи, случвания... и още...
за теб и любимите ти хора...
Раказът е прекрасен... стоплящ, вълнуващ, промъква се тъга,
но има светлина и милост, доброта и надежда... и великата
сила на природата в оригинален и красив образ...
Много, много хубава творба, Вени... Благодаря ти.
Прегръщам те силно, скъпа приятелко !


Мила Танче, честита Нова година! Нека ти носи здраве и бодрост, красота за очите, топлина за душата, обич и щастие - и много късмет! Да бъде щастлива за тебе и твоите близки, да бъде щедра и благодатна! Прегръщам те с обич, мила приятелко! Весели празници!
цитирай
17. distrelets - Здравей, Вени! Много вълшебство ...
03.01.2020 09:52
Здравей, Вени! Много вълшебство има в разказа ти! Красиво като в живота и като в сънищата! Пожелавам ти много творчески вдъхновения, красота и обич навсякъде около теб, пътешествия и всякакви радости!
цитирай
18. donchevav - Здравей, Вени! Много вълшебство ...
03.01.2020 10:49
distrelets написа:
Здравей, Вени! Много вълшебство има в разказа ти! Красиво като в живота и като в сънищата! Пожелавам ти много творчески вдъхновения, красота и обич навсякъде около теб, пътешествия и всякакви радости!


Мила Дид, добре дошла! За много години! Жива и здрава, все така ентусиазирана, все така силна - обичлива и обичана! Бъди щастлива, мила приятелко! Нека през новата година получиш всички ония неща, към които си се стремила, нека ти носи обич и топлина, разбирателство и насърчение, успех и удовлетворение!
Благодаря за сърдечното ти послание и за присъствието ти! Прегръщам те с обич!
цитирай
19. precoria - Хей, Вени,
03.01.2020 23:47
много приятни асоциации извика у мен твоята цалевична нива.И в буквлния и в алегоричния смисъл. В прекия - защото наистина има такава нива в детството ми. А в другия смисъл, затова защото, послучай Новата 2020 искам да ти пожелая радостта и щасието да населят една такава нива в която да прекарвате , ти и всички около теб.Бъди здрава и запази това откровение с което винаги ни говориш. Поздрав, мила, вени!
цитирай
20. donchevav - Мила Петя, благодаря ти! Твоите ...
04.01.2020 10:44
Мила Петя, благодаря ти! Твоите коментари са ми винаги много специални - и много ми липсваха! Тъгувам по всичките си приятели, напуснали блога, но ти...ти беше магията от първото докосване до този блог, първата подадена ръка, първото поощрение, първото смъмряне - изобщо всички първи неща тук!:)))
Бъди благословена, мила моя приятелко! Бъди здрава, силна и бодра, мотивирана, стоплена от обич и влюбена в света и в живота, с щастие в сърцето и късмет във всеки един ден на Новата година! За много години! Прегръщам те с обич!

PS А, да, за нивата... Оная, на която съм израснала... С гората царевица и зрелия боб, висок до небето, който цяло лято беряхме с баба, мъкнехме в чували, а после тя го разстилаше на припек и ме караше да тичам и скачам по него. А като духнеше ветрец, излизаше навън, на пътя, и го вееше. Из въздуха се понасяха безброй лекокрили снежинки, а по селския път се образуваха без време меки, пухкави преспи, нежно поклащани от поривите на първия есенен ветрец. Един от най-топлите ми спомени! Ще ми повярваш ли, че миналото лято и аз си посях боб с царевица? Урожаят - като за аджамия, беше повече от блестящ. Царевицата, около 0,5 дка - поливана, торена и копана от мерак поне 5-6 пъти, стана висока около 3 метра и на места роди по 4 мамула. А бобът, о, едва го обрах - и сега раздавам щедро, защото беше към 30-тина килограма - и е толкова сладък, толкова тлъст!:)))
А оная, другата нива... заслужава си човек да работи на нея. Да я обогатява и разширява. И да се моли животът му, независимо къде ще го отвее вятърът, да свърши пак там, в оная родова нива, в оная само негова браздичка, в която за първи път е видял слънцето, дето е издигнал стъбло до небето и дето зимните преспи ще приспят семенцата му - до другата пролет.
Прегръщам те пак и си пожелавам скорошна среща - дано!
цитирай
21. avangardi - ЧНГ, Вени!
05.01.2020 18:04
Късметът и здравето да бъдат ,
постоянни гости в домът ти.
По случай Новата година
моя поздрав приеми
и нека радости големи
ти носят идващите дни.
Нека сбъднат се мечтите твои
в сърцето бликащи сега
и нека никога да няма
в сърцето място за тъга.
Обич към теб и обещание за късмет, здраве и щастие!
Прегръдки!:)))
цитирай
22. vania23 - За много години, Вени!
05.01.2020 19:38
Да си здрава, щастлива, обичана и берекет от хубавини край теб да има!
Много човечен разказ за имането и нямането, за нашата интерпретация за тях. Някои имат всичко и пак му се чумерят и не го ценят - товар им е, както е при твоята Сара и все в чуждата кошница гледат. Щастливи ли са? Не, разбира се. Други... малкото чакат и го приемат като възможно най-голямото.
цитирай
23. donchevav - Късметът и здравето да бъдат, по...
06.01.2020 17:39
avangardi написа:
Късметът и здравето да бъдат ,
постоянни гости в домът ти.
По случай Новата година
моя поздрав приеми
и нека радости големи
ти носят идващите дни.
Нека сбъднат се мечтите твои
в сърцето бликащи сега
и нека никога да няма
в сърцето място за тъга.
Обич към теб и обещание за късмет, здраве и щастие!
Прегръдки!:)))


