Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2020 09:09 - 24.8.20
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 2565 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 24.08.2020 11:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Радев на Шипка: Тук се ражда свободна България „На някои явно им харесва да забраняват събирането на свободни хора, но както виждате, това няма да се получи – всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля и да почете този празник”, каза още президентът

Президентът Румен Радев и тази година отиде на паметника на връх Шипка, където ще се проведе честването на 143-та годишнина от Шипченската епопея. В подножието на паметника, преди да изкачи над 800-те стъпала той говори пред чакащите го журналисти

„Държавният глава винаги е бил патрон на честванията на Шипченската епопея, и днес те се организират по гражданска инициатива без никакви партийни цветове. Но

управляващите повториха срамния сценарий от Трети март,

когато, спомняте си, всички планирани чествания и в столицата, и в страната, бяха разрешени и се проведоха, а целта беше една единствена – президентът да не се качи на Шипка и да не говори”, каза държавният глава.

„Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици”, допълни Радев.

Президентът добави:

„Честванията на Шипка са вековна традиция – тук се ражда свободна България.

На някои явно им харесва да забраняват събирането на свободни хора, но както виждате, това няма да се получи – всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля и да почете този празник.

Трябва да е ясно, че пътят към Конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор; саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз,

опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета, зад неграмотните брътвежи за нова Конституция. Днешният парламент е дискредитиран, той е загубил вече и легитимност, и достойнство - виждате как партии сменят позициите си през 24 часа, и се превръщат все повече в символ на самоунижението”.
 

Малко по-късно президентът държа реч и след като се качи на паметника.

„143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните”, с тези думи той се обърна към гражданите, изкачили с него стъпалата към монумента.

„Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 г. нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си. „Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят? Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено,

както често правим днес. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях. Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия. Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България.

Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода.

С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци,

които днес се борим за една свободна и справедлива България!

Поклон пред героите! Да живее България!”, каза още президентът на Шипка.

https://www.vesti.bg/bulgaria/radev-na-shipka-tuk-se-razhda-svobodna-bylgariia-6113876

 




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, Еми. Героизмът на нашите ...
31.08.2020 14:56
Здравей, Еми. Героизмът на нашите опълченци е голям. Заслужихме си свободата и помогнахме на Русия да спечели войната. Забелязвам тенденция да се полиизира празника и да се свързва с други събиия, като събирането на Бузлуджа и партийни дейности, които пречат на България. Изобщо сега разделението на България е голямо и не се забелязва как ще се разреши въпроса. Трябва да тачим подвига на опълченците. Няма лошо да има два национални празник( 3 март и 22 септември). В Полша е така- деня на независимостта и дена на Конституцията.
Поздрави!
цитирай
2. emi1ts - Благодаря Иво!
31.08.2020 22:51
barin написа:
Здравей, Еми. Героизмът на нашите опълченци е голям. Заслужихме си свободата и помогнахме на Русия да спечели войната. Забелязвам тенденция да се полиизира празника и да се свързва с други събиия, като събирането на Бузлуджа и партийни дейности, които пречат на България. Изобщо сега разделението на България е голямо и не се забелязва как ще се разреши въпроса. Трябва да тачим подвига на опълченците. Няма лошо да има два национални празник( 3 март и 22 септември). В Полша е така- деня на независимостта и дена на Конституцията.
Поздрави!

Истина е всичко което споделяш.Със сигурност трябва да помним подвизите ,героизма,саможертвата на всички герои дали живота си за свободата на България.Колкото до политизирането и поведението на всички партии в днешно време може да се каже,че е по - скоро срамно ,задоволяващо тесни партийни интереси и няма нищо общо с патриотизма, смелостта и родолюбието .По зле от това,което показват днес мисля ,че не е възможно да бъде! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1712531
Постинги: 583
Коментари: 3953
Гласове: 30810
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031