Благодаря ти, мила Или! Благодаря за твоята топлина, обичливост, за твоето приятелство! Желая ти през новата 2020 година здраве, много здраве, за да бъде и всичко друго наред - да си обичана и щастлива, дните ти да са изпълнени с радост и веселие, с удовлетвореност, с благодарност! Прегръщам те, мила приятелко! Весели празници!
цитирай
24. donchevav - Да си здрава, щастлива, обичана и ...
06.01.2020 17:44
vania23 написа:
Да си здрава, щастлива, обичана и берекет от хубавини край теб да има!
Много човечен разказ за имането и нямането, за нашата интерпретация за тях. Някои имат всичко и пак му се чумерят и не го ценят - товар им е, както е при твоята Сара и все в чуждата кошница гледат. Щастливи ли са? Не, разбира се. Други... малкото чакат и го приемат като възможно най-голямото.


Интересен прочит - много ми хареса! За имането и нямането... За навика да гледаме в чужда кошница... Пък аз бях го замислила като сказание за родовото... и за оная приемственост и цикличност в човешките отношения, които копират и повтарят до безкрай отношенията и законите в природата... Благодаря ти за тоя поглед! Поздрави с пожелание за весело посрещане на януарските празници! И ако утре си именичка - наздраве, да ти е здраво името!

цитирай
25. litatru - Честита Коледа и 2020 година, Вени!
12.01.2020 11:30
Прекрасно творчество!
Бъди здрава и щастлива, и все така мила!
С обич!
Лита
цитирай
26. donchevav - Прекрасно творчество! Бъди з...
12.01.2020 21:04
litatru написа:
Прекрасно творчество!
Бъди здрава и щастлива, и все така мила!
С обич!
Лита


Благодаря ти, мила Литатру! Здраве и щастие ти желая - и по много от всичко добро, особено любов и вдъхновение! Прегръдка!
цитирай
27. litatru - Вени,
13.01.2020 15:05
извинявай, но сега като влязох да видя отголора ти,
видях че не ми изписваше "Гласували сте" и кликнах.
( сигурно съм пропуснала миналия път)
С обич!
цитирай
28. donchevav - извинявай, но сега като влязох да ...
13.01.2020 17:36
litatru написа:
извинявай, но сега като влязох да видя отголора ти,
видях че не ми изписваше "Гласували сте" и кликнах.
( сигурно съм пропуснала миналия път)
С обич!


:)))) Това да ти е грижата, мила Литатру, между приятели плюсчетата са излишни, поне аз го чувствам така! Прегръдка, приятелко! Спорна седмица!
цитирай
29. batogo - !!!:))) Благодаря ти за чудесните пожелания, Вени!
15.01.2020 19:46
А също и за хубавия, изпълнен с житейски истини разказ!
Желая ти много Светлина, Радост и Благодат през Новата 2020 година!
цитирай
30. donchevav - А също и за хубавия, изпълнен с жи...
15.01.2020 21:14
batogo написа:
А също и за хубавия, изпълнен с житейски истини разказ!
Желая ти много Светлина, Радост и Благодат през Новата 2020 година!


И аз ти благодаря, Оги, за светлия благослов, за добрите очи! Светлина и по твоя път през Новата година, здраве и благополучие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: donchevav
Категория: Поезия
Прочетен: 3043656
Постинги: 329
Коментари: 7832
Гласове: 53382
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031